Ahogyan én látom õket

Az alábbi pár sorral azt szeretném átadni, amit én magam érzek Moyes-szal és néhány játékossal kapcsolatban. Fontos, hogy személyes - szakmailag megalapozatlan - véleményemet fogom leírni, a teljesség igénye nélkül. Azt, hogy kirõl írok, és kirõl nem, vagy kirõl többet/kevesebbet, csak az határozza meg, hogy az adott játékos mennyire van hatással rám. Akkor tehát vágjunk is bele:

De Gea: Rengeteget fejlõdött, mióta megérkezett, felvette a PL ritmusát, fizikálisan megerõsödött, és magabiztos lett. Annyira magabiztos, hogy jelenleg az egyik legbiztosabb pontja a csapatnak és méltó utódja Edwinnek. Nagyon örülök neki, mert õ az élõ bizonyíték, hogy nem kell rögtön mindenkit elzavarni az elsõ hibája után. A reflexei pedig elképesztõek. Fényes karrier áll elõtte. Nem vagyok jós, de szerintem a kapuskérdés jó hosszú idõre megoldva.
 
Rafael: Ha formában van, mindenképpen a legjobb választás jobbhátvédnek. A küzdeni akarást mindig lehet rajta látni, és nem utolsó sorban legtöbbször nagyon aktívan vesz részt a támadásokban. Példakép lehetne sok másik játékos számára.
 
Jones, Evans: Hátvédek közül Jones a személyes kedvencem. Benne látok nagy jövõt és remélem sokáig magas színvonalat tud majd nyújtani, és a védelem egyik alappillére lesz. Ugyanez vonatkozik Evans-re, bár õt régebben valami miatt nem szerettem annyira, de ha odateszi magát, és formában van, akkor tökéletes párost fognak alkotni Jones-szal, csak el kéne kerülni az olyan hullámvölgyeket, mint amit a Stoke ellen lehetett megfigyelni.
 
Rio, Vidic: Azt hiszem, ha sikerül top formába lendülniük, mindketten sokat tehetnek még a csapatért. Vidic talán egy picit tovább lesz rá képes. A tapasztalatuk óriási és az, hogy 4 ilyen jó középhátvédünk van, mindenképpen szép kilátásokkal kecsegtet.
 
Evra: A tavalyi szezon során rengetegen szidták. Ha nincs is talán top formában, mindenképp úgy gondolom, hogy egy nagyon jó állandó teljesítményt nyújt. Kérdéses, hogy fog-e érkezni valaki a posztjára jövõre. Szerintem mindenképpen jót tenne neki, hogyha lenne valaki, akivel versengeni tudna a helyért, de még ennek ellenére is egy elég stabil pontnak érzem a csapatban.
 
Carrick: Hát igen. Számomra õ egy elég kérdéses pont. Tudom, tudom...szép csendben mindig teszi a dolgát, ráadásul szinte hibátlanul. De azt kérdezem magamtól: elég ez ide? Félreértés ne essék, nem megkérdõjelezni akarom, hogy õ egy kiváló játékos. Csak a kezdõbõl való kirobbanthatatlanságát nem értem néha. Most jelenleg nincs olyan játékos a keretben, akit el tudnék képzelni a helyén huzamosabb ideig. Fogalmazzunk úgy, hogy én szívesebben látnék egy olyan Unitedet, ahol az õ posztján nem csendesen, hanem a pályán villogva, kimagaslóan szép játékkal teljesítene valaki szintén ilyen jól.
 
Rooney: Hát igen vol.2. A másik kérdéses pont számomra, csak õ teljesen más miatt, mint Carrick. Az õ esetében látom azt, mintha Ferguson nem lett volna mindig következetes. Legalább is abban a tekintetben, hogy kik milyen okból távoztak a Unitedtõl. És megint ne értsen félre senki. Le a kalappal a teljesítménye elõtt és az elõtt, amit eddig köszönhet neki a csapat. De egyszerûen mintha néha a csapat fölé helyezné magát. Ezt így elég érdekes kijelenteni annak tudatában, hogy mennyire él-hal a csapatért egyes mérkõzéseken, de akkor is valami ilyesmi a probléma. Elõször is egy picit olyan, mintha a saját posztját fontosabbnak tartaná, mint pl. egy középpályás szerepét. Elhiszem, hogy van kedvenc posztja, de egyszerûen nem tudom felfogni, hogy ha szó nélkül tudott a tavalyi szezonban játszani, miért csinálja ezt szezon végén, és miért hozza fel idei nyilatkozatban. Mert ha nem szólt volna, és nem lett volna kérdéses a maradása, akkor mindenki – de legalább is én biztosan – úgy emlékezne erre most, hogy "hát igen, Wazza a legjobb játékosaink egyike, ha nem a legjobb, még csak nem is csatárként játszott, de így is kitette a lelkét a csapatért, respect!". Ez szerintem neki is és nekünk is jobb lett volna. És ezen a ponton Moyes-ra és Fergie-re is mérges vagyok egy picit. Ha nem úgy lett volna/úgy lenne kezelve, ahogyan volt, akár sokkal jobb is lehetne a helyzet. Mert a helyzet kb. úgy nézett ki, mintha hozzá se lehet nyúlni, kezdõbõl nem kerülhet ki, és mintha még tõle kellene bocsánatot kérni. A játékával – ha nem fog ki nagyon rossz napot - semmi gond nincs. Kívánom hogy a jövõben top formában játszva, alázattal rendelje magát alá a csapatnak, és jóban is leszünk.:D
 
Cleverley: Egyik kedvenc játékosom. Jól emlékszem, amikor berobbant az elsõ csapatba. Ezért is fájó most látni, hogy akik anno használták a nem ok nélkül ráaggatott "playmaker" és "game changer" beceneveket, azok írják most azt, hogy 0 kreativitás van benne. Nagyon jól tudom, hogy nem egészen úgy játszik, ahogy akkor. De azt is tudom, hogy benne van és képes rá. Le is nyilatkozta régebben is nem egyszer, hogy mennyire szereti a gyors-, és rövidpasszos játékot. Az egyik ok, amiért nem tudja hozni azt a formát, szerintem ez. Ugyanis a játékunk nem erre épül. Habár ilyen formációban még nem láthattuk a csapatot, de meggyõzõdésem, hogy nem csak a csapat, de õ maga is jobban teljesítene, ha a két szélen Zaha+Januzaj játszana + Kagawa irányítóként. Mindenesetre a mentalitása azt hiszem hogy sok más játékosnak példakép kellene, hogy legyen.
 
Young: Azt hiszem, õ nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. Volt pár jó meccse, de javarészt sérült volt vagy pocsék teljesítményt nyújtott. Legnagyobb pozitívum, hogy tesómmal jókat tudunk nevetni a testtartásán szegénynek, mert olyan, mintha már pályára lépése kezdetétõl az esés közbeni homorításra készülne.:D
 
Valencia: Õ az, akit nagyon sajnálok, amikor elkezdik fikázni. Mert a mentalitásával semmi gond nincs, sose volt olyan a hozzáállása, mint amit láttunk egyszer-kétszer Naninál pl. Viszont, hogy nagyon kiszámítható az tény. Hosszú távon nem tudom elképzelni jobb szélen alapemberként, annál inkább jobbhátvédként, Rafaellel küzdve a helyért.
 
Nani: Róla nem szeretnék sokat írni, szerintem nem sikerült feldolgoznia, hogy CR után sem õ lett itt a nagy ász, és senki nem jutalmazta meg egy pofonnal se.
 
Van Persie: Habár talán idén nem kezdte olyan jól a szezont, egy fantasztikus játékos. Már az Arsenalban az egyik kedvencem volt, és amit tavaly csinált...elképesztõ. "Ki más..." Ismerõs, ugye? Nagyon bízom benne, hogy idén is legalább ennyire jó szezont fog futni, és visszanyeri top formáját, igaz ehhez az egész csapatra szükség lesz.
 
Welbeck: Rendkívül ügyes játékos, én még sem szeretem. Rettentõen ki tudnak borítani a hibái. Oké, hogy technikás, meg gólerõs...de néha amilyen töketlen kis sz.r hibákat vét...a fejemet verem a falba. Még egy kicsit érnie kell szerintem, és minden rendben lesz vele is.
 
Kagawa: Sajnos õ az, akit nem értettem, hogy miért kellett megvenni. Egy nagyon jó játékosnak gondolom, de azt hiszem, hogy nem illik a csapatunk játékába õ. Talán késõbb, amikor majd talán kezd változni a játékunk képe, de jelenleg úgy érzem, hogy csak elpocsékoljuk a tehetségét azzal, hogy nálunk van.
 
Chicharito: A szupercsere! Wáh! Elképesztõ, amilyen alázattal küzd a csapatért és ahogy teszi a dolgát. És mindig bizonyít, amikor lehetõséget kap. A mentalitása miatt egy másik kedvencem, még akkor is, ha úgy gondolom, hogy Robin és Wayne is jobbak nála technikailag.
 
Januzaj: Lenyûgözõ! És tudom, hogy most mindenki õt dicséri agyon, de akkor is, ha ez esetleg valakinek nem tetszik, olyat nyújt õ nekünk, ami mindenkinek tetszik. És tudjátok miért? Mert ki vagyunk éhezve erre. Szó szerint. Akárhogyan lehet fényezni, az elmúlt években a csapat nem játszott szépen. Sõt, CR óta nem volt senki, aki olyan hatással tudott volna lenni a csapat játékára, mint most Januzaj. És pont ezért, amiért nem láttunk szép focit, illetve csak nagyon keveset, ki vagyunk éhezve. És akkor feljön ez a 18 éves gyerek a pályára, és nem tudunk mást tenni, minthogy legeltetjük a szemünket a játékán. Ez ilyen egyszerû. Ha bírja a terhelést, és fizikailag is elég erõs, én nem látok semmilyen érvet elfogadhatónak az ellen, hogy folyamatos kezdõ legyen. Hosszú pályafutást kívánok neki itt nálunk, és azt, hogy ha már a különbség szó tavaly elég gyakori volt, az elkövetkezõ években jelentse Õ a különbséget. Úgy ahogy anno CR. És most nem a játékukról vagy az összehasonlításukról beszélek. Hanem egyedül arról, amilyen hatást el tudnak érni azzal amit csinálnak, mind a csapatra, mind a szurkolókra nézve.
 
Zaha: Õ a másik, akinek reményeim szerint fényes jövõje van nálunk. Habár õt még nem láttam olyan sokat játszani, én már most Zaha+Januzaj állandósult szélsõket vizionálok. Remélem minél hamarabb bekövetkezik ez.
 
Moyes: Bízom Fergie-ben, ezért hiszem, hogy Moyes a megfelelõ ember erre a feladatra. Hát persze, hogy sokan szidják. De bárki jött volna Fergie után, ez lett volna a "sorsa". Nyilvánvaló, hogy nem tud olyan hatással lenni a csapatra, mint volt Fergie. De ezt tényleg fel kéne neki róni? Elfelejtettétek, hogy Fergie azzal amit csinált, a futballtörténelem legnagyobb edzõjeként fog bevonulni majd a törtélembe? Egy ilyen ember mellett eltörpül Moyes hibája? Kérdem én. Szerintem nem! Butaság õt hibáztatni. Mert hogy nem ért annyira hozzá, mint Fergie...hát persze, hogy nem! Mert senki sem. Erre senki nem lenne képes. Ezért nem a fikázás a dolgunk, hanem az, hogy kiálljunk mellette!
 
És végül, de nem utolsó sorban: Sikeresek maradunk-e?
Ha úgy tenném fel a kérdést, hogy idén fogunk-e nyerni valamit, nyilván nem tudnám megmondani. De erre a kérdésre nyugodt szívvel válaszolhatom, hogy igen, sikeresek maradunk! És hogy miért? Azért, amit Fergie tett a csodálatos 27 év alatt. Mert Fergie hosszú távra tervezett. Mennyire hosszúra? Még 27 évnél is sokkal többre. És ebben van Fergie munkájának a csodája, hogy nem csak 27 évig tartott, hanem sokkal tovább fog tartani. Mert egyenlõvé tette a sikert a United moráljával, belekódolta a csapatba a siker szót, és azt az erõt, amivel ezt el tudja érni a csapat. Ezért hiszem, hogy továbbra is sikeresek maradunk!
 
Glory, glory, Man Utd!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!