Változások a keretben, avagy ki érkezik és ki távozik?

Lassan megnyit az átigazolási piac és sokan sokféle játékosokat vizionálnak a klubhoz. Nem voltam rest és megszámoltam, 4 hét alatt 27 játékost hoztak hírbe így vagy úgy az MU-val. Készítettem egy kis elemzést ezekkel kapcsolatban, a lehetséges és az általam kívánt kezdõcsapattal kapcsolatban és még néhány más kérdésbe is bele-bele kóstolgatok.

Természetesen kíváncsi vagyok a véleményetekre, úgy az oldal regisztrált tagjaiéra, mint a szerkesztõkére. Elõre jelzem néhány játékossal kapcsolatban elfogult vagyok, mert nagyon közel állnak a szívemhez.

Akkor lássuk csak, kiket is hoztak hírbe szeretett csapatunkkal:
 
Claudio Marchisio - mint tudjuk, bérelt helye van a Juventus kezdõjében. Köztudott az olaszokról, hogy a hazájukon kívül nem igazán szeretnek játszani és sokszor inkább bontják a csapategységet (lásd Balotelli vagy Cassano anno a Realban). A Juve bajnok lett 2x egymás után, Marchisio aktív részese volt az eseményeknek, szerintem nem fog elszerzõdni.
 
Ross Barkley - egyre több lehetõséget kapott az Evertonban, még nagyon fiatal és ráadásul tehetséges is. Igazán KTK poszton érzi jól magát, ez a poszt azonban telített a Unitednél (Kagawa, Cleverley, Powell és esetenként Giggs és Rooney). Moyes ismeri és valószínûleg a következõ szezonban, ha még a kékeknél lenne, beépítette volna a kezdõbe. Ezt már nem tudjuk meg soha... Valószínûleg marad az Evertonnál!
 
Kevin Strootman - évek óta a PSV húzóembere. Alapember lett a holland válogatottban (igaz a vb ezüstérmes csapat jócskán átalakult). Nagy munkabírású, agresszív és jól passzol, olyan, mint Keane volt anno csak kevesebb durvasággal. Carrickkel vagy helyette igazi ékköve lehetne a csapatnak. Ha továbbra is a most divatos 2 szûrõs rendszerben játszunk, akkor õ mindenképpen kell a csapatnak. Remélem hamarosan az érkezõk között láhatjuk!
 
Ramy Rabia - ki ez a srác? Egyiptomi U20-as válogatott védõ, ezen kívûl nem sok mindent tudni róla. Persze, ha a megfigyelõk ajánlották, akkor biztos tehetséges. Védõnk van elég, max a tartalékok között jöhet számításba, onnan pedig biztos kölcsön kerülne valahová. Véleményem szerint nincs rá szükség.
 
Nicolas Gaitan - SAF már az elõzõ szezon elõtt is le akarta igazolni. Õszintén szólva mikor láttam játszani, nem alkotott akkorát, hogy úgy gondoljam, ennek a fiúnak itt a helye. A posztján (középpálya támadó része) megvannak az embereink és nála nagyobb nevek is felmerültek a lehetséges érkezõk listáján. Maradjon csak a Benficánál.
 
Gareth Bale - na errõl beszéltem az imént. Nem kell bemutatnom senkinek ugye? Páratlanul sokat fejlõdött az elmúlt 3 évben. BHV-bõl a középpálya királya lett, bármelyik poszton eljátszik (BSZ, JSZ, KTK, KK, KVK utóbbi kettõ azért idegen lenne neki és persze BHV). Ha univerzális játékos kell a csapatba, akkor õ ideális megoldás lenne. A Spurs nem jutott be a BL-be, így szerintem Bale biztosan el fog igazolni és a játékstílusa alapján brit földön kell maradnia. És a piros szín nagyon jól állna neki. Remélem Moyes kap elég pénzt , hogy idehozza (akár úgy is, hogy másik játékost/játékosokat adunk érte cserébe). Jöjjön csak és nyerjen Aranylabdát!
 
Piotr Zilenski - õt sem ismerem, valaki tud róla valamit? Teljes homály, így zsákbamacska is. Fiatal, úgy emlékszem 17 éves... A tartalékok tartaléka lehetne kb. 2 évig aztán megunja és eligazol a Chelsea-be vagy a Realba (ha elég tehetséges), ahol persze szintén nem játszik, de ott van! Korai lenne elhozni az ismeretlenségbõl.
 
Victor Wanyama - a Celticben játszik, hogy milyen játékos azt nem tudom, de ami ott jó, az nálunk édes kevés. A nagy skót csapatokból hová mennek az elvágyódó "sztárok"? Angol középcsapatokba, ahol hol játszanak hol nem, ergo kár a szavakat szaporítanom erre a srácra.
 
Phil Jagielka - szintén nem kell bemutatni. Az utóbbi idõben egészen az angol válogatottságig vitte, ráadásul kezdõ KH a válogatottnál. Evertonos, tehát Moyes embere, ennek ellenére nem tartom valószínûnek, hogy magával hozná. Nincs is rá szüksége a csapatnak, Rio pár évet még a legmagasabb szinten tud játszani, Vidic + 3-at, ha egészséges marad, ott van Evans, aki szép csendben lassan elsõszámú KH lett (ne mondjátok, hogy nem, mert így van, az utóbbi 2 évben legtöbbször õ volt fix kezdõ KH), Smalling, aki akár a liga legjobb védõje is lehet, ha igazán beérik, Jones aki több poszton is játszhat. Tehát kell egy hatodik is? Szerintem nem!
 
Thiago Alcantara - a Barca saját nevelésû játékosa. Nincs semmi keresnivalója a világ legerõsebb bajnokságának bajnok csapatánál. Annyit még nem tett le az asztalra, hogy egyáltalán érdemes legyen gondolkodni rajta! Egyébként pedig inkább az a jellemzõ, hogy az angol top klubbokból mennek spanyol honba a játékosok (Beckham, van Nistelrooy, Heinze, Fabregas, Song stb.) nem pedig vissza. Persze a kivétel erõsíti a szabályt, lásd David Silva, Mata, Cazorla, Michu.
 
Cesc Fabregas - nem fenékig tejföl az élet a Nou Campban, igaz kicsi Fabre?!? Elment, hogy akkora sztár legyen, mint a Tower, de Iniesta, Xavi és Busquets mellett nem fér be. Ugye milyen jó volt az Arsenal csk-jának lenni? Igaz, hogy nem nyert semmit, de fix kezdõ volt. Természetesen elismerem a tehetségét, de nem tartom valószínûnek, hogy nálunk kötne ki, inkább Arsenal (a régi idõk emlékére) vagy Chelsea (mert kifizetnek érte egy csomó pénzt).
 
Eliaquim Mangala - a Portóban bebetonozta megát a védelembe. Francia U21-es válogatott és nagyon nagy jövõ áll elõtte, a pechje csupán az, hogy van elég KH a csapatunkban, persze egy tehetséges játékos, aki már bizonyított is mindig jól jön. A franciáknak egyébként is jól megy a PL-ben. Ha jön is biztos kölcsön lesz adva 1-2 évre, míg Rio kiöregszik, aztán majd megharcol Evansszel, Smallinggal és Jones-szal a csapatba kerülésért. Neki örülnék!
 
Andan Januzaj - tudom, hogy nem másik csapatból jön csak a tartalékokból. Õ lett az év játékosa ez jó ajánlólevél, annál is inkább, mert Moyes hangsúlyozza, hogy a fiatalokat be kell építeni a csapatba, mint ahogy tette azt Sir Alex is. Sok szerencsét és jó egészséget kölyök.
 
Wilfried Zaha - õ volt Ferguson utolsó igazolása, ez nagy teher is lehet, de bízom benne, hogy meg fog vele bírkózni. Angol U21-es és dörömböl a felnõtt válogatott kapuján is. A Championship legjobb játékosa lett. Gyors, technikás, jól cselez, de lesz elég gól és gólpassz is? Jót tenne neki, ha még egy évet a Crystalnál lenne kölcsön, hogy szokja a PL ritmusát. Mellékesen megjegyzem, ha esetleg Powell-t is kölcsön adnánk a Crystalnak és játszanának mind a ketten a teljes szezonban, az nagy lökést adna a 2 játékosnak és a csapatnak is. Zaha légy a legjobb, de ne öncélú, maradj alázatos a játék iránt és minden sikerül majd, sok szerencsét!
 
Luka Modric - kizárt, hogy egy év után kitegyék a szûrét a Realból, fõleg, hogy a szezon második felében egyre többet játszott. Mourinho távozásával valószínûleg még több lehetõséget fog kapni.

 
Andrea Ranoccia - ha jól emlékszem, 3 évvel ezelõtt játszott a Bologna színeiben, ha akkor elhozzuk újongtam volna örömömben. De ahogy az elmúlt 2 éve alakult az Interben, hát örülhet, ha Bologna visszavásárolja. Ha ilyen játékosok jönnének, bérelt helyünk lenne a másodosztályban. Ugyan már, még pletykának is rossz.
 
Ongenda - õ is ki a fene? Ha ilyen és ehhez hasonló nevekkel tudnak csak elõrukkolni velünk kapcsolatban, hát semmivel sem vagyunk különbek, mint mondjuk a Wigan. Semmit sem tudok róla, remélem nem is fogom a csapatban látni.

 
Thomas Vermaelen - az Arsenal nem enged meg magának akkora blamát, hogy egymást követõ két évben az aktuális legjobb játékosát elvigye a Manchester United, ezt nem nyelnék le. Egyébként is szerintem kacsa az egész.
 
Luke Shaw - állítólag a tehetsége alapján õ az új Gareth Bale vagy Theo Walcott. Ugyanarról az akadémiáról jött ki, mint õk. Hallottam már róla néhány közvetítésen, de játszani még nem láttam. Fiatal, elõtte a jövõ. Ha fut 1-2 jó szezont, talán befutó lehet nálunk is, de korábban semmiképp. Legyen úgy!

 
Marouane Fellaini - én évek óta szívesen látnám a csapatban. Az elõzõ szezonja nagyon jól sikerült és szerintem kinõtte az Evertont. Itt a váltás ideje. Támadó és védekezõ szerepben is feltalálja magát, Strootman mellett õ lehet a befutó a középpálya közepére. Senki sem lesz fiatalabb és lassan el kell gondolkodni Carrick pótlásán is (sajnos).
 
James Rodriguez - kár bármirõl is beszélni, mert elszédítették a fejét nem kevés pénzzel és a Monacóhoz ment, hasonlóan Falcao, Carvalho és Moutinho is. Majd megbánják, de akkor már késõ lesz...
 
Cristiano Ronaldo - remélem megjött végre az esze és visszajön az Old Traffordra. Õ igazi vörös ördög ördögi cselekkel és trükkökkel. Újra színt vinne a csapat játékába. Teljesült a vágya, játszott három évet a Realban és nyert 2(!) trófeát (nagy teljesítmény a kiráyi gárdától) nálunk 3 év alatt min. 5 trófeát nyert volna + az Aranylabdát! Mindenki megbánja, ha eligazol tõlünk, mert innen csak lefelé vezet az út. Mi vagyunk a legjobbak az egész világon és a világ legjobb játékosának itt a helye, ez az õ otthona. Ha visszajönne, az igazi Isten áldás lenne. Remélem nem kell egy újabb szezont várnom rá, hogy a 7-es mezben villogjon.
 
Guillermo Valera - 20 éves JHV Dél-Amerikából. Utolsó információim szerint õ az elsõ igazolásunk a nyáron (bár még hivatalosan nem jelentették be). Tény, hogy Rafaelnek kell a konkurencia, nehogy elkényelmesedjen. Szerintem állandó játéklehetõséget a tartalékok között fog kapni.
 
Robert Lewandowski - 100%, hogy nem hagyja ott a Dortmundot (esetleg csak a Bayern kedvéért). Van elég támadónk, nincs szükség rá és ezt õ is tudja. Mert itt max 3. számú csatár lenne Robin és Wayne mögött, de nálam még Chicha is elõtte van. Azt meg nem viselné el, hogy nem játszik, tehát marad a Borussiánál.
 
Adem Ljajic - az olasz sajtó nem zengett Ljajic játékától az utóbbi 2 vagy 3 évben. Nem értem miért merült fel egyáltalán a neve. Egyértelmû, hogy õt nem fogjuk leigazolni.
 
Leighton Baines - ugye mindenki tudja, kirõl van szó, a PL utóbbi 2 évének legjobb BHV-ja. Jó a lába, taktikus és jól is védekezik, ha Evra távozik õ az egyetlen, aki pótolni tudja. Igazság szerint nem értem Hodgsont, hogy miért nem õ az elsõ számú BHV a válogatottnál. Vele erõsödne a bajnok kerete. Moyes tudja a legjobban, mire képes. Igaz, hogy 20-as évei végén jár, de tudjuk RvP mit mûvelt és ha jól tudom, nagyjából egyidõsek. Kiforrott játékos, akitõl megbízható, jó teljesítmény várható. Remélem tényleg jön!
 
Stevan Jovetic - sok klub kívánságlistáján szerepel, nehéz lenne megszerezni, de talán mégse lehetetlen. Abban az esetben érkezhet, ha Rooney tényleg távozik, viszont, ha marad, akkor lemondhatunk pár évre Joveticrõl.
 
Ezequiel Garay - nem kellett a Realnak ezért gyorsan lepasszolták a Benficához. Jó teljesítményt nyújtott a szezon során. Kiforrott játékos, tagja az ARG válogatottnak, amely jelenleg a legjobb Dél-Amerikában. A baj csak az vele, hogy a posztján (KH) teltház van. Ha Moyes ragaszkodik a brit származású csapathoz és hogy minél több angol fiatalt építsen be a csapatba, akkor Garay csak álmodozhat a United mezrõl.
 
Egyelõre ennyi az esetleges érkezõkkel kapcsolatban. Ami tény: az elsõ igazolás maga David Moyes. Már évek óta tudni lehetett, hogy õ veszi majd át Sir Alex helyét a kispadon. Örültem a kinevezésének. Folytatni fogja a megkezdett munkát. Remélem õ is marad legalább 20 évig.
 
Szerintem az alábbi játékosoknak kellene távozniuk:
 
Valencia - köztudott rólam, hogy nem tartozik a kedvenceim közé, sõt! Amit pedig a szezonban mutatott, az harmatgyenge volt.

 
Macheda - õ már ki is lett kölcsönözve Stuttgartba, jó messze az Old Traffordtól. Évekkel ezelõtt volt 2 jó meccse a szezon hajrájában, de azóta semmi. Olasz, tehát mit is várunk tõle...Mondjunk neki végleg Ciao-t!
 
Welbeck - formán kívül került, jót tenne neki, ha ismét kölcsönadnánk és végigjátszana egy szezont. A gyerek 2 gólt lõtt a teljes idényben, ez nem méltó egy Manchester csatárhoz.
 
Fletcher - ha továbbra is ennyit lesz sérült, lassan el kell gondolkoznia a visszavonuláson.
 
Evra - nem hozta a tõle megszokott teljesítményt, de még egy évet adhatunk neki. Viszont, ha érkezik Baines, akkor menjen a francia.
 
És végül az én álom kezdõcspatom:
  
                                                       De Gea
 
     Rafael                 Ferdinand                              Vidic                        Baines
 
Ronaldo                   Strootman                          Carrick                         Bale
 
                               Rooney                             Van Persie
 
Cserék:
 
Lindegaard
Smalling
Jones
Nani
Young
Kagawa
Hernández
 
Ha valaki szeretné kiegészíteni, írja le! Várom az észrevételeket. Glory glory Man United!
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!