Hova tovább?

Elõször is azzal kezdeném a blogot, hogy én személy szerint eljutottam arra a szintre a nyáron, hogy nem kommenteltem egyetlen cikkhez sem, mert próbáltam elvonatkoztatni magam a csapat körül kialakult helyzetrõl. Próbáltam hinni abban hogy a tavalyi 4. hely és az újabb erõsítések elõrébb repítik a csapatot. De sajnos nem így történt. Ma viszont arra jutottam, hogy megírom eme gondolataimat némi szösszenet formájában, próbálva logikus érvekkel ezt alátámasztani.

 

Azzal kezdeném, hogy a szezon eleje botrányos volt és azóta is csak 1-1 alkalommal lehetett észrevenni némi fellángolást. Nem igazán értettem azt hogy az olyan húzó emberek mint Herrera hogy kerül a kispadra, vagy LvG hogyan képzeli el a csatár szerepét a csapatban úgy hogy Rooney már nála is inkább középpályást játszott mint csatárt, közbe meg eladta az összes valamire való támadónkat(Nani, Persie, Chicharito). Persze igazolt is a helyükre Depay és Martial személyében, de mindketten inkább szélsõt, mint csatárt játszottak az elõzõ klubjaikban, emellett Rooney is öregszik és egyre inkább lefele szálló ágban van a pályafutása. Talán ez volt az elsõ igazi indoka annak hogy a csapat most úgy teljesít ahogy. A másik hogy túlságosan is merev a taktika, senki nem mer némi kockázatot vállalni, aki meg esetleg ezt meg is tette azt azonnal a padra számûzte a holland. 

 

Majd jöttek a tömeges sérülések, melyek 50% csak és kizárólag térdprobléma. Azért ezen eléggé meglepõdik az ember, pláne annak tükrében, hogy ezen sérülések valamilyen kontakt után következtek be. De ügye ott van hogy semmi kockázat vállalás nincs így nem is arról szólnak ezek a sérülések hogy õket rúgnák fel úgy, hanem pont hogy szerelésnél késnek ütemeket, vagy olyan hosszan tolják meg a labdát hogy saját maguk akarják azt visszaszerezni az ellenféltõl és saját magukat kockáztatva jönnek ezek a sérülések. 

 

Majd a következõ gondolat futott végig az agyamon, hogy LvG ezek után nem tudott mást tenni mint a fiatalokhoz nyúlni, és pont ezek a fiatalok hoztak színt a csapat életébe. Felmerült bennem a kérdés hogy miért? És arra a logikus következtetésre jutottam, hogy pont azért mert akikkel LvG foglalkozik a saját edzõi stábjával egyetemben(köztük Giggsel is) azok a játékosok hanyatlanak. Hogy miért gondolom így? Lássuk!


U18 és U21 tartalék csapatnak külön edzõi csapata van. Ezek a játékosok mind-mind erõsítették az elsõ csapatot gondolok itt Valerára, Mensahra Rashford vagy épp Jacksonra. Velük végig más edzõi stáb foglalkozott. Aztán ott vannak a kapusok és nekik külön edzõi stáb akik a csapat legjobbjai bármilyen téren is nézzük az elsõ keret tagjait, teljesen mindegy hogy De Gea vagy Romerora gondolok. Pont azok a játékosok a jók akikhez LvGnek szinte semmi köze sincs az edzéseket tekintve. Ekkor felmerül bennem a kérdés hogy vajon akkor a hiba nem benne keresendõ?

 

DE! Nincs semmilyen épkézláb támadásunk, nincs tempó se ritmus a játékban, a játékosok össze vissza rohangálnak a pályán, helyezkedésük pocsék a támadásokat tekintve. Se játék, se eredmény, se semmi. Szurkolói tömény ellenszenv és minden ami létezhet pont ezen edzõi kar ellen van. Kivéve a vezetõség... LvG pedig maga bizonyítja, hogy a fiatalokhoz is csak akkor nyúl amikor már végképp nincs senki aki játszhatna, ezt bizonyította Carrick valamint Fellaini csapatba állítása. Amint egy kicsit is egészségesnek lehet titulálni egy játékost, abban a pillanatban a kezdõben találta magát. Holott maga a nagy filozófus mondta, hogy a sérülésbõl visszatért játékosoknak elõbb a tartalékban kell felvenni a meccsritmust... Na kérdem én akkor ez most hol is történt meg?

 

Ergo az írásomból erõsen érzõdhet az LvG iránti ellenszenvem és nem látok semmilyen más megoldást, mint hogy eltávolítsák a kispad közelébõl is.

 

Megoldás? Számomra Mourinho lenne a tökéletes választás. A MIÉRTeket ki is fejteném mert olvasgatva a hozzászólásokat, sokaknak nem szimpatikus, és nem hiszik hogy folytatni tudná a United filozófiát. Én pont ellenkezõleg látom.

- elõször is végigvizsgáltam eddigi munkásságait. Õ tipikus az az edzõ, aki minden egyes csapatának a filozófiájához alkalmazkodott! LvG mellett segített a fiatalokat beépíteni a Barcánál. Portonál fiatal feltörekvõ tehetségekbõl és nem épp világsztárokat felvonultató csapatbõl csinált BL gyõztest. Chelsea újgazdag csapatként kényszerítve volt a sztárokra, ezt követelte tõle a vezetõség a szurkolók és mindenki más, ehhez alkalmazkodva igazolt és csinált bajnok csapatot mindezt úgy hogy azért a saját nevelésû egyéníségeket meghagyta(Lampard, Terry). Jött egy sikertelenebb év egybõl elzavarták... Jött az Inter. Köztudott volt abban az idõben, hogy az olasz foci nagyon elment abba az irányba, hogy 30as kiöregedõ félben lévõ még sztároknak nevezhetõ játékosokat igazoltak, az utánpótláshoz való nyúlás 25 év felett kezdõdött, õ tökéletesen tartotta magát ehhez Eto'o és Maicon féle igazolsáokkal oldotta meg és nyert meg mindent. Jött a real. Mit is vártak tõle? Sztárokat, reklámértékkel és eredményt! Pont ezt vitte végig, sztárokat igazolt, és nyert azért jó pár kupát. Természetesen itt meg köztudott hogy a Madrid vezetõsége nem épp arra váró fajta hogy 3 éven belül legyenek bajnokok hanem azonnal. Majd ismét visszahívták a Chelseahez, egybõl bajnok lett velük... Majd pont azok a játékosok kezdték ki akiket õ vitt a csapathoz, és nyerték meg a bajnokságot...

Na most ha ide igazolna, és õ venné át a csapat irányítását, vallom azt hogy követné a csapat filozófiáját és a fiatal tehetségekben bízva építené fel a csapatát, amik az évek elõre haladtával lennének sikeresek. Mivel már minden top bajnokságban megfordult és mégis angliában kötött ki újra nem pedig olaszba vagy Portugáliába, szembetûnõ nekem, hogy Angliában érzi a legjobban magát, és mivel mindenhol megfordult, már egyáltalán nem vágyik arra hogy 2-3 évente cserélgesse a csapatait. Az még köztudott róla hogy szeretne szövetségi kapitány lenni, de arra még bõven ráér 10-15 év múlva is, amikor már az õ szervezete se bírja úgy el az állandó készülést és odafigyelést mint amit egy klubcsapatnál megkövetelnek hétrõl rétre, napról napra. 
Az is köztudott volt hogy Mourinho iszonyatosan tiszteli Fergiet. Egyáltalán nem vagyok benne biztos hogy ne beszélné meg vele a jövõbeni terveket jó szokásukhoz híven egy üveg finom bor társaságában.

 

Az teljesen nyílvánvaló hogy a védelem erõsítésre szorul fõleg belsõ védõ poszton, valamint a csatársorban és erre meg is fogja tenni a kellõ képéseket, de az is biztos, hogy nagy taktikai mágus a portugál ahogy Fergie is az volt, és mindig tökéletesen felkészítette a csapatát az ellenfélbõl. Ha busz kellett akkor buszt rakott a kapu elé, ha nyomni kellett akkor nyomott a csapata. Mellesleg hihetetlen lelkesen kiáll a csapatát erõsítõ játékosok mellett, le tudja venni a vállukról a terhet, saját magára tudja fordítani a figyelmet, egy egy bírói kritikával vagy bármivel, amivel a játékosai válláról veszi le a terhet. Most pedig pontosan erre van a legnagyobb szüksége a csapatnak!

 

Bízom benne, hogy a pletykák beigazolódnak és a nyáron már õ dirigálja a csapatot.

 

ui: Várom mindenki észrevételét, esetleg kritikáját egy jó párbeszédhez a blog alatt :)

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!