Elavult a 4-4-2?

Egyik rajongótársunk felvetése adta az ihletet a blog megírásához. Mégpedig  Pszicho véleménye, aki úgy gondolja, nem a 4-4-2-vel volt baj és RvP érkezésével ebben a felállásban újra dinamikus és izgalmas lesz a United játéka. Nos ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani én is egy pár gondolatot.

Igen, az biztos, hogy RvP igazolása nagy lendületet hoz a csapatba. Fergie remekül igazol. Megtehetné õ is, hogy felvásárol egy halom nagy nevet, amivel teljesen átalakítaná a csapat szerkezetét és ezáltal elveszne az összhang a pályán (lásd City), holott egy csapatjátékban az  összetartás a legfontosabb. Ferguson igazoláspolitikája mindig is következetes volt és remekül építi be a csapatba folyamatosan a játékosokat úgy, hogy a fiatalok bizonyításból eredõ lendületét és az idõsebb játékosok tapasztalatát idõrõl idõre megfûszerezi egy-egy nagy név igazolásával. Így folyamatosan megmarad az összetartás és nem sérül a csapatszellem. 
 
Különösen ügyel arra is, hogy a húzóember ne csak tehetségével, de személyiségével is kitûnjön. Olyan ember legyen, aki képes játékán kívül karakterével is vinni magával a társait. Most Robiné lesz ez a szerep. Azon kívül, hogy egy remek csatár, igazi vezéregyénisége lehet a csapatnak, aki azért jött, mert kupákat akar nyerni és már azzal is egy hõstettet hajtott végre, hogy az Arsenal nagy neveként a Unitedhez igazolt. Megérkezése óta tapasztalhatjuk, hogy egy kivételes jellem. Ahogyan volt klubjáról beszél, ahogyan az Arsenal elleni meccsen viselkedett, ahogyan beilleszkedett nálunk és amilyen véleménnyel vannak róla társai, mind azt bizonyítják, hogy nem csak egy tapasztal remek csatárral, hanem egy nagyszerû egyéniséggel is bõvült a keretünk.
 
Én is úgy gondolom, hogy a lelkes saját nevelésû és igazolt fiataljaink, a régi nagy tapasztalt játékosaink RvP-vel kiegészülve változást hoznak a játékunkba. De egyet figyelem elõtt kell tartanunk! Sokan sírnak, hogy: "Hol van már a Cantona, Keane, Beckham, vagy a Ronaldo kori játékunk. Sosem lesz már olyan keretünk, olyan vérmérsékletû játékunk mint akkor volt." Egyet ilyenkor elfelejtünk. Mi sem vagyunk olyanok, mint a szüleink, nem kopírozzuk azokat a normákat, ahogyan õk éltek, dolgoztak stb. Azért nem, mert a világ változik körülöttünk, más körülmények között, más követelményekkel, más normákat követünk. Viszont, amit a családból hozunk, az örökre megmarad bennünk. Ugyanígy a United is örök marad a tradícióiból eredendõen, de örökké változni fog, átalakul, épül, mélypontra kerül, újrakezd és felemelkedik.
 

 
Nem fogjuk újra látni a 68-as BEK gyõztes keret játékát, vagy a triplázás évének fergeteges futballját, de fogunk látni még számtalan gyönyörû nagyszerû gyõzelmet, lesz még részünk jó néhány felemelõ pillanatban, ami ugyanannyit jelent majd számunkra. Mert hiába változnak a idõk, a játékstílusok, a játékosok, egy valami örök és megváltoztathatatlan marad. A hagyományai mindig is a csúcson fogják tartani a Vörös Ördögöket.  A United igazoláspolitikájának és saját nevelésû tehetségeinek köszönhetõen mindig egy nagy család marad, remek mentalitással, csapatszellemmel, összetartással. Ferguson igazolásai nem egy szezonra szólnak, nem a pillanatnyi siker a cél. A mester mindig is arra törekedett, hogy hosszútávon biztosítsa a klub sikereit.
 
Most, hogy lassan közeledik, amikor át kell adnia a stafétabotot, még nagyobb figyelmet fordít arra, hogy egy igazán erõs, hosszú távon mûködõ csapatot adjon át utódjának. Bármit is teszünk, az idõ megállíthatatlan, a 92-es osztály hõsei elvégezték a feladatukat az õ idejük lassan lejár, a nagy igazolások visszavonultak, ezt kellett tavaly kibekkelnünk, és így is csak a gólarány miatt csúsztunk le az elsõ helyrõl.
 
Nem, nem avult el a 4-4-2, csak türelemmel és bizalommal kell lennünk. Ahogyan láthatjuk, Ferguson mindig valami új dolgon töri a fejét, mindig kísérletezik valamivel, hogy sikerre vigye a Unitedet. A legszerencsésebb rajongók vagyunk a világon, hogy egy ilyen remek csapatnak szurkolhatunk! Ne legyünk hát elégedetlenek, ne siránkozzunk a régi hõsökért! Bízzunk a csapatban, tiszteljük Fergusont, aki 70. életévét betöltve, jelen pillanatban is a United jövõbeli sikerein dolgozik! Nem fog addig visszavonulni, amíg egy hosszú távon igazán ütõképes csapatot össze nem rak nekünk. Mert nála mindent felül ír a Manchester United! 
 
Igen, RvP igazolása változást fog hozni a játékunkba épp úgy, ahogyan majd Clevé, Welbecké, Fletcheré, Rioé, Andersoné, Evráé, Chicharitoé, Rooneyé, stb,stb,stb. Mert egy folyton változó, mindig megújulni képes nagy család a United, egyedülálló csapatszellemmel, mentalitással és tradíciókkal. Egy példa csak a közelmúltból a Vörös Ördögök kivételes összetartására: Az elmúlt évek gólgyárosa, aki fejébe vette, hogy megdönti Sir Bobby gólrekordját, a csapat érdekében szó nélkül átadta helyét Robinnak. Tiszteletben tartva ezzel Fergusont, és egyéni sikerei elé helyezve a csapatérdeket. A Manchester United az egyetlen csapat, ahol számtalan hasonló hõstett tarja össze a játékosokat és juttatja újból és újból a csúcsra a Vörös Ördögöket. Az egyetlen klub, aki igazán szívvel játszik és az egyetlen gárda, amelyiknek ilyen csodálatos vezetõje van, mint Sir Alex Ferguson. 
 

Végül két rövid történet Fergusonnal kapcsolatban, a kezdeterõl és a kitartásról.
 
Darren Ferguson, Sir Alex fia: "14 évesek voltunk a testvéremmel akkoriban. Apa belépett az ikertestvéremmel, Jasonnal közös hálószobánkba Aberdeenben, és csak annyit mondott: "Megyek a Manchester Unitedbe. Ezt a munkát nem lehetett visszautasítani." Az 1990-es FA Kupa-gyõzelem nagy fordulópont volt. Idõt nyert arra, hogy felépítse, amit eltervezett".
 
Graham Poll, volt játékvezetõ: "Miután hazajöttem a 2006-os vb-rõl, elterjedt a pletyka, hogy visszavonulok. Sir Alex felhívott, és azt mondta, ne hagyjam abba ilyen negatív periódusban. Folytattam egy újabb szezon erejéig, de amikor 2007 áprilisában újra elgondolkodtam a jövõmrõl, ismét keresett: "Nem foglak hívni minden évben!" – mondta. Ekkor közöltem vele, hogy azért vonulok vissza, mert már nem élvezem a bíráskodást. Erre így reagált: "Nos, hagyd a fenébe akkor. Roy Keane-nek is ezt mondtam, amikor unatkozott errefelé. Ha már nem élvezel valamit, akkor muszáj lépni, de addig nem hagyhatod abba, amíg élvezed amit csinálsz, bármilyen akadályok is kerüljenek az utadba, folytatnod kell a harcot!"
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!