Alkalmazkodás a mai futballhoz

Kedves Szurkolótársak!

A nagy krízisre való tekintettel én is rászánom magam (most elõször), hogy megosszam veletek azt, amit mostanában gondolok a csapatról, illetve a futball világban kialakult helyzetrõl. Ez egy szubjektív, de nem elfogult vélemény nyilvánítás, amire szívesen fogadom a ti észrevételeiteket is.

Bele is kezdenék egybõl, nem tudom milyen hosszú lesz, szimplán csak leírom azt, ami épp megfogalmazódik bennem.
 
Az egyik legnagyobb problémám a csapattal, nem csak most, hanem kb. 2009-2010 óta, hogy nincs kreativitás. Van úgy, hogy a csapat elkápráztat minket 3-4 meccsen, illetve voltak azóta kisebb periódusokban látványos csapatjátékok, de nem volt folyamatos. A "nagy csúcs" óta (2006-2009), megnyertük kétszer a bajnokságot és BL döntõben is szerepelt a csapat, de ha szívemre teszem a kezemet, ezek a sikerek nem úgy estek, ahogyan az a fentebb említett idõszakban. 

A mai futball "ellatinosodott" és ez nem véletlen. Dél-amerikai és spanyol játékosok árasztják el a csapatok középpályáit. Mikor egy csapat védekezik, értelemszerûen szûkítik a területet, a tizenhatos környékén, szinte már egy falat képezve tömörülnek. Ezt széljátékkal, illetve terület nyitással lehet operálni (a támadó csapat részérõl) és most jön az a rész, amire ki szeretnék térni. A másik okos dolog, amivel ezt a "falat" át lehet játszani a gyors, egy érintõs passzok, amikor ide-oda pattan a labda, lábról lábra, ezt lehetetlen levédekezni -ha jól kivitelezett- és itt jönnek a képbe a latinok. Ezek a játékosok kis termetû, alacsony súlypontú, de masszív játékosok, akik könnyen mozognak, szûken tudnak fordulni a labdával és ha leütközi õket az ember, szinte lendületet vesznek belõle. Fontos jellemzõjük, hogy vérükben van a technika, nagyon jó barátok a labdával és kreatívak. Persze itt most lehet mondani, hogy de hát a németek....igen abszolút elismerésre és irígylésre méltóak, de számomra robotok, egy betanult szisztéma szerint játszanak, ami igen sikeres. Latin játékosok abban különböznek, hogy nekik a szívükben van a futball, amit nem lehet tanítani. Lehet, hogy alacsonyak és Angliában elnyomnák õket, ami szerintem nem igaz, hisz izmot bárkire fel lehet nyomni néhány hónap alatt, illetve erõnlétet, de technikát és kreativitást nem. Ez vagy meg van egy játékosban vagy nincs.

 
A nagy riválisaink is az elõbb leírtakat igazolják. Chelsea-ben Mata, Oscar, Hazard, igaz a belga nem latin (you don't say?!), de itt elsõsorban testalkatra gondolok. Liverpool-nál ott van Coutinho és Suarez. City-ben Silva, Aguero és az Arsenalban Cazorla, Walcott, Wilshere és Özil. Igaz itt pont csak 1 latin van, de itt is a testalkatukat emelném ki.
Nem azt mondom, hogy akkor most árasszuk el csapatot alacsony súlypontú játékosokkal, mert természetesen kellenek a magas és erõs játékosok. Csupán az arany középutat kellene megtalálni, mint ahogy erre már ráérzett sok csapat. Ahogy nekünk is meg volt 2007 és 2009 között a szuper triónk, Rooney-Ronaldo-Tevez személyében, akikbõl kettõ mondanom sem kell latin és szemkápráztató játékunk volt. Lõtték a gólokat mind a hárman és nem csak eredményesek voltunk, hanem a látvánnyal a tv elé szegezték az embert és én ezt hiányolom, mint ahogy sokan mások is. Ne akasszatok fel, de ha mondanom kellene 3 játékost, akiket szívesen látnék a Citybõl, az Zabaleta, Silva és Toure és nem fogjátok ki találni, hogy ebbõl 2 játékos milyen is?!

Másik dolog pedig, sokan vissza sírják, hogy kellene egy Roy Keane a csapatba, aki ha kell ordibál és ráncba szedi a srácokat a pályán. Szerintem meg nem, a futball fejlõdik, ma már agy kell és gondolkodás, nem pedig bunkós bot. Minden tisztelem Roy-é és bárcsak a magyar válogatottban lenne legalább fele annyira tehetséges focista és elszánt, mint volt Keane, de voltak olyan megmozdulásai, cselekedetei, amire azt mondom, hogy nem méltó ehhez a sportághoz. Nézzétek meg a mai top csapatokat, melyikbe láttok egy vikinget?! Sehol (már Pepe is lenyugodott) , azért mert az erõs játékosok is inkább a technikájukon csiszolnak és gondolkodnak.

A mostani keretet elnézve nem lehet okom a panaszra, hisz vannak nálunk portugál, brazil, ecuadori játékosok, de õk nem képviselik azt a szintet, amit elvárnánk. Nézzük Valenciát. Semmi bajom vele, mint ember, tényleg alázatos, szerény, vallásos, de lõni abszolút nem tud, cselezni még úgy se. Futni tud, meg volt 1 szezonja, amikor tudott beadni. Nani az egyik legtechnikásabb játékosunk, de nincs agya és õ se fogja már megváltani a világot 26-27 évesen, mert mióta itt van egy helyben toporog. Young nah! neki a testalkata megfelelõ lenne, olyan mint Di Maria, de azért valljuk be, van különbség kettõjük közt, ami a technikai képzettséget illeti. Di Maria jönne velem szemben a Blahán egy melegítõben, hát bele olvadna a környezetébe, észre se venném, közben meg tud beadni, lõni, vannak zseniális passzai vagy legalábbis voltak míg játszatták.

Tehát én azt mondom, hogy igenis kell igazolni embereket, de nem egyet és lehet nem is kettõt. Én adnék is el bõven. Moyes-nak fel kell mérnie a helyzetet, hogy kik azok a játékosok, akik még mindig azt hiszik, hogy SAF a fõnök. Mert már nem Fergie a fõnök, hanem Moyes. Moyes-ért kell meghalni a pályán, nyilván tekintélyt kell még kovácsolnia, lehet ez a szezon rá fog menni és én ezt el is fogadom. Egy nyereségünk már mindenképp van, Januzaj személyében, benne minden megvan, ami kell egy mai labdarúgónak, ahhoz, hogy sikeres legyen. Bátor, meg meri csinálni a cselt, mert tudja magáról, hogy meg tudja csinálni, mind kettõ lábbal tehetséges, jól osztogat és a testalkata lehetõvé teszi, hogy cikázzon a védõk között és még csak 18 éves. Azért 18 évesen egy Manchester United szintû csapat húzóembere lenni nem kis dicsõség, még ha ehhez a keret gyengesége is kell. Még egyszer kiemelem, nem azt mondom, hogy vásároljuk fel fél Barca-t, Bayern-t csak el kéne picit mozogni abba az irányba, amerre elmozdult a City, a Liverpool, Tottenham, igaz a Spurs se valami jó, de Paulinho igen csak sok gondot okozott. Õsszel a 2-2-es meccs után azt mondtam, hogy a fél középpályánkat odaadnám Paulinho-ért. Attól továbbra is lehet széljátékunk és saját taktikája a csapatnak, de betömörült védelem ellen kellenek a kreatív játékosok. Valamilyen szinten muszáj alkalmazkodni a mai európai topfutball elvárásaihoz.

További jó szurkolást és türelmet minden MU-snak!
 
Ez a szezon arra lesz jó, hogy Januzaj fejlõdjön, Moyes felmérje a helyzetet és kiderüljön, kik is az igazi szurkolók.
GGMU!!

csmanful

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!