Mit is jelent José? - folytatva a félbehagyott gondolatot

Utolsó blogbejegyzésem még Moyes mester idejében készítettem el ,,Fatal Error" címmel, valahol az elsõ vagy második meccse után, amely írásra kaptam hideget-meleget a T. Szurkolótársaimtól. Látnoki képességgel sajnos nem rendelkezek, de nagyjából bekövetkezett az a fajta tragédia a klub életében, amit vízionáltam Moyes kinevezésével összefüggésben. 

Lvg kinevezése álláspontom szerint a legésszerûbb döntés volt a vezetõség részérõl, mivel kellett egy igazi rövidtávú ,,tûzoltó" a csapat élére. Sokakkal ellentétben én sosem vártam semmi kiugrót tõle, én mindösszesen abban bíztam, hogy lemásolja a Bayernnél töltött idõszakát, azaz abban a 2-3 évben, amíg elviseli a vezetõség a makacsságát és pökhendiségét annyi idõ pont elég neki, hogy egy olyan keretet hagyjon maga mögött, amellyel a következõ mester játszi könnyedséggel vissza tudja vezetni a csapatot az élmenyzõnybe. 

 

Álláspontom szerint Lvg teljesítette a feladatát összességben, ugyanis Martial, Rashford, Fosu-Mensah személyében 3 igazán sokrahivatott fiatalt hagyott maga mögött, emellett - elviccelve a 2 szörnyû év emlékét - egy olyan letargikus és formán kívüli csapatot adott át, akikkel baromi egyszerû lesz dolgoznia a következõ mesternek, mert annyira éhesek lesznek a sikerre és a megbecsülésre.

 

A következõkben kifejtem, hogy mit is jelent nekem José Mourinho személye, illetve mit várok tõle. 

 

Kijelenthetjük, hogy SAF távozása óta nincs semmilyen karaktere a csapatnak. Már amikor épp csapatnak lehetett õket nevezni, mert legtöbbször egy széthúzó, tehetetlen brigád benyomását keltette az, amit a pályán láttunk tõlük. 

 

José Mourinhot bemutatni nem szeretném és nem is tudok róla semmi olyat elmondani, amit ne tudna bárki más tekintettel arra, hogy az eddigi munkássága egyáltalán nem érdekelt. Nem tetszett egyik eddigi csapatának sem a játéka és nem tetszett maga a stílusa sem.

 

Ettõl függetlenül muszáj voltam elismerni, mert a modern futball egyik legmeghatározóbb alakja, aki mostmár a Mi edzõnk. 

 

Most, hogy már Vörös Ördög lett, kénytelen vagyok más szemszögbõl nézni az eddig számomra nem túl vonzó taktikáját, oly annyira, - bátran kijelentem - hogy nála ideálisabb embert jelenleg a posztra el sem tudtam volna képzelni. Egyébként én SAF után is nagyon pártoltam volna a kinevezését, de ott azon okból, hogy radikális változásokkal verje ki a fejekbõl SAF emlékét.  

 

Azóta a helyzet megváltozott, nem a Legenda elfeledtetése a cél, hanem azt elmúlt években folytatott alibizés, sikertelenség és érdektelenség magunk mögött hagyása. 

 

José karaktere, vehemenciája és profizmusa egyet jelent az eredményességgel is. Mindegy milyen áron, mindegy milyen játékkal de szállítani fogja az eredményeket, e célnak rendel alá mindent. Pont emiatt, élvezzük ki azt a kényeztetést, amit az eddigi pár meccsen adtak nekünk a fiúk, mert a szezon második felében, amikor élesbe fordul a helyzet szinte biztos vagyok benne, hogy jönnek a tipikus Josés, 1-0-s meccsek, pontosan minden egyes négyzetméterre megtervezett védekezéssel, labdatartással, idõhúzással. 

 

Mint említettem az idei pár meccsen a fiúk engem elkápráztattak. Felszabadult és sikeréhes csapat benyomását keltették ezen felül egy pontosan átláható taktikában játszottak. Úgy veszem észre José 2 hónap alatt tökéletesen megtalálta mindenkinek azt a szerepet amiben tud lubickolni az adott játékos és gondolok itt jelen esetben elsõsorban Valenciára és Fellainire, akiket mindhat kicseréltek volna. 

 

Fellainirõl igencsak negatív véleménnyle vagyok, szerintem az egyik legalattomosabb ,,féreg" játékosok egyike, ettõl független el kell ismerjem, az elmúlt meccseken meggyõzõ teljesítményt nyújtott, egyértelmû, hogy José remekül kitalálta, hogy milyen szerepben tud jó, hasznos teljesítményt nyújtani. 

 

A másik személy akit kiemelek Valencia. Emberek! Ez egy csoda amit Valével mûvelt José. Megtanult beadni és bátran, felszabadultan és - ami a legfontosabb - átgondoltan játszik. Véleményem szerint ezzel Darmiant elfelejthetjük örökre a (kezdõ)csapatból. 

 

Az új igazolásokról nincs mit mondani, világsztárok. Egyértelmûen csakis José személye miatt sikerülhetett megszerezni ilyen kaliberû játékosokat egy Európa Ligás csapatnak. Woodward papámnak nem sok dolga volt valószínûleg Josével az oldalamon, ha elmentem volna tárgyalni én is pont ennyi pénzbõl eltudtam volna hozni mindegyiket.  

 

A sok-sok pozitívum mellett azért a negatívumokat is meg kell említsem. 

 

José egy igazi kis mérges fajta luzitán ember, akit sehol nem tûr el 2-3 évnél tovább sem a csapata, sem a vezetõség. Szerintem a Unitednél sem marad 3 évnél tovább, egyszerûen annyira uralkodni akar mindenkin, hogy addigra szépen megunják egymást a felek. Érdemes gondolkodni már most az esetleges utódon, ugyanis eddigi tapasztalat alapján José után is kell majd egy nagytakarítás a keretbe is a fejekbe is. 

 

Kutyából nem lesz szalonna - kivéve Kínába - de ez Anglia, így biztos vagyok benne, ahogy élesedik a verseny, José elkezdi az 1-0 gyõzelmeket erõltetni, ami kevésbé lesz látványos, de hát az eredményesség mindennek felett. 

 

A keretbe elõbb- utóbb feszültség lesz, ugyanis kimondottan szereti 12-13 játékossal végig vinni a bajnokságot ezért én félek, hogy ennek Rashford és Fosu-Mensah is megissza a levét, fõleg a szerzon második felében kizártnak tartom, hogy Roo vagy Zlatan sérülését leszámítva Rashfordot kezdõbe jelölné.  Darmianról, Schneiderilinról és Bastianról sem kell új nótát írni a szrukolóknak, ha egészséges a keret nem kerülnek a kezdõ közelébe, tök mindegy hogy fontos meccs vagy ligakupa.

 

 Összegezve, ha csak a tényeket nézzük José pont azt fogja nyújtani itt is, mint mindenhol eddig. Egy eredménycentrikus játékkal összerak egy világverõ nevekbõl álló csapatot, amit 2-3 év alatt kimaxol, majd nagy porfelhõt hagyva maga mögött távozik.   

 

Azonban én bátran kimerem jelenti, hogy José azzal, hogy ide jött MEGMENTETTE a klubot. Mindennél fontosabb, hogy visszahozta a reményt és a bizakodást a csapatba és mellesleg egy Európa ligás évben idehozott 4 világsztárt. José kinevezése ikonikus és sorsdöntõ volt a United szempontjából, mert még egy év LVG, vagy egy újabb balul sikerült kinevezés esetén hosszú évekre visszafordíthatlanul arra a sorsra jut a csapat, mint tette azt a Liverpool.  

 

Végezetül, ha egy szóval kéne válaszolnom arra, hogy ,,Mit is jelent José?" akkor kistúlzásssal a Megváltó jut eszemben. 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!