Szurkolj ne pocskondiázz!

Szurkolónak lenni a világon a legegyszerûbb dolog, megkedvelsz egy csapatot és onnantól kezdve figyelemmel követed együtt örülsz és együtt sírsz a csapattal. Minden szurkolónak meg van a joga hogy elmondja a véleményét egy meccs után, az eredményrõl, a játékosokról sõt még a bíróról is. Lehet egy csapatnak több millió szurkolója, de hogy mindenkinek ugyan az legyen a véleménye annak eléggé kicsi az esélye. Vannak bizonyos esetek mikor a többség egyet ért és ez lenne a logikus hisz végülis mindenki ugyan azt a meccset nézi. Mégis mi lehet az oka annak hogy egy adott meccset 1-1 szurkoló máshogy lát? Szûk látókör? Elfogultság? Rosszindulat? Igen ezek mind olyan dolgok amik miatt eltérõek lehetnek a meccs utáni értékelések.

Vegyük elõször a szûk látókört, vagy úgy is lehetne mondani hogy a nem hozzáértést. Rengeteg az olyan értékelés mikor a szurkolók nem látják a lényeget, nem vesznek észre olyan mozzanatokat ami nélkül nem az az eredmény született volna és a gólszerzõt éltetik holott neki semmi más dolga nem volt csak bepasszolni a kapuba a labdát. Nem veszik észre a hátteret, azt a munkát amit a csapat többi tagja végzett. A United-ben például Carrick az akit sokan nem vesznek észre a pályán, pedig az általa végzett munka a gépezet legfontosabb része. Szerencsére a United szurkolók többsége már kezdi észrevenni és elismerni az általa végzett munkát. Nagyon fontos hogy egy értékelésnél ne csak a gólszerzõt figyeljük, a labdarúgás egy csapatsport, minden egyes játékos hozzátesz az eredményhez.
 
Elfogultság. Talán a leggyakoribb az értékeléseknél az elfogultság. Természetes minden szurkoló kissé elfogult saját csapatával szemben, viszont vannak olyanok akik egyes játékosokkal elfogultak. Az ilyen esetekben ugye van egy kedvenc a csapatban akit minden meccs után istenítenek, ezzel nincs is gond viszont ha az adott játékos nem úgy teljesít ahogy azt elvárnánk akkor azt el kell ismerni, nem kell szidalmazni csak egyszerûen ki kell mondani hogy igen õ a kedvencem de ma nem volt jó legyen az Rooney, Hernandez, Nani vagy bárki más.
 
Rosszindulat. Szerencsére ebbe a kategóriába kevesen tartoznak de azért akadnak. Ez a kategória az aki kinéz magának 1-1 játékost és tegyen bármit is a meccsen tuti hogy az értékelésben lehúzzák. Nem tudom hogy miért is teszik ezt, például van egy játékos  aki  1-2 labdát rossz helyre passzol viszont lõ 1 gólt ad gólpasszt és még a védekezésben is kiveszi a részét, ebben az esetben az értékelés valahogy igy hangzik: ,,a gólja és a gólpassza ellenére nem volt a legjobb sok labdát eladott stb,, Sajnos mindig is lesz 1-2 ilyen értékelés.
 
Külön kategória idén a De Gea ellenesek tábora. Ami abból áll hogy minden kapott gólt az õ nyakába varrnak akkor is ha nem õ tehet róla, valamint minden egyéb megmozdulásában elakadnak. Azokat a megmozdulásokat észre sem veszik amikkel megmenti a csapatot erre azt mondják hogy ez a dolga. Emellett azt mondogatják hogy sosem lesz olyan mint Schmeichel vagy Van der Sar.
 
A legérthetetlenebb számomra az a kategória akik egy meccs félideében mikor mondjuk ki van kapva vagy döntetlen a meccs és nem játszik a legjobban a csapat akkor olyan minõsithetetlen módon irnak az addigi teljesítményrõl, meg hogy ez a meccs elment stb., majd mikor vége a meccsnek és nyertek akkor pedig isteniti õket. 
 
Tudom most leírtam csupa olyan dolgokat amiket már mindenki tud, még az is megeshet hogy van olyan is aki magára ismer valamelyik kategóriában, de nem ez a lényege az írásomnak. A lényeg az az hogy ha szeretünk egy csapatot és értékeljük az egyes meccseit akkor minden szempontot vegyünk figyelembe mielõtt kritizálni kezdünk valakit a csapatból. Valamint egy gyenge meccs értékelésekor kulturált módon is elmondhatjuk a véleményünket és nem kell egybõl ócsárolni a csapatot vagy egy játékost hisz ne felejtsük el a kedvenc csapatunkról beszélünk akik annyi örömöt okoztak már nekünk a múltban és még fognak a jövõben.  Egy szurkolónak el kell ismernie ha hibázik a csapat vagy egy játékos de azt a megfelelõ módon kell kinyilvánítania. Szeressük csapatunkat jóban rosszban! 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!