Sir Alex Ferguson

Fölösleges lenne leírnom az eredményeket amit elért. Reggel elindultam kocsival szervizbe, elõtte szokásomhoz híven megnéztem a híreket. 'Ferguson visszavonul?' címszóval találkoztam a Fanatics oldalán. Meg sem néztem, mert nem hiszek ezeknek a híreknek. Kiszállok a szervízben a kocsiból és látom, hogy tele vagyok értesítéssel Facebookon. Megnézem.... Ferguson visszavonult.... Mit jelenthet ez nekünk szurkolóknak, a klubnak? Egy kis múlt, jelen, jövõ. 

Mi is járhat ilyenkor az ember fejében? Tekitve, hogy 1995-ben születtem (az öreg már 9 éve ûzte az ipart) nem nagyon tudok az elsõ 13 évérõl beszélni, csak amiket olvastam. Nagyjából a Treble korszakhoz köthetõ, hogy 4 évesen Manchesteres lettem. Addig nem nagyon érdekelt a foci, csak néha néztem, ha a TV-ben ment. Aztán májusban láttam a döntõt... szöglet--> gól, szöglet-->gól.  Mivel nagypapám mondta, hogy a németek sosem adják fel, különösen tetszett nekem, hogy ilyen hamar megfordították a meccset és kinyílvánítottam, hogy én United drukker leszek. 
 
Eltelt 4 év mikor is megkaptam anyukámtól elsõ Manchesteres labdámat. Akkor már 8 éves voltam és néztem meccseket, szimpatikus volt a padon ülõ mester. Mindig jókedélyûen jött ki.
 
Eltelt megint pár év és megvettem elsõ mezem, valamint bekerültem egy olyan közegbe, ahol öregebb, tapasztaltabb emberek voltak, akik a következõket mondták nekem: A Manchester United jelen pillanatban Fergusonnak köszönheti, hogy itt van. Õ az, aki hozzáadja a csapathoz azt a plusszt, ami miatt a csapat képes trófeákat nyerni. Nem hittem nekik, egybõl mondtam, hogy ott világklasszis játékosok is vannak, akik menedzser nélkül is nyernének.
 
2013-t írunk. Be kell ismernem, igazuk volt. Valóban Ferguson volt az a plussz, aki miatt a csapat ilyen eredményes volt. A játékospolitikája miszerint a fiatalokban bízik, kineveli õket, majd szépen beépíti a csapatba elképesztõ. Elég, csak ha megnézzük a Giggs, Scholes, Neville, Bechkham négyest. 
Ami az egyik legfontosabb a mai világban, a megújulás. Sir Alex ha kellett, elküldte a csapat meghatározó tagjait (lásd Beckham). Ilyenkor minden szurkoló õrültnek hihette. De az eredmények õt igazolták, tudta pótolni õket és tudott mit kezdeni az új kihívásokkal. Nem véletlen, hogy MI mindig ott vagyunk, mi és egy másik csapat, amely 2-3 évente változik (Chelsea, City, Liverpool, Arsenal). 
 
A mai nap egy nagyon nagy csapás volt. Sajnos eljön mindig ez az idõ, mikor búcsút kell intenünk egymásnak, de szerintem SAF-nál jobban senki nem érdemli meg a pihenést. Amit 27 év alatt a csapatért tett... Nézzük csak meg Guardiolát (30 évvel fiatalabb) akirõl ódákat zengenek. 4 év után belefáradt és elment pihenni egy évet. Ferguson szótárában a belefárad szó nem létezik. Azonban az idõ sajnos eljárt felette, reméljük szép hosszú élete lesz még, biztos vagyok benne, hogy minden segítséget meg fog adni a jövõbeni menedzsernek, akárki legyen az.
 
Apropó jövõbeni menedzser. Jürgen Klopp lenne szerintem a megfelelõ, ugyanis az õ fiatalossága, elhivatottsága, amilyen csapatot a Dortmundból is csinált, illene a fiúkhoz. 
Történjen akármi a jövõben, mindig is Manchester United drukker maradok!
 
Büszke vagyok, hogy élhettem amikor Sir Alex Ferguson a Manchester United menedzsere volt!
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!