Csapatépítés folyamatban... kérem várjon...

Átalakulásban a szeretett csapatunk. Új szisztéma, és átigazolások. Errõl szeretnék írni egy kicsit.

Az átigazolások: Ebben drasztikusan megváltozott a klub. SAF ideje alatt nagyon kevés volt a sztárigazolás, a legtöbb igazolás vagy addig teljesen ismeretlen játékosokból (pl Chicha, Bébé), vagy tehetségekbõl állt (Zaha). Az igazolások nem voltak drágák, horrorisztikus összegek. Valamit sok volt a brit játékos. Van Gaal alatt ez 180 fokos fordulatot vett. Oké, az utolsó bajnokságot nyert keret is olyan volt, hogy 60%-ban SAF kihozta a keret teljesítményének 110%-át, valamint a riválisok is sokat bukdácsoltak. Maga a keret közel sem volt olyan erõs, igaz, voltak legendák, de kiöregedõben volt a csapat, a fiatalok nagy része pedig közel sem vált be. Moyest nem említem, mert csupán 2 embert hozott, és inkább én is elfelejteném az itt töltött 10 hónapját. Van Gaal viszont nem aprózta el. A klub elkezdte a Real Madridos átigazolási politikát (szórjuk a pénzt, kell mindenki). Viszont ez teljes más csapat, mint a szív nélküli, zsoldos csapatok. Ez mutatta, hogy a kevésbé ismert új játékosok sorra hozták a jobbnál-jobb teljesítményt (Herrera, Rojo tavaly, nyáron pedig Darmian) a felsztárolt klasszisok meg alulmaradtak (Di Maria, de róla késõbb, Falcao).  Az átigazolások meghozzák a gyümölcsöt, csak kérdés, milyen áron. Nos, ha a jelenlegi kezdõ 11-et, és mondjuk a 2 évvel ezelõttit egymás ellen játszatnánk, a mostani agyonverné az akkoriakat. Legalábbis akkor, ha a neveket, és a minõséget nézzük. De mi a gond akkor?

 

HOGY kezdünk nagyon átfordulni a sztárcsapatok irányába, hogy minél több lesz az új, annál kevesebb lesz a fiatal, saját nevelés a csapatba. Na most jön a válasz: De hát a Barca ellen hány saját fiatal játékos volt? Igen, akkor voltak! De õszintén: ahogy elkezdõdik a szezon, ebbõl mennyi fog játszani? Talán 1-2. Az új emberek nem a padra jönnek, szóval  nekik kell játszani. Így viszont sok fiatal tehetség elveszhet. Pedig Lingard, Pereira, McNair, Johnstone és Blackett is mind ígéretesek.

 

HOGY: Már mi sem leszünk angol csapat. Az új igazolások az argentin-latin vonalat erõsítik, Shaw volt az egyetlen angol, pedig 2 év alatt 10+1 játékost (!), tehát szinte egy teljesen új kezdõt igazoltunk Van Gaal érkezése óta . És még nincs vége, jöhetnek újak, most jön 99%-os eséllyel Pedro (spanyol) és még mindig téma Otamendi (argentin). Pedig pár éve mennyi angol volt a kezdõben, és most mennyi lesz... pedig biztos lehetnének angol játékosok is, akik elérhetõek.

 

HOGY: Minél több az új ember, annál több idõ kell a csapategység megteremtéséhez. Ez egyenesen arányos, és logikus. A Premier League egy egyedi bajnokság, ennek kegyetlen a ritmusa, ezt valaki vagy fel tudja venni, vagy nem. A La Liga inkább technikásabb, a Bundesliga fizikálisabb, a Serie A bundázósabb lassabb, mint a PL.  Olyat nem lehet várni, hogy idejön 1 klasszis, aki sose játszott ebben a bajnokságba, aztán ugyanolyan jól fogja nyomni, már rögtön, mint elõtte. Persze, vannak egyedi esetek, kivételek, de sok esetben ide kell idõ. Plusz a társaknak is kell idõ, hogy szokják egymást. A 2012/13-as bajnokcsapatba megnézzük kik voltak: nagyrészt legalább  4-5 éve a klubba játszó játékosok (Rafael, Fabio, Vidic, Ferdinand,Evans, Evra, Fletcher, Carrick, Anderson, Giggs, Scholes, Nani, Valencia, Rooney) mára ezekbõl csupán Rooney, Evans, Carrick és Valencia maradt. Az akkori bajnokcsapat nagy része tudta, mi az a BL gyõzelem. A mostani keretnek kb. a fele pedig még bajnokságot sem nyert még a Uniteddel (!), pedig ez csak 2 éve volt.

 

Igazolni kell, csak ésszerûen tényleg, mert a legnagyobb baj, hogy jogos a felvetés, hogy az utóbbi 2 év alapján úgy szórja a klub a pénzt, mint a zsoldos csapatok. És a gond, hogy pár esetben tényleg zsoldosokat vettünk. Di Maria bemutatta, hogy a pénz húzóerõ, és ha kihívással találkozik, akkor veszi a nyúlcipõt. Falcao képtelen volt beilleszkedni a csapatba, jó lehet mondani, hogy nem volt kiszolgálása, és sokszor a taktika sem volt nyerõ, de csúnya adat, hogy Mata és Herrera, valamit az elsõ idényében góltalan Fellaini is többször volt veszélyes, és több gólt szereztek, mint õ (!). Az meg hogy a Chelseabe ment, csak kiemelte, hogy zsoldos. Nem szidom, mert akarást látni lehetett, Di Marián nem, de csalódtam benne. És talán a legfájóbb, az De Gea. Komolyan. A United adott egy tehetséges fiatal kapusnak lehetõséget, kiállt, mikor bakit-bakira halmozott, és a hálát megkaptuk. Oké, volt 2 világklasszis szezonja, de mégsem érdemel csupán ennyit a klub, perpill amit csinál, az tiszteletlenség. És ez nem csak nekünk, hanem az Atletico szurkolóknak is fájni fog, ha elmegy. Én már feladtam, ha elmegy, akkor ott van Romero, meg Johnstone, aztán megoldják. És innen fogalmazódott meg bennem, ami talán sok United drukkerben is van: Inkább 10 Herrera, mint 1 ilyen játékos. Vagyis: Inkább legyenek nincstelen, elsõre talán érthetetlen igazolások, akik meghalnak a pályán, és tudják mit jelent a mez, mint olyan játékosok, akik a világ legjobbjai, de cserébe csak a kezdeti lelkesedést mutatják, és semmi többet...

 

A szisztémáról annyit, hogy a 4-3-3 szerintem remek dolog lenne, de perpill ahogy páran írták, legalább 10 féle felállásba is játszhatunk. Igaz. ez volt tavaly és a felkészülés alatt is (Tavaly pl, mikor Jones lövi a szögletet, Rooney szûr) Bár akkor sokszor kényszer is volt, mert a KP be volt lõve, és hacsak 1 ember nem volt, akkor káosz volt. Idén a KP a legerõsebb pontja a csapatnak, ez vitathatatlan. Én a Schweinsteiger/Carrick-Schniderlin-Herrera triót látnám a legkiegyensúlyozottabbnak. Volt, aki Herrera helyett Carricket látná, ami érthetõ, hogy Carrick egy elengedhetetlen. Csakhogy akkor ki adja a kreativitást? Ez túl védekezõ felállás lenne.  Elõl Memphis, Rooney és Mata, ez világos. Hátul én egy Darmian-Jones-Rojo-Shaw hármast várok, bár a jobb bekk posztot leszámítva, akkora a tolongás középen és a baloldalt, hogy sokféle variáció lehet.

 

Remélem idén egy remek szezont látunk, és ha nem is lennénk bajnokok, egy kupa meg egy BL menetelés nagyon is reális lehet. GGMU!!!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!