Múltról, jelenrõl, jövõrõl - észrevételeim a csapatról Sir Alex Ferguson után

Utoljára a Watford elleni vereség után próbálkoztam blogot írni. Akkor a fõ témám az volt, hogy nem igazán gyakorlunk nyomást az ellenfélre, nem támadunk. Belementem felállásunkba, játékrendszerünkbe. Most lesz téma, ami visszajön, illetve arról szeretnék írni, hogy a Watford elleni vereség óta, milyen változásokat fedeztem fel.

A Chelsea elleni vereségig nem történt változás. Borzasztóan gyenge, lélektelen játék 1-2 játékos kivételével. Az a pofon viszont elindított valamit. A játékosok elkezdtek hajtani, szívbõl játszani. Mint szurkoló végre úgy nézhetem a meccseinket, mint Fergie idejében. Elkezdtünk dominálni, rengeteg helyzetet dolgozunk ki, helyenként élvezhetõ játékkal. Viszont a helyzet kihasználással már akadnak gondok bõven. Szinte hihetetlen, hogy miket vagyunk képesek kihagyni. Burnley, Stoke (mindkét mérkõzés), West Ham elleni 1-1, Arsenal elleni 1-1, Everton elleni 1-1. Nyílvánvalóan mindenkinek lehet 1-2 szerencsétlen mérkõzése, de hogy ennyi? Burnley ellen nem tudunk otthon gólt lõni? 30 valamennyi lövésbõl? Arsenal ellen rengetegszer lezárhattuk volna a mérkõzést, de mi a 90. percben kapunk egy gólt, úgy, hogy elõször találnak kaput a vendégek. West Ham ellen egy buta szabálytalanság miatt kapunk egy szerencsétlen gólt szabadrúgás után a 2. percben, kiegyenlítünk, de utána megint ugyanúgy ziccert ziccerre hagyunk ki. Everton ellen is meg voltak a lehetõségek, hogy lezárjuk a mérkõzést, kapufákig jutottunk, de a végjátékban megint jött a szokásos balszerencse és egyenlítenek ellenünk egy büntetõvel. A tizenegyesekre vissza is térek késõbb. 

 

Direkt hagytam a végére mind a két Stoke elleni mérkõzést. A hazai pályán elért döntetlen igazából jellemzi az egész szezonunkat. Csak Ibrahimovicnak volt egyedül 12 próbálkozása. Közelrõl, távolról mindenhonnan. Pogba felsõ léce a végén, az elsõ félidõben szemben a kapuval mellé lõtte egész közelrõl. Nem hittem a szememnek, hogy mindent kihagy a csapat. Erre a Stoke aki elõszõr jutott el nagyjából egész meccsen a térfelünkre, hogy egyenlít? Egy védelmi zavar után De Gea, Bailly, Blind nem értették egymást, a labda pattog össze-vissza, valahogy eljut a felsõ lécre ahol pattan kettõt majd pont Joe Allen elé pattan végül. Ezt a mérkõzést a szilveszteri komédiákban is lelehetett volna vetíteni. Hihetetlen, hogy nem csak a helyzetkihasználásunk gyenge, de egy csöpp szerencsénk sincs, ellenünk viszont mindenkinek az van. A mostani döntetlen is nevetséges. Az elsõ félidõben úgy vezetett a Stoke, hogy egyetlen próbálkozásuk volt, Shaqiri révén aki 30-ról ellõtte a labdát és majdnem bedobás lett belõle. A gól amit szereztek megint csak hatalmas szerencse volt, persze, hogy ellenünk szereznek megint ilyen gólt. Mi persze megint sorra hagytuk ki a nagyobbnál nagyobb ziccereket még jó, hogy a végén jött Wayne szabadrúgása. 

 

10 pont tehát. Ezek a meccsek, ahol mindenképp gyõzelmet érdemeltünk volna. Nem sorolom most ide a Pool elleni döntetlent, ahol bár véleményem szerint jobbak voltunk, de nem ennyivel mint ezeken a meccseken. Nem sorolom ide a City elleni éveleji vereséget, amit nem érdemeltünk meg.

 

Nem szokásom bírózni, de azért ezt már szóvá teszem én is. Hihetetlen, hogy a Pool Arsenal City, de még a Spurs is milyen arányban kapja a tizenegyeseket. Mi egyet kaptunk eddig beleértve a PL-t az FA-kupát és a Ligakupát is. És rendben kapjunk egyet, ha annyit érdemlünk, de könyörgöm! Csak most az idegenbeli Stoke meccsen két elég érdekes eset volt a 16-oson belül. Shawcross kezezése, és Mata lövése után talán Pieters a földön ért bele kézzel, de nem biztos, hogy õ volt az. A kettõbõl egyet se kapunk meg? Vajon a City vagy az Arsenal megjkapta volna? Rashfordot a 16-oson kívûl még ugyan, de Shawcross telibe lekönyökölte, hogy ne engedje tovább, úgy hogy a labda ott se volt! A Palace ellen elvettek tõlünk egy szabályos gólt, Denayer beleütött a labdába, pont úgy mint Pogba a Pool ellen. Mi nem kaptunk tizit ennyi volt a különbség. Az Arsenal ellen Valencia-t Monreal húzta vissza a 16-oson belül. Antonio azért nem esik el csak úgy magától pedig.. Rengeteg ilyen szituáció volt még. Semmi nincs idén velünk. Ezek a pontok nagyon hiányzoni fognak a végén a Bajnokok Ligájába kerüléshez. De tovább megyek: ez a 10 pont lök el most minket attól, hogy a bajnoki címért harcolhassunk.

 

Még egy fontos észrevétel. Nem értem miért nem lehet kicsit támadóbban fellépni. Akár 2 csatárral, Ibra így is rengeteget lép vissza. Ez bizonyos helyzetben hátrány hiszen nincs senki a helyén. Viszont ezt elõnnyé lehetne kovácsolni. 2 csatáros játékkal egy mozgékony csatár befutna ezekre az üres területekre amikor Ibra visszalép. Ráadásul van két hatalmas tehetségünk, mindkettõ gólérzékeny, agilis, jól cselez. Anthony és Rashford. Az egyetlen baj az lenne ezzel a 4-4-2-vel vagy 4-4-1-1-el amit én elképzelek, hogy nincsenek meg hozzá szélre az emberek. Ide ehhez a játékhoz egyértelmûen kreatív, támadó szellemû szélsõk kellenek hiszen ez a felállás csak így lehet támadó. Mkhitaryan jobb oldalt tökéletesen passzolna is ehhez, de Martial-t szeritnem feljebb kéne játszatni nem balszélen pazarolni. Lingard csupaszív játékos, de nem elég kreatív. Mata nem lenne elég gyors ehhez, így õt inkább a 4-4-1-1-ben tudnám elképzelni a csatár mögött. Inkább fürge, és rövid távon gyors mint, hogy szélen 1 az 1-ben verjen meg embereket. Ehhez a játékrendszerhez tehát szükség lenne 2-3 játékos igazolására. Griezmann-t tényleg eltudnám itt képzelni, még ha tudom is, hogy nem is szélre jönne. Ibra nem tudni meddig lesz még, de Griezmann lehetne mögötte egy mozgékonyabb játékos, illetve amikor Ibra elmenne/visszavonulna vagy csak szimplán nem bírna már minden meccsen játszani Griezmann léphetne kicsit visszább. Õ lenne nálam az egyik igazolás. Bal szélre is vennék egy játékost Egyrészt Martial feljebb játszhatna, másrészt, ha Mourinho bal oldalt számol vele mindenképp akkor is kell arra a posztra minimum 2 ember. A 3. fontos igazolás lenne a legnehezebb. Megtalálni Carrick utódját. Hirtelen nem is tudom kit lehetne idecsábítani aki hasonló típusú, kaliberû játékos. Ebben a felállásban a 2 belsõ középpályásra jelen pillanatban én 3 olyan játékost látok a keretben aki megfelelõ, megüti a szintet, Herrera, Pogba és a 3. Carrcik aki már 35 elmúlt. A védelmrõl nem különösebben írnék talán annyi aggaszt, hogy Shaw folyton sérült, és mivel nincs vetélytársa a posztra gyakorlatilag nincs balvédõnk, így talán ide jöhetne még egy igazolás. Egy-két játékos számomra nem üti meg a szintet, nekem például Darmian súlytalan, Smalling bár jól védekezik, de labdát nem tud kihozni így õt biztos kevesebbet játszatnám a késõbbiekben. Fellaini olykor hasznos, de nagyon vészesetben hoznám csak be. Lingard meg harcos és saját nevelés, de õ meg nem vállal semmi rizikót, nem elég kreatív.

 

Persze ezek csak az én meglátásaim, gondolataim kiváncsi vagyok ti miképp vélekedtek errõl. 

 

GLORY GLORY MANCHESTER UNITED!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!