Jaap Stam

Yip Jaap Stam is a big Dutchman...

Jakob Stam 1972. július 17-én született Kampen városában. A kiskorában még dús szõkésbarna hajú Jaap szülõvárosának amatõr csapatában kezdte a pályafutását, s eleinte a középpályán játszott. 17 évesen került a védelembe a fizikai adottságai miatt. Elég késõn, 20 éves korában kötötte élete elsõ profi szerzõdését az FC Zwolle csapatával, akikkel bemutatkozhatott a másodosztály küzdelmeiben is. A középhátvédre felfigyelt az elsõ ligás Cambuur Leuwaarden, ahol alapember lett - bár kiestek, így egy évet ismét a másodosztályban kellett eltöltenie, de lõtt négy gólt is vigasztalásképpen. Nem is maradt itt sokáig, az Eredivisie-beli Willem II igazolta le. Velük valósággal berobbant az élvonalba, így a 95/96 szezon végén már az egyik nagyágyú, a PSV Eindhoven szerzõdtette. 1996 áprilisában a válogatottba is meghívták. 1997 volt a legjobb éve odahaza, remekül játszott, a klubbal bajnokságot, kupát és szuperkupát nyert, õt pedig az év legjobb játékosának választották! A liga elismerése mellett az újságok is õt találták a legjobbnak, így a De Telegraaf és a Voetbal International közös díját is Stam kapta. (holland aranycipõ)
A Philips-gyáriaknál egy remek csapatban játszhatott többek közt Waterreus, Ooijer és Wilfred Bouma, a portugál Abel Xavier, Rommedahl, a sokszoros holland gólkirály, a belga Luc Nilis, honfitársa De Bilde s végül Van Nistelrooy mellett. Ott volt az 1998-as világbajnokságon remeklõ holland csapatban is. A brazilok elleni elõdöntõben szembekerült volt csapattársával, az akkor a világ legjobbjával Ronaldoval. Stam nem okozott csalódást, bár a döntõbe jutás nem sikerült az Oranje-nek.
 
Közben Alex Ferguson 10,6 millió fontért a Manchester Unitedbe csábította. Ez holland rekordösszeg volt és Stam Angliában is azonnal a média középpontjába került, hiszen õ volt akkor a világ legdrágább védõje. Nagy volt a nyomás rajta. Brian Kidd és Alex Ferguson egyszerûen csak annyit mondtak neki: „Tudjuk mire vagy képes, játszd a saját játékod ahogy a PSV-ben tetted és minden rendben lesz.” Stam megfogadta a tanácsot és hamar közönségkedvenccé vált kõkemény és megalkuvást nem ismerõ, de a lehetõségek szerint tiszta játékával. Feljutott pályafutása csúcsára az 1999-es BL-gyõzelemmel, és egy FA-Kupa mellett három bajnoki címet is zsebre tehetett!
 
Legnagyobb sikere természetesen a barcelonai Bajnokok Ligája döntõ, Stam így emlékszik vissza:
„Emlékszem a meccs zárószakaszában a Nou Camp kivetítõjének óráját figyeltem. 3 perc volt hátra, a Bayern vezetett, szóval tényleg rosszul állt a dolog. Aztán átéltem pályafutásom legjobb 2 percét amikor is Teddy és Ole Bajnokok Ligája gyõztest csinált belõlünk! Este óriási bulit csaptunk, rengeteget ittunk és táncoltunk!”
 
2000-ben nem sikerült a BL címet megvédeni, de a bajnokságot rekord 18 ponttal nyerte a United.
 
2000 nyarán a hazai Európa Bajnokságon balszerencse kísérte: az emlékezetes olaszok elleni elõdöntõben õ is kihagyta a büntetõjét, kiesett az Oranje. Az új szezonban a Uniteddel megszerezte harmadik angol bajnoki címét is, ám a komoly Achilles sérülése mellett  óriási botrány kerekedett: Önéletrajzi könyvében negatívumokat írt edzõjérõl, a mindenható Sir Alexrõl, aki elsõ mérgében 2001 nyarán eladta õt az olasz Laziónak 15,3 millió fontért. Ilyen ajánlatra a körülmények tükrében Fergie nem tudott nemet mondani. Az akkor 29 éves Stamot a komoly sérülése és ugye a könyve miatt Ferguson eladta, a pótlás Laurent Blanc személyében érkezett.
Jaap errõl így ír: „Imádtam Angliában játszani, a United a legnagyobb klub, ki akartam tölteni a szerzõdésemet, de úgy alakult, hogy mennem kell és hirtelen a Lazioban találtam magam.”
 
A talján fõvárosban nem kezdte éppen csúcsformában itáliai karrierjét, bizonyára megviselte a körülötte kialakult hercehurca. Korábbi sérülése miatt még mindig körülményesen és lassan mozgott - de legalább szinkronban volt a portugál Fernando Coutoval...
Megpróbáltatásai nem értek véget, mert májusban doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott (nandrolon), így fellebbezés után végül négy hónapra eltiltották. Még szerencsésnek is vallhatta magát, hiszen akárcsak Frank de Boer és Davids, õ is megúszta egy rövid eltiltással.
Stam aztán teljesítményével (2003-ban és 2004-ben is beválasztották a bajnokság álomcsapatába) nagyban hozzájárult a Lazio felfutásához, s bebizonyították, hogy kevés pénzbõl is lehet jó focit csinálni. Azonban a gárda 2003-2004 között teljesen szétesett: a hátvédsorból elõször távozott Nesta és Pancaro, majd Favalli is, õ sem maradt tovább: 2004 májusában elfogadta a Milan ajánlatát, bár a Juve és az Inter is hívta õt. Ott volt természetesen a 2004-es kontinenstornán is, az elsõ másodperctõl az utolsóig ott volt az Oranjében. A szurkolók nagy bánatára viszont már május végén bejelentette, hogy Portugáliában húzza magára utoljára a címeres mezt.
 
Milánóban megnyerte az olasz Szuperkupát, ám a Laziónál már megcsodált Nesta-Stam védõduót a holland súlyos sérülése miatt jó pár hónapig nem láthatták a szurkolók. A maximálisan elégedett vezetõk márciusban egy évvel meghosszabbították eredetileg 2006 nyarán lejáró szerzõdését is, ami alatt évi 3,5 millió euró ütötte a markát. "Itt szeretném befejezni a pályafutásomat, ezért is gondoltam úgy, hogy gyorsan megkötöm ezt a kontraktust."
Mégsem lehetett maradéktalanul elégedett elsõ milánói szezonjával, hiszen egyrészt bajnokságbeli teljesítménye is hagy némi kívánnnivalót maga után (5,9 volt csupán az átlaga), másrészt élete második BL döntõjében sem állt mindig a helyzet magaslatán a Rossoneri védelme. Drámai meccsen nyert a Liverpool.
 
2006 januárjában az AC Milan elengedte és hazaigazolt Hollandiába. Az Ajax csapatával kötött két éves szerzõdést, az amszterdami klub 2,5 millió eurót fizetett érte. Stam 2007 októberében bejelentette azonnali visszavonulását. 2008 nyarán búcsúmeccs keretében fejezte be a pályafutását. Sir Alex Fergusonnal az évek során helyrejött a kapcsolata. Ferguson élete hibájának nevezte Stam eladását. A holland United iránti imádata és a helyrejött kapcsolat Sir Alex-szel 2008 októberében azt eredményezte, hogy a Manchester United dél-amerikai megfigyelõjeként dolgozott egy darabig a holland. Jelenleg elsõ profi klubjának a Zwolle csapatának asszisztens edzõje. Az Ajax is hívta az edzõi stábba, de Stam úgy gondolta egy kisebb klubnál jobban bele tud merülni a feladatokba, hiszen több a nehézség, több kihívást talál. Az Ajaxnál minden készen várná, õ pedig inkább tanulni szeretne, több tapasztalatot szerezni.
 
Érdekességek:
 
Beceneve: A kampeni szikla, Kampen a szülõvárosa. Van egy háza ott, melynek kertjének végén egy kis folyó megy keresztül. Stam szereti ezt a nyugalmat. A kedvenc hobbija a horgászás, ilyenkor teljesen kikapcsol és nem gondol a focira, a halakból az édesapja fõz neki levest.
 
Elsõ meccs amit látott: Zwolle-Roda „Emlékszem 10 éves voltam, mikor egy barátommal és az apjával kimentünk erre a meccsre. Szerettem élõben nézni a meccseket, de akkor el volt törve a lábam és arra gondoltam mikor focizhatok újra. Ahogy emlékszem a Roda nyert 3:1-re.”
 
Példaképe Jan Wouters, egy kemény védekezõ középpályás. (õ Angliában Gascoigne lekönyökölésével lett híres, eltörte az arccsontját)
 
Már 20 éves volt mire profi szerzõdést kapott, elõtte villanyszerelõnek tanult, így ha nem érkezik a Zwolle hívása, Stam valószínûleg villanyoszlopokon kötött volna ki.
 
80 United meccsén 1 gólt szerzett a Leicester City elleni 6:2-es gyõzelem alkalmával.
 
Stam szívesen szerepel a Manchester United illetve a Soccer Aid által szervezett jótékonysági meccseken. Így alkalmanként újra az Old Trafford gyepén focizhat a United drukkerek örömére. Hiába csak 3 szezon, de milyen 3 szezon! Legendás játékos lett a kõkemény holland.
 
Amikor egy este Guus Hiddink otthon felhívta, hogy közölje meghívta a válogatottba a felesége vette fel a telefont. „Jaap, a holland válogatott szövetségi kapitánya keres!” Stam azt hitte elõször, valamelyik haverja viccel vele. Oranje mérlege: 67 meccs, 3 gól
 
Legrosszabb pillanata:
 
„Egy holland kupameccsen történt a Twente ellen 1998 májusában. Pár nappal elõtte utaztam Manchesterbe aláírni a szerzõdésemet, végeztem a sajtókonferenciával és visszatértem lejátszani az utolsó néhány meccsem odahaza a PSV-ben. Természetesen nagy volt az érdeklõdés, hiszen a MU rekordáron majdnem 11 millió fontért igazolt le, az Eindhoven sajtópáholya tele volt angol újságírókkal. Erre mit csináltam? Öngólt szereztem. Nem hittem el! Szerencsére a meccset megnyertük 2:1-re. Aztán sajnos a döntõben az Ajax 5:0-ra legyõzött minket, ez volt az utolsó meccsem az Eindhoven színeiben, nem volt jó búcsú ez.”
 
Legviccesebb emléke:
 
„Amikor a Willem II csapatában játszottam egy nyári felkészülési meccset, egy ghánai csapattársam, Yatto Ceesay a meccs közben kiment a WC-re. Nem is vettük észre, hogy nincs a pályán, amíg nem kaptunk egy szabadrúgást! Õ volt a szabadrúgáslövõnk, erre senki se találta! Olyan sürgõs dolga akadt, hogy anélkül rohant le a pályáról, hogy szólt volna! Ez csak egy barátságos meccs volt, mindenki jót mulatott. De nem tudom elképzelni Roy Keane-t, ahogy a játék közepén az Old Traffordon kirohan a WC-re!”
 
Eredményei:
 
PSV Eindhoven
Eredivisie bajnoki cím: 1996–97
KNVB kupa: 1995–96
Johan Cruijff-schaal (holland szuperkupa): 1996, 1997, 1998
 
Manchester United
Premier League: 1998–99, 1999–00, 2000–01
FA kupa: 1998–99
UEFA Bajnokok Ligája: 1998–99
Interkontinentális kupa: 1999
 
SS Lazio
Olasz kupa: 2003–04
 
AC Milan
Olasz szuperkupa: 2004
 
Ajax Amsterdam
KNVB kupa: 2006–07
Johan Cruijff-schaal (holland szuperkupa): 2006, 2007
 
Egyéni elismerései:
 
Az év legjobb holland játékosa a liga és az újságok szerint is: 1997
UEFA legjobb hátvéd díj: 1998–99, 1999–00
Európai Sport Újságok év csapatának tagja: 1999
PFA év csapatának tagja: 1999, 2000, 2001
Premier League évtized csapata (idegenlégiós kategóriában): 2003
 
(az írás újrahasznosított, még a manutdfanatics.hu régi változatára készítettem anno különbözõ angol lapok, manutd.com és Wikipedia alapján)

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!