Egy hosszúra nyúlt komment az átigazolási centerben

Az átigazolási centerben kezdtem el írni egy kommentet, ami túl hosszúra sikeredett. Soha nem akartam blogot írni, "nem vagyok én akkora ember", de elég hosszú lett ahhoz, hogy hozzászólásba már nem fér el. Ne számítsatok arra, hogy megmondom a tutit, vagy valami nagyon nagy összefüggésre jöttem rá. Egyszerûen csak kiírtam magamból a gondolataimat. Legalábbis egy részét. :) Remélem nem lesz túl unalmas. Csak azért osztom meg Veletek, mert lehet, hogy ezek a dolgok más fejében is megfordultak már. És kíváncsi vagyok a véleményetekre. 

Elég érdekes helyzetben van szerintem a csapat az igazolások terén. Sokan mondják, hogy elég 1-2 igazolás idén. Más hozzászólásokban meg megjelenik, hogy menjen Anderson, Nani, Rooney, esetleg Evra.
Nézzük meg a jelenlegi keretet:
 
Védelem: A kapus poszthoz nem kell nyúlni, ahogy a jobb szélhez sem. Ott minden oké. A védelem közepe változásokon esik át. Rio jó szezont futott idén Evans-szel, de jövõre kevesebbet fog játszani szerintem, szóval át kéne állni az Evans-Vidic kettõsre, akiknek még össze kéne szokniuk. Így lehet, hogy Rio finomsága, kifinomultsága, eleganciája hiányozni fog középrõl. De ott van még Smalling és Jones is, szóval nagyjából rendben vagyunk. Bár egyelõre nincs középre stabil kettõs. Szóval meglátjuk. De igazolni nem kell, vannak elegen a srácok. A bal szél már érdekesebb. Evra valljuk be, öregszik. Jó szezont futott idén, bár a védekezése talán már nem a régi. Sokszor látni meccseken, hogy nem úgy sprintel vissza 1-1 eladott labda után, ahogy tette volna azt 2-3 éve. De alapnak jó, és ott van az alakulóban lévõ Büttner, (akinek még nagyon-nagyon sokat kell tanulnia, fõleg védekezésben és helyezkedésben), illetve ott van még Fabio, aki sajnos sokat sérült, és részben emiatt, részben más okból keveset játszott a QPR-ben is. De elvileg ide sem kell senki, hacsak Evra el nem megy, ami remélem nem fog bekövetkezni. Ha elmegy, érte már sokat nem kapunk, a pótlására kéne Baines, aki viszont többe kerül, ergó fogy az alap büdzsé, amit vásárlásokra szántak a nyáron. Vagy lehet, hogy mégsem kellene akkor sem? Evra is az elsõ félévében nem nyújtott maradandót, utána pedig berobbant. Lehet, hogy ez lesz Büttnerrel is? Nem bánnám a dolgot... :) De valljuk be, nem ez a problémás poszt.
Összegezve: a védelem jelenleg egy nagy massza, amibõl az új edzõnek, Moyes-nak kell majd válogatnia és valami stabilat kialakítania, megszilárdítania. Jelenleg szerintem senki nem tudná megmondani, mi az alap kezdõ hátsónégyes. Persze ha marad SAF, ez akkor is kérdéses, itt átalakulóban vannak a dolgok.  Meglátjuk. De a játékosok meg vannak hozzá. :) Bár ki tudja, ezt Moyes is így gondolja-e?
 
Középpálya:
Ez a csapatrész veti fel a legnagyobb kérdéseket. Carrick szó szerint végig játszott egy teljes szezont az elejétõl a végéig. Hihetetlen egy ember. Kiegyensúlyozottan játszik, szinte soha nem sérült, remekül passzol. Õ érinthetetlen. Pár éve nem gondoltam volna, hogy így lesz, de jelenleg nem Rooney, Nani, Valencia, stb az alap a csapatban, hanem Carrick. A csöndes, mások szerint szürke Carrick. A baj csak az, hogy õ is elmúlt 30 (31 éves), és ezt a hajtást õ sem bírja a végtelenségig. Neki is kell pihenni. És nem lehet mindig olyan szerencsénk (remélem mégis lehet :) ), hogy õ soha ne sérüljön meg, ne kapjon eltiltást. Szóval kell a helyére, a rotációba valaki. Vagy mellé kell?? Egy Real vagy Chelsea elleni meccsen például nem jött volna jól két védekezõbb középpályás a zöld gyepen? Dehogynem. Bár Jones nagyot játszott, õ is sokat sérült, és persze nem ez az igazi posztja, ami leginkább az elõre játékban tûnik fel. Ráadásul ki tudja, Moyes mit akar majd játszani? Lehet, hogy a középpálya közepére helyezi a hangsúlyt, és feladja a széleket? így viszont több belsõ középpályás kell. Szóval mindenképpen kell valaki, aki tud védekezni. Hogy ez ki legyen, nem tudom. Fellaininek nagyon örülnék (ha nem lenne ennyire arrogáns és sokszor unszimpatikus). Wanyama? Strootman? nem ismerem õket. Nincs Premier League tapasztalatuk. Lehet, hogy jól járnánk velük, lehet, hogy mégsem sülne el jól a dolog. Ezt Moyes majd tudni fogja :)
Nézzük meg a középpálya közepének támadóbb részét. Cleverley idén nem nyújtott túl sokat. Stabil, hoz egy elfogadható szintet, de eddig még nem mondható kirobbanó tehetségnek. Remélem jövõre sokat lép elõre, nem pedig beleszürkül a mezõnybe. De õ biztosan marad, ez nem kérdés számomra. Anderson... hmm... én imádom a srácot. Nagy passzokra és cselekre is képes, képes megindulni. Csakhogy sokat sérült és még mindig van súlyfeleslege. Így nem lehet igazán formába lendülni. December környékén nagy formában volt a srác, a csapat legjobbja volt pár meccsen át (pl a Chelsea ellen a kupában), és mit ad az ég: lesérült. Pedig ha jobb kondiban lenne és nem lenne ennyit sérült, világklasszis középpályásunk lenne a személyében!! (Lehet, hogy a kondi és a sérülés összefügg? Annak a pár plusz kilónak a cipelése is nagy teher lehet egy teljes meccs során, ráadásul jobban terheli a térdet is....) Meglátjuk, mit szán neki Moyes. Lehetséges, hogy képes lesz motiválni az új kihívásokkal, amit az új edzõ jelent a csapatnak?! Ha igen, mindenképpen maradjon!
Kagawa: tökéletes támadó középpályás. Jól lát a pályán, gólérzékeny, mozgékony, jól cselez. Mi kell ennél több? Tudom mi: jobb erõnlét neki is. Ami jövõre szerintem meg lehet. Megizmosodott, már csak többet kell tudni futni. Pár hete Wenger nyilatkozott arról, hogy miért is cseréli le szinte mindig Podolskit. Hát azért, mert Németországból jött, ahol ugyebár elég komoly téli szünet van. Nálunk nincs. Azt mondta, Lukas kimerült, ehhez hozzá kell szokni. Nem lehet, hogy ugyanez a helyzet Kagawával is? Gondolom az edzések is megterhelõbbek itt, mint a Dortmundnál. Nagy szezon lehet számára a következõ.
Giggs:  õ már "csak" kiegészítõ ember lesz. Nagyon jó kis kiegészítõ ember, aki pár meccsre mindig nagyon hasznos lehet :)
 
Jöhetnek a szélek:
Idén teljes csõd. Az idei teljesítmény alapján mindhárom szélsõ mehetne. Na de nem fognak. Vagy mégis? Nani lehetséges hogy elmegy. Bár itt is kérdés: Moyes hogy tudja majd motiválni és mit képes kihozni belõle. Ha tudná stabilizálni a formáját (na nem a mostanit! :) ), nem kérdéses, hogy egyedül érne annyit, mint a másik két szélsõnk együtt. DE! Nem tud stabil lenni. Így talán még annyit sem ér, mint bármelyik másik szélsõ???...
Valencia: a régi formáját akarom látni. Nem a legtechnikásabb, tulajdonképpen csak 1-2 cselt tud, de kit érdekel ez, ha azt az egy kettõt olyan jól, olyan stabilan meg tudja csinálni? Engem biztosan nem. Ha minden egyes alkalommal "csak" eltolja a védõ mellett, engem az sem érdekel. Amíg sikerül elmenni mellette, addig csinálja csak. Ez idén sajnos nagyon nem ment...
Young pedig folyton sérült. Azt sem tudjuk még igazán, mire képes ilyen társak mellett egy ekkora csapatban, ha hosszú idõn keresztül játszik. Sajnos két év alatt nem volt idõnk rájönni erre.
Zaha szintén kérdés: tehetséges. De vajon berobban majd, vagy még várni kell. Talán inkább utóbbi. A másodosztályból érkezik, ezt ne felejtse el senki! Szóval talán az lenne a legjobb megoldás, ha az egyik szélsõnk menne, és a helyére jönne valaki. Pl.: Rodriguez. Vagy maradjon mind és jöjjön a tehetséges Ince, és váltsunk jövõre, adjuk el jövõre valamelyik szélsõt? Na de a legnagyobb kérdés: AKAR-E MOYES SZÉLSÕ JÁTÉKOT JÁTSZANI???? Nála ha jól tudom, a "szélsõ védõk voltak a szélsõk."
 
Csatárok:
RvP marad. Kár róla többet beszélni. Alap kezdõ. Téma lezárva :)
Welbeck  marad. Komplex játékos, lendületes, technikás. Jönni fognak a gólok is :)
Chicha... ki az a hülye, aki egy ekkora tehetséget, egy született góllövõt eladna? Moyes biztosan nem. Chicha bármikor hadra fogható, és bár a mezõnyjátéka még mindig nem az igazi (bár alakul), rengeteg gólt lõ ahhoz képest, mennyit játszik. Egy másik játékrendszerben, ahol például egy Kagawa többet vállal mezõnyben, mint pl Rooney, lehet, hogy nem is hiányzik annyira az õ mezõnyjátéka. Ha Kagawa formába lendül, mellé pont kell egy ilyen, kiugrásra bármikor kész center (furcsa Chichát ekkora mérettel centernek hívni :) ), aki bármit bekotor. Chicha és RvP mögött egy Kagawa... nagyon jól mûködhetne a trió :) És akkor még ott van Welbs is, akinek az igazi posztja elõl van. (Vagy bal szélsõ csatárként? szerintem az is bejönne neki :) )
És aki olvassa soraimat, már sejtheti, mi a véleményem Rooney-ról. Szerintem most már mennie kell. Két ilyen távozási kérelmet már nem bocsátanak meg neki a szurkolók. Ha marad is, neki itt már nem lesz az igazi. Menjen csak, én nem bánom. Aki menni akar, hagy menjen. Persze nem bántom, sokat tett a klubért. Nem fogom szidni, de ha menni akar, menjen. (Õ egyébként kicsit a "vissza nyalt a fagyi" klasszikus helyzetében van most. 2010: nincsenek megfelelõ társak. 2012: lett megfelelõ társ, aki kiszorította a kedvenc pozíciójából. RvP jobb volt... ) Persze lehetõleg ne riválishoz, és nehogy nekem 30 millió fontért. 45-50 alatt sehova. A PSG optimális lenne. Sokat fizetne érte, és komoly veszélyt mégsem jelentene ránk. :) (Hajrá PSG, vegyétek meg jó borsos áron! :) ) Amit nem tudok felmérni, hogy kell-e igazolni a helyére. Chicha több játékidõvel és Welbs elõrébb tolva, több góllal tudja-e pótolni? Persze hátulról megsegítve õket egy formában lévõ Kagawával (aki szintén nagyon gólerõs tud lenni) és esetleg Fellainivel? Persze egy tehetséges játékos, vagy egy "tapasztalt öreg" (pl. Drogba, Eto'o :) )  akkor is jöhetne, de nem kéne világklasszit igazolni szerintem. Na de akkor felvetõdik a kérdés: mi van, ha RvP netán lesérül? (Reméljük nem fog. Ennyit Hargo-ról és arról, hogy mennyire alkalmatlan az United orvosi stábja. RvP végig játszotta a szezont... ) Errõl mit gondoltok?????
 
Összegezve:
Érdekes helyzetben vagyunk. Nem tudjuk mit akarnak a játékosok (Rooney, Nani, CR???), de azt sem, hogy mit akar az edzõ. Melyik játékosokat? milyen formációt?
Nagy átalakulások lesznek a nyáron a keretben. Vagy mégsem? csak apróbb kozmetikázás 1-2 igazolás személyében? nem tudom. Az idõ majd eldönti. Mi a véleményetek???
 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!