A meg nem értett mûvész

A világon minden téren vannak el nem ismert emberek, legyen az festõ, színész, zenész vagy akár egyszerû munkásember. De én most nem fogok egy el nem ismert festõrõl beszélni, nem is tudnék róla, viszont van a Manchester Unitedben is egy el nem ismert játékos/mûvész, aki nem más, mint Michael Carrick.

Carrick 2006-ban az átigazolási idõszak utolsó napján, augusztus 31-én igazolt a Tottenham csapatából a Unitedbe. Azóta meghatározó tagja a csapatnak, ezt bizonyítja statisztikája, ami szerint 2006 óta 306 meccsen lépett pályára, ebbõl 262 alkalommal kezdõként. Rögtön az elsõ szezonjában alapemberré vált, 52 alkalommal lépett pályára, ebbõl 48 alkalommal kezdõként és hozzájárult, hogy 3 év kihagyás után újra bajnoki címet szerzett a csapat. Ekkoriban még támadóbb volt a játéka, 6 gólig jutott.
 
A második szezonjában már Bajnokok Ligája döntõt játszhatott és egy magabiztos büntetõvel vette ki a részét a gyõzelembõl. Szépen fokozatosan Fergie védekezõ középpályást faragott belõle, méghozzá nem is akármilyet. Viszont ezzel párhuzamosan egyre többen kezdték felróni neki, hogy kevés gólt szerez. A 2010/11-es szezonban például nem is rúgott gólt, ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy semmit sem tett hozzá a csapat 19. bajnoki címéhez. Tavaly Valencia mellett a szezon legjobbja volt.
 
Az idei szezonja talán a legjobb az eddigiek közül, mégis vannak olyanok, akik azt mondják, hogy nem értik, mit keres a csapatban és hogy el kéne adni. Elképesztõ a munkabírása, 39 meccsbõl 33 meccsen lépett pályára, 29-szer kezdõként és csak 2 alkalommal nem játszotta végig a meccset. Carrickkel sokkal biztosabb a középpályánk, rengeteget dolgozik "láthatatlanul", sok labdát szerez és nagyszerû labdákkal képes indítani a társakat. Az, hogy nem rúg gólokat, nem tudom miért baj, a góllövés van Persiék dolga, neki teljesen más a feladata és a saját feladatát mesteri szinten mûveli. A Liverpool elleni meccsen például profi módon vette ki a játékból Suarezt, ezzel megnehezítve a Pool támadásépítését. De még sorolhatnám a példákat, hogy mit is tesz Carrick 1-1 meccsen.
 
A szomorú az egészben az, hogy nem csak 1-2 szurkoló nem ismeri el kellõképpen, hanem az, hogy szakmán belül sem kapja meg a kellõ elismerést. Erre a legjobb példa az, hogy tavaly egy nagyszerû szezonja után nem kapott behívót az angol válogatottba és így nem lehetett ott az Európa-bajnokságon, miközben olyanok, mint Scott Parker vagy Gareth Barry ott voltak. 2001 óta mindössze 21 alkalommal ölthette magára a címeres mezt. De hogy ez miért alakult így, azt nem értem és nem is fogom megérteni soha. Mivel jobb Barry vagy Parker, mint Carrick? Örök rejtély marad számomra.
 
"Már hónapok óta figyelem a játékát, és magamban rendre megjegyzem, csodálatos döntés volt az, amikor 2006-ban megvettük õt a Tottenhamtõl" - mondta Sir Alex Ferguson. Ezzel teljes mértékben egyetértek és lehet, hogy már õ sem fiatal (31), de azért még van benne pár jó év és segítheti a csapatot újabb trófeákhoz.
 
Azok, akik még mindig nem értik, mit is keres a csapatban, miért játsza végig a meccseket hétrõl-hétre (szerencsére azért már kevesebb a kételkedõ), azoknak ajánlom az alábbi videót Carrick zsenialitásának pár falatkájával. Valamint azt tanácsolom, hogy ha megnéznek egy MU meccset, akkor ne csak azt nézzék, hogy ki rúgta a gólt, vagy ki adta a gólpasszt, mert nem minden esetben az a két ember a legfõbb láncszem az elért eredményben. Egy autónak is szüksége van motorra, kerekekre, kormányra, sofõrre stb. ahhoz, hogy haladni tudjon.
 
 

 
 


 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!