A football halála

Taktika a foci halála, ez már biztos. 4-5-1, biztonsági megoldások, stratégiai lépések, eszetlen megoldások.Mindez persze lehetne jó ha a csapatnak nem Manchester United lenne a neve és egy kiscsapat volna.

Az idei esztendõben több mérkõzésen éreztem azt, hogy sakkot nézek és nem focit. Ötlettelen, gusztustalan és fõleg nézhetetlen játék ez, lényege pedig, hogy miként tudjuk lejátszani kedvenc stratégiai játékunkat élõben, a focipályán.
 
A gyökerek
 
Ez az egész bohózat nyílván távolabbra nyúlik vissza, mégis azt gondolom, hogy Ronaldo felemelkedésével kezdõdött. Ronaldo azért lehetett igazán sikeres mert az egész csapatot alárendelték. Kíváló szélsõbõl, világklasszis támadó lett és nem számított, hogy egy Wayne Rooney a középpálya szélén rohad meg, nem számított, hogy támadni szeretõ középpályásaink hátrébb lettek tolva. Fura taktika de bejött. Az a bizonyos 4-5-1 talán itt kezdett el kibontakozni.
 
Persze Ronaldo távozása után teljesen nyílvánvaló volt, hogy nem lehet ezt tovább játszani. Az illetékesek azonban itt elkövették az elsõ borzasztó hibát. Elkezdték ismét egy emberre építeni a csapatot. Wayne Rooney volt a kiszemelt, akit egyedül játszattak elõl. Ez szépen is mutatott a szezon egészét tekintve, csak a 4-5-1 árnyéka itt is megmutatkozott. A 4-5-1-nek a lényege nem az, hogy 1 csatár elõl és a többiek vonalban mögötte. A két szélsõnek fel kell lépni a támadó mellé és a legjobb 4-5-1 az inkább a 4-3-3-as taktika. De nem. Nem volt az igazi. Amellett, hogy ismét egy emberessé tettük a csapatot, elfelejtettünk focizni. Mert a taktika átvette a szerepet.
 
Sötét idõk
 
A szezon elsõ felében megmutatkozott, hogy mi az ami öli a focit. A taktika. Szélsõink ugyan támadhattak, belsõ középpályásainknak azonban szinte tilos volt elõre lépni, hát még kapura lõni. Annyira hátul voltak, hogy páran egyszerre kiáltottunk fel: Kreativitást!
 
A középpályás sor maradt. Az egy szem csatár? A tegnapi meccsen tökéletesen látszott, hogy mit játszottunk az elsõ fél évben. Ívelgetés, kreativitás nulla. Szídhatják egyesek Berbatovot, de 4+2 játékos ellen még a világ legjobb csatárai is kevesek. Használható labda? Az micsoda?
 
Carricknek nem volt jó szezonja. Egy ideig úgy gondoltam, hogy a fene de szarul megy ennek a srácnak.Egy rohadt pályát nem képes megszûrni, nulla a védekezése, veszélyesen passzol hátul( nem a tegnapi volt az elsõ a szezonban, hogy elpasszolta magát) és nem gondolkozik. Aztán rájöttem, hogy mekkora bakit követtem el én is. Annyira hozzászoktam ehhez az undorító játékrendszerhez, hogy elfelejtettem: hoppá! Carricknek rohadtul nem ez lenne a feladata. Ahogy Anderson esetében, Carricknél is az a helyzet, hogy sikerült egy világklasszis támadóbb szellemû kpból, egy középszerû vkpt csinálni. Miért hibáztatnám a srácot? Nem léphet elõre, nem csinálhatja azt amihez ért? Bántom mert kevés a kiugratása? Saját tizenhatostól 30 méterre igen nehéz.
 
Mit értünk el?
 
Fantasztikus támadóink egyedül maradtak elõl. Kíváló középsõ középpályásaink, akik mellesleg akár világklasszisok is lehetnének, védekezõ szerepkört tudhatnak maguknak. Egy Manchester United, akitõl félt a világ, most eljutott oda, hogy mindenkitõl be van szarva, senki nem tiszteli. Ahelyett, hogy mi támadnánk minket támadnak. Ahelyett, hogy azért izgulnánk, hogy vajon meg lesz a 3-4 gól a meccsen azért izgulunk, hogy csak rúgjunk eggyel többet.
 
Elértük, hogy Rooney megtanulja, hogy milyen szélen játszani, pedig az a srác egy normális játékrendzserben és normális taktikával már az aranylabdáját gurítgatná a gyerekének.
 
Elértük, hogy Carrick és Fletcher támadások vezetõi helyett a védekezés bohócai legyenek.
 
Elértük, hogy az ellenfelek úgy álljanak, hozzánk: Ááá MU...megverhetjük õket ahelyett, hogy III MU nagyon figyelni kell a védekezésre.
 
Mi van most és mi lesz?
 
Van egy csapatunk, egy rakás kitûnõ játékossal akik ahelyett, hogy "szívvel" fociznának megtanulnak "ésszel" focizni. Nem akarok megint ezzel dobálózni de kénytelen vagyok: Barcelona de mostmár Real Madrid is. Van taktika, van ész a játékban csak éppen nem olyan arányban mint nálunk. Nálunk örülhetünk ha van 30% foci és 70 % taktika. Az említett két csapatnál ez az arány pont fordítva van. El kéne gondolkodni, hogy milyen játékot akarunk játszani. A focipályán mi akarunk lenni a sakkbajnokok, vagy a focipálya istenei akarunk lenni? Nálunk nem mosolyognak a játékosok. A másik két csapatnál öröm a játék és vigyorog mindenki mert élvezik. Itt nem. A focistáink nem élvezik a játékot és nem is élvezhetik mert a taktika öli a focit. Ezért van, hogy nulla a kreativitás, ezért van, hogy nem megy és ezért van, hogy fényes piros betûs Manchester Unitedünk lassan de biztosan beíródik csupa kis betûvel az emberek agyába. Mert nem a történelem a lényeg ebben az esetben. Az emberek a játékosok mind játékot szeretnének látni. Ez jelenleg ebben a formációban lehetetlen.
 
Azonnal 4-4-2-õt követelünk!
 
A focisták ott élvezik a játékot, mozognak, pörögnek, megy a csiki-csuki egyszerûen minden ízében foci. Ha ez nem bizonyosodott be már 100 000-szer idén akkor egyszer sem. Ezt vagy nem akarják észrevenni vagy nem tudják észrevenni. Nem tudom, hogy melyik a rosszabb de egyik sem állapot.
 
Igazolások!
 
A szezon elején talán azt mondtam, hogy világklasszis nélkül nem megy. Ezt a véleményemet ma is tartom de azt hiszem meglehet a csapatban a világklasszis. Egyszerûen nem kéne elfojtani. Egy Carrick, Anderson, Flecs de akár Gibson is tudna olyat mutani mint a világ jelenlegi legjobbja Xavi ezen a téren. Csak éppen hagyni kéne õket focizni. Nem feltétlenül kell ide nagy játékos, de ez csak akkor állja meg a helyét ha hagyjuk õket játszani. Meg amúgy is. Megvesszük Vaartot, Modricot vagy Sneijdert védekezni?Ugyan már. Amíg a felfogás ilyen addig nincs mit tenni.
 
Összegzés
 
Nem hiszem, hogy bármit is kéne már mondani. Mindenki tudja, hogy mi a gond és, hogy mit lehetne tenni. Mégse tesszük. Amíg nem Manchester Unitedként viselkedünk addig ez megy majd. Zárszóként leírnám, hogy mit tennék:
 

Rooney végre felejtse el  középpályát. Világklasszis támadóként valahogy több hasznát vesszük mint középszerû középpályásként.
A középsõ középpályásaink támadjanak végre. Két-három éve meg lehetett csinálni ugyanezekkel a játékosokkal akkor most mért nem lehet?
Ne mi legyünk a nyárfa levelek a meccsek elõtt.Legyen az az aktuális ellenfél.
Focizzunk ne sakkozzunk.
Legyünk ismét Manchester United.
NEM KELL TÖBB 4-5-1.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!