Az ideális felállásról

Most, hogy véget ért az átigazolási idõszak, nagyban megváltozott a csapat kerete. Louis van Gaaltól sokszor lehetett hallani, hogy a felállást a játékosállományhoz kell igazítani, és nem fordítva. Éppen ezért választotta idejövetelekor a 3-5-2-es formációt. Azonban azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a nagy jövés-menés közepette elõfordulhat, hogy már nem is ez lenne az ideális felállás! 
A felmerülõ lehetõségekrõl szeretnék elmélkedni kicsit a játékosállományunk tükrében.
 

Kezdjük a középhátvédekkel. Itt ugyebár öt bevethetõ játékosunk van: Jones, Evans, Smalling, Rojo és Blackett. Az öt játékos pedig szerintem kevés arra, hogy hétrõl-hétre három középhátvéddel álljunk fel, egy sérülés vagy egy eltiltás bármikor közbejöhet és akkor olyan helyzet elé kerülünk, amilyen az idei év elején volt/van. Ez alapján ezen a poszton én inkább kettõ középhátvéddel játszanék.
 
A szélsõ hátvédek ebben a kérdésben annyira nem perdöntõek, ugyanis Rafael, James és Shaw 4 és 3/5 védõs rendszerben is tudnak játszani. Ha négy védõvel állnánk ki, a jobb szélen szerepelhetne Jones vagy Smalling is, sõt Valenciát is hátra lehetne húzni, úgyhogy ezek a játékosok bármely felálláshoz alkalmazkodni tudnának.
 
Négy darab hagyományos szélsõnk van. Valencia, Young, Januzaj és az új szerzemény, Di Maria. Valencia számára nem okoz gondot, ha hátrébb vont pozícióban kell játszania, Young is azért kezd olyan sokszor, mert védekezésben jobb, mint Januzaj. 
A másik két szélsõnk, Januzaj és Di Maria viszont nem jeleskednek védekezõ feladatokban. Ez azt jelenti, hogy a csapat évek óta elsõ nagy reménysége (mármint saját nevelése), és a rekordigazolásként érkezõ Di Maria kiszorulna a csapatból, vagy nem eredeti posztján játszana. Kell ez nekünk? Nem! Éppen ezért úgy gondolom, hogy a szélsõink szempontjából sokkal jobb lenne egy olyan formáció, ami visszatér a hagyományos széljátékhoz.
 
A középpályásoknál még rosszabb a helyzet. Van ugyebár két új igazolásunk, Herrera és Blind. Blind más poszton is tud játszani, de tudtommal Van Gaal szóban megígérte neki, hogy középen fog szerepelni. És hát nem hinném, hogy bármely új igazolásunkat a padra szerzõdtettük. Mellettük pedig még ott van Carrick, aki ha egészséges, egyértelmû kezdõ lehetne, Fletcher, a csapatkapitány-helyettes, Fellaini és Anderson. A 3-5-2-es felállásban pedig - ha Mata és Di Maria is középen szerepel - csak egy középpályás fér be. Ez is jól mutatja, hogy a középpályásaink szempontjából más felállásra lenne szükség. Olyanra, ahol egyszerre ketten, akár hárman is pályán lehetnek.
 
Irányító posztján három lehetõségünk van: Mata, illetve õt helyettesítendõ Januzaj vagy Di Maria. Ez a poszt nem problémás a felállás szempontjából, egy a lényege: játsszunk irányítóval!
 
Csatároknál pedig kicsit a bõség zavarában szenvedünk: Nem létezik olyan felállás, amiben Rooney, Falcao és van Persie egyszerre van pályán. Fõleg úgy, hogy Wilsonnal is az elsõ csapatban számol van Gaal. 
 
A kezdõ tizenegy megalkotásában még egy szempont szerepet játszik: kik azok, akiket mindenképp a pályán szeretnénk látni? Ide leginkább az új igazolások és a régi klasszisok tartoznak: Rojo, Shaw, Blind, Herrera, Di Maria, Falcao, Rooney, van Persie, Mata, illetve lehetõség szerint Januzaj.
 
Ha ezt a két szempontot egybevetjük, látszik, hogy elég nehéz dolgunk van az ideális felállással kapcsolatban. A következõkben leírnám a szerintem lehetséges formációkat.
 
4 - 4 - 2 / 4 - 4 - 1 - 1

A lehetõ leghagyományosabb felállás, amihez szerintem különösebben senki nem akarna visszatérni. Pedig jó pár pozitívumot is magában hordoz. A védelem problémái megoldódhatnának, van két közép- és két szélsõ hátvéd. A széleken eredeti posztján szerepelhetne Di Maria, és Januzaj is több lehetõséghez jutna. Két középpályásunk közt lehet új igazolás és valaki a régiek közül. A negatívum ebben az esetben, hogy vagy Mata és egy csatárunk, vagy két klasszis csatárunk padozik. Amit nem engedhetünk meg magunknak.
Lehetséges kezdõ: De Gea - Jones, Evans, Rojo, Shaw - Valencia/Januzaj, Herrera/Carrick, Blind, Di Maria - Rooney, Falcao/van Persie
 
4 - 3 - 1 - 2
 
Ez a felállás kecsegtet talán a legtöbb lehetõséggel. A négy védõs rendszer itt is mûködne, egyszerre lehetne pályán két csatárunk és Mata. A problémás poszt ebben az esetben a szélsõ, de a jelenlegi szélsõink közül ez csak Januzajnak jelentene gondot (Valencia játszhatna jobb hátvédként, Young sehogy, Di Maria pedig a bal-középpályás posztján. Januzaj esetleg Mata cseréje lehetne). A három középpályás pedig kikerülhetne a Di Maria, Herrera, Blind, Carrick, Fletcher ötösbõl.
Lehetséges kezdõ: De Gea - Jones/Valencia, Evans, Rojo, Shaw - Herrera, Blind, Di Maria - Mata - Rooney, Falcao/van Persie
 
3 - 5 - 2
 
Ez a felállás két lehetõséget rejt magában: 3-1-4-2 vagy 3-4-1-2. A széleken mindkét opció esetében Valencia és Shaw szerepelhetnének, Di Maria mindkét lehetõségben középre szorulna. Hátrány lehet még a védõink kevés száma. Annyi a különbség a két felállás között, hogy vagy egy defenzívebb és két támadó, vagy két defenzívebb és egy támadó középpályással állunk fel.
Lehetséges kezdõ:
3-1-4-2: De Gea - Jones, Evans, Rojo - Blind - Valencia, Mata, Di Maria, Shaw - Rooney, Falcao/van Persie
3-4-1-2: De Gea - Jones, Evans, Rojo - Valencia, Herrera/Carrick, Blind, Shaw - Mata/Di Maria - Rooney, Falcao/van Persie
 
3 - 4 - 3 
 
Nagy elõny, hogy egyrészt játszhatnak a defenzívebb szélsõink, másrészt, hogy Di Maria elõrébb húzódhat a támadósor bal szélére. Így még egy hely felszabadulna a középpályán. A felállás nagy vesztese ismét csak Mata lenne. 
Lehetséges kezdõ: De Gea - Jones, Evans, Rojo - Valencia, Herrera/Carrick, Blind, Shaw - Rooney, Falcao/van Persie, Di Maria/Januzaj/Mata
 
4 - 3 - 3
 
Ezen felállás elõnyei többnyire megegyeznek a 4-3-1-2 elõnyeivel, egy nagy különbség van: Matának nem jutna szerep, Di Maria kimehetne a támadósor bal szélére, és így három középpályásunk lehetne pályán egyszerre.
Lehetséges kezdõ: De Gea - Jones - Evans - Rojo - Shaw - Herrera - Carrick - Blind - Rooney - Falcao/van Persie - Di Maria/Januzaj/Mata
 
Ezek voltak a gondolataim az ideális felállás kérdésével kapcsolatban. Ezek közül szemezgethet mindenki kedvére. Én személy szerint a 4-3-1-2-t favorizálom, amibõl baj esetén könnyedén át lehetne állni 4-3-3-ra vagy 3-4-3-ra.
Nektek mi a véleményetek?
 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!