A Manchester United nemesít

Természetes dolog, ha egy futballklub nehéz idõket él meg, az a szurkolótáborára is nagy hatással van, de van egy kivételes egyesület, amely a legnehezebb idõszakot is képes átvészelni, képes újra és újra felemelkedni, mert hûséges szurkolótábora sosem pártolna el tõle. 

 Most, hogy a keret fele lecserélõdött, nagy nevek és nagy kedvencek távoztak a klubtól, még nagyobb próbatételt jelentett a szurkolóknak a tavalyi kudarc és az idei nehéz kezdés. Sokan adtak hangot elkeseredésüknek, félelmeiknek, közöttük jó magam is, de bármi történt is a United szurkolótábora nem csökkent, sõt tovább nõtt az elmúlt két évben is. De a United népszerûsége, és a klub szurkolótáborának hûsége nem újkeletû dolog, hanem végig kísérte a Manchester United történelmét.


Például, amikor 1974-ben, harminc év után elõször visszacsúszott a United a másodosztályba, a Busby korszak óta folyamatosan növekvõ szurkolótábora, nem hogy elpártolt volna a Vörös Ördögöktõl, hanem egyre többen jártak ki a meccsekre. A kiesés évében 42.721 volt az átlagnézõszám, egy évvel késõbb a második vonalban pedig 48.388-ra nõtt. A MU gond nélkül jutott vissza az élvonalba. Már szeptember végére öt pontos elõnyt szerzett, amit aztán nem engedett ki a kezébõl. A rivális Sunderland elleni találkozót például hatvanezer nézõ látta az Old Traffordon - ennél magasabb nézõszám még az élvonalban sem volt abban az évben egyszer sem. 

Ezek azok a momentumok, melyek újra és újra igazolják, milyen kivételes szurkolótábora van a Unitednek. De mitõl ilyen fantasztikus ez a klub? Mitõl nõ évrõl évre rajongói száma? Miért egy angol klubnak szurkolnak a legtöbben a világon? Miért van az, ha egy elõtte unszimpatikus játékos érkezik, pár hét alatt képes lesz azonosulni a United szellemiségével, és olyan mintha már évtizedek óta a Vörös Ördögök mezét viseli, és még azok is a nevét skandálják, akik azelõtt ki nem állhatták?

Ezek a kérdések ihlették lenti versemet, amit nagy szeretettel nyújtok most át, minden verskedvelõ szurkolótársamnak.

 

 


A Manchester United nemesít

Mi az ami megkülönböztet, 
Ami erõt ad, ami lelkesít?
Mi öröm könnyeket hullatni,
A bajban is együtt lenni?
Mi imádni rajongásig,
Újra meg újra felérni a csúcsig?
Mi más, mint a Manchester United!

Ez az a klub, ami megkülönböztet,
Ez az összetartozás, ami erõssé tett.
Amikor milliók szíve egyszerre dobban,
Akkor érezheted ezt a legjobban.

Ahol, egy mindenkiért, mindenki egyért 
Áldozatot hozni egy közös célért.
Ahol erõt merítesz diadalból, kitartásból
Szívszorongató történelmi pillanatból.

Ez a klub amely nemesít,
Ahol a szív és a lélek irányít,
Mely minden újonnan érkezõt átölel,
Az összetartozás erejével felemel.

Ez az ami megkülönböztet,
Ami kivételessé tett, 
Ami a szívedben beégett jel,
A vörös pecsét, a United címer.
Ez jelenti imádni rajongásig,
Egy csapatért szurkolni mindhalálig,
Örökkön, örökké Manchester United!

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!