Mondj nemet a rasszizmusra, na de a vallásra is?!

A FIFA több kampányban is híreszteli, hogy „Say no to racism”, tehát "Mondj nemet a rasszizmusra", emellett a vallást is próbálják háttérbe szorítani, kimondva-kimondatlanul. 

Az egész bejegyzés Javier Hernandez, tehát „Chicharito”-val kapcsolatban megjelent hír miatt született meg.

Ha olvastátok a hírt, tudjátok, hogy Ferguson azt tanácsolta Hernandeznek, hogy hagyja el vallásos mozdulatait a Rangers elleni mérkõzésre.
Nem a legjobb megoldás, de Fergusonnak igaza van: ha a fiatal játékos bármi vallásos mozdulatot tesz, esetleg imádkozik, a Rangers fanatikus protestáns hívei kipécézhetik.

Képmutató FIFA?
Mint tudjátok a FIFA kõkeményen kampányol a rasszizmus ellen, ami rendben is van, viszont a vallást kitiltja a futballpályákról. Emlékezzünk csak vissza az idén megrendezett Dél-afrikai világbajnokságra.
A torna elõtt a FIFA fejesei elrendelték, hogy a vb-n egy keresztvetés, egy ima, vagy akár egy vallásos póló mutogatása (pl. Lucio I love Jesus felirató pólója, akinek ez már évek óta bevett szokása) eltiltást von maga után.

Még egy példával jönnék elõ: a brazilokat megbüntették, mert egyik gyõztes mérközésük után köszönetképpen foházkodtak Istenhez.

A FIFA szabályai kimondják: a játékosok nem irányíthatnak a nézõk felé politikai, vallási vagy személyes töltetû üzeneteket.


 
No racism, no religion
Áhá, tehát így állunk, mondom én. A rasszizmus a helyére kerül, a vallás meg mellé, mint bûncselekmény? Mi baja a FIFA-nak a keresztvetéssel, a vallással a futball pályán?
Természetesen nem azt mondom, hogy a játékosok a füvön tartsanak a meccs elõtt vagy után misét, de azért mégis: a játékosok is emberek, egy röpke fohász, keresztvetés nem árt senkinek.
Még a vehemens Rangers szurkolóknak sem, nem hinném, hogy egy keresztvetéstõl megõrülne a stadion. Persze aláírom, hogy ilyen extrém esetekben nem érdemes kihúzni a gyufát a szurkolókkal, tehát én is azt tanácsolnám Hernandeznek: most ne legyen feltûnõ az imájával, de attól még nyugodtan vethet egy keresztet.

A FIFA pedig jó lenne ha megoldaná ezt a kérdést, mert igenis a futballistáktól nem lehet megvonni ezt a jogot, bár túlzásba sem szabad esni.
A rasszizmust nagy általánosságban remekül kiszorították a stadionokból, tehát láthatjuk, hogy van ereje a megmozdulásnak.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy azok a nagyokosok ott fent kitudnának találni egy remek szabályozást, amivel mindenki elégedett lehet, és a vallást is ésszerû keretek között tarthatnák, csak egyezerûen nem akarnak.

Hogy miért? Nem tudom, de biztos vagyok benne, hogyha az ilyen eseteket mint a mostani (vagy a vb-n) nem oldja meg a FIFA, akkor még sok problémájuk lesz a jövõben.
 
Szerinted helyes a FIFA döntése, hogy kiszorítja a vallást a futballpályákról?

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!