Depth chart 2011

2011. június 28-án ismerve az eddigi igazolásokat - és azt a +1et, aki nagyon valószínûnek tûnik - elkészítem a szerintem legjobb kezdõt a szezonra a meglévõ rosterbõl.

Meglepetés gyanánt ezúttal a kapus poszttal kezdem. Schmeichel távozott, 6 évig próbálkoztunk. Bosnich elõdbõl lett utód, utána inkább kokázott, van der Gouw megbízható 2nd stringer volt, de nem kezdõ kaliber, Taibi :D, Barthez bust, Howard nálunk nem vált be, de vele annyira nem lõttünk mellé, és Roy. Majd érkezett van der Sar. Sokak szerint a klub történetének legjobb kapusa. Stepney-t nem láttam, de õ se pengetett rosszul még pár évtizede, Schmeichel egy klub felemelkedésének alapköve volt, s Edwin. Szubjektív vélemény: Schmeichel > van der Sar. (Gondolom páran majd belekötnek, ha kell megvédem kedvencemet.) S most eljött az idõ a váltásra. A hírek nagyon affelé tendálnak, hogy David de Gea az utód. Nem kedvelem, lettek volna elérhetõ jobb kapusok, sokkal nem drágábban. SAF õt nézte ki, s legalább most úgy tûnik egybõl megpróbál hosszú évekre meghatározó kapust szerezni. Meglátjuk. Tehetséges, fiatal, ezt nem vitatom, de én érzem benne a komoly bukás lehetõségét. Mögötte Anders Lindegaard. Sokszor nem láttuk, nagyon véleményem nincs. Mindenesetre aki dán kapusként Vörös Ördög lesz, az.... Drágább volt, mint Boleslaw. :). 3. kapus Amos, jah JOS bárhol bármikor.
 
Jöjjön a jobb oldali szélsõ védõ. Nálam a No. 1 egy brazil gyerek: Fabio da Silva. Bármennyire nem kedvelem a brazilokat és van egy kialakult véleményem az onnan származó szélsõbekkekrõl, de jelen pillanatban õ az etalon. Fegyelmezett (nem úgy mint a testvére), jól helyezkedik (nem úgy mint sokszor a testvére), jó ütemérzék, szerelési készség, elõre játéka is remek, szóval jó futballista. Mögötte JOS, bárhol bármikor képes egy stabil teljesítményre, s ismerve az ikrek tartósságát szükség is lesz rá. Rafael nálam csak 3. megoldás. Részint írtam fentebb miért. Egy robbanó bomba. Wesleyt sajnálom, jó kis playa volt, de nálunk nincs jövõje. Kívánom neki, hogy máshol találja meg régi önmagát, ha pedig még is maradna akkor ha nem is sokszor, de továbbra is láthatnánk egy olyan embert, akik miatt ez a klub azzá vált, amivé.
 
Jöjjenek a belsõ védõk. Rio Ferdinand és Nemanja Vidic. Nagyon nem kell magyaráznom miért. Rio nem mai csirke, illetve ördög, DE... A szezon elején megvoltam gyõzõdve, hogy már Vidic a kulcs. Tévedtem. Rio bele-bele hibázik, de hátul õ az agy. Sebessége megkopott, egészsége is egy magyar kisnyugdíjas állapotával vetekszik, de kell, mint egy kanál tökfõzelék, amit délben ettem. Az elegáns középhátvéd, aki tiszta eszközökkel játszik. (elsõ faltja a PLben a szezonban a WBA elleni összehozott tizije volt az új év elsõ napján). Párja a nyers erõ, a kellõ brutalitás, az egyszerûség. A csapatkapitány. Ketten együtt túlszárnyalták a Bruce-Pallister duót is. Ki hitte volna ezt 15 éve??? Vidic fantasztikus volt ebben az évben, néhány egészen katasztrófális meccsel megspékelve (pl. Blackpool, West Ham). Le se tagadhatná, hogy szerb. A mentalitása, minden. S akkor a fiatalok. Smalling sokszor homály volt, de adódott majd 10es meccse, Evans mélyrepülése kellemetlen. Jonnyban megvan minden, hogy jó középhátvéd legyen. Idén nagyon keveset láttunk tõle. Sok szart rá is húznak, de valóban gyenge volt. S Phil Jones, aki berobbant a Roversbe, és kifizettünk érte egy rakat lovét. Ügyes gyerek szó se róla. Van olyan érzésem, most bõ 10 évet se kell várnunk arra, hogy újra felálljon a Red Wall, ha Rio és Vidic visszavonulnak. De ez még odébb van. Jah JOS bárhol bármikor.
 
Bal oldali védõ. Patrice Evra. A kifacsart ember. Legrosszabb United szezonja volt. Olyan hibákat vétett, ami semmi másból nem származott, mint mentális fáradtságból. Jó lenne visszakapni a régi Pat-et. Mögötte kimondottan nincs ember. Fabio és O'Shea tud bal oldali védõt játszani, és ha kell Evans is.
 
Jobb oldali szélsõ középpályás. Luis N Antonio Valencia. A szokásos témára nem akarok kitérni, s megkérlek titeket, ha kommentelitek eme remekmûvet, akkor itt ti se tegyétek. Szóval. Utálom a latinokat, de imádom Vale-t. Sokszor, sok helyen, sokféleképpen leírtam már, de õ tipikus, prototípus, SAF rendszerébe tökéletesen beleillõ játékos. Egyszerûen minden képessége megvan a szélsõ poszthoz. Gyors, jó 1-1 elleni szituációkban - az esetek nagy többségében eljut beadásig, kombinatív, fegyelmezett, alázatos. Mondanám azt, hogy beadásai is jó százalékban saját mezest találnak, de sérülése után ebben volt jelentõs a visszaesése. Nagyon remélem, hogy az új szezonban rátalál a megfelelõ beállításokra. Sajnos a Copa America miatt, késve kezdi a felkészülést. Kik lehetnek a helyettesei? Nani, esetleg az ikrek közül valaki, Parknak teljesen mindegy a pálya melyik részén kell melóznia futballoznia, Young is képes itt játszani, de Fletcher is valamikor itt kezdte még. Szóval van ember bõven. Jah JOS bárhol, bármikor.
 
Sokak vesszõparipája a belsõ középpálya. Bevallom itt rengeteget gondolkodtam. Mint írtam a bevezetõben jelenlegi állapotokat tükrözök, szóval még bárki jöhet ide is. No nem rajta gondolkodtam: Michael Carrick. Tavaszi jó futballunk kulcsa. Õsszel gyenge volt sokak szerint. Hmm. Ezzel sem vagyok 100%osan megbékélve. Tavasszal azonban nem egy mérkõzése súrolta a 10-es érdemjegyet. A kedvenc játékosaim közül való. A zongoracipelõk, egyszerû munkás emberek, akik szürke egérként végzik nagyon fontos melójukat. Parádésan jól olvassa a játékot, szerelõkészsége is megfelelõ, s ami a legfontosabb, hogy a megszerzett zsugát megbecsüli. Nem kell nagy dolgokat csinálnia vele, de azt biztsoan. Legalábbis nem kellett. Való igaz a régi Carrick elõrefele veszélyesebb volt, de idén totál más feladata volt. S itt jön a legnagyobb gondolkodás. Kit tegyek melléje. Egy olyan személy mellet raktam le a voksot, akinek segítségével Carrick visszatérhet, ahhoz a csávóhoz, aki 2006/07ben a ZSENI mellett játszott. Persze a fent említett Úri embert senki sem pótolhatja, de... Szóval Darren Fletcher. Benne is megvan minden. Hasonló kvalitásokkal és felfogással rendelkezik, mint az angol. Jó futballisták mindketten. Velük lenne egy stabil belsõ középpályás védekezés, s értenek a játékhoz. Továbbra is tartom a véleményem, hogy a 2 széle a kulcsa a játékunknak, s õk belül elvégzik azt a gürcölést, ami lehetõvé teszi, hogy ismét visszatérjünk oda, ahonnan lesodródtunk tavaly. Mint már említettem elõre fele, egyikük sem etalon, de nem is rosszak, mindkettõjüknek volt már 5+ gólos szezonja. Nézzük a helyetteseket. A walesi sárkány, aki Joe Calzaghi, na õ nem, de a walesi varázsló mindenképp. Ryan Giggs tán utolsó szezonjára készül, s ha nem jön közbe semmi átlépi a 900 mérkõzéses álomhatárt. Tavasszal láttuk, hogy még mindig lobog benne a tûz. Már nem a régi sok mindenben, de a futballtudás ellentétben sok más dologgal nem veszik el. Fontos faktor lehet. Park: csak a szokásos. Gibson: nagyon hajaz az õ sztorija egy olyan emberére, akit nem sokkal fentebb kezdõbe tettem. Vagy robbant idén, vagy ??? Ha addig el nem megy. Tom Cleverley visszatér, meglátjuk. Drukkolok neki. Andersont 4-4 akármiben belsõ középpályán felejtsük el. Jah JOS. Bárhol bármikor.
 
Bal oldali középpálya. Ashley Young. A fõ dolog ami mellette szól, az amit leírtam Valenciánál. Nincs bajom Nanival (lófaszt), de Youngra tényleg elmondható az, mint Valéra. Sõt. Õ onnan sokkal inkább befele tud játszani. Remek pontrúgás lövõ és büntetõ elvégzõ nem utolsó sorban. Sokkal többet nem írok ide, leírtam már, talán az még ideillik, amit Valénál kihagytam, hogy remekül megért egymást a felfutó szélsõvédõvel. Legalábbis Birminghamben így volt. S nálunk is így lesz. Helyette szóba jöhet Nani, Welbeck, aki ugye Sunderlandben jól játszott ezen a poszton, Giggs bár õt itt már nem erõltetném. Cleverley Wiganben fõleg itt játszott, de mint írtam én a szélsõket favorizálom. Õ pedig inkább belsõ kp. Park: csak a szokásos. Obertan: na õt adjuk el. S talán az ikrek közül vki. Jah JOS bárhol bármikor. Még itt is.
 
Most akár ketté is lehetne bontani a dolgokat. 4-4-1-1 avagy 4-4-2. Én nem teszem meg külön.
Szóval jöjjön elsõnek az árnyék ék, irányító, csatár. Wayne Rooney. A botrányairól és az év elsõ felérõl eltekintek. Tehát bizonyította, hogy befejezõnek sem utolsó, de tavasszal SAF megtalálta a helyet neki, amit õ is elmondott, hogy imád. Egyszerûen itt zseni. Szabad. Élet IQ = marha lábainak száma. Futball IQ: ???, nagyon sok. Minden megvan benne ami kell. Óriási munkabírás, alázat, technikai képességek, térlátás, szóval minden. Ez a visszavont szerepkör az õ helye. Ha ilyen felfogásban játszunk helyette szóba jöhet: Anderson. Nem szeretem, de ez a poszt neki is fekszik. Maradjunk annyiban itt kevesebbet kell foglalkoznia azokkal a dolgokkal, amit belsõ kp.-n nem tud megoldani. Van benne potenciál, mert képes olyan meccsekre, mint Wayne, de inkább egy erõsen limitáltabb kiadásnak mondanám. Egyrészt Rooneyt okosabb futballistának mondanám, másrészt az alázat, munkabírás. Nagy kérdõjel. Esetleg Ashley Young, bár a Villában nekem belül nem tetszett vagy Giggs. Csak halványan: Dimitar Berbatov. Esetleg Park: csak a szokásos. Avagy JOS bárhol bármikor. Ha csatárt játszik az alternatívák megjelölése megegyezik, majd a másik éknél felsoroltakkal.
 
S befejezésül tehát a másik ék, avagy center. Hát a legnehezebb döntés. Mindent egybevetve és mérlegelve sem tudok dönteni. Szimpátiám miatt, most olyan szitut nézek ahol elõnyösebb a következõ illetõ: Dimitar Berbatov. A meg nem értett zseni. Magasan a legképzettebb playa a keretben szvsz. Csodálatos, amit a labdával tud, s a játékszervezése sem utolsó szempont. No nem Rooney féle visszavont helyzetben, hanem 2 ékes rendszerben. Brutál jó érzéke van a kis passzokhoz a kapuhoz közel. De nem sorolom az erényeit és nem térek át a hibáira. Hanem. Javier Hernandez. Õ speciel egy dologra használható, arra tökéletes. Gólt lõni. Nem sorolom a hibáit, hosszú lenne, másrészt unfair lenne, ha már a bolgárnál sem írtam. Tökkel, makkal, orral, csipõvel, tarkóval, prosztatával bármivel képes gólt okozni. Fürge, kész életveszély. Michael Owen. Pool nevelés, de nálam United legenda. Csodálatos ember. S én továbbra is azt vallom, hogy bõven lenne benne 15-20 gólos szezon megfelelõ játéklehetõséggel. S a fiatalok: elsõsorban Danny Welbeck, aztán Macheda. Valamint Par JOS bárhol, bármikor.
 
Végére is értem a kezdõ tizenegynek. Egy dologgal adós vagyok. Manager: Sir Alex Ferguson
 
ui: Nagyon remélem, hogy sok fiatal srác lehetõséghez jut az akadémiáról és a reservebõl, mert mostanság erõsen fogynak azok, akik életüket eme nagyszerû csapatnak szentelték.
S fontosnak tartom: innen szeretnék könnyes búcsút venni az öregektõl, akik megannyi szép emléket adtak nekünk. Elõször nem egy öreg: Owen Hargreaves. Edwin van der Sar, az legnagyobb ördög Gary Neville, s végül, de fõleg tõle. A kedvenc United játékosom volt, imádtam minden mozdulatát, pályafutásának minden pillanatát. A legvörösebb ördög Paul Scholes. Legends.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!