A Glazer család rendezi a PIK tartozást

Ebben a posztban a napokban kiderült hírrõl írnék, miszerint az amerikaiak nov. 22-én visszafizetik a rendkívül magas kamatú Payment-In-Kind tartozásukat, amelyet még a 2005-ös felvásárláshoz vettek fel a normál bankhitel mellé. Az elõzmények megtalálhatók lesznek a Glazer családról készült hosszabb írásomban.

Most itt röviden csak annyit,hogy a PIK egy nem túl ideális hitelfajta, befektetési alapok nyújtották Glazeréknek 2005-ben 275 millió font értékben. A 2006-os refinanszírozás során lecsökkent 131 millióra, évi 14,25 %-os kamattal ment azóta. Általában rövidtávon használják a PIK-et a nagyon magas kamata miatt, de Glazerék sosem a szokványos módon üzleteltek. 2010-re ismét elszaladt a tartozással a ló, átlépte a 200 millió fontos határt. Jellege miatt könnyen spirálba kerülhet és nagyon gyorsan emelkedik a mértéke. Augusztustól már 16,25 %-os kamaton van.

A januári kötvénykibocsátás során Glazerék úgy alakították a dolgokat, hogy a korábbi pár milliós menedzsment és vállalati költségek címén felül igazán komoly osztalékokat vehessenek ki a klubból. Egyszeri 70 milliót az elsõ évben és évi kb. 25 milliót, ha bizonyos bevétel célok teljesülnek. Minden elemzõ azt hitte, nyárig ki is veszik ezt a 95 milliót és felhasználják a PIK szinten tartására vagy végleges rendezésére mielõtt elérkezik az augusztusi kamatemelés ideje. A jelenlegi hírek 220 millióról írnak, de saját kutatásom alapján inkább lehet kb. 185 millió font a PIK mértéke. Mivel a Bloomberg kiderítette a nyáron, hogy 2008 decemberében közvetlenül a válság kitörése után a bizonytalan helyzetben Glazerék sikeresen visszavásároltak a kockázati alapoktól mintegy 20 %-ot. Ez remek lépés volt részükrõl, csak kár nem volt több pénzük akkor végleg rendezni a számlát. A következõ diagramon látjuk mi történne, ha a PIK akadály nélkül halmózodhatna:



 
Még optimista esetben is, a csak 80 %-kal számolva, 500 millió font felé gyûlne össze a tartozás. Tehát muszáj kontroll alatt tartani, de a legjobb végleg megszabadulni tõle. 

Cégstruktúra: Red Football, amely birtokolja a klubot. Ennek adóssága volt a normál bankhitel, 2010 januártól pedig a kötvények miatti tartozás,  531 millió font. A RF felett áll a Red Football Joint Venture, ehhez tartozik a PIK, tehát a teljes tartozás 700 millió feletti. Mivel a PIK fedezete a RFJV által az RF-ben birtokolt részesedés, ha Glazerék nem fizetnék a PIK-et (határidõ 2017) akkor elveszítenék a klub feletti irányítást.
 
Októberben közzétették a klub 2010. június 30-ig tartó üzleti évének mérlegét, kiderült nem tették meg, amit az elemzõk vártak. Ott volt a számlán a 164 milliós kp állomány. Akkor még sokan azt hitték, a Green & Gold kampány miatt és majd július-augusztus során veszik ki a pénzt. Glazerék továbbra is hangoztatták nem fognak a klub pénzéhez nyúlni, az teljesen Fergie rendelkezésére áll. November 16-án közzétették az új üzleti év elsõ negyedének kimutatását, a klub számláján 152 millió font szerepel. Azaz tényleg nem nyúltak a pénzhez. Valamint külön kiemelték a Q1 jelentésben, hogy a sajtóhírekkel ellentétben, Glazerék nem vettek ki osztalékot. Meghallgattam Glazerék emberének Ed Woodwardnak a konferenciahívását, azt mondta ezután sem fognak. Magyarul az összeg Fergie rendelkezésére áll. Meg kell azonban jegyezni, elvileg még kivehetik a 70+25 milliót, de egyelõre úgy tûnik saját maguk oldják meg a PIK-et.

Kérdés mibõl, ha a klub pénzét nem használják? Zsebbõl, új hitelbõl, eladnak valamit, bevonnak egy befektetõt maguk mellé?
 
Glazerék eszközmilliárdosok a Tampa, United és bevásárlóközpontjaik által, de készpénzben nem mérhetõk arabokhoz, oroszokhoz. Zsebbõl ekkora összeget nem valószínû, hogy kifizetnek.
 
A First Allied (bevásárlóközpontjaik cége) már eleve több mint fél milliárd dolláros adóssággal küzd, ezt nem használhatják. Eladni a jelenlegi piaci viszonyok között nagyon hosszú ideig tartana és a PIK tartozás most lesz rendezve. Tehát a bevásárlóközpontokat elfelejthetjük, mert jelentõs profitot nem termelnek, az a First Allied saját életben maradására kell. (Bõvebben a menüpontban elhelyezett írásban.)
 
A Tampa Bay Buccaneers a szigorú NFL szabályok miatt nem használható fedezetként, hitelekkel való zsonglõrködés elfelejthetõ. 15 éve Glazerék birtokában, nem akarják eladni. Ha mégis az már rég kiderült volna.
Új befektetõnek részesedést eladni: logikus lépés lehetne egy csendestársat bevonni maguk mellé, de Glazerék nem akarnak ilyesmit. Õk csak maguknak akarják a klubot. A Liverpoolnál láthatták, hova vezet a tulajdonosok közti vitázás. Ezt a verziót cáfolta is a család szóvívõje a BBC-nek.
 
Úgy tûnik egy valószínû forgatókönyv maradt: Joel Glazernek sikerült egy új hitelt elintéznie, amely jóval kedvezõbb kamatú. Azaz egyszerûen lecserélik a PIK-et egy másik adósságra. A 2006-os megállapodás szerint csak az elsõ két év után kezdhetõ meg a törlesztés, ezért is növekedett az összeg, mert megvolt kötve a kezük. Mint írtam 2008 végén valamennyit visszafizettek. Most kerültek szembe olyan helyzettel az augusztusi kamatemelés miatt, hogy elhatározták végleg megszabadulnak ettõl a rossz adósságtól.
A probléma az, hogy lehet, pontosan meg sem tudjuk végülis milyen feltételek alapján történik a dolog. Ugyanis: ha az ügyet UK szinten rendezik, akkor a RFJV januári mérlegébõl látni fogjuk. Viszont van egy az USA-ban, Delaware államban bejegyzett cég is, a Malcolm Irving Glazer Partnership. Ha ezen keresztül intézik a mostani ügyletet, akkor nem derülnek ki a részletek, mivel ez egy teljesen privát cég és az amerikai törvények mások ebben a briteknél. Ugye öt év alatt nem nagyon beszéltek a terveikrõl Glazerék, most sem fognak, tehát tõlük nem tudjuk meg. Csak egy újságíróban bízhatunk talán. De láttuk: a Bloomberg is csak 2010 nyarán tudta meg, hogy 2008 végén 20 %-ot törlesztettek a PIK-bõl, szóval ez ilyen…

Mit jelent a PIK adósságtól való szabadulás a klub számára?
 
Véleményem szerint Glazerék ezzel a lépéssel végleg bebetonozzák magukat, megszûnik a PIK miatti hatalmas nyomás. A kötvények kamatait évi 44-45 millió fontot a klub könnyen kitermeli, ez egy fix összeg, stabilan tervezhetõ. 2017-ben lejár a kötvények futamideje, szóval 2016 végén újabb refinanszírozást fognak végrehajtani, akár újabb kibocsátással. Melyet vélhetõen simán megtesznek majd, mert addig tovább nõ a klub értéke, tovább nõnek a kereskedelmi és média bevételek, szóval virágzó üzlet lesz a United akkor is. Persze, feleslegesen görgeti maga elõtt az adósságot a klub és mennek el a milliók kamatokra. Ha nem akarunk fejfájást, ne is szorozzuk be a futamidõt az évi 45 millióval…
  Viszont öt év alatt most jutottak el oda Glazerék, hogy kényelmesen hátradõlhetnek. Volt két refinanszírozás, gazdasági válság, Green & Gold és Red Knights. Mégis vették az akadályokat. Most eltûnik a legkomolyabb fenyegetés, a PIK spirálba kerülésének veszélye. Élvezik Fergie és Gill támogatását mivel a foci részébe nem szólnak bele ellentétben más tulajdonosokkal. A döntéshozatal rendkívül gyors. Régen a PLC idején a részvényesek engedélye kellett transzferekhez, szerzõdésekhez. Most elég egy telefon Floridába. Egy menedzser számára ennél nincs jobb. Hogy esetleg Glazerék eladnák a klubot? Nem hinném. A Tampa és a First Allied úgymond nem nagy szám. A United az, aminek az értéke folyamatosan nõ és további komoly lehetõségek vannak a kereskedelmi, tv bevételek terén. Nekik a United az aranytojást tojó tyúk. Ha anyagilag komoly bajba kerülnének, akkoris a United lenne a legutolsó tulajdonuk, amit eladnának. Látva, hogy 15 éve birtokolják a Tampát, szerintem szokjunk hozzá: még sokáig lesznek õk a United tulajdonosai.
 

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!