Okok-okozatok

A Cause and Effect Analysis (ok-okozati összefüggés-vizsgálat) egy igen specifikus tudomány. Érdekes kérdéseket vet fel a csapat jelenlegi teljesítménye, helyezése. Vizsgáljuk meg egy kicsit más szempontból a jelenlegi Manchester Unitedet.

Kezdjük egy kis idõutazással... Egészen március 5-ig mennék vissza. Ezen a napon egy már sokat szidott Cakir nevezetû illetõ úgy ítélte meg, hogy csapatunknak a Bajnokok Ligáján kívül lenne a helye. Ennek megfelelõen döntött és helyezte a madridi gárdát elõnybe. Itt jegyezném meg, a Madridra és fõképp Ronaldóra haragudni botorság lenne, hisz mindkettõ "tette a dolgát". A török játékvezetõvel kapcsoaltosan meg nem szándékszom újabb hullámokat felkorbácsolni... 

S, hogy ezt miért tartottam fontosnak megemlíteni? Ott valami történt... Ott a fejekben valami megtört. Ott valami elszakadt. Vessünk egy pillantás a Manchester United elmúlt 25 tétmérkõzésére, függetlenül a lejátszott mérkõzés jellegétõl.
 

 



08.04.13
PRE
Manchester United
Manchester City
1 : 2
 


01.04.13
KUP
Chelsea
Manchester United
1 : 0
 


30.03.13
PRE
Sunderland
Manchester United
0 : 1
 


16.03.13
PRE
Manchester United
Reading
1 : 0
 


10.03.13
KUP
Manchester United
Chelsea
2 : 2
 


05.03.13
BAJ
Manchester United
Real Madrid
1 : 2
 


02.03.13
PRE
Manchester United
Norwich
4 : 0
 


23.02.13
PRE
QPR
Manchester United
0 : 2
 


18.02.13
KUP
Manchester United
Reading
2 : 1
 


13.02.13
BAJ
Real Madrid
Manchester United
1 : 1
 


10.02.13
PRE
Manchester United
Everton
2 : 0
 


02.02.13
PRE
Fulham
Manchester United
0 : 1
 


30.01.13
PRE
Manchester United
Southampton
2 : 1
 


26.01.13
KUP
Manchester United
Fulham
4 : 1
 


20.01.13
PRE
Tottenham
Manchester United
1 : 1
 


16.01.13
KUP
Manchester United
West Ham
1 : 0
 


13.01.13
PRE
Manchester United
Liverpool
2 : 1
 


05.01.13
KUP
West Ham
Manchester United
2 : 2
 


01.01.13
PRE
Wigan
Manchester United
0 : 4
 


29.12.12
PRE
Manchester United
West Brom
2 : 0
 


26.12.12
PRE
Manchester United
Newcastle
4 : 3
 


23.12.12
PRE
Swansea
Manchester United
1 : 1
 


15.12.12
PRE
Manchester United
Sunderland
3 : 1
 


09.12.12
PRE
Manchester City
Manchester United
2 : 3
 


05.12.12
BAJ
Manchester United
CFR Cluj
0 : 1



 
 

Az eredményeken jól látszik, hogy a Real Madrid mérkõzés elõtt a csapat 2012 decemberében szenvedett - egy már "tét nélküli" mérkõzésen - vereséget a kolozsvári gárdától. Ellenben ha megnézzük a Madrid meccs óta eltelt idõszakot, a Vörösök 6 mérkõzésbõl (Real-t ide véve) kettõn tudtak diadalmaskodni, ott is egy-egy találattal igen nehéz és körülményes mérkõzéseken. 

Tekinthetõ tehát a Real Madrid elleni mérkõzés a jelenlegi vesszõfutás okaként? Azt kell mondanom, részben... Rio Ferdinand, aki a leghangosabb lantot pengette, hogy a Bajnokok Ligája kiesés nem okozott törést, olyan gyámoltalan kis cica volt a City ellen, hogy fel se lehetett ismerni az oroszlánt benne, amiért a válogatott meghívót kapta. Meg is lepett a nyilatkozata, ahogy Chicharitóé is, hogy nem érdekes mennyi gólt lövünk, csak nyerjen a gárda. Kedves Borsócska, de igenis fontos, mennyi gólt lövünk, ugyanis hullámvögyben a csapat. Onnan csak a gólok tudnak kihúzni. Evra nem "nyomkodja a pánik gombot" és Ferguson szerint is "leporolják magukat" a srácok. Becsülöm a kincstári optimizmust, de aki nem hajlandó beismerni a hullámvögyet, annak talán sakk szakkörben, vagy dámázó délutánokon a helye. Vegyük észre a problémákat.
 
Hogy mégis milyeneket? Említsük meg a széljáték harmatos teljesítményét. A United ebben a szezonban egyszerûen botrányos széljátok produkál. Természetesen nem küldünk el senkit, nem a mi tisztünk errõl véleményt formálni. Számomra mindenki kedves, aki United mezt visel és senkit nem hajtanék el, de van az a pont, ahol kritika fogalmazódik meg. Ashley Young a klub harmadik legjobban keresõ játékosa. Félreértés ne essék, nem a pénzt sajnálom tõle, de talán ennél többet várnék. Youngtól mindenki az áttörést várja, én is nagyon sokáig vártam, de mindig a legrosszabb pillanatban sérül rá. Lásd: Liverpool elleni mérkõzés. Még mindig örök ígéret számomra az Aston Villa üdvöskéje. Hogy meddig várjunk még? Jó kérdés...
 



Nani... hjaaj, hol is kezdjük. Inkább sehol. Ezek a gondolatok rendkívül sokszor kerültek papírra, és talán õ a leginkább megosztó játékosunk. Rengetegszer húz fel, amikor pályán van, de legalább annyiszor hiányzik a jelenléte, mikor nincs. City ellen is könyörögtem a televízió elõtt, hogy küldjük fel... nem tettük. Nélküle semmi kreativitás nincs a széleken, nincs lövõkedv, nincs semmi... Nem vitatom, hogy sokszor elragadja a hév, de ha õ nincs...? 

Valencia az elõzõ játékoshoz hasonló. Ha fenn van (idén) bosszúságot szül, ha ül, hiányzik. S egyik megoldás se jó. Keresi magát a játékos, keresi a formáját, keresi önmagát. Megtalálja még valaha? Jó helyen van a 7-es mez??? Én hiszem, hogy igen, de talán õ saját maga már nem... és ez a baj.

Danny boy pedig nem szélsõ. Akármennyire is akarják, hogy az legyen, nem az. Itt be is fejezhetjük a kérdést. 

Felmerül tehát, hogy a széljáték a teljesítményünk oka? Erre szintén azt kell feleljem, hogy részben... részben ez is. Igen nagy részben, de csak részben.

Robin Van Persie, Rooney és a taktika. Talán a legsarkalatosabb pont. Ugye mi egyemberes csapat vagyunk. Ezt már kifejtették a City, a Chelsea, az Arsenal, a Real és még talán a Kazincbarcika drukkerei is. Ki nem? Akárcsak a D'artagnan-éknál, úgy jelen esetben is a mindenki egyért, egy mindenkiért elv érvényesül.  Van Persie annyira van a csapatért, mint a csapat érte. Neki az a dolga, hogy a Key-pass (kulcspassz) értekesítve legyen. 
 


 
Maga az egész taktika így épül fel, hogy adjunk Persie-nek ilyen passzt, õ majd megoldja...  Persie rossz formában lenne? Aki látta a válogatott meccseket, láthatta, hogy nem. RvP narancssárga mezben nyert két meccset a oranje-nek. De ezek a kulcspasszok honnan is jönnek? Többségében szélrõl vagy Rooney-tól... A szélek problémáit már boncolgattam, Rooney pedig visszavonva és szinte szünet nélkül sérülten próbál érvényesülni. Így ezen a szinten nem lehet... (S ide a VB-n szereplõ Hollandiát is hozhatjuk példaképpen. Ott se jöttek a passzok, Persie is szenvedett.)

Nézzük meg a Chelsea meccset, vagy a City meccset... Értékelhetõ széljáték és visszafogott Rooney okán, Persie-nek vissza kellett mozognia labdákért. Máris borult a taktika. Érdemes ezt erõltetni? Nagyot húzott az öreg a szezon elején ezzel, de nem fáradt ez kicsit meg? Nem kéne reagálni a szélsõk gyengélkedésére? Nem tudja Rooney egy személyben hozni azt, amit egy egész posztnak kellene.
 
Mi lehet még ok? A nagy mellény... Minden évben, minden egyes évben láthatunk olyan meccset a Unitednél, ahol kiküldik a mezeket. Hatalmas elõnyre tettünk szert a City-vel szemben a bajnokság derekán. (Talán) ez (is) a vesztét okozta a csapatnak. Nekünk már mindent lehet, Anglia a lábainknál hever... Ám Európa nem, és a Chelsea sem, ha a második félidõben még hagyjuk õket focizni és nem zavarjuk haza 25 perc után 3:0-val õket. Sajnos mentalitásbeli problémák is jelentkeztek az utóbbi 1,5 hónapban, ezen a szinten így nem lehet. Ne az újságírónak nyilatkozzuk, hogy fontos az FA-kupa, hanem akkor tegyünk ellene, hogy ne legyen egy tizenegyedik sikertelen év nélküle... Vagy ha meg nem is nyerjük, de NE SAJÁT MAGUNK szórakozzuk el...Itt említendõ meg az a tény, ami hatványozottan a City meccsre igaz (ám  Chelsea elleni 1. meccsre és a 2. meccs elsõ félidejére is) az a fogalmatlan játék. Oké, kapjunk ki a City-tõl, vagy X-eljünk a Chelsea-vel, de ne saját magunknak nehezítsük meg. A City elleni impotens támadójáték, a "már minden mindegy" játék kiábrándított. Nagyon haragudtam a csapatra. Nem a vereségért, a játékért. Nem ez az én csapatom... Holnap tessék a Stoke ellen megmutatni az IGAZI Man.Utd-t.
 
S, hogy mi az igazság? Talán egy kicsit az összes ok egyvelege... Mi az ok-okozati öszsefüggés? Hol van a sok spekulációban és okfejtésben az esszencia? Igazolni kell, vagy türelmesnek lenni? Kivárni vagy radikális lépéseket tenni? Mindenki a saját szájíze szerint közelíti meg a témát, de hogy problémák vannak, afölött elmenni botorság lenne.
 
u.i: Bízom benne elsõ blogom minõségire sikerült, s elnyerte a tetszéseteket, s érdekes volt olvasni :)
 

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!