Louis van Gaal és az elsõ manchesteri szezon

Louis van Gaal az elsõ manchesteri évében néhány csatát megnyert, néhány csatát elvesztett, de a háborút megnyerte. Elérte a legfontosabb dolgot: a legjobb négy csapat közé vezette a Unitedet. Nézzük mit mondott errõl a holland szakember.


Mit jelent Önnek, hogy a Manchester Unitedet irányíthatja?

 

Nagyon lefoglal ez a munka és nagyon keményen kell dolgoznom, de pont ezért élvezem. Élvezem, mert sok barátságos emberrel dolgozhatok, mindenkinek helyén van a szíve, melynek közepén a Manchester United van. Ezt folyamatosan lehet érezni, fantasztikus ilyen körülmények között dolgozni.

 

 

A remek felkészülési túra után mit gondolom miért indult be ilyen lassan a United a bajnokságban? Mi okozta késõbb a fordulópontot?

 

Már sokszor elmondtam különbözõ sajtótájékoztatókon, hogy szerintem nagyon kemény volt az amerikai túra. Sokat kellett utaznunk, a sok idõeltolódás miatt szinte végig érezni lehetett a 'jet-lag'-et. A játékosok nem voltak elég fittek ahhoz, hogy rendesen edzenek és a felkészülés korai szakaszában kellett játszaniuk.

Természetesen nem csak ez az oka. Sok játékosunk szerepelt a világbajnokságon és csak késõbb csatlakoztak hozzánk. A harmadik ok, hogy sok kiszemeltünk csak az utolsó napokban érkezett meg. Szóval ilyen körülmények között kellett felkészítenem a csapatot a bajnokság nyitányára.

Az elsõ meccset elvesztettük. Ez bukás volt, mert hazai pályán nem kaphatsz ki a Swansea ellen, különösen nem az elsõ mérkõzéseden. Tehát nagyon rosszul kezdtük a bajnokságot. Az elsõ 10 meccsen 13 pontot szereztünk.

Azt hittem, hogy ezek után nagyon mérgesek lesznek a szurkolók az Old Traffordon, de nem voltak azok. Továbbra is állva tapsoltak, ez nagy önbizalmat adott nekem és fantasztikus érzés volt, mert a korábbi csapataimnál sosem tapasztaltam ilyet. Ez csodás volt és ezt mondtam az Arsenal meccs után a beszédemben a szurkolóknak is - számomra ti elképesztõek vagytok.

 

Az egyik legelképesztõbb hazai meccsünket októberben, az Everton ellen játszottuk. Emlékezetes marad De Gea kiemelkedõ teljesítménye miatt, ami az egész szezonra is jellemzõ volt. Hogy értékelné az idei teljesítményét?

 

Eleinte nem ismertem azt a közmondást, hogy 'Egy zabszem sem fér a fenekembe', de most már igen. De Gea kiemelkedõ volt, de nem csak ezen a mérkõzésen, hanem az egész szezonban. Sok meccsen többször is pontot, pontokat mentett nekünk és rengeteget fejlõdött. A legelején nem bíztam benne annyira, de fantasztikus volt és rengetegszer megmentett minket.

 

Az egész szezonban érezni lehetett, hogy a United sosem adja fel és a végsõkig küzd. A Chelsea elleni késõi egyenlítéstõl kezdve a West Brom. a West Ham és a Newcastle elleni meccsekig. Mondhatjuk, hogy ez mindig is jellemzõ volt a csapataira és a Manchester Unitedre is?

 

Igen. Sok meccset láttam a Ferguson érából és rengetegszer nyertek meg meccseket az utolsó percekben. Úgy gondolom ez a csapat kohézióján múlik és a környezeten, ami arra késztet, hogy a végsõkig küzdj. Persze az edzõ és a játékosok belsõ motivációján is múlik. Ez a legfontosabb, a belsõ motivációnak nagyon nagynak kell lennie.

 

 

A szezon elsõ felének a legjobb eredménye az Arsenal elleni idegenbeli gyõzelem volt. Sokat elárult ez a meccs a csapat karakterérõl?

 

Igen, de nem azért, mert a legjobb teljesítményt nyújtottuk, hanem mert a végsõkig küzdöttünk. A játékosok az egész meccsen tartották magukat a tervhez és ezt is kellett tenniük. Ez nem mindig könnyû, mert az Arsenal egy top csapat a Premier Leagueben és hazai pályán mindig támadó focit játszanak. Nagyon jól védekeztünk annak ellenére, hogy két fiatallal, Tyler Blackettel és Paddy McNairrel kellett kiállnunk. Sok lehetõséget adtunk a fiataloknak, fõleg a védelemben, mert nagyon sok sérültünk volt a védõk között. Szóval lehetõséget kellett nekik adnom, azonban megnyertük a mérkõzést és ez a legfontosabb.

 

Ez egy jó sorozat kezdete volt. Novembertõl január közepéig veretlen volt a United annak ellenére, hogy továbbra is sok sérült és személyi változás volt. Mennyire volt nehéz ezzel megbirkózni?

 

Kívülrõl ez nehéznek tûnik, az edzõi stáb megpróbálja átadni a filozófiáját a játékosoknak és a játékosok beleszólhatnak mérkõzés tervének elkészítésébe, elmondhatják a véleményüket. Ez legalább annyira fontos, mint a filozófia. Ha játékosokat kell kicserélni a csapatban (sérülés miatt), akkor nem kell megváltoztatni a filozófiát.

Nem kell megváltoztatni a képzési és technikai megállapodásokat sem. Ha nem változtatod meg ezeket, akkor a játékosok, akik folyamatosan veled edzenek tudnak mindent. Nyitottak az ötletekre és hisznek benne, hogy egy nagyszerû csapatot alkotnak - emiatt nem is panaszkodtam. Elõször az Everton elleni meccs után panaszkodtam, de úgy gondolom ebben a bíró is nagy szerepet játszott. 

 

Azt mondta, hogy általában 3 hónapot vesz igénybe, hogy a csapat megszokja a stílusát és a filozófiáját. Ez ekkor csúcsosodott ki?

 

Nem, most ez tovább tartott, valószínûleg a sok sérült miatt. A szezon elsõ felében átlagosan 12 sérültünk volt. A karácsonyi idõszakban kevesebb sérültünk volt és volt pár jó meccsünk is úgy mint márciusban és áprilisban. Szóval úgy gondolom, hogy a sérülések száma lehet az egyik ok, de a játékosok is nehezen alkalmazkodtak. Arra kértem a játékosokat, hogy gondolkozzanak a mérkõzéseken, mert elõtte ösztönbõl játszottak és ez nagy különbség. Ez épp olyan, mint ahogy én is nehezen szoktam meg a bal oldali közlekedést. Eleinte ez is nagyon nehéz volt.

 

 

Amikor a szurkolók visszatekintenek a szezonra mindig van pár kiemelkedõ mérkõzés, amire szívesen emlékeznek. Sokat jelentett a szurkolóknak a decemberi 3-0-ás gyõzelem a Liverpool ellen. Érezte, hogy mekkora jelentõsége van a szurkolók szemében ennek a mérkõzésnek?

 

Igen, tudtam, mert a szakácsunk, Mike mindent elmondott nekem errõl. A stadionban és az utcán is éreztem, mert mindenki nagyon boldog és õrült volt. Elnyertem a szurkolók bizalmát ezzel a gyõzelemmel. Viszont ezen a meccsen is az elsõ lehetõségek a Liverpool elõtt adódtak és nem a Manchester United elõtt. Hihetetlen, de ez a foci szépsége, nem mindig a legjobb nyer. 

 

Mit gondol a decemberi és a januári feszített tempóról és a karácsonyi hagyományokról?

 

Bármit mondhatok, de ez egyáltalán nem számít. Én egy holland ember vagyok és alkalmazkodnom kell az angol kultúrához. Még sosem mondtam, de szerintem ez nem egy jó szokás. A szurkolóknak jó, mert szabadságon vannak, meccsre mehetnek és az angol emberek a footballért élnek, tehát számukra ez jó. Viszont a játékosoknak ez nem mindig egészséges és nagyon nehéz fittnek maradniuk. Ettõl függetlenül nagyon jól játszottunk a Newcastle ellen, de úgy gondolom, hogy a második félidõben nagyon visszaesett a játékunk. A Tottenham ellen is az elsõ félidõben játszottunk nagyon jól. 

 

Elõször ízlelhette meg az FA kupa ízét. Olyan helyekre látogatott el a csapat, mint Yeovil, Cambridge és Preston, úgy tûnt Ön ezt nagyon élvezi.

 

Igen, mert ezekben a falvakban és városokban ez az év egyik legnagyobb eseménye és ezt jó látni, viszont nagyon nehéz ellenük nyerni. Olvastam a holland újságokban, hogy nem sikerült az elsõ meccs alapján továbbjutnunk, visszavágót kell játszanunk és ez mennyire vacak teljesítmény. Szerintem pedig az a vacak, hogy a Chelsea hazai pályán esett ki a kupából. Nem egyszerû ezekben a falukban, ezekben a stadionokban és ezeken a pályákon nyerni. De ez nagyon tetszik nekem. Emlékszem ez Spanyolországban is hasonló volt. Sok kis faluba kellett ellátogatunk, de ezeket az ellenfeleket nagyon nehéz volt megverni.

 

 

Meg akarta nyerni ezt a sorozatot. Csalódott?

 

Igen, nagyon csalódott voltam az Arsenal elleni vereség után. Úgy gondolom mi voltunk a jobb csapat. Saját magunkat ejtettük ki. Véleményem szerint a meccs legjobbja Antonio Valencia volt, de sajnos rövid volt a hazaadása és az Arsenal gólt lõtt belõle. Sok lehetõségünk volt, de nem sikerül õket gólokra váltani.

 

Akkoriban sikerült egy 6 meccses gyõzelmi sorozatot elérni. Úgy tûnt a Tottenham ellen indult el valami a csapatban. Szívesen emlékszik vissza arra a teljesítményre?

 

Hazai pályán úgy gondolom az volt a legjobb teljesítményünk, mert 90 percig sikerült jól teljesítenünk. Nem sok meccsen sikerült 90 percig jól játszanunk. Lehet játszottunk 60 vagy 30 percig jól máskor is, de a Tottenham elleni 90 perc volt a legjobb.

 

Pár héttel késõbb legyõztük a Manchester Cityt, aminek a szurkolók nagyon örültek. Ön volt egy kis ideig Manchester királya, vagy nem?

 

[nevet] Talán, talán...de ez is csak egy meccs volt. Persze a Manchester City ellen és hátrányból nyertünk 4-2-re, ami szintén a csapat erejét mutatja. Viszont szerintem nem ez volt a legjobb teljesítményünk, mert az a Tottenham ellen volt. Jól játszottunk a City ellen is, különösen azért, mert hátrányból álltunk fel. Nagyon jó, ha egy top csapat ellen sikerül ezt megtenni. Nagyon tetszett.

 

Rooney lett a csapatkapitány. Milyen vezetõ õ?

 

Egy demokratikus vezetõ, nem viselkedik diktátorként. Szeretem a demokratikus vezetést. Mindig példát mutat a többi játékosnak és õ a legjobb példa a csapat küzdõszellemére. Néha átlépett a határokon, de amikor visszatekintek a szezonjára azt látom, hogy jól viselte a kapitány szerepét. Sokszor vitatkozik a bírókkal, de mindig jó stílusban és jókor. Szóval egy szezon után úgy gondolom, hogy jó döntés volt neki adni a kapitányi karszalagot. Elégedett vagyok a teljesítményével.

 

 

A United a legjobb négyben végzett. Mit jelent Önnek a Bajnokok Ligája szereplés?

 

Elõször tovább kell jutnunk a selejtezõbõl, még két meccset játszanunk kell a Bajnokok Ligája szereplésért. Nem lesz könnyû. Jól mondta a kollégám, Arsene Wenger - olyan csapatokkal találkozhatsz, amelyek a szezonjuk felénél tartanak, de te még csak az elején vagy. A szezon úgy sikerült, ahogy, lehet emiatt nem szerepelhetünk a Bajnokok Ligájában. Nagyon stresszes idõszak ez, szóval remélem, hogy sikerül továbbjutni. Viszont észben kell tartani, hogy nem lesz sétagalopp. Magabiztos vagyok, hogy sikerül kivívnunk a BL szereplést. Elõször szeretném megtudni mi történt a sorsoláson és utána újra beszélhetünk errõl.

 

Milyen céljai vannak a következõ szezonra?

 

Attól félek, hogy a vezetõség szerint harcban kell lennünk a bajnoki címért. Ez egy nagyszerû kihívás, de attól is függ, hogy kiket sikerül megszereznünk az átigazolási idõszakban és mennyire sikerül kiegyensúlyozottá tenni a csapatot. Láthatták az Arsenal ellen is, hogy olyan poszton kellett szerepeltetni játékosokat, ahol még sosem játszottak. Ez elég nagy baj és ennek az az oka, hogy a keret nem volt elég kiegyensúlyozott. Minden posztra kellene két játékos és sokkal könnyebb lenne változtatni. Ekkor a játékosok jobban tudnának teljesíteni és úgy teljesítenének, ahogyan azt elvárjuk tõlük.

 

A legjobb bajnokságokban szerepelt. Miben más a Premier League?

 

Vannak pozitív és negatív dolgok is. Kezdjük a negatívval. A legtöbb stadionban nem megfelelõek a körülmények az öltözõben. Még az edzõ sincs mindig könnyû helyzetben, néha a WC-n kellett ülnöm, mert nem volt máshol hely. Ez meglepõ volt. Viszont az, hogy az emberek mennyire a footballért élnek teljesen lenyûgözött. Ezt is vártam, amikor úgy döntöttem ide jövök és nagyon jó érzés itt lenni. A szurkolók megélik a labdarúgást. A foci az életük és az életük a foci. Ez teljesen más Németországban; Spanyolországban egy kicsit hasonló a helyzet, de Németországban egyáltalán nem. Nagyon jó ezt látni.

 

Sokszor dicsérte a United szurkolókat a szezon során. Még inkább elkötelezi Önt a siker mellett az, hogy visszafizesse a szurkolók támogatását?

 

Természetesen. Azért jelölt ki engem a vezetõség a feladatra, hogy kupákat nyerjek. Kupákat akarok nyerni a szurkolóknak és természetesen magamnak is. Az a legfontosabb, hogy mik a céljaid és az én célom az, hogy kupákat nyerjünk. Persze ez nem könnyû, ezt mindenki tudja és a végsõkig harcolnunk kell. Mindent beleadok, hogy mi legyünk a bajnokok. 


Inside United

Kövess minket Facebookon, Instragramon, Twitteren és YouTube-on is!Hozzászólások