Mi lesz veled, United?

2013. május 8.: sötét nap számomra. Jó 20 éve követem a Unitedet, de még nekem is új dolog lesz az, ami ezután következik. 

Rengeteget olvastam a klub történelmérõl és tudom, bizony a Unitednél sem volt mindig állandóság edzõk, menedzserek terén. Mégis, belül úgy érzem, mintha az állandóság örök lenne. Jókat mosolygok azokon a számokon, amik leírják, hogy az elmúlt majd 27 év során hány menedzsert is fogyasztott el másik csapat. Büszke vagyok arra, hogy a United különb. Itt nem az a divat, hogy ha valami nem megy éppen a legjobban, akkor új megoldást keressünk. Itt idõt adnak az embernek a kiteljesedésre, mert tudják, a lehetõ legjobb választást sikerült megtalálni.

Sir Alex Ferguson esetében is így volt. 1986 végén csatlakozott a klubhoz, amely majdnem kiesett és amely úgy tolt le szezonokat, hogy trófeákat sem sikerült gyûjtenie. Aztán valami megváltozott. Beérett a gyümölcs, ami után szinte csak azzal kellett foglalkozni, hogy az elképesztõ "termést" leszüretelje a klub.

Amióta a Unitednek szurkolok, nem volt más menedzser a klub élén. Nem tudom, mi jön ezután. Tudtam, Ferguson van a padon, nagy baj nem történhet. De soha nem tapasztaltam olyat, hogy a Unitednek más legyen a menedzsere. Belecsöppentem a jóba és van olyan gyarló, önzõ az ember, hogy ezt a jót nem akarja elengedni. Pedig el kell, mert ha Sir Alex úgy gondolta, ez a legmegfelelõbb alkalom a távozásra, akkor el is kell hinni neki. Ha õ mondja, akkor az úgy is van. Semmiképp sem lehet azzal vádolni sem õt, sem David Gillt, hogy a süllyedõ hajóról elsõként távoznának. Nem. Éppen ellenkezõleg. Ez a két egyéniség olyan Manchester Unitedet épített fel a pályán és az üzleti életben, amire lehet alapozni. Szinte hetente jöttek az új szponzorok, elképesztõ számokról lehetett olvasni negyedévrõl-negyedévre, miközben a pályán olyan csapat állt össze, melyben 13 olyan játékos szerepelt, aki nem volt több, mint 25 éves. Volt olyan mérkõzés, amikor a csapat átlagéletkora éppen, messze volt a 24-tõl is, természetesen alulról nézve. Tehát a jövõ megalapozott pályán belül és azon kívül is, a kérdés az, sikerül-e olyan személyiségeket találni, akik ezekre az alapokra képesek építkezni. Ami a pályán kívüli részt illeti, biztos vagyok abban, hogy Ed Woodward személye garancia a további növekedésre. Ami pedig a pályán belüli részt illeti, bízom abban, hogy a Unitednél továbbra is hosszú távra terveznek, hûséges menedzsert keresnek, olyat, aki méltó lehet arra, hogy Sir Matt Busby és Sir Alex Ferguson nyomdokaiba lépjen és egyszer akár õ is lovaggá váljon.

De legfõképpen bízom Fergusonban, aki maga a Manchester United és aki szakértelmével ki tudja választani azt, aki örökségét tovább vigye. Hiszen megmutatta milliószor, hogy egy "senkibõl" mekkora játékost képes faragni. Mert van szeme hozzá, hogy meglássa valakiben azt, ami kell ahhoz, hogy sikeres legyen a Manchester Unitednél. Ugyanezt kell tennie most is, csak most nem játékost kell keresnie, hanem valakit a helyére. Akit õ kiválaszt, azt én elfogadom, még ha a számomra esetleg nálam nem az illetõ a favorit. És miután Sir Alex kiválasztott valakit, úgy vélem, a szurkolónak kötelessége, hogy bízzon a Fõnök döntésében és az új menedzser mögé álljon. Nem egy hétig, nem egy nyári átigazolásig, nem egy szezonig, hanem addig, míg a klubnál hisznek benne. Már pedig ha Fergusonnak komoly beleszólása van az utódot illetõen, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem 2-3 évre terveznek vele.

Visszakanyarodva a címhez, fogalmam sincs, mi következik most. Nem volt részem még ilyenben, de az, hogy Ferguson a klubnál marad és õ is beleszól az utód kiválasztásába, bizakodással tölt el, hogy nem jön olyan idõszak, ami Sir Matt és Sir Alex között volt. De valami új lesz, ez biztos. Új lesz, mert nem lesz bennem az az érzés, hogy Ferguson a padon ül, baj nem lehet. Új lesz, mert valószínûleg valami új indul meg a taktika terén is. Új lesz, mert bármennyire is benne lesz az új menedzserben az, ami kell a sikerekhez, mégis más személyiség, mint az "Öreg", ezért biztosan másképp dönt majd sok esetben. Új lesz, mert talán sokáig nem lesz érthetõ, mit miért tesz az utód - még ha olykor Fergie döntéseit sem értettem. És új lesz, mert Sir Alex már nem ül majd a kispadon.

Olvasni olyat, hogy ezután a United középcsapattá zuhan, netán még a kiesés is fenyegetné. Lehet, hogy így lesz. Lehet, hogy elõfordul majd az, ami eddig soha nem történt meg a Premier League-ben és a United nem lesz az elsõ háromban. Sõt, rémálmainkban az is elõfordulhat, hogy a Liverpool megelõz minket és beér a 6-7. helyre elõttünk. De a Manchester Unitedrõl van szó és ez a klub nem fogja hagyni azt, amit az Arsenal és a Liverpool igen. Mi nem várunk majd 8-10, netán 20-25 évet az újabb bajnoki címre, mert itt gyõztesek vannak. Valamint ez a Manchester United nem fogja hagyni, hogy bárki lerombolja azt, amit Sir Matt és Sir Alex felépített a pályán, vagy amit Gillék alkottak azon kívül.

Egy biztos, most derül majd ki igazán, ki hûséges a Manchester Unitedhez. Legyen szó akár játékosról, akár szurkolóról!

Jöjjön az új dolog, gyõzzük le azt is! 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!