Rangnick: Miért létfontosságú a sportpszichológus

A Manchester United ideiglenesen kinevezett menedzsere, Ralf Rangnick a sportpszichológia fontosságára hívta fel a figyelmet a Young Boys elleni Bajnokok Ligája mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.


A svájci bajnok elleni utolsó Bajnokok Ligája csoport találkozó előtt nyilatkozott Ralf, aki mellett  Nemanja Matic is ott volt a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. 

 

Rangnickot a csapatról, a Young Boys elleni mérkőzésről, valamint a Unitednél bevezetni kívánt esetleges változásokról kérdezték, ő pedig részletezte Sascha Lense háttérstábba kerülésének okát, miszerint a szakember segíthet rendet tenni a játékosok és az edzők fejében. 

 

A német mester beszélt arról, hogy új edző is érkezik a csapathoz a sportpszichológus mellett. Rangnick szerint létfontosságú, hogy a játékosok ne csak fizikálisan, de mentálisan is rendben legyenek, ennek köszönhetően kitudják majd hozni magukból a maximumot. 

 

"Valójában nem tudom mi a helyzet itt Angliában, vagy más csapatoknál, de Németországban az elmúlt években a csapatok rendelkeztek sportpszichológusokkal vagy szellemi tanácsadókkal, hívjuk őket akárhogy" - mondta Ralf.

 

"Számomra ez abszolút logikus. Nem volt ilyen kollégám egészen Hans-Dieter Hermannig, a német válogatott jelenlegi sportpszichológusáig. Valószínűleg a Korb volt az első olyan klub Németországban, ahol sportpszichológust alkalmaztak."

 

"Az egyetlen logikus kérdés, hogy, ha van egy speciális edzője a kapusoknak, akik a fejlődésüket és fizikumukat figyelik, vagy edzők, akik a csatárok fittségét tartják szem előtt, akkor miért nincs egy szakember, aki a játékosok elméjére, lelkére ügyel?"

 

"Nem úgy értem, hogy fehér kanapéra fektetjük a játékosokat és fogjuk a kezüket, mert ezt úgysem engednék, de szerintem ez segít nekik abban, hogy a szellemük támogassa a testüket, ne pedig egymás ellen dolgozzon a két terület. Egyszóval, támogatni akarjuk ezzel mind a játékosokat, mind az edzői stábot, mivel a csapatnál mindenkinek a megfelelő módon kell gondolkodnia, mindannyian tudjuk, miről van szó."

 

 

Lense az az ember, aki megkapta a lehetőséget sportpszichológusként a Unitednél. A 46 éves német szakember korábban már dolgozott együtt Rangnickkal az RB Leipzig csapatánál.

 

"Dolgoztunk együtt három évvel ezelőtt a Leipzig csapatánál abban az évben, amikor feljutottunk az első osztályba, majd az azt következő két évben, amikor Ralph Hasenhuttl volt a vezetőedző és Lőw Zsolt - Thomas Tuchel jelenlegi segédedzője - volt a segédedző" - mesélt Rangnick Lense-ről.

 

"Azóta ismerjük egymást és amint megkapja a vízumot és a munkavállalási engedélyét, be fogjuk mutatni a csapatnak."

 

Rangnick nagy csodálója Lense munkásságának és szerinte szaktudása a játékosok hasznára fog válni.

 

"Amikor a fociról beszélgetünk, mindketten tudjuk, hogy az agy fontos része ennek a sportnak. Egy példával élve: "Mit gondolsz? Hogy tudnád elemezni ezt a helyzetet?" Egyszóval nagyon örülök, hogy Sascha csatlakozik a csapathoz" - mondta a United ideiglenes főnöke, mielőtt tovább magyarázta volna Lense kinevezésének okát.

 

"Ahogy azt mondtam is, ő egy korábbi, másodosztályú játékos, nem elméletekkel dolgozik, hanem inkább gyakorlatias. Részese minden egyes edzésnek. Dolgoztunk együtt a Leipzignél és tudom, hogy a csapat rengeteget fog profitálni a munkájából."

 

"Ahogy azt korábban említettem, ez az edzőket és a jobb edzőmunkát is segítheti, természetesen, ha az edzők is beleegyeznek ebbe. Számomra létfontosságú ezen a szinten, hogy az emberekből a legjobbat hozzuk ki munkájuk során."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!