Bírói bakik és a videóbíró

 
Sziasztok MU drukkerek!
 
 



A Chelsea elleni idegenbeli gyõzelmünk ihletett meg ennek a blognak a megírására. 2 piros lap, egy meg nem adott tizenegyes és egy lesgól. Az, hogy hiba, vagy nem, azt csak a visszajátszás mutatja meg és utólag okos mindenki. De gondolhatjátok milyen nehéz akkor ott egy olyan döntést meghozni, ami késõbb akár komoly kihatással lehet a mérkõzésre. Ebben a blogban a bírói hibákról szeretnék írni. 
 

 
Nagyon sokszor téma manapság a bírók szerepe a mérkõzések során, fõleg ha hibáznak. Elég, ha csak az elmúlt évek nagy csatáira visszaemlékezünk, bizony elõfordult, hogy nem tiszta körülmények között dõlt el egy rangadó. És nem a bundára gondolok, mert világversenyeken vagy Angliában ez abszolút nem divat. Itt a bírói bakik az igazán nagy probléma. Óriási felelõsség van a sporikon ez nem kétség. Nagyon nehéz nekik 90 percen keresztül hibátlan munkát produkálni, pedig mindenki ezt várja ez tõlük, közben õk is csak emberek, hibáznak. Csak az a nagy gond, hogy bizony ez meccseket dönthet el, hányszor mondjuk, hogy ha ott megadja azt a gólt vagy nincs az a kiállítás, megnyerhettük volna a meccset. Másképp alakult volna a bajnokság, vagy egy kupa.
 
 Régen egyszerûbb dolguk volt a bíróknak, sokkal lassabb volt a játék, és a játékosok is sportszerûbbek voltak. Ma már felgyorsult a mérkõzés menete és egyre több futbalista abszolút nem tiszteli játékos társait, se a bírót. Sajnos a mai fociban a játékosok szent céljuknak tekintik a bíró megtévesztését és ez nagyon szomorú. Ha jobban körbenézünk a pénzes sportokban, egyikbe se kérdõjelezik meg a sporit, mint a fociban. Vegyük példaként az amerikai NFL (amerikai foci) bajnokságot, ott a bíró szava szent. Ha valami kétes dolog van, visszanézik videón. Ott nem reklamálnak ennyire, hanem tudomásul veszik a döntést. Nincs más választásuk. Fociban meg reklamálás, meccs közben vagy utána a sajtótájékoztatón.
 
 Sokan úgy vélik, hogy nem szabadna hozzányúlni a bírók számához és eszközeikhez, mert anno így hozták meg a szabályt, és ezen nem szabad változtatni. Szerintem pedig itt az ideje, mert ez már egy más világ, mint régen. Ma már a pénz uralja ezt a sportot is, óriási tõkékkel rendelkeznek a nagy csapatok és egyre több az „újgazdag” is. Egy klub rengeteg pénzt kap egy bajnokok ligája továbbjutásért, ha ott kritikus hibát vét egy bíró, azzal óriási kárt okoz egy csapatnak. Kérdésem az, hogy ki fizeti meg azt a kárt? A bíró, a FIFA? Biztos, hogy nem. Be kell látnunk, hogy túl sok minden forog már egy mérkõzésen, hogy azt ember döntse el. Ideje, hogy besegítsenek a gépek ebbe a csatába, mert a felelõsség óriásira nõtt. Vannak szituációk, amit csak többszöri visszanézésre tudnak a szakértõk eldönteni. Ez nem várható el egy olyan embertõl, akinek egybõl kell döntést hoznia.
 
 Próbálkozik már a FIFA bizonyos megoldásokkal, láthattuk azt az EB-n is. Azt is láttuk, hogyan égett le ez az egész rendszer. Sajnos negatív hírnevet szereztünk ott is, mivel magyar bírói csapat követte el a bakit. Viszont én nem tartottam õket hibásnak, inkább a rendszert. És csodálkozom, hogy még mindig nem vezették be a videobírót BL és EL mérközéseken.
 
 Mi a megoldás? Az én személyes véleményem, hogy vezessék be a videóbírót mérkõzésekre, ahol erre igény van és megvan rá a tõke, hiszen nyílván valóan nem olcsó egy ilyen felszerelést beszerezni és használni. Bajnokok ligája, Európa liga, és talán top bajnokságok. EB, VB egyértelmû. Legyen lehetõségük az edzõknek használni a videobírót, de csak korlátozott számban. Ne húzódjon el a mérkõzés azzal, hogy minden 5 percben videózás legyen. Csak bizonyos fajta szituációkra használhassák, például tizenegyes, szabadrúgás 20-30 méteren belül. Gólt pedig azonnal visszanézni.
 
 Köszönöm, hogy végigolvastátok a blogomat. Várom az építõ kritikákat és persze a véleményeteket, hogyan lehetne szebbé és jobbá tenni ezt a fantasztikus sportot. Sajnos a Chelsea meccs után szinte minden elvakult szurkolójuk a MU-t szidja, mintha õ tehetne errõl a helyzetrõl. Közben ez a bírói rendszer hibája. Ezen mindenképpen javítani kell valamilyen formában.
 
 
 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!