Hogyan tovább United?

Hogyan tovább? Ez az a kérdés, ami bizonyára egyre jobban foglalkoztatja van Gaalt és csapatát. Nyílván a labdarúgáshoz valamit is értõ embereknek már unalomig ismételt közhely, hogy új csapat építéséhez legalább egy év kell, azaz 3 átigazolási idõszak. Ennyi kell egy edzõnek, hogy teljes mértékben saját játékához, filozófiájához igazíthassa csapatát. Ugyanezt számtalanszor bizonyította Mourinho elõzõ csapatainál. Nálunk vajon hogyan fognak zajlani az elkövetkezendõ átigazolási idõszakok?

Jelen bejegyzésemben szeretném felvázolni, szerintem merre fog, merre kéne haladnia csapatunknak az építkezésben. Viszont leszögezném, optimista szemszögbõl írok, tehát a jövõ évre BL indulással számolok (bõvebb keret) és az edzõi poszton sem számítanék változásra, ami egyet jelent a taktikai repertoárok állandóságával.
A következõ átigazolási idõszakokra szerintem igaz lesz az alábbi két állítás:
 
Igazolnunk kell! 
 
Kevés pénz lesz rá.
 
Az elsõt nem nagyon kell magyarázni, elég sok hiányposzt van most csapaton belül, amit jelenleg nem lehet csupán a fiatalokkal orvosolni. A második megállapítás meg azért lesz igaz, mert ennek a 170 millió eurós kiadásnak meglesz még a böjtje. Persze, jelenleg profitot termelünk, de fenntarthatatlan minden átigazolási idõszakban 170 millió elköltése, ráadásul fejetlenség is lenne.
 
Kapusok:
Véleményem szerint egy kapus érkezni fog, legkésõbb a nyári átigazolási idõszak végére. Remélem De Gea hosszabítani fog, így neki betonbiztos helye van a jelenlegi kezdõben, a probléma igazából ezután kezdõdik. Lindegaard valószínûleg távozni fog. Többször lenyilatkozta már, hogy jól érzi magát a Manchester Unitednél, de állandó lehetõséghez szeretne jutni az elsõ csapatnál, ha ez nem jön össze, eligazolna egy olyan csapathoz, ahol ezt biztosítják neki. 30 évesen, kapus létére még nem vesztett semmit, de ha szeretne lépni, mostanában kell megtennie. Amos-t pedig egyszerûen nem érzem elég jónak a második számú kapus tisztjének betöltésére, sõt, én személy szerint a harmadik számú kapus posztot is átadnám Johnstone-nak.
Ha rajtam múlna, én egy idõsebb kapust hoznék, aki kellõ tapasztalattal rendelkezik, akár Davidnek is tudna segíteni a további fejlõdésben, nem csinál balhét, ha nem állandó kezdõ, mégis eséllyel tudna pályázni az elsõ számú kapus posztjára, ezzel komolyabb versenyhelyzetet alakítva ki, jobb teljesítményre sarkallva mindenkit. Van Gaal hasonlóképpen gondolkodhat, hisz az ingyen igazolható Valdes a csapattal edz. És senkinek ne legyenek illúziói, ha szépen felépül és az elsõ csapat edzésein is jól teljesít, szerzõdésajánlatot fog kapni.
 
Védelem:
El is érkeztünk csapatunk Achilles-sarkához. A menedzserünk helyében kettõ, illetve adott esetben három játékost igazolnék még le ebbe a csapatrészbe. Kezdjük is a kevésbé problémással. Egy szélsõhátvéd mindenképpen fog még kelleni. Shaw, Rafael és Rojo azok, akik vérbeli szélsõhátvédek, közülük pedig az argentin ereiben középhátvédi ambíciók is csörgedeznek, tehát alig marad ezekre a posztokra megfelelõ játékos. A többiek, Jones, Smalling, Blackett, Valencia csak félmegoldások/kényszermegoldások, mert a mostani játékrendszerekben támadó típusú szélsõ bekkekre van szükségünk (Valencia pedig egyszerûen esetlen ebben a szerepkörben). Halkan jegyzem meg, hogy egyre több helyen olvasni mostanában Daniel Alves érkezésérõl, ingyen. Bár a hír finoman szólva se aratott osztatlan sikert, de nem lenne rossz választás. BL, bajnokság, kupák miatti rotálás okán Rafael és õ is kapna elég játéklehetõséget, tapasztalatával és sokoldalúságával felvértezve pedig segíthetne a kisebbik brazilnak. De ha nem is õ érkezik, valakinek mindenféleképpen kellene. Összefoglalva, a kiválasztásnál fõ szempontoknak az alábbiaknak kell lennie: támadó felfogású, mindkét oldalon illetve több poszton bevethetõ legyen. A középhátvéd pozíció már sokkal kényesebb kérdés. Mennyiségben nem állunk rosszul, minõségben annál inkább. Szerintem kezdjük az igazolással (igazolásokkal), mert ez a rész sürgõs orvoslásra szorul, még a télen érkeznie kellene egy játékosnak. Amennyiben pedig a tavaszi szezon után szükségesnek látszik még egy középhátvédet meg kellene szerezni. Ha egy nevet mondhatnék, kit kellene igazolnunk minél hamarabb, akkor mindenféleképpen Ron Vlaarra esne a választásom. Transfermarkt szerint a piaci értéke a United szintjén semmi, mindösszesen 5,72 millió font, ami azt jelenti, hogy nagyon maximum 10-12 millió font körül elhozható és minden szempontból tökéletes választás lenne. Tapasztalt, jobb lábas, tud 3 és 4 védõs rendszerben is játszani, nem lenne magas a fizetése, ismerik egymást van Gaallal és Blinddel, VB-n bizonyított: a legjobb csatárokkal szemben is megállja a helyét, nem utolsó sorban pedig otthonosan mozog az angol bajnokságban. Esetleges nyári átigazolásba nem mennék bele, mert már túl sok változó lenne (ki mennyire fejlõdik, ki érkezik stb.). Addig szép a történet, hogy érkeznek új játékosok, azonban ezzel együtt távoznia is kell valakinek/ valakiknek. Phil Jones és Rojo jó pozíciókban vannak, mint ahogyan McNair és Blackett is. Az utóbbiak fõleg a koruk miatt, de ne feledjük, nekik majd valószínûleg nyáron a visszatérõ Michael Keane-nel és a felnõtt csapat ajtaján kopogtató Tom Thorpe-pal kell megküzdeniük és négyük közül véleményem szerint csak ketten kaphatnak majd állandó lehetõséget az elsõ csapatnál. Evans és Smalling helyzetét jelenleg igen bizonytalannak érzem. Háromvédõs rendszerben lényegében használhatatlanok, ha a késõbbiekben a mester mégis e mellett döntene, de ezen kívül is csipkedniük kellene magukat.
 
Középpálya:
Nyári hat érkezõbõl egyértelmûen ide érkezett a legtöbb erõsítés, Herrera, Blind és Di Maria személyében. Szerintem mindenki egyetért velem, ha azt mondom, az összképet nézve jól teljesítenek, így valószínûleg a közeljövõben nem fognak a csapatépítés áldozataivá válni. Carricknek, bár még nem lépett pályára a szezonban, valószínûleg nincs félni valója, mint egyik rangidõs, fontos láncszem lehet a jövõben. Valenciát sokoldalúsága, Januzajt zsenge kora mentheti meg. Bár szezon elején vagyunk még, formájuk remélhetõleg javulni fog, s akkor nem kell ilyen keményen bírálnom õket.
Hiába az említett három igazolás, még mindig itt az egyik legvékonyabb a merítés. Moyes után úgy tûnik, az új stáb se bízik Andersonban, távozása idõ kérdése. Young és Fletcher egész egyszerûen csalódás. Nyár elején mindkettõjük szénája igencsak kifelé állt, erre jött a felkészülési túra, amivel szerintem minden szurkolót sikerült meglepniük. Kiválóan játszottak, gólt/gólokat lõttek. Ashley rácáfolni látszott kritikusaira, Darren jutalma meg a helyettes csk. cím kiérdemlése lett. Aztán elkezdõdött a szezon és mintha csak álmok lettek volna azok a nyári meccsek, minden folytatódott a régiben. Mostanra meg teljesen kiszorultak a kezdõbõl. Egyelõre nem áll jól a szénájuk. Végezetül itt van az örök kérdõjel Fellaini. A West Bromwich ellen bíztatóan szállt be, de nem egy félidõ az értékmérõ, mindenesetre csak így tovább! Ugyanazt az akaratot és küzdést hozza, mint amit most, akkor nem lehet gond. Viszont még egy katasztrofális év a manchesteri karrierjébe kerülhet.
Az itt bevethetõ fiataljaink helyzetébe, mint Lingard vagy Pereira stb. most nem mennék bele mélyrehatóan. Egyelõre úgy tûnik, kapnak majd valamennyi lehetõségeket, de egyikük se fogja megoldani a középpályás problémánkat a közeljövõben. Az esetleges igazolások a távozók számától függ, de nagyjából két játékos érkezésére lehet számítani jövõ nyár végéig bezárólag. Ebben az átigazolási idõszakban kijutott a világnak a Vidal-sagából, s úgy látszik, jövõ uborkaszezonban folytatása következik. A másik sokat emlegetett szappanopera sztár Strootman, és ez a sorozat se tûnik teljes egészében levetítettnek. Szintén a sajtó által nevezett triumvirátus harmadik tagja Cuadrado, bár hármuk közül õ rá látom a legkevesebb esélyt, fõleg a taktikai hadrend miatt. Amennyiben bármelyikük érkezne és mellette érkezne még valaki, akkor mindenképpen egy amolyan szürke eminenciásra lenne szükségünk, mert ennyi ego már nem férne el egy csapatban.
Ha én intézhetném az átigazolásokat, egy kõkemény védekezõ középpályást hoznék. Mellé meg egy amolyan box-to-box típusú játékost, aki sokoldalú, a középpálya minden posztján bevethetõ lenne, jól védekezik, de ha a támadások szervezésére netán befejezésére kerül sor, akkor sem fog megilletõdni.
 
Támadó hármas:
Haladjunk szépen sorban. Én nem dõlök be azoknak a híreknek, miszerint Rooney távozóban lenne. Bombabiztos helye van, és ahogy van Gaal fogalmazott: a kezdõ csapat kiválasztása a csapatkapitánnyal kezdõdik. Pont. Mata helyzete annál kényesebb. Meglátásom szerint meg kell várnunk az év végi eredményeket. Ha indulni tudunk a BL-ben, semmiképpen se szabad elengedni, a heti két meccs rotációja miatt kapna bõven játéklehetõséget. Viszont ha nincsen BL, búcsút kell tõle vennünk, bármennyire sajnálnám is. A gazdasági érvek szintén e mellett szólnának. Van Persie megközelíteni se tudja bajnokcsapatunkban mutatott formáját, sajnos. Hiába küzd nagyokat mezõnyben, tõle gólok várnánk. Falcao megítélésében óvatosnak kell lennünk. Súlyos sérülésbõl lábadozott és rögtön teljesen új közegbe csöppent a magánélet és a labdarúgás területén is. Valamiért úgy érzem, be fog indulni, korai még a vészharangokat kongatni. Wilson a jövõ embere, de igyekezni kell minél több játéklehetõséget biztosítani a számára. Pár évig biztosan kiegészítõ ember lesz, hacsak nem kerül közben kölcsönbe, viszont annak tökéletes.
BL indulás kiharcolása esetén valahonnan le kellene akasztanunk egy valamire való támadót, mert különben a pihentetés vagy az esetleges sérülések esetén nem tudnánk csatáraink pótlásáról megfelelõen gondoskodni. Lehet egy kölcsönben lévõ játékosunk fogja a megoldást jelenteni? Itt jegyezném még meg, mennyire nagy hibának tartom Welbeck eladását, sõt gazdaságilag se volt a legjobb döntés, de természetesen tisztában vagyok vele, hogy õ maga nem akart kölcsönbe menni.
 
Kölcsönjátékosok:
Mint említettem korábban, Michael Keane játékára kíváncsi vagyok, mennyit fejlõdött kölcsönjátéka során. Nani számára szerintem ezen játékrendszerek tükrében nincs már visszaút, ahogyan Cleverley is keresztet vethet unitedes karrierje fölött. Powell és Zaha fejlõdésére azt hiszem mindannyian kíváncsiak leszünk, bár az utóbbi Nanihoz hasonló cipõben lépked. Milinkovic érkezése után valószínûleg az utánpótlásunkban jelentkezik majd játékra. A legnagyobb kérdés Chicharito lehet. A Real Madrid szerintem nem fog élni opciós jogával, így vissza fog térni hozzánk, a kérdés az, pár hónapnál több idõre-e. Ezt jól meg kell majd fontolnia az edzõi stábnak, mert ingyenesen elfoglalhatná annak a már emlegetett egy új csatának fenntartott helyet.
 
Összegzés (saját meglátásaim alapján):
Távozik/távoznia kell: Anders Lindegaard, Ben Amos, Anderson, Ashley Young
Veszélyben van: Chris Smalling, Jonny Evans, Marouane Fellaini, Darren Fletcher, Mata, Falcao
Akik biztonságban érezhetik magukat, de nem kellene: Robin van Persie, Adnan Januzaj
Kölcsönbe kerülhet: Patrick McNair, Tyler Blackett, Anderson, Jesse Lingard, James Wilson, Michael Keane, Nani (természetesen majdnem bármelyik játékossal megtörténhet)
Akik érkezhetnek:
A sajtó szerint: Victor Valdes (szabadon igazolható), Daniel Alves (Barcelona), Ron Vlaar (Aston Villa), Kevin Strootman (AS Roma), Arturo Vidal(Juventus), Juan Guillermo Cuadrado(Fiorentina)
Az U21-bõl felkerülhetnek: Sam Johnstone, Tom Thorpe, William Keane, Andreas Pereira, Marnick Vermijl, Reece James
Kölcsönszerzõdésük után szerephez juthat: Chicharito, Wilfried Zaha, Nick Powell, Michael Keane
Posztok szerint kell: 2 kapus, 1 szélsõ hátvéd, 1(+1) középhátvéd, 2 középpályás, 1 csatár

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!