Szélsõk és kupák

Mostanság ez a két legjobban foglalkoztatott téma. Vajon mi lesz a szélsõinkkel és hogyan jutottunk el a triplázás álmától "csupán" a bajnokság megnyeréséig? Szerintem:

Jelenleg három, klasszikus értelembe vett szélsõnk van: Nani, Valencia és Young. Meg vannak még, akiket a Mester mint szélsõt játszat: pl. Kagawa, Hernandez, Welbeck. Most játszatni valakit, mint szélsõt, nem sok sikert hozott. A két csatárnak ez elég idegen, Kagawának se ment, neki a KTK poszt, ami megy és kész (lásd. a Norwich ellen). Giggs is szélsõ, de mostanság inkább õ is KTK, ez érthetõ a kora miatt. Nos, tehát van 3 szélsõ.

Nani: Gyors, technikás, sok trükköt tud bemutatni, ha jó napja van, nagyon hasznos játékos. Egy jó Nani bármilyen csapatba elférne. De formaingatag. 1-2 jó meccs után következik sok rossz, ilyenkor kijön a túlzásba vitt trükközése, önzõzése. Egy másik dolog a szerzõdés. Nani emelni szeretne, ezt bizonyára sokan tudják, de az emelés összege kissé erõs. Ehhez neki szerintem meggyõzõbb teljesítményt kéne hosszú távon nyújtania. Nem arról van szó, hogy 1-2 meccs után elküldjük az embert, esélyt se adva a bizonyításra, mert Nani elég régóta a csapat tagja. Mutatta már, mit is tud, de... ezt hosszabb távon kéne mutatnia. Ha ezt tudná, akkor maradjon, ha viszont a pénz kell, menjen, nem pótolhatatlan. Viszont a távozást nyáron kell megejteni, mert akkor még láthatunk pénzt belõle. Állitólagos érdeklõdõ meg lenne sok is, mint pl. a Milan.

Valencia: Gyorsaságát és tudását nem lehet kétségbe vonni. Nem felejtettem el, mennyit tett tavaly pl. amikor a támadásokba jeleskedett, és húzóember volt. Igenis tud. DE lássuk be: idei teljesítménye szinte értékelhetetlen. Csakúgy, mint Naninál, nem 1 meccsbõl indulva ki, hanem úgy kompletten. 1-2 "talán elmegy" meccse volt, de ennyi, kész. Beadásai nem az igaziak, mint tavaly, és cselezése sem válik úgy be, mint régen. A szezon elején megkapta a kultikus hetes mezt. Ez megtiszteltetés. Azt hittem, jó helyre került, de idei produkciója alapján ezt már vitatnám (igaz nem tudnék mondani egy olyan játékost, aki igazi hetes lenne, de ez másik téma). Szerintem neki még kell idõ, jövõre még bízok benne hogy jó lesz, mert az akarás benne van, de azért ismerkedjen meg a kispaddal is.

Young: Szintén gyors, és jó szabadrúgáslövõ. Fénykorában sziporkázott, nagyon kitûnt az Aston Villából. Amint idejött, volt az Arsenal elleni meccs. Mindenki megszerette. De amint megmutatta mit tud, lesérült. És aztán újra, ami után elvesztette formáját. És ez az igazi baja. Nagyon sérülékeny, és utána sokáig keresi a formát. Szükség lenne rá pedig, mert tudna, de a 2 év alatt, mióta itt van, igazán nagy durranásos meccset nem sokat láttam, amit persze a sok sérülésnek tudhatunk be. Remélem, jövõre Cleverleyhez hasonlóan "vaslábakat" kap, kevesebbet lesz sérült és kicsit egyenletesebb formát várnék el tõle is. Mert õ is tud, nem véletlen volt a leigazolása.

És mi a helyzet a kupákkal?

A BL kiesésnek szerintem két oka volt. Az 1. a rossz helyzetkihasználás. Egy Barcás kollegám mondta, hogy ott szurta el a United, hogy nem lõtte be a madridi helyzeteket. Akármennyire nem szeretném ezt elhinni, de igaz. Ott Robin 2-õt és Giggs 1-et simán lõhetett volna. Az Old Traffordon ugyanez. Az 1-0 veszélyes eredmény, akármennyire jól játszottunk akkor, de gólt kellett volna lõni, legalább még egyet. Oké, a 2. ok a bíró. 10-bõl csupán 2 ember mondta, hogy jogos volt az ítélet. Ez a szám sokat elmond. Érthetetlen volt. Ebbe nem is akarok belemenni, errõl már írtam korábban.

Az FA-kupa kiesést viszont teljes egészében csak magunknak köszönhetjük. A PL-ben sok csapat ellen mûködik, hogy 1-0 után már szinte alig akar a csapat, de ez egy rangadó volt. 2-0 után még 1-et kellett volna lõni. És nem kellett volna hagyni, hogy Hazard és Ramires is gólt lõjjön. Vagy ha lõttek is, de nem lett volna szabad hagyni, hogy 2-2 legyen. Inkább lett volna 3-2. A megismételt meccsen a Norwich elleni pontatlan játékot láthattuk, ott is kikaptunk és itt is. Ba szép gólt lõtt és habár Matát és Hazardot kikapcsoltuk szinte teljesen, nem láttam akarást. Voltak helyzetek, pl. Chicharito helyzete, aminél Cech szerintem élete védését mutatta be (olyan kaliberû volt, mint amit De Gea védett a Bernabeuban), de van Persie is elszúrta azt, amit máskor simán belõ. Sajnos a Chelsea tehát jogosan ment tovább, hiába nem brillírozott. És Rooney, hogy nem játszott, szerintem ez is kulcs volt. Õ kell ugyanis, még mindig igaz az, hogy Rooney a csapat motorja és lelke. Olyan fontos, mint Carrick a középpályára és Vidic a védelembe. Ha õk nincsennek, nehéz a csapatnak. Persze sérült volt, ez megmagyarázza, hogy miért nem játszott, de mennyivel másabb lett volna, ha õ játszik.

Marad a bajnokság és következhet a városi rangadó. Nos, szerintem ennek - akármennyire olyan az elõny amilyen - óriási tétje lesz. Elõször is ez bosszú lesz. Az 1-6 bosszút kíván. Továbbá ha nyerünk, innentõl teljesen megszûnne a versenyfutás. 18 pont lenne, utána meg 3 "viszonylag" hozhatóbb meccs (oké, ebbõl 2 idegenben lesz, de akkoris 9 pont simán hozható) A Stoke idén nagyon maga alatt van, a WHU elvesztette kezdeti lelkesedését, és bár otthon veszélyesek, de hozható akkor is. A Villa meg a kiesés ellen megy és habár sose szabad leírni a kiesõ helyen levõket, de igazából nem annyira félelmetesek, pláne nem az Old Traffordon. Ha a többi meccset el is buknánk, már igazából nem számítana. Persze, hozni kell azokat is, mert egymás után 2 rangadó lesz még, de úgy elmenni, hogy már bajnokok vagyunk, már megnyugtató érzés lenne szerintem.

 Remélem a szélsõink javulni fognak, és hogy a tavalyi PL horror nem fog megismétlõdni. GGMU!!!
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!