Bicskanyitogató

Három hónapos "eltiltásomat" letöltve egy picit hosszabb poszt megírására is volt idõm. Ugye a fogadás tétje az volt, hogy ha a Pool nyer az Old Traffordon, akkor 3 hónapig nem posztolok. Nos ez bejött, így rengetegen örülhettek. Mármint nem annak, hogy 3 hónapig offon leszek (bár lehet annak is), hanem elsõsorban a vereségnek, és hogy újra lehetett dühöngeni, újra lehetett szidni Moyes-t  vagy írni, hogy Valencia takarodj, miért nem Chicha játszik és etc.

Hasznos volt ez a 3 hónap pihenõ mindenképpen, megfigyelni úgy a fórumot, hogy tartóztatom magam attól, hogy replikáljak 1-2 bicskanyitogató hszre. S amilyen mélységig kúszik néha a színvonal, talán nem is baj, hogy nem kísérlek meg egy teljesen felesleges szélmalomharcot vívni.
 
Természetesen a tavaszi eseményekrõl nekem is megvan a véleményem. S 1-2 furcsa ellentmondást is érzékel az ember a userek gondolataiban.
 
Kezdjük a legfontosabbal: David Moyes menesztésével. Nekem feltétlenül az a véleményem, hogy egy csapat felépítése nem egy féléves munka, 2-3 év feltétlenül kell. Valószínûleg nem David Moyes volt a legmegfelelõbb ember, de vajon Sir Alex Ferguson negyed évszázados regnálása utáni idõszakba lett volna olyan, aki nem bukott volna bele? Sajnos ezt nem tudjuk meg, szerintem talán vannak 3-an a világon. Moyes nincs közöttük az biztos. Menesztették, nem feltétlen értek vele egyet, de tavasszal sem sikerült javulást bemutatni, szóval elfogadom. A mikéntjét és az idõpontját viszont nem tudom tolerálni. Ez egy szánalmas döntés volt. Négy fordulóval a vége elõtt, megalázó módon. Persze lehet írni, hogy ha nyáron rúgják ki, akkor ennyi meg ennyi millióval többet kellett volna fizetni stb… Üzlet, nem futball. Ez az egész már nem a fociról szól. Sajnos. S meglehetõsen mélypontnak érzem azt, hogy az emberi értékek megbecsülése helyett ez döntött. Ki lehetett volna rúgni nyáron, senkinek egy rossz szava nem lett volna. A csapat pocsékul teljesített, Moyes nem hozta azt, amit vártak, de ami ennek a szezonnak messze a legalja volt az ez a döntés. Óriásit csalódtam a klubban, ez nem volt méltó a Manchester Unitedhez filozófiájához.
 
Nagyot csalódtam a játékosok nagy részében, akiknek Moyes menesztését követõen kinyílt a szája. Nulla teljesítményt, akaratnélküli játékot mutattak be a szezon nagy részében, és ezek után jó páran vérlázító nyilatkozatot engednek meg maguknak. Fergusonnal nem csak egy menedzser távozott, hanem aki összefogta ezt a klubot, aki felemelte oda, ahol Sir Matt alatt is volt, és nagyon remélem, hogy a United csak és akkor lesz újra olyan sikeres, mint volt az elmúlt 25 évben, hogyha megtalálja az új Sir Mattet, vagy Sir Alexet.
 
Louis van Gaal jó szakember, pontosan ilyen típusú, habitusú embert kellett most ideültetni. Mert kedves Hölgyek/Urak, itt szinte a 0-ról kell épülni. Moyes pár hónapja jó volt arra, hogy lehessen látni, hogy Sir Alex csapatának vége, egy korszak lezárult és egy újat kell nyitni. Ez pedig nem 6 hónap. Szerintem 2 év. S én nem is várok semmit a következõ 2 évben. Csak sajnos ugye eredmények kellenek, mert ha pl. csak 4. lesz jövõre a csapat, akkor a van Gaal takarodj lesz a divat, mert ugye a nagy többségtõl ez a maximum… Mindegy. S akkor majd kiáltanak XY-ért. Aki tavaly Klopp volt, idén Simeone, jövõre lehet Kondás lesz, ha a Lokival sikerül valamit teljesíteni. Vagy Véber Gyuri. Ha kap munkát valahol. Az egésznek a lényege a szisztematikus építkezés. S én azért örülök van Gaalnak (mondjuk emberként nem csípem), mert a Bayern elmúlt évekbeli dominanciájának alapját õ rakta le. Heynckes tökéletesítette és csúcsra járatta, Guardiola pedig… hagyjuk. Ezt várom tõle itt is. Kemény kezû edzõ, õ szemrebbenés nélkül meghoz olyan döntéseket, melyeket Sir Alex is tudott. S itt érzem sarasnak Moyes-t, mert õ nem merte. Próbált egy aranyközéputat meghatározni, hogy ide is jó legyen, meg oda is, aztán nem lett belõle semmi. Van Gaal ilyet nem fog tenni. Lehet kivágja Youngot, kivágja Valenciát, aztán mindenki happy, utána kivágja Hernandezt és rögtön van Gaal anyázása lesz a sláger, meg miért nem a botlábú Welbecket rúgják ki… Mindegy. Azért remélem nem indulunk el egy olyan úton, mint a 90-es évek vége felé a Barca, hogy a csapat hivatalos nyelve a holland lesz.
 
A keret változása már javában zajlik. Csak idén távozik Vidic, Ferdinand biztosan, akik nélkül az elmúlt szûk 10 év elképzelhetetlen volt. Abbahagyta Giggs, akit nem lehet jelzõkkel illetni a karrierjéért. S lesznek még áldozatok. S persze lesznek érkezõk. Már vagy 1897897 nevet lehet hallani. De ebbõl csapatot kell formálni, csapatjátékot, csapat védekezést kell kreálni, taktikai variációkat kell felépíteni. S ez nem egy nyár, nem egy félév. Remélem, így hogy egy karizmatikusabb edzõ került pozícióba talán a userek is türelmesebbek lesznek. De ami a legfontosabb, hogy a klubnál legyenek türelmesek.
 
Engem nem érdekel kik jönnek, a klub tradíciót, legalábbis azt a keveset, amit még nem csesztek szét, õrizzék meg és építsenek fel egy alapot, amelyre tovább lehet építkezni. Nálam ez a 2 éves terv elvárások nélkül. 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!