Berba, Nani: Maradjatok!!!

Dimitar Berbatov és Luis Nani is szenzációs szezont tudhat maga mögött, sokan mégis elküldenék a gól- és gólpasszkirályt. Hát én nem!

Ezt a posztot nem azért írom, hogy meggyõzzem e két játékos kritikusait, hanem, hogy leírjam a véleményem, hogy miért is kéne megtartani õket.
 
Kezdjük Berbával:
 
A bolgár szerintem a Premier League legtechnikásabb játékosa, egyszerûen öröm nézni, ahogy a labdát kezeli(külön Facebook oldalt is csináltak: Dimitar Berbatov's first touch), és mindenképpen egy rendkívül jó csatár. A probléma azzal van, hogy nem illik bele a játékunkba, már ami a rangadókat illeti. Ennek lényege védekezésnél, hogy Chicharito futkározik elöl, hogy megzavarja a labdakihozatalt  és ha elõrébb passzolták, akkor Rooney zavarja az ellenfelet. Ha Berba játszik, akkor Rooneynak is elõrébb kell lépnie, mert Dimi nem tud annyit futni, más stílusú játékos. Ennek következtében marad 2 középpályás védekezni általában 3 ellen, és ha az egyik Giggs, akkor Carricknek nincs egyszerû meccse. Támadásnál pedig ugyanígy Roo visszalép a labdákért, Chicha gyors mozgásával megbontja a védelmet.
 
Kis csapatok ellen viszont bizony nem lenne könnyû dolgunk Berba nélkül, a labdakezelése, cselei, passzai kellenek a betömörülõ ellenfél ellen. Ráadásul Chicha pihenhetne, nem használnánk el évi 60 meccsel. Ha valaki megsérül, akkor meg végképp kell Dimi.
Általában szidalmazásának fõ oka, hogy sok helyzetet hagy ki. Ez részben igaz, viszont talán Atijs egyik korábbi posztjában feltüntetett statisztikákat, miszerint Berba gól/meccs átlaga jobb, mint Rooney-é.
A másik, hogy rangadókon nem lõ gólt. Akkor most felsorolná nekem valaki azon játékosok nevét, akik anélkül, hogy játszottak volna gólt lõttek? Rendre kimarad nagy meccseken. Igazából stabil kezdõ nagyok ellen csak 2008/2009-ben volt, és igenis jól játszott(általában Rooney-Berba-Ronaldo hármas kezdett elõl). Nem mellesleg ebben a szezonban sok meccset döntött el, amikor 1 góllal nyertünk. Csak errõl valahogy általában mindenki elfeledkezik.
Ami miatt szintén maradnia kell, az labdatartás. Scholes visszavonulásával az egyetlen ember, aki Berbán kívül képes megtartani a labdát elöl az Anderson. Meg Nani, csak ahogy õ tartja annak sok értelme nincs:).
A lényeg, hogy szükségünk van Dimitar Berbatovra, mert õ egy klasszis, aki nélkül nem lennénk most rekord bajnokok.
 
 
Nani:
 
A keret legmegosztóbb futballistája Luis Carlos Almeida Da Cunha kivételes tehetséggel született, de ahogy ebben mindenki egyetért, ezt még nem sikerült mind kihoznia magából. Azért érzésem szerint tavaly az Arsenal elleni idegenbeli meccs elõtt valami történhetett a lelkében, mert azóta jóval jobban játszik. Most jöhetnék a 9/18-al, de az már unalmas. Tény, hogy sokszor buta döntéseket hoz, néha önzõ. Amit Carragher belépõje után mutatott idén, az tényleg kevés ahhoz, hogy Young vagy Valencia helyett kezdõ legyen, de az elõtt azért minimum minden második meccsén jól játszott. A baj a formája megítélésekor, hogy a belépõ után visszatért Park és Vale, tehát taktikai okok miatt Nani helye topformában se lett volna biztos a kezdõben. Megnéztem volna mit tud a csapat egy õszi formájában focizó Nanival, tavaszi formájában focizó Rooney-val és Value-ével együtt. Mert bizony õsszel az összjáték legfeljebb a kiscsapatok elleni hazai meccseken volt dinamikus, és ott is Berba és Nani közremûködésével. Tehát Naninak általában egyedül több esélye volt gólt szerezni, mintha passzolt volna az épp impotens Fletchernek, vagy Rooneynak.Önzõsége kicsit ezzel magyarázható.
 
Szerintem Young nem feltétlen fogja kiszorítani a kezdõbõl Nanit, mert kell a rotáció és habár vannak jó szélsõink, Nani az egyetlen, aki egyedül is képes váratlant húzni.
Nanit sokszor elpazarolt lövéseivel is kritizálják. Tény, hogy sokszor próbálkozik, és nem gyakran jár hátraszaltóval az eredmény. Viszont azt is el kell ismerni, hogy sok fontos gól született befelé cselezéseit követõen.
Nani szintén nagyon jó abban, hogy egy két csellel magára húz pár védõt, így szabad terület nyílik mások elõtt. Ennek néha az a következménye, hogy leszerelik, de sokszor viszont hasznos. Gyors cseleinek köszönhetõen rengeteget szabálytalankodnak vele szemben, ezek általában lappal járnak.A Chelsea ellen BL-negyeddöntõ második felvonásán mindenki Parkot, Chichát, Giggset éltette, de a gyõzelemben szerepet játszott Ramires kiállítása, minek következtében Park góljánál nem fogta senki a dél-koreait. És bizony Nani volt az, akit szabálytalanul szerelt Ramires, mielõtt megkapta második sárgáját.
Egyébként Ivanovic is kaphatott volna pirosat, sokszor felrúgta Nanit. Végig figyeltem erre direkt a meccsen, és ha jól emlékszem nem állították meg szabályosan.
A portugál estében leginkább szellemi változás vezethetne fejlõdéshez, ha leszokna fölösleges cseleirõl, lövéseirõl, talán tényleg lenne esélye elnyernie hõn áhított aranylabdáját.
 
A Younggal való összehasonlításhoz: Young inkább csapatjátékos, Vale-szerû, csak a bal szélen. Viszont én Nanit jobbnak tartom összességében, több váratlan van a játékában.
Remélem õ is marad jövõre, és kihozza magából amire hivatott. 
 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!