Sir Alex Ferguson valaha volt legjobb igazolásai - 2. rész

Sir Alex Ferguson szubjektív véleményem szerinti legjobb igazolásainak második fele, Jaap Stamtól kezdõdõen napjainkig.


Jaap Stam
 
A kopasz holland hátvéd 10.75 millió fontért érkezett a PSV Eindhoven csapatából 1998-ban, 3 évre kibérelve és biztosítva a védelem tengelyét.
 
127 mérkõzésen mindössze egyetlen gólt szerzett, a Leicester City elleni 6-2 alkalmával. De nem góljai, hanem magabiztossága miatt emlékszünk a hollandra, aki határozottságával és keménységével hihetetlen erõt kölcsönzött a védelemnek.
 
Az itt töltött 3 szezonja alatt 3 bajnoki címet, 1 Bajnokok Ligáját, és 1 Világkupát nyert.
Stam szintén a Ferguson-lista áldozata lett, személyes ellentétei miatt 2001-ben távozott az olasz Laziohoz, 15.25 millió fontért.
 

 
 
Dwight Yorke
 
Stammal egy idõben, szintén 1998-ban érkezett a támadó az Aston Villa csapatából, 12.6 millió fontért.
Andy Cole és Dwight Yorke legendás duót alkottak, 152 meccsen 66 gólt szerzett, a triplázás évében 22 góllal járult hozzá csapata teljesítményéhez.
 
3 bajnoki címet, 1 FA Kupát, 1 Bajnokok Ligáját, és 1 Világkupát nyert mielõtt 2002-ben, csak úgy, mint kollégája (Andy Cole), Blackburn Roveshez távozott 2.6 millió font ellenében.
 

 
 
Ruud van Nistelrooy
 
A holland gólgyárost még a fiatalabbaknak sem kell bemutatni, 2001-es érkezése óta számos rekord, gólkirályi cím és fantasztikus teljesítmény fûzõdik nevéhez. Térdsérülése miatt néhány évet várni kellett 19 millió fontért való leigazolására, de a PSV csatára végül minden hozzá fûzött reményt beváltott.
 
„Nem engem méltat ez az ár, hanem azt kívánja kifejezni, hogy a United mennyire bízik bennem.”
Minden idõk egyik leggólérzékenyebb csatára, 219 meccsen 150 gólt szerzett.
 
Kapcsolata azonban megromlott Sir Alex Fergusonnal, így a híres-hírhedt lista újabb áldozataként a Real Madridhoz számûzték, de Spanyolországban már nem kapott akkora tiszteletet elismerést, mint ami az Old Traffordon övezte a szurkolók körében.
 
A United színeiben 1 Premier League, 1 FA kupát és 1 Ligakupát nyert.
 

 
 
Rio Ferdinand
 
Hosszas huzavona után, 2002 nyarán érkezett a Leeds United csapatától, rekordot jelentõ 30 millió fontért. Minden idõk egyik legtehetségesebb angol hátvédjének tartották a fiatal Riot, aki be is váltotta a hozzá fûzött reményeket.
 
A mai napig stabil, meghatározó alakja mind a Manchester United, mind az angol válogatott védelmének, ez utóbbi helyen a kapitányi karszalagot is megkapta Fabio Capello szövetségi kapitánytól.
 
Legvéleményesebb pillanata 2003-ban történt, amikor költözködése miatt elfelejtett megjelenni egy kötelezõ dopping vizsgálaton. 1 nappal késõbb ezt pótolta, de a szövetség nem fogadta el, és 8 hónapra eltiltotta az angol sztárt. Ferdinand minden lehetséges helyen fellebbezett, minden lehetséges módszerrel és vizsgálattal próbálta bizonyítani ártatlanságát, de a Dopping Bizottságot nem tudta meggyõzni.
 

 
 
Cristiano Ronaldo
 
Õt biztos vagyok benne, hogy senkinek nem kell bemutatni. Többen megkérdõjelezték és kockázatosnak nevezték Sir Alex Ferguson lépését, hogy egy ki nem próbált portugál fiúért 12.5 millió fontot letett a Sporting asztalára. Õ volt a klub elsõ portugál játékosa.
 
Szerzõdtetésének körülményeinél érdemes megemlíteni, hogy a United a Sporting stadion avatóján volt vendégként Portugáliában, és Ronaldo olyan tehetségrõl tett tanú bizonyságot, hogy maguk a játékosok könyörögtek Sir Alex Fergusonnak a hazaúton, hogy vegye meg az ígéretes tehetséget.
 
Ronaldo esetében úgy érzem, tényleg nem tudok semmi újdonságot említeni, mindenki emlékszik ördöngõs cseleire, hihetetlen sebességére, bomba szabadrúgásaira, technikás trükkjeire.
 

 
Emlékezhetünk botrányaira is, a 2006-os EB portugál-angol összecsapásán történteket (erõsen közremûködött Rooney kiállításában, majd az oldalvonal felé kacsintott) nehezen tudták neki megbocsátani a szurkolók és csapattársak. A United hívei és Wayne Rooney hamar megbocsátottak ugyan, de más pályákon éveken át Anglia szerte kifütyülték a luzitán sztárt.
 
A United színeiben 3 bajnoki címet, 1 FA kupát, 2 Ligakupát, és 1 Bajnokok Ligáját nyert.
Egyéni sikerei között ki kell emelnünk a 2007-08-as szezonját, amikor 42 gólt ért el, majd ugyan ebben az évben Aranylabdát és Aranycipõt is kapott, valamint a FIFA is az Év Játékosának választotta.
 
292 alkalommal húzta magára a United mezt, és 118 gólt szerzett mielõtt 2009-ben hosszú huza-vona után világrekordot jelentõ 80 millió fontos összegért „álmai csapatához”, a Real Madridhoz igazolt.
 
 
Wayne Rooney
 
A fiatal angol szupertehetség 2004-ben érkezett a Unitedhez az Everton csapatából, szintén hihetetlenül magas, 30 millió fontos vételáron.
 
Azóta is rendületlenül riogatja a védõket, ma talán a Manchester United legnagyobb sztárjának mondható, miután fiatal kori forrófejûségét maga mögött hagyva Sir Alex kezei alatt kész játékossá érett. Számos fontos gólt lõtt, nagyszerû teljesítményével sokszor segítette már a csapatot, ha kell felszántja a pályát is, hogy labdát szerezzen, küzdõszelleme és akarása példaértékû.
 
Az idei szezonban eddig nem hozza a tõle elvárt teljesítményt, sérülésekkel bajlódott, valamint az elmúlt hetek magánéleti és szerzõdéshosszabbítása körüli botrányaitól voltak hangosak.
 
Ha minden jól megy, a hétvégi Wigan elleni meccsen térhet vissza a csapatba, és reméljük újra az elõzõ években megszokott módon fog szárnyalni.
 

 
 
Edwin van der Sar
 
2005-ben érkezett, potom 2 millió fontért a Fulham kapujából, azóta is kirobbanthatatlan a United kezdõcsapatából.
 
Peter Schmeichel méltó utódja, minden idõk egyik legnagyszerûbb kapusa.
 
Edwint az „ötödik hátvédként” is ismerik, bravúros védései mellett híres arról, hogy kapus létére mennyire magabiztosan kezeli lábbal is a labdát. Jobb és bal lábbal egyaránt jó, de én emlékszem olyan pillanatra is, amikor a védõ kissé veszélyesen, félmagasan rúgta haza a labdát 30 méteres távolságból, az Old Trafford közönsége dermedtté fagyott látva a kapura tartó labdát, majd hatalmas ovációban és tapsviharban törtek ki, miután az ötödik hátvédünk lazán mellre vette a labdát (nem is pattant el tõle), majd higgadta megjátszotta a visszafutó társaknak azt.
 

 
Reméljük még egy szezont elvállal, hiszen idén is Pazar formában véd (1 potya góljától eltekintve), pótlása mindenképpen hasonló nehézségekbe ütközik, mint az említett dán óriás pótlása volt.
 
1302 perccel õ a góltalansági csúcstartó Angliában. A hálóõr Petr Cech kapust fosztotta meg e dicsõ címtõl 2009 februárjában.
 
 
Patrice Evra
 
A francia balhátvéd sokak szívébe lopta be magát az elmúlt évek során. Evra 2006 januárjában került az Old Traffordra 5.5 millió font ellenében a Monaco csapatából.
 
Kezdeti bizonytalanságai után hamar kiszorította az argentin Gabriel Heinzét a balhátvéd pozíciójából, és azóta is a csapat egyik legkiegyensúlyozottabb játékosa.
 
Szinte mindig jó teljesítményt nyújt, hihetetlenül technikás és jól cselez, lendületes felfutásaival és bátor elõretöréseivel rendszeresen zavarba hozza az ellenfél védelmét.
 

 
 
Nemanja Vidic
 
A szerb betonfal szintén 2006 januárjában épült hozzá a Manchester United védelméhez, egy idõben szinte áthatolhatatlanná téve azt. A Szpartak Moszkva nem hozta nyilvánosságra Vidic vételárát, de körülbelül 7 millió fontról suttognak a különbözõ források.
 
Magabiztossága és remek helyezkedése sokszor kisegítette már csapatát, számtalan bravúros mentés fûzõdik nevéhez.
 
A kapuban Edwin van der Sarral, valamint Rio Ferdinanddal, a védelem másik oszlopával karöltve új Premier League rekordot állított fel a Manchester United, sorozatban 14 mérkõzésen nem tudott betalálni az ellenfél.
 
Az idei évben megkapta Sir Alex Fergusontól a United kapitányi karszalagját.
 

 
 
Javier „Chicharito” Hernandez ?
 
A mexikói támadó idén nyáron érkezett a csapathoz a Chivas Guadalajara együttesétõl, 8 millió fontért.
 
Javier a legtöbb európai futball rajongó (de talán még néhány szakértõ) számára ismeretlen volt, azonban a Unitedes szerzõdése után hamar a reflektorfénybe került. A világbajnokságot már a mi játékosunkként kezdte meg, és a kezdeti padozás után egyre több lehetõséget kapott, amit azonnal gólokkal hálált meg. A franciáknak és az argentinoknak is betalált (ez utóbbi kifejezetten gyönyörû találat volt), valamint egyéni eredménye, hogy a világbajnokság leggyorsabb játékosa lett.
Manchesteri karrierje álomszerûen kezdõdött, a felkészülési mérkõzéseken sorra betalált, majd a Chelsea elleni szezonnyitó gálán is. (Van 1 olyan sejtésem, hogy azt a gólját Szilveszterkor még látni fogjuk az összefoglalókban:))
 

 
A bajnoki mérkõzéseken is szerzett már fontos és bravúros gólokat, jó úton halad afelé, hogy belopja magát a szurkoló szívébe.
 
Mindenképpen bíztatásra ad okot Chicharito hozzáállása és személyisége, amit eddig megismertünk belõle az interjúk alapján, aszerint egy rendkívül szerény, tisztelettudó, elszánt, sikerre éhes játékost ismerhettünk meg, akinek megvan a tudása és jelleme ahhoz, hogy ne csak legenda, de példakép is lehessen.
 
 
 
Köszönöm a figyelmeteket! :)

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!