A United adósságának változása

Útmutató a refinanszírozások labirintusában.

 

 
2005
 
A felvásárláskor a Glazer család elsõ ajánlata szerint a klubra terhelt adósság 500 millió font volt. Ezt a plc és Gill elutasították. A második terv alapján Glazerék ezt csökkentették 265 millióra, így már elfogadta az igazgatótanács. A vételár így állt össze:

 

272 millió font Glazer család önerõbõl
265 millió font hitel a JP Morgan bankon keresztül (Red Football)
275 millió font PIK (payment in kind) értékpapírok útján (Red Football Joint Venture)

 
A cégstruktúrában a klubot közvetlenül birtokló Red Football által felvett 265 milliót terhelték a United eszközeire, Old Trafford, Carrington stb. Ez a normál bankhitel négy összegbõl tevõdött össze, különbözõ futamidõvel és kamatokkal. A feljebb lévõ RFJV cég vette fel a PIK kölcsönt három kockázati alaptól, rendkívül magasnak számító, évi 14,25%-os kamattal.
 
2006

 
A JP Morgan és Ed Woodward három hét alatt elintézte a refinanszírozást, gyakorlatilag Glazerék az eredeti tervet hajtották végre. Az adósság átalakítása után a klubra terhelt hitel 525 millió font lett. A PIK tartozás 138 millió fontra csökkent. Ellentétben a sajtóval és az általános szurkolói vélekedéssel, Glazerék PIK tartozása közvetlenül nem a klub felelõssége volt. A hivatalos NM Rotschild & Sons által összeállított felvásárlási illetve a JP Morgan féle refinanszírozási dokumentumban a PIK-nek a klubban nem volt fedezete, ezt a Glazer testvérek és David Gill is elmondták. Így minden sajtóhír az elmúlt években miszerint a klub adóssága már 700 millió font feletti, nem volt korrekt. Másfelõl az is igaz, közvetett módon a PIK hatással volt Glazerék klubbal kapcsolatos lépéseire.

 
2008
 
Az õsszel kirobbanó pénzügyi válság után közvetlenül a Glazer testvérek kihasználva a helyzetet, a PIK tartozásukból visszavásároltak egy kisebb részt, kb. 12,5 millió font értékben. Ugyanakkor decemberben a hat testvér 10 millió font igazgatói kölcsönt vett fel a klubból. (Amit 2012-ben visszafizettek a klubból menedzsment költség címen kivett pénzbõl.)

 
2010
 
Glazerék szempontjából a 2006-ban jelentõsen csökkentett PIK az évek során ismét akadálytalanul nõtt az összegyûlt kamatok miatt, bõven 200 millió font fölé. Ráadásul a szerzõdés alapján az alapból is magas 14,25% kamat 2010 augusztusától 16,25%-ra emelkedett. A RFJV 2010 novemberében végleg megszabadult a PIK tartozástól, 249 millió fontot fizettek ki Glazerék. Hogy mibõl finanszírozták rejtély, mivel egy RFJV feletti Delaware államban bejegyzett cégen keresztül intézték, onnan információ nem kerül ki. Valószínûleg sikerült kedvezõbb kamatú normál bankhitelre cserélniük.
 
A klub szempontjából pedig az addigi kamatfizetés mellett már komoly tõketartozást is törleszteni kellett volna. A kettõ együtt a 2006-os szerkezetben pár éven belül jelentõs gondot okozott volna. Tehát ismét refinanszírozták a bankadósságot. Ezúttal azonban nem egy másik bankhitelre cserélték, a válság okozta hangulat miatt kedvezõ feltételû hitelt talán nem is tudtak volna szerezni. Ezért 2010 januárjában kötvénykibocsátást hajtottak végre a JP Morgan, Bank of America – Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, The Royal Bank of Scotland szervezésében.
 

250 millió font, éves kamat 8,75%
450 millió dollár, éves kamat 8,375%

 
A lejárat ideje 2017. február 1. A viszonylag magas hozam miatt a befektetõk vették a United kötvényt, kétszeres feliratkozás volt. Ez a hitel, ha maradt volna 2017-ig változatlanul, többe került volna az elõzõ bankhitelnél minden költséggel együtt. Viszont éves szinten jobban tervezhetõ, mert fix évi 44-45 millió font kamatot kell fizetni két részletben, februárban és augusztusban. Valamint a tõketartozás visszafizetése csak a lejáratkor esedékes.
 
A klub fejlõdése (fõleg kereskedelmi téren), növekvõ értékû TV szerzõdések és BL bevételek, növekvõ EBITDA mutató miatt természetesen nem hagyták változatlanul a kötvénytartozást. A klub által termelt készpénzbõl (amely transzferek után is jelentõs összeg volt) 2011 és 2012 során összesen 92 millió fontot fordítottak kötvények visszavásárlására. Ugyan az idõ elõtti megváltás felárba került, de csökkent a klub adóssága és az éves kamat is. Valamint nem volt értelme 100 millió feletti bankszámlának, mert alig kamatozott.
 
2012
 
Tehát a készpénzbõl történõ adósság és kamatcsökkentés volt az egyik módszer. A klub pénze nyilván belsõ forrás. 2012 augusztusában külsõ forrásból is csökkentették az adósságot. Ezúttal részvénykibocsátást hajtottak végre New Yorkban. Az irányítás maradt a Glazer család kezében, az IPO eredményen (233 millió dollár) osztozott a klub és a tulajdonosok. A klub bevételét ismét kötvények visszavételére fordították 63 millió font értékben. Ezzel a bruttó adósság 370 millió font alá ment. (aktuális font-dollár árfolyam kicsit mozgatja) Az éves kamat a kötvények után pedig kb. 31 millióra csökkent.
 
2013
 
Ez a legfrissebb hír: ami nem sikerült a 2009-2010 piaci hangulatban, most igen. Joel Glazer és Ed Woodward megegyeztek a Bank of America képviselõivel egy kedvezõ hitelrõl, amelybõl újabb komoly mennyiségû és 8% feletti kamatozású kötvényt tudnak visszavenni. A konstrukció: a hitelt a Manchester United plc leányvállalata, az MU Finance plc veszi fel. 315,7 millió dollár, öt évre szól, de közben bármikor visszafizethetõ. A BoA hitelbõl az összes maradék font alapú kötvényt visszavásárolják, ez 177,78 millió font és június 24-én fog megtörténni. Plusz még 22,09 millió dollárért a kötvénytartozás dollár részébõl is törlesztenek. A hitel LIBOR-hoz* kötött, alacsony kamatú, mai napon számolva 2,78% éves kamat.

 
*London Interbank Offered Rate, londoni bankközi referencia jellegû napi kínálati kamatláb
 
Tehát ez egy adósságcsere, a klub megszabadul a 8% feletti kamatozású összes font alapú kötvénytartozásától és az új bankhitel kamata 3% alatt lesz. Kb. 10 millió font csökkenést fog majd jelenteni ez a lépés az éves kamat szempontjából, azaz kb. 21 millió fontba fog kerülni az adósság finanszírozása. Ennek az adósságcserének tükrében már kevésbé bántó, hogy tavaly az elõzetes IPO prospektussal ellentétben nem az egész IPO bevétel került a klub kasszájába, hanem csak a fele. Ahogy több korábbi blogomban említettem, a klub értékének növekedésével (Chevrolet, új Aon és új Premier League TV szerzõdés) egyre kevesebb terhet jelent az adósság és a kamat. (bár adózási és egyéb szempontból valamennyi adósságot érdemes lesz megtartani) Eddig az éves EBITDA (adózás, kamatfizetés, értékcsökkenés, amortizáció elõtti eredmény) átlagosan 40-50%-át vitte el a kamat, a 2014-es üzleti évben már látszani fog a mostani lépés hatása és az EBITDA csak kb. 10-15%-át viszi el a kamat. És akkor még további törlesztés is elképzelhetõ, kizárt ezzel hátradõlnek a kötvények 2017-es lejáratáig. Pl. lehet még újabb részvényeket dobnak a piacra, hiszen a 14 dolláros IPO ár után minden negatív elemzõi várakozás ellenére szépen felment a MANU részvény árfolyama a tõzsdén 18 dolláros szintre, és a várakozások 20 dollárt jeleznek. A Soros család befektetési alapja mellett más nagy alapok is beszálltak a klubba.
 
Ki lehetne számolni adósság és kamatok formájában mennyi pénz (százmilliók) hagyta el a klubot Glazerék miatt, nyilván a média ezt meg is teszi. Viszont úgy fair, ha azt is nézzük a megspórolt osztalékok és adók illetve az irányításuk alatt rohamosan növekvõ kereskedelmi bevételek mennyit jelentenek a klubnak. Bizonyára sokan megjegyzik, hogy az adósságra költött pénzt milyen sztárokra lehetett volna költeni, de az igazság a United Glazerék ideje alatt is komoly összegeket fordított igazolásokra:
 

 
Fiatalok, kész játékosok egyaránt érkeztek és olcsó szerzeményektõl klubrekord transzferig minden volt, ahogy éppen Sir Alex jónak látta. A sikerek õt igazolják. Fergie visszavonulását is profi módon kezelte a vezetõség, 24 óra alatt szerzõdtették a klubhoz legjobban illõ David Moyes-t. (vs Real Madrid, Chelsea féle cirkusz)

 
Összefoglalva a modelljük mûködik. A Glazer testvérek ahogy mondták hosszú távban gondolkoznak. Gill/Woodward, Arnold tehát az üzleti vezetés nem szól bele a szakmai stáb munkájába, hanem együttmûködnek. A United csapatként és üzletileg is sikeres.
 
Megjegyzések: Az egyszerûség kedvéért a refinanszírozások egyszeri költségeit mellõztem. A fel nem használt készenléti hitelkeretek összegeit szándékosan hagytam ki, 2005-ben 19 millió, 2006-2010 között 50 millió, 2010 óta 75 millió font áll rendelkezésre. Minden összeg a Red Football, Red Football Joint Venture, Manchester United plc hivatalos, auditált jelentéseibõl származik.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!