Taktikai elemzés - Bayern München

Moyes - Guardiola 1-0. A várakozásokkal ellentétben igazságos döntetlen született tegnap este az Álmok Színházában. Ilyen az, amikor a játékosok meg tudják csinálni amit az edzõ kér. Hihetetlen konctentráltsággal és alázattal az ellenfél nyomasztó fölénye ellenére is higgadtak tudtak maradni, és ragaszkodtak a taktikához. Nézzük.

Valószínüleg néhányan felkapták a fejüket arra, hogy Moyes felülmúlta Guardiolat, de ki kell mondani, ez így történt. Az a német gépezet, ami az egész szezonban sorra vadászta le az éppen aktuális ellenfelét ellentmondást nem tûrõen, tegnap este megcsömörlött. Hiába a embertelen labdabirtoklási és passzolásbeli fölény, egyszerûen képtelenek voltak mit kezdeni azzal a védekezéssel amit kitalált az edzõ. Mint írtam, ilyen az, mikor az edzõ utasításai érvényesülnek a pályán. 
 
 
 

 
Már rögtön a meccs elején megtörtént az, amit a nagy meccseket hiányoltam. Agresszív letámadás az ellenfél térfelén. Rooney Boatenget, Fellaini pedig Kroost támadja azonnal. Ugyan labdaszerzés nem sikerült, viszont rögtön megzavartuk az ellenfelet, ami véleményem szerint kihatással volt az egész mérkõzésre. Nyilván arra számítottak a bajorok, hogy az elsõ másodperctõl kezdve visszaállunk a kapu elé, ezzel ellentétben odaléptek a játékosok kõkeményen. 
 

 
 
Tizenegyedik perc. Robben kapja a labdát Kroostól, azonban kénytelen visszapasszolni társának a labdát, mivel Fellaini azonnal megtámadja, Rooney és Welbeck áll az embere mellett, ahogy azt kell, ezáltal ellehetetlelítik egy lehetséges passz esélyét. Azzal, hogy Fellaini rögtön támadja Robbent és tolja vissza a félpálya felé, nincs más esélye mint hátrafelé passzolni. Kár, hogy utána Kroos azonnal megtalálta a labdával Riberyt, és a támadás vége lövés lett, talán Valencia kicsit szorosabban álhatott volna a francia mellett.
 

 
Az egész mérkõzésre jellemzõ kép. Rafinha és Robben a szélen próbálkoznak, középen annyira jól tömörült a csapat, és szûkítették a területet, hogy egy-két kivételtõl eltekintve a bajoroknak nem sok esélyük volt középen átjönni. A képen látszik, ahogy Büttner figyeli Rafinha mozgását, Welbeck szintén a brazilt figyeli, de eközben Robbent elé beáll a passzsávba. Rooney szintén jön vissza a Lahm-mal, de biztosítani ott van Carrick is, továbbá Vidic nagyon szépen kizárja annak a lehetõségét, hogy Müllert indíthassa Rafinha azzal, hogy már megelõzi a német csatár mozgását.
 
 

 

 
 
Itt rögtön két momentumot is ki kellett emelnem. Ezen a két képen látszik leginkább, mit akart játszani Moyes. A középpálya közepén nagyon okosan, már Rio és Vidic elõtt felállított egy másik védelmet, hogy a Bayern játékosai ne tudjanak lendületbõl ráfutni a két hátvédünkre, ezzel folyamatosan kiszorította a csapat az ellenfelet a szélekre, ahová Welbecket és Valenciát amolyan második szélsõhátvédnek rendelte vissza. Bekarikáztam Büttnert, mindkét esetben lesben áll, ha a szélsõ játékos megkapná a labdát, azonnal ott tudjon teremni. 
 

 
Na, ez a németek rettentõ nagy erõssége. A labda nélküli mogzások, amelyeket borzasztó nehéz lekövetni. Büttner, Rio, Vidic figyel az emberére, Fellaini lép ki Riberyre, azonban Alaba elfutásával egy passz után lehetõség nyílt beadásra, Jones hiába iszkol az osztrák sokkal gyorsabb mint Phil. 
 

 
Itt van az, amit az imént említettem. A középen való elõrejutásra semmi esély. Amint Kroos megkapja a labdát, Carrick máris közelebbb lép hozzá. Giggs és Rooney okosan ellehetetleníti egy passz lehetõségét, Vidic pedig szorosan áll Müller mellett. Büttner nagyon távol áll az Rafinhatól, de lényegében nem tud mit tenni, mert ha kilépne a brazilra, azzal rögtön lehetõséget adott volna Lahmnak arra, hogy befusson.
 

 
Ismét a középpályavédelem. Vidic kilép a védelembõl, és követi Lahmot, a harmincegyesünk követi az ellenfél harmincegyesét, a középen való elõrejutás megint lehetetlen, újfent a széleken kell próbálkozniuk a németeknek.
 

 
Danny, Danny, Danny... Neuernek esélye se volt ebben a helyzetben, ezt Welbecknek ebben a pillanatban be kellett volna bombáznia valamelyik alsó sarokba. 
 

 
Már a második félidõ, újfent egész pályán letámadunk, Kagawa mozog Schweinsteiger felé, Rooney, Welbeck és Valencia pedig kizárja egy rövid passzos kapuskiadás lehetõségét. Megszámoltam, Neuernek 9 másodpercébe telt, mire talált magának embert, akinek adhatja a labdát.
 

 
Azon ritka alkalmak egyike, amikor támad a hazai csapat. Valencia robog fel a jobb oldalon, Welbeck és Fellaini pedig a tizenhatosnál tátongó üres területre futnak be. Véleményem szerint Kagawa itt rossz döntést hozott, a labdát laposan kellett volna adnia, Fellaini elé, akkor akár még egy helyzet is kialakulhatott volna. Fellainit az ilyen szituációkban egyébként rendkívül jól alkalmazza Moyes, ha összeérik az a taktika, amit az edzõ Fellainire épít, akkor az egy aduász lehet abban a bizonyos taktikai reperoárban. 
 

 
Az elõzõ képnél már említettem Fellaini szerepét. Itt is jól látszik, ahogy gyakorlatilag fellép a csatársorba, és ezzel területet nyit Valencia elõtt, és egyedül futhat fel, mivel a Bayern szélsõi nem jöttek vissza védekezni. Esetenként nagyon jól használta ki a csapat a németek azon gyengeségét, hogy Robben és Ribery rendre elõl ragad, ezáltal egy plusz ember (Fellaini) felküldésével elérhetõ az, hogy a széleken szabad embert lehet találni a labdával. Véleményem szerint a visszavágon ez az egyik potenciális lehetõség a támadások vezetésére. 
 

 
GÓL! Egészen érthetetlen a Bayern védekezése ebben a szöglet szituációban. Kékkel bekarikázva Rafinha nem fog senkit. Valamint Welbeck is egy szál magába áll Neuer elõtt. Azt meg végképp nem értem, hogy miért Lahmot állították rá Vidicre. A szerb fogta magát és elsétált a bajorok csapatkapitánya mellõl, és egyszerûen észre sem vette. A visszavágon a pontrúgások lesznek még nagyon fontosak, nagyon készülnie kell a csapatnak ezekre, mert valószínûleg nem sok lehetõségünk lesz ilyen potenciális gólveszély kialakítására. 
 

 
Az egész meccsen dícsértem a védekezésünk, na itt sikerült két nagy hibát is elkövetni. Rio nagyon csúnyán elszámolja magát, ami teret ad Manczukicnak arra, hogy lefejelje a labdát Scweini elé, aki pedig könyörtelenül bevágja. Sajnos Fellaini sem vette komolyan a németek támadását, és nem érkezett szorosan Scweinsteigerrel. Ez a gól pedig abszolút elkerülhetõ lett volna. 
 

 
És megint az a labda nélküli mozgás. Rafinga azonnal indul a jobb szélen. Azonban nem õ kapja a labdát, hanem az a Ribery, aki nagyon messzirõl futott el odáig, gyakorlatilag úgy, hogy senki nem vette észre. Jones és Vidic közrefogja Götzét, neki esély sincs passzolni. Ezekre nagyon oda kell majd figyelni egy hét múlva. Tegnap nem kaptunk gólt belõle, de ez csak a szerencsén múlott. Ezért a helyzetért nem tudom bántai a csapatot, nyolcvan percen keresztül brusztoltak, a Bayern ellen pedig kilencven percet lehetetlenség hiba nélkül lehozni. 
 
Összegzésképp elmondható, hogy ez a taktika nagyon jól ki volt találva, és nagyon jól össze volt rakva hozzá a kezdõcsapat. Büttnert külön kiemelném, mert szerintem nagyon jól játszott a holland, pedig többedmagammal gondoltuk úgy, hogy az õ oldalán képes lehet a Bayern támadásokat vezetni, szerencsére nem így törént. Véleményem szerint minden játékosunk megérdemli a dícséretet, azér a fegyelmezettségért amit a pályán mutattak szinte végig. Elõfordulhat, hogy más csapat játékosai nem bírták volna már cérnával azt, hogy az ellenfélnél van folyamatosan a játékszer, és átment volna a játék durva rugdosódásba. Moyes is megérdemli a dicséretet, mert tényleg nagyszerû munkát végzett az öltözõ falain belül, az pedig külön tetszett, hogy nem arra utasította a játékosait, hogy minden áron szerezennek labdát, hanem csak legyenek ott az ember mellett, és zavarják az ellenfelet. Kulcsmomemtum volt ez, hiszen ha rögtön vehemensen letámadták volna a bajorokat, akkor egy csellel azonnal túlléptek volna az emberükön, és lendületbõl tudtak volna futni a védelemre. A visszavágón ugyanilyen fegyelmezettséget és higgadságot szeretnék látni a csapaton, úgy érzem, hogy itt akár meglehet a továbbjutás, de azért nagyon sokat kell küzdeni, és az egy rettentõ kemény kilencben perc lesz Münchenben.
 
Az megvan, hogy meghúzodott a combom gólöröm közben? :)

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!