Spanyol viasz

Juan Mata esetleges leigazolása megosztja mind a médiát, mind a szakértõket és természetesen a szurkolókat. Miért lenne jó a Unitednek és a Chelsea-nek, ha a spanyol játékmester átköltözne az Álmok Színházába?

 Sokan úgy gondolják, hogy Mata játékstílusa nem illene a United 4-4-2-es hadrendjéhez, és ezzel teljes mértékben egyetértek. Se a szélen, se a középpálya közepén nem tudná megmutatni igazán a képességeit. Ha továbbra is a 4-4-2-ben gondolkodunk, akkor nem õ a megfelelõ ember, fölösleges költeni rá 37-40 milliót. Ebbõl a pénzbõl már ki lehetne vásárolni Reust is, aki jobban bele illik a United stílusába. Hozzá kell tenni, hogy Reus nem kívánja elhagyni jelenlegi csapatát - Matával ellentétben. 
 
A fent leírtak ellenére úgy gondolom, le kell igazolnunk õt, mivel elindíthat egy olyan folyamatot, ami a fejlõdés irányába vezet, és közelebb viheti a csapatot a hõn áhított elsõ 4 hely eléréséhez. Érkezésével friss vér kerülne a jelenleg nyugdíjas tempóban vánszorgó gépezetbe. Emellett kreativitást hozna, ami gólokkal és gólpasszokkal járna együtt. Az õ csapatba építésével meg kéne változtatni a csapat szerkezetét a jelenlegi impotens 4-4-2-rõl 4-2-3-1-re, ami több variációt nyújtana a támadójáték terén. A 4-2-3-1 felállásban Mata helye a jobb oldalon lenne, de nem a Valencia/Young/Nani által mutatott stílusban, hanem egy lényegesen kreatívabb, a csatárokat kiszolgáló (és itt nem azt értem, hogy egy mérkõzés során huszonhatszor a védõk fejére íveli a labdát), a csatár mögött  a szélrõl bemozogva helyzeteket kialakító módon. A csatár mögötti 3 játékos (Januzaj - Rooney - Mata) irányítaná a támadásokat, diktálná a mérkõzés tempóját, és felváltva fellépnének a csatár mellé, ha a szituáció úgy kívánja meg. (Itt jegyezném meg, hogy ebben a hadrendben Kagawa is jobban ki tudna bontakozni). 
 
Más elõnyei is lennének Mata érkezésének. Elsõsorban lenne egy igazi vezér, mert jelenleg a csapat egy birkanyájra hasonlít.
Továbbá "vonzóbbá" válna a csapat a potenciális jelölteknek, akiket a nyáron le szeretnénk igazolni. Könnyebb hozzánk csábítani játékosokat ha látják, hogy a csapatnak van egy kialakult stílusa, amivel õk is tudnak azonosulni és részesei akarnak lenni (lásd Barcelona).
Lehetne még sorolni az elõnyöket a gazdasági résztõl a mezeladásokon át a nyugtató gyógyszerek (én már nem bírom másképp nézni a MU meccseket) keresletének visszaeséséig, de úgy érzem a fent említettek jól mutatják, hogy egy karakteres játékos miként tudná megváltoztatni a csapat "szerencséjét".
 
Ki kell még térnem egy dologra, ami a reggeli kávé közben futott végig az agyamon, és elképzelhetõ furcsának találjátok majd, de azért gondolkodjatok el rajta.
A Chelsea bajnoki esélyeit is növelné a két csapat közti transzfer. Nem azért, mert Mata bomlasztaná a Chelsea csapategységét, vagy rosszul játszana amikor a pályán van. Sokkal inkább azért, mert a United egy ütõképesebb csapattal megszorongathatja a bajnoki címért küzdõket (Arsenal, City, Liverpool), és értékes pontokat rabolhat el tõlük a tavaszi fordulók során. Ezért gondolom azt, hogy esélyünk lehet Mata leigazolására az Atleticoval szemben, és a Chelsea sem úgy tekintene erre az üzletre, mint egy ellenfél erõsítésére.
 
Végszónak annyit írnék csak, hogy Mata leigazolása mindenképp erõsítés lenne a Unitednek, és talán egy nyugodtabb tavaszi szezon elé nézhetünk...Hajrá MU!
 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!