Mire képes idén a Manchester United 2011/12-ben?

Ahogy az elõzõ szezon elõtt, úgy most is vázolom véleményem a jelenlegi keretrõl, valamint az általam várt legnagyobb ellenfelekrõl.

Idén sokkal nagyobb mozgások történtek a csapat körül, mint tavaly, így remélhetõleg az igazolások szerelmesei idén csendesebbek lesznek majd és nem lesznek olyan visszhangok, hogy "mert nem igazoltunk senkit".

Kapus poszton bárki bármit mond, szerintem gyengültünk. Lehet, hogy de Gea óriási tehetség, de jelenleg Edwin közelébe sem érhet, mint ahogyan Lindegaard sem. A spanyol elõtt szakértõk szerint hatalmas jövõ lehet, míg a dán a felkészülésen megmutatta, bizony nem akar ölbe tett kézzel ülni a padon, õ a Manchester United elsõ számú hálóõre akar lenni. Bármennyire sem lenne képes felvenni  a versenyt egyikük sem van der Sarral, mindenképp elõny lehet számukra az, hogy immár egyáltalán nem várható olyan dominancia a kapunkban, mint VDS idejében volt, tehát szabad a verseny, lehet bizonyítani. Hogy aztán valóban megkapják a bizonyítási lehetõséget mindketten, ahogy Fergie említette, vagy kiáll a drágán vásárolt David mellett a Mester, ez majd kiderül. De talán az kijelenthetõ, jelenleg a két legjobb kapusunk képességei között nincs akkora szakadék, mint volt Schmeichel vagy Edwin idejében.

A védelem évek óta brutális, ráadásul Evans és Smalling is csak jobbak lettek. Vidic helye megkérdõjelezhetetlen, belsõ védõ poszton azonban a másik hely már nem ennyire bebetonozott. Alapból az lenne, de Rio utóbbi szezonjait látva, nagy meglepetés lenne, ha ebben az idényben nem hátráltatnák sérülések. Nem lesz õ sem fiatalabb, szép lassan átveszi valaki a helyét. Jelenleg három olyan rendkívül fiatal játékosunk is van, akik remek alternatívát jelenthetnek Nemanja mellé.
Jó látni, hogy Ferguson hisz Evansben, aki tavaly õszi mélyrepülése után ismét kiváló formának örvend. Smallingot egyre többször teszi ki a Mester jobb szélre, Jonesszal a nyilatkozatai alapján még nem számol túl komolyan (persze õ is kap majd bõven szerepet), így talán Evans lehet az elsõ számú alternatíva a mindenkori belsõ védõ cserére idén. Jobb szélre van Rafael, Fabio és egyre inkább Smalling, de személy szerint Christ túlzottan nem erõltetném ezen a poszton. Alkatából is adódóan nem olyan lendületes, mint az ikrek, beadásai sem világmegváltó ívelések, én maradnék a brazil srácoknál, akik igaz sérülékenyek, de eltökéltek, hogy ebben a szezonban 5-5 gólt is el szeretnének érni. Bal szélre Evra biztos, bár szívesen látnám itt Fabiot többször is. Evans bal szélsõ védõ játékát ugyanúgy látom, mint a túlsó oldalon Smallingét, sõt Jonny esetében még inkább hatványozottabban mutatkoznak a hiányosságok.

A középpályán ezzel a kerettel nem lehetnek gondok. A Ferguson által mindig is kedvelt széleken erõltetett támadásokból idén sokkal többet látunk majd, ebben biztos vagyok. Valencia csak nem olyan peches, hogy idén is kiessen fél évre, így õ szinte egy új igazolást jelent majd elõzõ évhez képest. Park amióta lemondta a válogatottságot, kis túlzással ontja a gólokat, Nani - lekopogom - agy tréningeket kapott a nyár során, míg Ashley Young személyében szerintem a szezon igazolását lépte meg Fergie. Nagyon remek szélsõink vannak, akiket a középpálya közepe tömni is fog labdákkal. Fletcher végre túlteszi magát a betegségén és akkor Carrick ismét többet támadhat középsõ középpályásként. Védekezésben sem volt rossz Michael, még úgy sem, hogy egyesek folyamatosan csak a shitty elleni eladott labdát képesek felhozni ellene, amibõl gólt kaptunk. Persze ebben az esetben is szelektív emlékezettel bírnak a bírálók, hiszen például Evra utolsó emberes Everton elleni bakiját nem említik, vagy Nani két "orbitális" gólpasszát, amivel a pool és a Barca is gólt lõtt.

Cleverleyben a felkészülés elõtt kevesen hittünk, de bizonyította, méltó arra, hogy a United elsõ csapatában szerepeljen. Õ is akár új igazolásnak számíthat, hiszen most robbanhat be a csapatba, eddig még nem kapott szerepet elõtte. Gibson is fejlõdött tavaly, de esetében lehet a Rovers befut és megszerzi õt kölcsönbe, így õ még kérdéses, marad-e. Anderson gólerõsebb lett, de az "év passzát adom minden meccsen többször is 6 ellenfél között" labdákat még mindig erõlteti, játéka még mindig nagyon pontatlan annak ellenére, hogy idén azért lehetõségtõl függõen 6-8 gólpassz kinézhet neki 4-5 gól mellett. Giggsy maradt az "õs" Unitedbõl mint emlék, de sok lehetõség számára már nem adatik majd meg szerintem, lehet a szezon vége elõtt õ is meglepi majd a világot és bejelenti visszavonulását, mint tette Gary?!

Támadósorunk semmit nem gyengült, sõt érkezett Welbeck és Diouf, akik FA és ligakupában nagyot alkothatnak. Danny minden bizonnyal BL és PL meccset is kap majd, de egyelõre kétlem, hogy nagyot lépne elõre a rangsorban. Macheda számomra sosem volt az, aki lehetõség lenne hosszú távon, ha marad, alig jut lehetõséghez majd. A négy "nagy" még mindig elõnyt élvez majd, bár inkább ez három, mert Owen bármennyire is azt mondja Fergie, nem fog több szerepet kapni sajnos.

Összességében talán csak kapus poszton gyengült a csapat, éppen ezért még fontosabb lesz a védekezés, ezért sem értem, miért kellene Sneijder, Nasri féle játékos a csapatba. Bõ a keret, mindenhol verseny van posztokért, a csapat éhes a sikerre, így mindenképp mi vagyunk az a gárda, akit meg kell elõznie annak, aki bajnok akar lenni.

Ám szerintem nem lesz ilyen csapat, bár a Chelsea továbbra is kemény ellenfél lesz. Egyben vannak, nincsenek nagy változások és bár öregszik a keretük, ha nem lesz belharc náluk, akkor mindenképp a legkeményebb ellenfélnek számítanak. Viszont új az edzõ és ha az eredmények nem jönnek, akkor Teréz tesz róla, hogy ne legyen rend az öltözõben, mert fúrni fogja a menedzsert, ahol tudja, hisz ehhez nagyon ért a jó öreg házasságtörõ.

A Manszúrsejk Shitty tavaly második lett, idén nem lesznek ott. A védelmük jó volt, de Kompany féle emberek nem akkora játékosok, akik képesek szezonokon át olyat alkotni, amit például tavaly mûveltek. Tevez ha megy, gyengülnek, ha marad, akkor 2-3 hónap múlva ismét kezdi a sírásait, Balotelli amíg a csapatukban van, csapategységrõl nem lehet szót ejteni, de talán a  legfontosabb, hogy amíg Manchini a padon ül, addig minden rendben van - mármint ellenfelek szempontjából. És akkor még ott van a BL-PL kettõs, amit egyáltalán nem fognak bírni. Lehet a keretük nagy, sok játékosuk van, de olyan taktikai felkészültség, olyan mentális erõ, olyan tapasztalat kell ahhoz, hogy a két sorozatot egyszerre jól vegyék, ami nekik nincs meg.

Így nem is lennék meglepve, ha a Spurs visszaelõzné õket. A londoniak véleményem szerint még csak most indulnak majd be az átigazolási piacon. A legfontosabb, hogy Modricot megtartsák, ha ez sikerül, valamint végre vesznek egy olyan támadót, akitõl elvárható 38 meccs alatt 15-20 gól, akkor nagyon kemény ellenfél lesz a Spurs, fõleg mert idén nekik "csak" Európa Liga van.

Az Arsenalnál érthetetlen, ami folyik. Fabregas után úgy tûnik Nasri is megy, ha így lesz, simán kiesnek a BL helyekért folyó harcból.

A pool orrba-szájba veszi a játékosokat. Középpályát erõsítették leginkább, hiszen Charlie Adam, Jordan Henderson, Stewart Downing is oda érkezett, csak a kérdés az, kiket helyettesítenének a kezdõben? Lucast, aki bár kapura veszélytelen, legalább védekezni tudott? Adam védekezése inkább mészárlás, ha Gerrarddal párban fent vannak, átjáróház lesz a középpályájuk, mert a "makulátlan példakép" sem a védekezésrõl híres. Védelmük semmivel nem jobb, mint volt, ráadásul a két drága támadó sem lesz sokszor együtt fent szerintem. Bár adná az ég, hogy két támadóval játszanak, mert Carroll ha 15 milliót ér, lehet sokat mondtam, de hogy 35-öt nem, az is biztos, és legalább elvesz egy középpályás helyet. Pontrúgásoknál lehetnek veszélyesek ránk nézve, valamint Dalglish személye sajnos garancia arra, hogy ha más nem, õ egy ikon arrafelé, ellenben Hodgsonnal van Benitezzel, így az õ menedzseri mivolta a legnagyobb fegyvertényük véleményem szerint. Háromtól-hatodik helyig bármelyiken lehetnek, jobbat nem várok tõlük.

Tehát bizakodó vagyok, mert ez a csapat képes lehet megnyerni a huszadik bajnoki címet is, a játékosaink képessége adott akár ehhez. De adott a BL-hez, FA kupához vagy ligakupához is. Csupán el kellene felejteni a tavaly sokszor elõbukkanó lélektelen, ellenfélt alábecsülõ játékunkat! Ne azt kelljen látni már, hogy egy nálunk jóval gyengébb képességekkel megáldott pool aláz minket az Anfielden csak azért, mert sokkal jobban akarják a gyõzelmet. Ne azt kelljen látni, hogy Wolverhampton szintû csapatokat engedünk magunkra, ne azt kelljen látni, hogy Evertonok és Fulhamek az utolsó percekben az életükért küzdve átgázolnak az elkényelmesedett Uniteden, hogy Aston Villák és Sunderlandek egy félidõn át úgy gáláznak ellenünk, hogy azt sem tudjuk, hol a labda.

Megvehetik az ellenfelek a világ legdrágább játékosait, de ha a Manchester Unitedben benne van az az elszántság, az az akarat, amit egyes fordítások alkalmával látni lehet, akkor bárki jöhet, vesztesen távozik, ez biztos!

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!