Derby della Capitale, De Klassieker, El Derbi madrileño

Múlt héten teljesen megfeledkeztem a Copa del Rey-rõl és nem írtam a madridi derbirõl, ezért ezen a héten egy meglepetést is kaptok.
 
Ma indítom a szavazást arról, hogy csináljam-e a sorozatot vagy január 31-én élje-e meg az utolsó részt a kis sorozatom? A kommentekhez válaszoljatok!

Roma - Lazio
Coppa Italia, január 19. 20:30-22:45, Digisport
 
Olaszország legvehemensebb rivalizálását jelenti ez a mérkõzés. A Lazio hírhedt a szélsõjobbos szurkolóiról, a Roma inkább balos; Lazio az elõkelõbbek csapata, a Roma a munkásosztályé (persze ma már elég kevert a szurkolói állomány). A késelések, zavargások szinte mindig jelen vannak a mérkõzések alkalmával.
Az igazán érdekes információ a derbivel kapcsolatban, hogy a politika alkotta meg. A scudettót mindig északi csapatok nyerték. Róma városában sok kis focicsapat mûködött és ezeket a kis klubokat egyesítette Italo Foschi politikai segítséggel (konkrétan Benito Mussoliniéval) abból a célból, hogy az egyesített megaklub elhozza végre a bajnoki címet az örök városba, így alakult meg 1927-ben az AS Roma. A beolvasztandó csapatok között volt a Lazio is, de volt nekik is egy befolyásos "barátjuk", Giorgio Vaccaro generális, aki késõbb az olasz futball szövetség elnöki pozícióját is betöltötte. Õ azt szorgalmazta, hogy Róma városának szüksége van egy rivalizálásra és ezzel meg is mentette a Laziót.
 
A Roma a sikeresebb klub 3 scudetto, 9 Coppa Italia, 2 Supercoppa Italiana és egy VVK gyõzelem (illetve még egy BEK döntõ).
A Lazio nincs olyan brutálisan lemaradva, 2 scudetto, 5 Coppa Italia és egy KEK serleg díszíti a vitrint.

Szemtõl szemben is a Roma vezet. 151 derbibõl 55-öt a Roma, 39-et a Lazio vitt és 57 X született. A kupára leszûkítve Roma: 8, Lazio: 5, X: 3.
 
A legutóbbi mérkõzésüket a Roma nyerte 2-0-ra, két tizenegyes góllal.

 
Ajax - Feyenoord
Eredivise, január 19. 20:45-22:45, Sport 2
 
Sajnos egy idõben játszák a elõbb kielemzett derbivel és még én sem tudom melyiket tekintem meg. Valószínûleg a rómait fogom, az ottani két fõszereplõ közelebb áll egymáshoz erõben, mint a De Klassieker (szószerint a holland El Classico) csapatai.
Az Ajax-Feyenoord derbi hasonlít egy bizonyos szinted az MU-'pool rivalizáláshoz abból a szempontból, hogy nem csak a futball, hanem alapból a két város lakói nem szívlelik egymást és csak emellé gyûrõzik a futballban elért eredmények.
Amszterdam (Ajax) ruganyos, haladó szellemû lakóiról híres, míg Rotterdam (Feyenoord) a konzervatívabbak városa. Ha gúnyos szeretnék lenni, akkor a puhány pöcsök vs. vaskalapos gyökerek csatája lesz.

Két igazi kupahalmozóról van szó, de az Ajax fölénye így is viszonylag nyomasztó.
Ajax: 29 bajnoki cím, 18 kupa, 7 szuperkupa, 4 BEK, 1 KEK, 1 UEFA-kupa, 2 UEFA-szuperkupa, 2 világkupa
Feyenoord: 14 bajnoki cím, 11 kupa, 2 szuperkupa, 1 BEK, 2 UEFA-kupa, 1 UEFA-szuperkupa, 1 világkupa
 
Szemtõl szemben is az Ajax nõtt a másik fölé: 163 mérkõzés, 72 Ajax, 53 Feyenoord siker és 38 döntetlen tarkítja közös pályára lépésüket. Csak a bajnokságban: 143 mérkõzés, 61 Ajax, 43 Feyenoord diadal és 39 döntetlen született.
 
A legutóbbi mérkõzésüket az Ajax nyerte meg idegenben 2-1 arányban.

 
Atlético Madrid - Real Madrid
Copa del Rey, január 20. 21:55-22:55, Sportklub
 
Az igazi, klasszikus szegény-gazdag háború. Igaz, a Franco-féle rezsim alatt az Atlético volt elõnyösebb helyzetben, de többségében csak az irigy öcskös szerep jutott nekik. A Real a királyi, az elõkelõ csapat, míg az Atlético annak idején olcsó, korabeli matracra emlékeztetõ mezben kezdte és azóta is ezeket a színeket viseli. Ugyan az Atlético a Real mögött elbújhat, de a spanyol futball történelmében a Barca és a Real után a legnépszerûbb csapat, igen veretes eredményekkel.
 
Trófeák alapján, a Real nagyon brutális fölényben van, durvábban fogalmazva vicc összehasonlítani a két csapat eredményeit.
Real: 31 bajnoki cím, 17 kupa, 8 szuperkupa, 9 BEK, 2 UEFA-kupa, 1 UEFA-szuperkupa, 3 világkupa
Atlético: 9-9 bajnokság és kupa, 3 szuperkupa, 1 KEK, 1 Európa Liga, 1 UEFA-szuperkupa
 
147 mérkõzésükbõl 81 a Realé, 35 az Atléticóé és 31 X.
 
A legutóbbi meccset (amit elfelejtettem ugyebár) a Real nyerte 3-1-re.

 
ÉS A BÓNUSZ A MÚLT HETI HANYAGSÁGOM MIATT:
 
Chicago Bears - Green Bay Packers
NFC Conference, január 23. 20:30-0:00, Sport 2
 
Tudom, hogy totál kakukktojás, de aki figyelemmel követi az NFL-t az tudja, hogy ezt a mérkõzést veszi körül a legnagyobb rivalizálás. Az NFL történelmének két legsikeresebb csapata, így különösen nagy a média figyelme erre a mérkõzésre. Én Green Bay szurkolóként mindenképpen megnézem végig izgulom majd ezt a meccset. A rivalizálást mélyíti, hogy amerikai viszonylatban közel van egymáshoz a két város, valamint minden évben játszanak egymással legalább két mérkõzést (miután csoportellenfelek). Érdekesség, hogy 181 mérkõzésükbõl csak most fognak másodjára egymás ellen játszani a play off körben.

A címeket tekintve a Packers vezet, 12 alkalommal lett az NFL legjobb csapata, 8 konferencia gyõzelem a nevük mellett és 13 alkalomal nyerte meg a csoportját.
A Bears 9 NFL, 4 konferencia és 17 csoportgyõzelmet számlál.
 
Szemtõl szemben a Chicago nyert többször, 181 ütközetbõl 92-õt vitt a Bears, 83-at a Packers és 6 mérkõzés maradt eldöntetlen.
 
A legutóbbi meccset a Green Bay nyerte 10-3 arányban.

 
És a nagy kérdéssel zárom le az írást:
Van igény erre a sorozatra vagy nem? (Február 7-ig lehet válaszolni a kommentekben)

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!