2014 üzleti év Q1 jelentés

A Manchester United PLC november 14-én ismertette az elsõ negyedév adatait. A július 1. és szeptember 30. közti idõszakról van szó. A már megszokottnak mondható folyamatos fejlõdés miatt ismét rekord Q1-rõl beszélhetünk. Közel 100 millió font bevétel, majdnem 30%-os növekedés.


 
 

A meccsnapi bevétel összhangban a tavalyi eredménnyel, akkor az Olimpia rendezés volt plusz, idén a Community Shield részvétel. (A Moyes-Woodward korszak elsõ trófeája) A média terén a több mint 40%-os növekedés köszönhetõ az új Premier League TV ciklusnak, a plusz egy élõben közvetített bajnoki meccsnek és az UEFA market pool részesedés is több volt, mivel a csapat angol bajnokként szerepel az idei BL sorozatban. A kereskedelmi bevételek szintén 40% körül emelkedtek, mert ebben az elsõ negyedévben jelentkeztek elõször a tavasszal és nyáron bejelentett új, korábbiaknál értékesebb szponzori szerzõdések. Összesen 12 új vagy jobb feltételekkel megújított üzletrõl van szó. Ezen belül fõként a kiemelt, globális szponzorok pl. Aeroflot, Bulova, Aon által fizetett összegek hajtották a növekedést. Méghozzá 63%-kal, 17,4 millió fonttal az elõzõ Q1-hez képest. A merchandising bevétel 1,3 millió fonttal lett több, egyedül a digitális média szektorban volt tapasztalható csökkenés, mivel 2013 nyarán lejárt néhány 3 éves telekommunikációs szerzõdés. Ezzel együtt is elképesztõen erõs a 60 milliós kereskedelmi bevétel a negyedévben. Elképesztõen fantasztikus. És ezek a jelzõk szándékosak részemrõl, érzékeltetem egy példával miért olyan komoly a United eredménye: az Arsenal teljes kereskedelmi bevétele a 2013 üzleti évben 62 millió font volt.
 
 

 


A negyedév teljes bevételének 61%-át jelenti a kereskedelmi szektor. 


 
A bérek 31%-kal emelkedtek 53 millióra, a szokásos játékosoknak járó béremelkedések, bónuszok okán és a kereskedelmi csapatnak kiosztott jutalmak miatt. A tavalyi Q1-ben 735 fõ állt a klub alkalmazásában, most 810 fõ. További tétel volt, hogy tavaly az EB miatt a klub kapott 1,3 milliót az EB tornán szereplõ játékosok után, idén páratlan évben ilyesmi bevétel nincs a válogatottak után.
 
Egyéb mûködési költségek növekedése a nyári túra magasabb költsége és a kupa ellenfelekkel megosztott magasabb összegek miatt. Az értékcsökkenés és a játékosok regisztrációjának amortizációja hasonlóan alakult. A mûködési kiadás így 21%-kal lett több, kerekítve 90 millió font. 


 
Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés, amortizáció elõtti eredmény) 36%-ot ugrott, 22 millió fölé, ez is rekord. 


 
A korábbi adósságtörlesztések és refinanszírozások miatt csökkent a fizetendõ kamat, így a teljes nettó pénzügyi kiadás is 10 millió alá csökkent. 


 
Adózás utáni veszteség a negyedévben 300 ezer font, viszont ahogy a 2013 üzleti év jelentésében említettem, a klub megad egy ún. módosított profit/veszteség értéket is. Ezt csak a mûködéssel szorosan összefüggõ mutatókból számítják ki, tehát kizárja pl. az árfolyamhatást és más adózási, finanszírozási megoldásokat. A menedzsment szerint ez a módosított eredmény tisztább képet ad a klub valós teljesítményérõl. Ez az eredmény tehát 2,2 millió lett pluszban. 


 
Cash flow
 
 

 
 


A konferenciahívás összefoglalója
 


Woodward a rekord bevételt és EBITDA-t emelte ki, valamint kedvezõ hírekrõl számolt be a közvetítési jogok jövõjérõl. A BT-Sky versenybõl jelentõsen fog profitálni a United. Külön megjegyezte, a BT a 2015-2018 közötti BL és EL jogokért 900 millió fontot fizetett, viszonyításként a jelenleg tartó ciklusért a Sky-ITV duó 400 milliót fizetett. A Nielsen nézettségi statisztikák még a vártnál is jobb képet mutatnak és külön kiemelt téma volt az észak-amerikai piac, ahol az NBC nagyon elégedett a mutatókkal. Nem véletlenül fizettek háromszoros pénzt a korábbi ESPN szerzõdésnél. Bolingbroke a nyári túra sikerét hangsúlyozta ki, az elõzõnél dupla bevételt jelentett. Woodwardból a Nike szerzõdésrõl most sem tudtak konkrétumot kihúzni. A teljes üzleti évre a bevételt 420-430 millió font közé, az EBITDA-t 128-133 millió font körül várják. (min. PL 3. hely és BL negyeddöntõ alapján)
 


Az adóssághoz kapcsolódó hír, hogy a 316 millió dolláros Bank of America kölcsön kamatáról egy új megállapodást sikerült tetõ alá hozni. A lényeg, hogy az eredetileg változó kamat mértékét egy fix sáv közé tették. November 25-tõl minimum 2,8% és maximum 4,1% közt mozog a kamat. Ezzel az éves kamat összege kb. 20 millió font, teljesen kezelhetõ és tervezhetõ. Hosszú utat tett meg elõre a klub az évekkel ezelõtti 500 millió font feletti adóssághoz és 40-45 millió font éves kamathoz képest. Jelenleg a következõ a helyzet: 361 millió font bruttó adósság, ebbõl kb. 205 millió font a bankhitel, a maradék a kötvények. A bankhitel kamata 2,8 - 4,1%, a kötvényeké 8,375%. A font-dollár árfolyamból fakadó veszteségek ellen pedig a dollár bevételeket használják fedezetként. A jövõben további részvényeladással tovább lehet csökkenteni az adósságot.
 


Egyéb hírek a legutóbbi jelentés óta
 


MUTV - Fiji TV három éves szerzõdés, amely elérhetõvé teszi a klub TV csatornáját a Csendes-óceán déli részén 21 különbözõ területen. (Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, Cook-szigetek, Új-Kaledónia stb.)
 


Unilever 3 éves regionális szerzõdés 9 dél-kelet ázsiai országban.
 


A Fulham meccstõl kezdve minden idegenbeli PL meccs jegyárát csökkenti 4 fonttal a klub. 


 
A United és a UNICEF folytatják a 13 éves együttmûködést. A klub a következõ 3 évben különbözõ jótékonysági eseményeken keresztül 1 millió font összegyûjtésére kötelezte el magát. Ennek felét majd a vietnami gyerekek kapják. 


 
Woodward nyitott a safe standing kezdeményezésre, illetve erõsíteni szeretné a szurkolókkal való kommunikációt. Találkozott a két legnagyobb szurkolói csoport (MUST, IMUSA) vezetõivel és a United We Stand szerkesztõjének interjút adott. Ebben részletesen kitért minden témára: saját személye, Glazer testvérek, Ferguson, Moyes, transzferek, Fabregas, Herrera, Rooney ügy, Old Trafford hangulata.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!