Mire képes idén a Manchester United?

Leszögezném elõre, egy teljesen szubjektív véleményt írok most le. Nem vagyok edzõ, csak egy egyszerû szurkoló, akinek van véleménye a mindenkori Manchester United játékáról.

Tegyük fel, mindenki Sir Alex Ferguson rendelkezésére áll és minden játékosunk minimum az átlagos formáját tudja hozni. Ebben az esetben számomra két felállás létezik, amelyben a csapat a legerõsebb lehetne. Hazai pályán mindenképp két csatárral, idegenben erõs, MASSZÍV középpályával szemben pedig egy támadóval felálló csapatot látnék szívesen. 

Kezdem elõbb a két csatáros rendszert. Hazai pályán majdhogynem bárki ellen ilyen felállású Unitedet látnék szívesen. Kapuban Edwinnel, védelemben Brown - Rio - Vidic - Evra négyessel, Középpályán Valencia - Fletcher - Scholes - Nani, valamint támadóként Berbatov és Rooney kettõs alkotná a szerintem legerõsebb Unitedet.

Ez a felállás képes lenne arra, hogy elvégezze a védekezésben való feladatot, de hatékonyan tudjon rohamozni is. 
A kapus poszt és a védelem azt hiszem sok részletezést nem kíván. Talán egyedül Brown szerepeltetésével nem értenek egyet egyesek. Imádom Neville-t, jelenlegi keretbõl szerintem senki nem szerelmes annyira a klubba, mint õ, de sajnos már nagy mérkõzéseknél kevés csak a rutin, a sebesség is kellene. Rafael szerintem sokra viheti nálunk, nagyon jó lesz a kis brazil, de egyelõre még helyezkedésekkel nagyon nagy problémái vannak. Egy-egy elleni játékban szerintem nincs nála jobb a csapatnál arra a posztra, de még nagyon tapasztalatlan. Brown pedig elég tapasztalt és jó ahhoz, hogy megérdemelje az elsõ számú jobb hétvéd posztot.
 
A középpályán Valencia egyszerûnek tûnõ, de annál inkább eredményes játéka mindenképp szükséges a Unitednek. Nélküle a csapatnak nincs megfelelõ szélsõ játéka. Nani pedig a jelenlegi Unitednél szerintem nem való jobb szélre több okból is. Egyik ok, remek jobb lába van, amivel beadni nem, lõni viszont annál inkább tud vele. Ezt pedig akkor tudja kamatoztatni, ha bal szélrõl indul meg közép felé. Másik ok pedig Evra. Kell mögé egy olyan szélsõ védõ, aki annyit segíti a támadásokat, mint a francia. 
 
Csatárokhoz sem igazán kell magyarázatot adni, ez a páros érti meg leginkább egymást. Berbatov visszább léphetne kicsit, ahol a leginkább tud kiemelkedõt teljesíteni, Rooney pedig tavaly megmutatta, befejezõként lehet rá építeni a csapat támadójátékát. Épp emiatt nem hiszem, hogy egy Rooney-Hernandez vagy Berbatov-Hernandez kettõs jobb lehetne a Berbatov-Rooney párosnál. 
Rooney és Hernandez esetében szerintem azért nem, mert Rooney tavalyi produkciójával mutatta, a támadásaink csúcsán a keretbõl õ a legjobb. Hernandez túl fiatal és tapasztalatlan ahhoz, hogy rá építse Ferguson a támadásainkat. Berbatov-Hernandez kettõs is a mexikói rutintalansága miatt nem lenne hosszú távon kifizetõdõ idén.
 
Tehát a 4-4-2 szerintem így lehetne legerõsebb, nézzük az egy csatáros játékot:
 
A kapus és védelem nem változna semmiben. Az egy csatár mindenképp Wayne lenne, viszont a középpályán itt két megoldás jöhet szóba szerintem. 
Az elsõ: Valencia - Fletcher - Scholes - Carrick - Nani
Nem hiszem, hogy sokat kell magyarázni miért is. Egy nagyon kemény, a középpályát uralni kívánó felállás lenne ez, mellyel az ellenfél támadásait hatékonyan meg lehetne szûrni. Támadásoknál pedig a három belsõ középpályás mellett Rooney vissza mozgásaival lehetne rést nyitni az ellenfél védelmén. Ez fõleg akkor lehet jó, ha az ellenfél is a középpályát kívánja uralni. 
Ilyenkor a folyamatos helycserékkel lehetne 1-1 embert kivenni az ellenfél csapatából, ezzel megnyitva helyet az egyik középpályásunk elõtt. Erre nagyon jó példa volt a City elleni találkozó.
Fletcher - Carrick - Scholes folyamatos mozgásban voltak. Amíg Scholes jött hátra a labdáért, hogy elkérje a védõtõl, addig Fletcher már mozgott elõre, Carrick a középpálya túlsó oldalára, Berbatov pedig lépett vissza labdáért. Scholes ha Carricknek passzolt, Berbatov ment elõre, Fletcher kicsit visszább, Paul pedig szintén felfelé indult, de csak a félpályáig. Valaki mindig szabadon volt, akit meg lehetett játszani. Ami miatt nem igazán voltak az említett meccsen támadásaink, egyértelmûen a szélsõk hibája. Sem Park, sem Nani nem mozgott a labdával párhuzamosan. Még a portugál néha játékba hozható volt, de õ sem annyiszor, mint amit ebbõl ki lehetett volna hozni. A visszafutó belsõ középpályásunkkal mindig jött minimum egy ember, mellyel sikerült rést nyitni a védekezésükön, de a fent maradó játékos nem tudott senkit megjátszani szélen, mert majd mindig hátrébb voltak a szélsõink. Ezért volt mindig az, hogy amikor már megvolt a rés és lehetett volna  támadást kialakítani, a szélsõk nem mozogtak elõre, így csak vonalban lehetett passzolni. Viszont Valenciával ezt nagyon jól meg lehet oldani, mert a helyezkedése kiváló és ha kell, az oldalvonalon fut végig. Jelenleg õ hiányzik leginkább a Vörös Ördögök játékából, bármelyik felállásról is legyen szó.
 
A második lehetõség a Valencia - Fletcher - Park - Scholes - Nani ötös. Ez abban az esetben lenne jó megoldás, ha az ellenfél középpályájáról egy konkrét embert kellene levenni, mert arra Park kiválóan alkalmas lenne.
 
Ellenben most, hogy nincs Rooney és Valencia, sokkal nehezebb helyzetben van a United.
Rooney helyett legelõre Owen lenne talán a legjobb megoldás, de kellene neki 4-5 mérkõzés, mire belelendül és elnézve a sérülékenységét, ennyi meccs elég is neki egy sérüléshez. Így egy támadó esetében Berbatovot erõlteti Ferguson, mondván még mindig õ a legtapasztaltabb és legjobb formában lévõ csatárunk. Ami épp amiatt, mert nem megfelelõ poszton játszott, már nem is igaz. A Liverpool elleni mérkõzésen csúcsosodott ki leginkább, mit is kellene neki játszani. Mivel volt Rooney, így a bolgár visszább lett vonva, meg is látszódott a teljesítményén. Amennyiben Wayne visszatér, két csatáros felállásnál vissza lehetne térni ehhez.
 
Valencia hiánya viszont szerintem sokkal összetettebb, mint Rooney hiánya.
Valencia kiválásával kifejezett szélsõ játékunk NINCS. Nani átjött jobb oldalra, ahonnan néhány jó beadáson kívül a legtöbb pontatlanra sikerült. Azzal pedig, hogy jobb oldalon van, elvettük a lehetõséget attól, hogy beinduljon középre és kapura célozzon. Sokkal kevesebbet próbálkozik ezzel, mert a bal lába gyengébb. 
Legjobban a hétvégi, Villa elleni mérkõzésen látszott, mennyire nincs széle a csapatnak.
Nani védekezni nem jön vissza a jobb oldalon úgy, mint tette azt bal szélrõl. Ezáltal Brown nagyon egyedül volt, mikor támadott a Villa. Park pedig valami oknál fogva középen rohangált egyfolytában, aminek következtében a túl oldali szélsõ védõ is egyedül volt a Villa támadóival szemben. Ezért valamelyik belsõ védõnek mindig ki kellett segíteni a szélsõ védõtársnak, de ezzel meg a belsõ állás gyengült meg. Egyértelmûen a középpályás szél védekezésének hiánya miatt ment el a mérkõzés véleményem szerint.
Sõt, én azt sem hiszem, hogy a cseréknek köszönhetõen hoztuk vissza döntetlenre a meccset. Sokkal inkább annak köszönhetõen, hogy Nani és Park megcserélték a helyüket. Park még ekkor sem volt túl nagy hasznára a csapatnak, de a bal szélen Nani és Evra által sokkal veszélyesebben sikerült játszanunk. Obertan három helyzetébõl kettõ bal szélrõl induló támadás után lett, valamint az egyenlítõ gól is onnan kezdõdött.
 
Ha van Antonio, a támadások során sokkal több labda érkezik a kapu elé. Sokkal inkább aktív a jobb szélünk, mert mind Scholes és Fletcher, mind pedig Berbatov és Rooney is elõszeretettel keresik az ecuadorit labdákkal. És mivel van Valencia a jobb szélen, a bal szélre vissza tud menni Nani, akinek nagy segítsége Evra támadásokban és aki nagy segítsége Evrának védekezésben.
 
Rooney visszatérésével talán egy kicsit erõsödhet a támadójáték, de ezzel sem a szélsõ játékunk, hanem inkább a tizenhatos elõttrõl induló kiugratások növekedhetnek. Persze ehhez kell egy drasztikus formajavulás az angoltól, amire én egyelõre nem látok okot, miért is történne meg, így biztosan kell 4-5 mérkõzés, mire érzõdik a hatás. Viszont az az idõ pont elég a decemberi rangadókig.
 
Februárban pedig ha Valencia felépül teljesen és nem lesz március elejére 7-8 pontnál nagyobb hátrányunk, szerintem mindenképp nagy eséllyel indulhat neki a klub a hátralévõ két és fél hónapnak. 

 
De addig még mindenképp nélküle kell hozni az eredményeket. Látva a Wolves elleni mérkõzést és a Villa elleni utolsó 10 percet, én sokkal többször cserélném meg mérkõzések alatt a két szélsõnket. Park jobbról a Wolves ellen jobbról jól tudott játszani, Nani pedig szerintem balon sokkal inkább hatékonyabb.
 
Ami pedig a legfontosabb, a játékosokat fel kell rázni, mert nem látni a mérkõzések elejétõl azt a tüzet a szemekben, amivel ki akarnánk végezni mindenkit. Ami jellemezte a Unitedet évek óta, hogy mérkõzések folyamán többször váltottak ritmust és egy 5-10 perces langyos játékot követõen jött egy brutális 10 perc és ez egy találkozón volt 4-5 alkalommal is, az idén nincs. Idén akkor hajtanak a srácok, ha nagy a baj. Ez a legnagyobb baj szerintem, nem a sérültek. Ha ezt sikerül kiküszöbölni és minden mecccre koncentráltan felkészülnek, idén is sok trófeát képes ez a csapat begyûjteni! 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!