2011 harmadik negyedéves jelentés

Május 13-án az MU Finance közzétette a Red Football 2011 Q3-as negyedévének (azaz 2011 január-február-március) eredményeit.

Az elõzõ év ugyanezen idõszakához képest az összehasonlítás így néz ki:

 
Az összbevétel 600 ezer fonttal nõtt, a diagramon látszik az eloszlás a három fõ szektor között.
 
A meccsnapi bevétel csökkent 2,9 millió fonttal (9,1 %-kal) 2010 elsõ három hónapjához képest. Ennek fõ oka a bajnoki sorsolás, idén ebben az idõszakban egy meccsel kevesebbet játszott a csapat a PL-ben. Természetesen a Q4-es jelentésben ez a meccs és a bevétel megjelenik majd. Bár az FA kupában idén eggyel többet játszott a csapat, a tavalyi Ligakupa elõdöntõ és döntõ bevétele többet ért mint az idei Szentek elleni FA kupa mérkõzés. (némileg még közrejátszott a Crawley Town meccs kedvezménye)
 
A média bevétel 2,1 millióval (9 %-kal) kevesebb idén, ennek oka: a TV pénzeknél, UEFA általi kifizetéseknél közrejátszik az elõzõ évi bajnoki helyezés. Mivel 08/09-ben bajnok volt a csapat, a PL és BL közvetítési díjból is többet kapott a United 09/10-ben. 09/10-ben második volt a csapat, így az idei 10/11-es TV részesedésbõl ez jelent némi mínuszt. Tényezõ még a meccsek dátuma. Tavaly a Bayern München elleni negyeddöntõ elsõ meccse március 30-án volt, azaz még éppen a Q3-ba tartozott. Idén a Chelsea elleni meccs április 6-án volt, így ennek a meccsnek a bevétele már a Q4-hez tartozik. Ebbõl adódóan kicsit gyengébb az idei Q3 a tavalyinál. Értelemszerûen idén meg a Q4 lesz erõsebb a tavalyinál. Ráadásul idén további pluszt fog jelenteni a bajnoki cím és a BL döntõ, pláne ha nyer a United a Wembley-ben. Valamint a tengerentúli közvetítési díjak növekedése is jelent pár millió pluszt.
 
A kereskedelmi bevétel az elmúlt években tapasztalt trend alapján jelentõsen nõtt 5,6 millióval (29 %-kal), a pluszt fõleg az AIG-hez képest jobb Aon szerzõdésés illetve a Nike által fizetett összeg növekedése generálja. A 2. negyedévben kötött Epson, DHL együttmûködés után most a 3. negyedévben nem lett új szponzora a klubnak.
 
Az elsõ 3 negyedév ismeretében összehasonlítható a tavalyi 9 hónap az idei 9 hónappal:

 
Az analógia hasonló a fent írtakhoz, az idõszakban eggyel kevesebb játszott meccs kihat a meccsnapi és média bevételre, az ábra lényege a kereskedelmi szektor 30,1 %-os növekedése, amely az összbevétel gyarapodásának (5,7 %) motorja. Az elsõ három negyedévben elért 75,3 millió font azt mutatja, hogy majd kiegészülve az utolsó negyedévvel a Manchester United idén éves szinten kereskedelmi bevételekben átlépheti a 100 millió fontos határt. Ami jelentõs mérföldkõ.

 
A mûködési költség ugyanannyi mint tavaly, a bérek 1,2 millióval (3,5 %-kal) nõttek. Tavaly Q3 óta több játékossal (Rooney, Vidic stb.) kötött új szerzõdést a klub, így a fizetési kiadás is nõtt. Kisebb részben köszönhetõ az emelkedés az alkalmazottak létszámának csekély növekedésének: tavaly 592 fõ dolgozott a klubnál, idén 602 fõ.
 
A kilenc hónapos összehasonlítás:


A mûködési költség változása 3,4 millió (8 %), fõként az észak-amerikai túra és más utazási költségek kapcsolódnak ide és a kereskedelmi szektor fejlesztésével járó költségek, pl. az új londoni irodák bérlése stb. A bérek 8,1 %-kal lettek magasabbak.
 
Adózás, értékcsökkenés, kamatfizetés és amortizáció elõtti eredmény (EBITDA) változása:


Hosszabb távot érdemesebb nézni, így az idei kilenc hónap látható a diagramon a tavalyi kilenchez képest. 1,3 milliós (1,6 %-os) növekedés tapasztalható, természetesen figyelembe véve a fent leírt tényezõket pl. kevesebb meccs, növekvõ bérek, növekvõ kereskedelmi bevételek stb.
 
További fontosabb Q3-as adatok a pénzügyi jelentésbõl:
 

Stadionfejlesztésre költött összeg az idõszakban 700 ezer font. Március 31-ig tartó 9 hónapban ez 5,7 millió font. 
 
Játékos eladásból származó profit: 1 millió font. James Chester, Cameron Stewart és Magnus Eikrem januári eligazolásából adódóan. 
 
Kamatfizetési kötelezettség: 23,4 millió fontot fizetett a Red Football februárban. A kötvények utáni éves kamatot két részletben kell fizetni, februárban és augusztusban. 
 
A Q2-es negyedévhez hasonlóan a klub ismét vásárolt a saját kötvényébõl, ezúttal 5,5 millió font értékben. (ez gyakorlatilag adósságcsökkentés) A kötvények nem lesznek törölve, szükség esetén ismét eladják a piacon. Összesen eddig tehát 29,5 millió font értékben vásároltak vissza kötvényeket.
 
A Q3-as tranzakciók miatt a Q2-es 134,5 milliós kp állomány lecsökkent 113 millióra.
 
7 millió font nem realizált nyereség az árfolyamon, a font erõsödött a dollárhoz képest. (a kötvények fele dollár alapú)
 


A font erõsödése és az újabb kötvényvásárlás miatt a klub adóssága is csökkent, jelenleg 477,7 millió font.

 
Egyéb: Külön nem írták bele a jelentésbe, de a számokból látszik a Glazer testvérek nem vettek ki osztalékot. A konferenciahíváson Ed Woodward tájékoztatta a befektetõket, hogy a BL döntõ miatti extra bevételt valószínûleg a stáb és a játékosok bónuszainak kifizetésére fordítják. Hozzátette a Financial Fair Play hatással lehet a fizetésekre, de még nem ezen a nyáron.
 
Q3 áttekintés:
 

januári átigazolási idõszakban érkezett Anders Lindegaard
hosszabbítások: Darren Fletcher 2015 és Michael Carrick 2014
Edwin van der Sar bejelentette a szezon végén visszavonul
Gary Neville azonnali hatállyal visszavonult
Ryan Giggs vállal még egy szezont
a nézõszámok mint az elmúlt években
fejlõdés a prémium helyek terén
újabb észak-amerikai túra bejelentése
kereskedelmi bevételek növekedése
Old Trafford folyamatos fejlesztése
a csapat élen a tabellán, közel a bajnoki cím, FA elõdöntõ és BL döntõ

 
Jegyárak: Az elmúlt hetekben a klub bejelentette, hogy a következõ szezontól meccsenként minden jegy drágább lesz egy fonttal. Az indoklás szerint a VAT (ÁFA) 17,5 %-ról 20 %-ra való növekedése miatt emelnek ismét 2009 után. Az eddigi legdrágább bérlet 931 fontról 950-re drágul, az eddigi legolcsóbb bérlet 513-ról 532-re. Ezek csak alapárak, nem tartalmazzák az ACS költségeket. 
A kötelezõ Automatic Cup Scheme rendszerben a bérleteseknek a 19 PL meccs (elõbb említett összegek) árán felül meg kell venni a hazai kupameccsekre is a jegyet. Persze le lehet mondani, de aki megtette most nem tud jegyet igényelni a BL döntõre, mert azok a bérletesek élveznek elõnyt, akik a szezon minden meccsén ott voltak az Old Traffordon. Ha a legdrágább bérletet tekintjük példának: idén ez 931 font volt, kupákkal együtt az ACS árral együtt 1441 font. A klub rámutatott, hogy az 1999-2005 ésa 2005-2011 idõszak emelkedése gyakorlatilag egyforma, 6-6 év alatt az átlagos emelkedés egyaránt 5,8 % volt. Természetesen egy United drukker a saját zsebét nézi, de a szóvivõ megjegyezte, hogy az Arsenal 6,5 %-os emelést hajt végre a következõ szezonra, a legolcsóbb bérlet 951 font +ACS lesz, a legdrágább 1944 font +ACS lesz. Ez még londoni árakat tekintve sem kevés és az Arsenal trófeákat sem nyer. Eközben Joel Glazer nagy örömmel jelentette be az óceán másik partján, hogy a Tampa Bay Buccaneers jegyárait jövõre 30 %-kal csökkentik, mert „meghallgatták a szurkolókat és figyelembe vették a gazdasági helyzetet”. A valódi ok inkább, hogy a közel 66 ezres Raymond James stadion átlagnézõszáma csak 49,314 volt. A jegyárak csökkenésével jövõre várhatóan többen fognak meccsre járni. Az Old Trafford viszont gyakorlatilag mindig teltházas, a dráguló jegyeket is megveszik az emberek. Hogy ebben a témában is legyen egy jó hír: A klub napirendre vette a szurkolói fórum javaslatát, hogy a 16-17 éves korosztály számára legyen egy árkategória, 20 fontos plafonnal.


 
Összefoglalásként azt tudom írni, amit eddig mindig: Az ún. Glazer költségek ellenére is a Manchester United egy pénzgyár.
 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!