Egy rossz szezon!

Gondoltam megfogalmazom a véleményemet az idei szezonunkról. Nos igen, ez a szezon nem olyan, amilyenhez hozzászokhattunk.

De kezdjük az elején: 27 év után bejelentette visszavonulását minden idõk legnagyobb menedzsere, Sir Alex. Tudtam, hogy egyszer eljön ez a pillanat, de amikor olvastam a hírt, nem akartam hinni a szememnek. 9 éves korom óta szurkolok a Unitednek, de Sir Alex már akkor a menedzser volt, mikor megszülettem és nem én vagyok ezzel az egyedüli, sõt szerintem a többség így van vele, nem sok olyan szurkoló van itt, aki már Big Ron idején is a Unitednek szurkolt. Sir Alex maga volt a Manchester United, a játékosok és a szurkolók számára is több volt szimpla menedzsernél. De mint mondtam, ennek egyszer el kellett jönnie és véget ért egy csodálatos korszak.
 
Valljuk be õszintén, nagyon el voltunk kényeztetve az elmúlt 20 évben és mindezt egy olyan erõs bajnokságban, mint a Premier League. Én személy szerint 2011-ben, amikor a Sir közeledett 70. születésnapjához, kezdtem el gondolkodni azon, hogy mi lesz, ha visszavonul, ki lesz az utód? Megmondom õszintén, én már akkor David Moyest tartottam a lehetséges utódnak, valamint én magam is õt szerettem volna a United élén látni, ha egyszer Sir Alex visszavonul. Nem hittem, hogy ilyen gyorsan eljön ez a pillanat, de 2 év múlva jött a hír, David Moyes lett Sir Alex utódja.
 
Igazából már itt kialakult két réteg, az egyik, aki örült neki, a másik pedig aki nem. Ez a két réteg továbbra is megvan és azt gondolom, hogy ez még egy darabig így is lesz. Az a bizonyos másik réteg valószínûleg egy sztár edzõt várt, mondjuk egy Mourinhot, viszont ha õ jön, akkor is ugyanúgy meglenne ez a két réteg. Aztán jött az is, hogy Moyes még nem nyert semmit. Igen ez így van, nem nyert semmit, viszont egy kiesés ellen küzdõ csapatból, kis költségvetés mellett összerakott egy nagyon jó csapatot és ehhez jön az is, hogy maga Sir Alex választotta ki erre a feladatra és számomra ez többet ér, mint egy kupa.
 
Akkor most térjünk ki végre az idei szezonra. Gyengélkedik a csapat, egyszer nyer, egyszer veszít, akárcsak az elmúlt években az õsi riválisunk, a Liverpool, sokan mennyit nevettek rajtuk. Most mi éljük át ezeket a nehéz idõket. A Premier League-ben még 3. helynél rosszabb helyen nem végeztünk, azonban az elmúlt 3 évben rengeteget erõsödött a bajnokság. A City és a Chelsea a játékoskeretet tekintve kimagaslanak, köszönhetõen a tulajok pénzszórásának. Az Arsenalnál kezd beérni Wenger hosszú éveken át tartó munkája és a fiataljai már hosszabb távon is képesek tartani a lépést a többiekkel. A Liverpoolnál is volt mozgás a nyáron és idén már egy egész jó csapat állt össze. A Tottenham szintén erõsített a nyáron és már pár éve ott tanyáznak a BL hely közelében és nehezítik meg a nagyok dolgát. Végül ott van az Everton, amit épp Moyes rakott össze olyan csapattá amilyen, ehhez még jött nekik idén Lukaku. Na és ne felejtsük el a közép és kis csapatokat sem rengeteget erõsödtek õk is.
 
De a Premier League mindig is ilyen volt, itt mindig benne van, hogy az utolsó megveri az elsõt. Persze az, hogy a United csak a 7. helyen áll és kis csapatok nyernek az Old Traffordon még így is eléggé erõs. Viszont ha jobban belegondolunk, már az elmúlt két szezonban sem nagyon láthattunk jó játékot a csapattól, de sokszor a szerencsének köszönhetõen sikerült nyerni a meccseket, na meg Sir Alex jelenléte is sokat jelentett a játékosok, az ellenfelek és a bírók számára is. A játékosokra most nem térek külön ki, nekik Ferguson a másik apjuk volt. Az ellenfelek fõleg a kisebb csapatok már magától Fergusontól is tartottak, most hogy Õ visszavonult, a kiscsapatok is sokkal bátrabban játszanak ellenünk és ehhez jön az, hogy vesztenivalójuk sincs, tehát számomra nem olyan meglepõ a kis csapatok sikere ellenünk. Aztán ott vannak a bírók, mindig megkaptuk, hogy nekünk fújnak meg hasonlóak, ezzel nem értek teljesen egyet, viszont az igaz, hogy amíg Sir Alex ült a padon, addig a kétes esetek többségénél a javunkra ítéltek, idén ez teljesen megváltozott, nekünk semmit az ellenfélnek pedig mindent befújnak, persze nem ez az oka a rossz helyezésnek, de 1-2 elmaradt jogos 11-es vagy kiállítás is elvett tõlünk pár pontot. És végül ott van a szerencse is, ami idén folyik az hihetetlen. A labdarúgás nem szerencse játék, de ahhoz hogy egy csapatnak jól menjen, szüksége van némi szerencsére is, ami idén minket magas ívben elkerül. De ez sem egy olyan tényezõ, ami miatt ilyen rosszul szerepelünk, de ezek összessége már közrejátszik kicsit.
 
Végül térjünk ki magára a csapatra is, sokan jönnek azzal, hogy ez a csapat tavaly bajnok lett, igen ez így igaz, viszont nem a fantasztikus játékunknak köszönhetõen, számomra az a tavalyi bajnoki cím egy kisebb csodával ér fel, sokszor a csodával határos módon sikerült nyernünk, ebbõl is látszik, hogy tavaly nem voltunk híján a szerencsének. Hányszor olvastam tavaly olyanokat, hogy "Fergie miért nem megy már nyugdíjba", stb. Az igazság, hogy az elmúlt két évben már csak Ferguson jelenlétének és a szerencsének köszönhettük, hogy a 2. és az 1. helyen végeztünk. Ez a keret változtatásra szorul. Be kell látnunk, hogy a City és a Chelsea játékosok terén jóval felettünk áll, a Citynek szinte minden posztra van 2 klasszisa, nálunk pedig összesen van 3+1, Rooney, Robin, Mata és a plusz De Gea. Sajnos ezzel a kerettel reálisnak mondható a helyezésünk, na jó, két hellyel feljebb kéne lennünk, de nem ez a lényeg, a lényeg az, hogy itt vérfrissítés kell és nem edzõváltás. Ráadásul idén a sok sérülés miatt nem tudott összeállni egy állandó keret. Tehát bármennyire is szeretjük, hogy mi nem veszünk nagy neveket hanem kineveljük, be kell látnunk, hogy most bizony szükség van a nagy igazolásokra, ha tartani akarjuk a lépést egy City-vel. Ha továbbra is kinevelni akarjuk a játékosainkat, akkor lemondhatunk a trófeákról, természetesen ugyanúgy lehet beépíteni fiatalokat is, Januzaj és Powell például nagyon jól beválhatnak majd, remélhetõleg a kölcsön jót tesz Zahának is, viszont melléjük mindenképpen kell pár olyan játékos mint Rooney, Robin és Mata. Nagy valószínûséggel nyáron nagy mozgás várható, páran elmennek majd, esetleg visszavonulnak és páran jönnek majd. Tudom, nehéz ez az idõszak a számunkra is, de ahhoz hogy egy új világverõ csapat összeálljon, idõ fog kelleni. Ez az év arról is szól, hogy felméri Moyes a keretet, kire lehet számítani és kire nem. Továbbra is úgy gondolom, hogy a megfelelõ ember ül a padon, persze azoknak, akik ellene vannak, lehet mondani bármit, a véleményüket nem fogják megváltoztatni. De nem hiába választotta Õt Sir Alex és ne feledjétek mit kért tõlünk, hogy álljunk ki az új menedzser mellett. Azoknak, akik ellene vannak, ajánlom vegyenek példát azokról a szurkolókról, akik kimennek minden meccsre, elmennek minden idegenbeli meccsünkre és a vereségek ellenére is éltetik a csapatot és kiállnak a csapat és Moyes mellett is, ráadásul õk még fizetnek is mindezért.
 
Lehet, hogy idén nem leszünk benne a legjobb négyben, de leszünk mi még a trónon, ebben biztos vagyok. Még mindig mi vagyunk a Manchester United, Anglia legnagyobb csapata és ezen 1 rossz szezon, de még 2 vagy 3 sem fog változtatni.
 
Legyetek türelmesek a United újra a csúcson lesz!!!
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!