Főoldal Hírek
Közös meccsnézés Helyszínek   |   Információk   |  
Szurkolói klub Utazás
Enciklopédia Szereplések   |   Gólok
Blog Fórum Fanatics TV PL Tippverseny
ManUtdFanatics Blog

A Glazer család rendezi a PIK tartozást

nistelrooy

2010. november 18. 12:52Ebben a posztban a napokban kiderült hírről írnék, miszerint az amerikaiak nov. 22-én visszafizetik a rendkívül magas kamatú Payment-In-Kind tartozásukat, amelyet még a 2005-ös felvásárláshoz vettek fel a normál bankhitel mellé. Az előzmények megtalálhatók lesznek a Glazer családról készült hosszabb írásomban.Most itt röviden csak annyit,hogy a PIK egy nem túl ideális hitelfajta, befektetési alapok nyújtották Glazeréknek 2005-ben 275 millió font értékben. A 2006-os refinanszírozás során lecsökkent 131 millióra, évi 14,25 %-os kamattal ment azóta. Általában rövidtávon használják a PIK-et a nagyon magas kamata miatt, de Glazerék sosem a szokványos módon üzleteltek. 2010-re ismét elszaladt a tartozással a ló, átlépte a 200 millió fontos határt. Jellege miatt könnyen spirálba kerülhet és nagyon gyorsan emelkedik a mértéke. Augusztustól már 16,25 %-os kamaton van.

A januári kötvénykibocsátás során Glazerék úgy alakították a dolgokat, hogy a korábbi pár milliós menedzsment és vállalati költségek címén felül igazán komoly osztalékokat vehessenek ki a klubból. Egyszeri 70 milliót az első évben és évi kb. 25 milliót, ha bizonyos bevétel célok teljesülnek. Minden elemző azt hitte, nyárig ki is veszik ezt a 95 milliót és felhasználják a PIK szinten tartására vagy végleges rendezésére mielőtt elérkezik az augusztusi kamatemelés ideje. A jelenlegi hírek 220 millióról írnak, de saját kutatásom alapján inkább lehet kb. 185 millió font a PIK mértéke. Mivel a Bloomberg kiderítette a nyáron, hogy 2008 decemberében közvetlenül a válság kitörése után a bizonytalan helyzetben Glazerék sikeresen visszavásároltak a kockázati alapoktól mintegy 20 %-ot. Ez remek lépés volt részükről, csak kár nem volt több pénzük akkor végleg rendezni a számlát. A következő diagramon látjuk mi történne, ha a PIK akadály nélkül halmózodhatna: 

Még optimista esetben is, a csak 80 %-kal számolva, 500 millió font felé gyűlne össze a tartozás. Tehát muszáj kontroll alatt tartani, de a legjobb végleg megszabadulni tőle. 

Cégstruktúra: Red Football, amely birtokolja a klubot. Ennek adóssága volt a normál bankhitel, 2010 januártól pedig a kötvények miatti tartozás,  531 millió font. A RF felett áll a Red Football Joint Venture, ehhez tartozik a PIK, tehát a teljes tartozás 700 millió feletti. Mivel a PIK fedezete a RFJV által az RF-ben birtokolt részesedés, ha Glazerék nem fizetnék a PIK-et (határidő 2017) akkor elveszítenék a klub feletti irányítást.

 

Októberben közzétették a klub 2010. június 30-ig tartó üzleti évének mérlegét, kiderült nem tették meg, amit az elemzők vártak. Ott volt a számlán a 164 milliós kp állomány. Akkor még sokan azt hitték, a Green & Gold kampány miatt és majd július-augusztus során veszik ki a pénzt. Glazerék továbbra is hangoztatták nem fognak a klub pénzéhez nyúlni, az teljesen Fergie rendelkezésére áll. November 16-án közzétették az új üzleti év első negyedének kimutatását, a klub számláján 152 millió font szerepel. Azaz tényleg nem nyúltak a pénzhez. Valamint külön kiemelték a Q1 jelentésben, hogy a sajtóhírekkel ellentétben, Glazerék nem vettek ki osztalékot. Meghallgattam Glazerék emberének Ed Woodwardnak a konferenciahívását, azt mondta ezután sem fognak. Magyarul az összeg Fergie rendelkezésére áll. Meg kell azonban jegyezni, elvileg még kivehetik a 70+25 milliót, de egyelőre úgy tűnik saját maguk oldják meg a PIK-et.

Kérdés miből, ha a klub pénzét nem használják? Zsebből, új hitelből, eladnak valamit, bevonnak egy befektetőt maguk mellé?

 

Glazerék eszközmilliárdosok a Tampa, United és bevásárlóközpontjaik által, de készpénzben nem mérhetők arabokhoz, oroszokhoz. Zsebből ekkora összeget nem valószínű, hogy kifizetnek.

 

A First Allied (bevásárlóközpontjaik cége) már eleve több mint fél milliárd dolláros adóssággal küzd, ezt nem használhatják. Eladni a jelenlegi piaci viszonyok között nagyon hosszú ideig tartana és a PIK tartozás most lesz rendezve. Tehát a bevásárlóközpontokat elfelejthetjük, mert jelentős profitot nem termelnek, az a First Allied saját életben maradására kell. (Bővebben a menüpontban elhelyezett írásban.)

 

A Tampa Bay Buccaneers a szigorú NFL szabályok miatt nem használható fedezetként, hitelekkel való zsonglőrködés elfelejthető. 15 éve Glazerék birtokában, nem akarják eladni. Ha mégis az már rég kiderült volna.

Új befektetőnek részesedést eladni: logikus lépés lehetne egy csendestársat bevonni maguk mellé, de Glazerék nem akarnak ilyesmit. Ők csak maguknak akarják a klubot. A Liverpoolnál láthatták, hova vezet a tulajdonosok közti vitázás. Ezt a verziót cáfolta is a család szóvívője a BBC-nek.

 

Úgy tűnik egy valószínű forgatókönyv maradt: Joel Glazernek sikerült egy új hitelt elintéznie, amely jóval kedvezőbb kamatú. Azaz egyszerűen lecserélik a PIK-et egy másik adósságra. A 2006-os megállapodás szerint csak az első két év után kezdhető meg a törlesztés, ezért is növekedett az összeg, mert megvolt kötve a kezük. Mint írtam 2008 végén valamennyit visszafizettek. Most kerültek szembe olyan helyzettel az augusztusi kamatemelés miatt, hogy elhatározták végleg megszabadulnak ettől a rossz adósságtól.
A probléma az, hogy lehet, pontosan meg sem tudjuk végülis milyen feltételek alapján történik a dolog. Ugyanis: ha az ügyet UK szinten rendezik, akkor a RFJV januári mérlegéből látni fogjuk. Viszont van egy az USA-ban, Delaware államban bejegyzett cég is, a Malcolm Irving Glazer Partnership. Ha ezen keresztül intézik a mostani ügyletet, akkor nem derülnek ki a részletek, mivel ez egy teljesen privát cég és az amerikai törvények mások ebben a briteknél. Ugye öt év alatt nem nagyon beszéltek a terveikről Glazerék, most sem fognak, tehát tőlük nem tudjuk meg. Csak egy újságíróban bízhatunk talán. De láttuk: a Bloomberg is csak 2010 nyarán tudta meg, hogy 2008 végén 20 %-ot törlesztettek a PIK-ből, szóval ez ilyen…

Mit jelent a PIK adósságtól való szabadulás a klub számára?

 

Véleményem szerint Glazerék ezzel a lépéssel végleg bebetonozzák magukat, megszűnik a PIK miatti hatalmas nyomás. A kötvények kamatait évi 44-45 millió fontot a klub könnyen kitermeli, ez egy fix összeg, stabilan tervezhető. 2017-ben lejár a kötvények futamideje, szóval 2016 végén újabb refinanszírozást fognak végrehajtani, akár újabb kibocsátással. Melyet vélhetően simán megtesznek majd, mert addig tovább nő a klub értéke, tovább nőnek a kereskedelmi és média bevételek, szóval virágzó üzlet lesz a United akkor is. Persze, feleslegesen görgeti maga előtt az adósságot a klub és mennek el a milliók kamatokra. Ha nem akarunk fejfájást, ne is szorozzuk be a futamidőt az évi 45 millióval…
  Viszont öt év alatt most jutottak el oda Glazerék, hogy kényelmesen hátradőlhetnek. Volt két refinanszírozás, gazdasági válság, Green & Gold és Red Knights. Mégis vették az akadályokat. Most eltűnik a legkomolyabb fenyegetés, a PIK spirálba kerülésének veszélye. Élvezik Fergie és Gill támogatását mivel a foci részébe nem szólnak bele ellentétben más tulajdonosokkal. A döntéshozatal rendkívül gyors. Régen a PLC idején a részvényesek engedélye kellett transzferekhez, szerződésekhez. Most elég egy telefon Floridába. Egy menedzser számára ennél nincs jobb. Hogy esetleg Glazerék eladnák a klubot? Nem hinném. A Tampa és a First Allied úgymond nem nagy szám. A United az, aminek az értéke folyamatosan nő és további komoly lehetőségek vannak a kereskedelmi, tv bevételek terén. Nekik a United az aranytojást tojó tyúk. Ha anyagilag komoly bajba kerülnének, akkoris a United lenne a legutolsó tulajdonuk, amit eladnának. Látva, hogy 15 éve birtokolják a Tampát, szerintem szokjunk hozzá: még sokáig lesznek ők a United tulajdonosai.

 


 

Megosztás:
Megosztom IWIW-en Megosztom a Twitteren! Megosztom Facebook-onHozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Hozzászólások:
frissítés
1
2
frissítés
1
2
Meccs Center
Swansea City vs
Manchester United
I Premier League 2. forduló
Liberty Stadium
2017. augusztus 19. 13:30
beharangozó hamarosan...
H Manchester United vs
Leicester City
2017. augusztus 26. 18:30
Manchester United vs
West Ham United
4-0 Premier League 1. forduló
Old Trafford
2017. augusztus 13. 17:00

Manchester United 4-0 West Ham United

A Vörös Ördögök elkalapálták a Kalapácsosokat!
2-1 Real Madrid vs
Manchester United
2017. augusztus 08. 20:45
1-2 Sampdoria vs
Manchester United
2017. augusztus 02. 20:45
0-3 Valerenga vs
Manchester United
2017. július 30. 19:00
1-0 Barcelona vs
Manchester United
2017. július 27. 01:30
Sérültek, Eltiltottak
Szavazás

korábbi szavazásaink
Csak regisztrált tag szavazhat. Kérlek, lépj be, vagy regisztrálj!
Blog ajánló

Újjáépítés - honnan és hová tartva?

mobilbalazs

2017. május 31. 15:28

Sokan sajnálkozva tekintenek vissza a szezonra, és José menesztését is követelik. Igen,  a United megváltozott Ferguson távozása óta, pedig a bajok korábban jöttek, és mára akármennyire nehéz sokszor észrevenni de sokat fejlődött a klub, épülőben vagyunk, jó alappal nagy potenciállal - de még sokat kell fejlődni. Hogy miért lehet ezt mondani, és honnantól kezdődik az újjáépítés?

Hol van az igazi Manchester United?

Luis Nani 17

2017. május 09. 00:32

2013. május 8. Pontosan 4 éve visszavounult a legnagyobb. Aki miatt nagyon sokan szeretett csapatunk szerelmesei lettek. Én is. Minden meccset tűkön ülve vártam, órákkal előtte izgultam. Akárki volt az ellenfél természetesen győzelmet vártam, hatalmas küzdést és azt a támadó játékot amit mindig mutattunk. Hatalmas volt az elkeseredettség, ha nem nyertünk. Döntetlennél is. Most megváltozott a helyzet. A meccseket még mindig ugyanúgy várom, de már nem érzem azt, hogy lehengerlő játékkal kiütjük a kiscsapatokat vagy megnyerjük a rangadókat. Van visszaút vagy elindultunk a lejtőn?

Játékoskeret

Luis Nani 17

2017. január 31. 21:16

Előző, múltheti blogomban leírtam a véleményem konkrétan a csapatról. A játékrendszerről, Mourinhórol, 1-2 játékost kiemelve. Most megpróbálom egytől-egyig a csapat játékosairól a saját véleményem kifejteni. Természetesen lesz biztos olyan, amiben nem értetek majd velem egyet és kiváncsi vagyok, hogy ti hogyan gondoljátok.  
Belépés  Főoldal Regisztráció Elfelejtett jelszó Ajánlom ismerősnek