Dimitar Berbatov, a megosztó

A cím nem véletlen, volt már hasonló címmel írt bejegyzés Naniról is, bár nem én írtam. Így az író utólagos engedelmével a szerzõi jog díjairól késõbb tárgyalunk. :) 

Berbatovot sokan nem kedvelik, reményeim szerint azonban egyre többen igen. Pár hónapja olvastam egy angol oldalon egy kiváló megfogalmazást arról, hogyan viszonyulnak Berbatovhoz a futball szurkolók. (Nem csak a United szurkolói, bár észrevételem az, hogy más csapatok szurkolói sokkal inkább látják az értékeit, mint a United-fanok), eszerint tíz emberbõl egy érti meg õt és a játékát, a többiek pedig emiatt nem kedvelik. Hasonló a helyzete, mint az adott kor legnagyobb mûvészeinek. A kortársaik többsége õket sem értették meg, késõbb mégis hatalmas mûvészekké váltak.


Nem tudom, hogy én megértem-e a játékát, de mindenképp védem a azok ellen, akik szídják és eladnák, mivel hasznos tagja a jelen Manchester Unitedének.

Ezért szeretném vázolni azt, ahogy én látom a bolgár labdarúgását:

Kezdem az átigazolási díjjal: (a felsorolt pontok a footballtransfertavern segítségével)

Klubrekordnak számító, 30,75 millió fontért érkezett Dimi a Tottenhamtõl. Ezt tudta mindenki. Sokak emiatt is irreálisan sokat vártak tõle. Van egy olyan sejtésem, akik így tettek, alig látták õt játszani a Spursben, vagy netán még a Leverkusenben.

Miért is került ennyibe Berbatov? Az átlag futball szurkoló egy játékosért kiadható összeget annak tükrében határozza meg, amilyen a teljesítménye. Emiatt például nem értik, miért került ugyanannyiba Bébé és Van der Vaart. Kicsit belemennék az átigazolási témába is elõször, hogy érthetõ legyen, miért is adott Ferguson ekkora összeget Berbáért.

Minden játékos átigazolása egyedi, nem lehet hasonlítani más játékosokhoz. Rengeteg tényezõje van annak, kit mennyiért vehet meg egy klub.

1. A jelenlegi klubjának el KELL-e adnia a játékost? Bármi oka lehet, hogy egy klubnak el kell adnia valakit. Leginkább a rossz pénzügyi helyzet miatt történhet ez meg, amivel a vevõ klub jár jól, mert így alacsonyabb árat tud kialakítani. Berbatovra és a Tottenhamre levetítve nem állt fenn ilyen helyzet, így a piaci ára nem csökkent a játékosnak.

2. A jelenlegi klubja el akarja-e adni a játékost? Ha a játékos klubja nem akarja eladni az illetõt, az ár egyértelmûen emelkedik bizonyos szintig. Fõleg, ha az adott játékos folyamatosan az elsõ csapat tagja. Ha padon ül leginkább, más kérdés. Az utóbbira jó példa Van der Vaart esete. A Real nem akarta eladni. Viszont a szerzõdésébõl már nem volt sok hátra, és mivel a játékos nem akart maradni, így az átigazolási idõszak végén engedett a Madrid, mert nem akart még nagyobbat bukni azzal, hogy újabb négy hónapot padozzon a holland, amivel még lejjebb megy az ára. Berbatovra vetítve a dolgot, a Spurs nem akarta eladni, ráadásul szerzõdésébõl is még rengeteg volt hátra, így az árat ez is emelte.

3. A játékos szeretne távozni? Berbatov esetében 2008-ban ez fenn állt, ezzel pedig a vevõ klubokat segítette. Ugyanis bármennyire is szerette volna megtartani a Spurs, végül nem kockáztatta meg a londoni gárda azt, hogy olyan játékosa legyen, aki el szeretne menni. Ne feledjük, szerzõdésébõl még rengeteg volt hátra! Ez a pont az ár csökkenéséhez vezethetett.

4. Mennyire jó játékos? Teljesen szubjektív dolog, de nagyon fontos tényezõ. Sok szurkoló csak ezt nézi egy átigazolásnál, tévesen! 

5. Milyen poszton játszik? Elég megnézni minden idõk TOP 10 átigazolását, az elsõ hat támadó. A mai világ sajátossága ez, a csatárok, támadó középpályások sokkal drágábbak. Berbatov csatár, ezáltal az ára az átlagnál magasabb.

6. Milyen nemzetiségû? Angliában az angol játékosok az átlagnál drágábbak. Ugyanez a helyzet a többi topligánál is. A saját nemzetiségû játékosok (bizonyos szabályozások miatt is) drágábbak. Berbatov esetében ez nem számított, mivel nem angol. De jó példa erre Darren Bent tegnapi esete. Az érte kívált 24 millió font egyesek szerint rengeteg.

7. Mennyi van hátra aktuális szerzõdésébõl? A Bosman-ügy miatt nem csak a lejáró szerzõdésû játékosok körüli átigazolások változtak, hanem azoké is, akiknek már csak maximum 1 év van a szerzõdésébõl. Õket is ki lehet vásárolni olcsóbban. Ezért került Özil, Van der Vaart, Khedira annyiba, amennyibe. Ezért vehette volna meg Rooneyt bárki 5 millió font körül a nyáron, ha nem hosszabbított volna. De ha aktuális akarok lenni, itt van Pienaar esete, nem véletln került csupán 3 millió fontba. Berbatov esetében még nagyon messze volt az utolsó 1 év(2011-ben járt volna le a szerzõdése) , így ez a pont sem csökkentette az árát.

8. Hányan érdeklõdnek iránta? Ez egyértelmûen az eladó klub malmára hajtja a vizet. Berbatov esetében nem Ferguson volt az egyetlen, aki szerette volna. Mark Hughes és a shitty is 30 millió font felett kínált érte, egyes információk szerint a Spurs az õ ajánlatukat is elfogadta, így a játékoson múlt, hova megy. De a képben volt még a Real Madrid is, sõt állítólag a Chelsea is. Így érthetõ, miért nem holmi 10 milliós árról beszélhetünk. Itt a jó példa ismét, Darren Bent. 24 millió volt úgy, hogy csak a Villa volt, aki akarta. Ahhoz képest az a közel 31 millió - látva a késõket - nem is olyan sokkal több. Nem igaz?

9. Hány éves? 27 éves volt Berbatov, amikor a Unitedhez került, így még 6-7 jó év simán benne lehetett akár.

Ezeken kívül még biztosan rengeteg dolog is szerepet játszik az átigazolási árban, mint például a játékos sérülékenysége. Egy kérdés ide, mindenki gondolja csak át a választ. Berbatov a két és fél éves eddigi United pályafutása alatt mennyit volt sérült?

De talán ami a legfontosabb az egészben, hogy minden játékos annyit ér, amennyit a klub hajlandó adni érte. A Manchester Unitednek megért Berbatov közel 31 millió fontot, ezért a bolgárt bántani teljesen értelmetlen dolog. Fõleg látva azt, hogy legtöbbször pont azok, akik emiatt Berbatovot megszólják, folyamatosan sztár igazolásokat követelnek nagy pénzekért.

Nézzük tovább azokat az állítólagos indokokat, amiket rá szoktak mondani:

A nagy "kedvencem", amikor azt mondják Berbatovra, hogy nagyképû és flegma.

Mondják ezt azért, mert volt egy olyan büntetõje, amit nagyon csúnyán ellazázott, majd végül ki is estünk a kupából (megjegyzem nem csak õ rontott akkor), valamint azért, mert sokszor másokkal kiabál a pályán. (Leginkább Nanival, de nem egyszer Rooneyval is.)

Azt a bizonyos büntetõt valóban csúnyán elszúrta, jogos is érte a kritika, de... Mondjon bárki olyan játékost, aki nem hagyott ki büntetõt! Itt van hirtelen a csatártárs Rooney. Talán kilenc büntetõjébõl négyet lõtt be! Persze, lehet erre azt mondani, hogy Rooney többet tett már a csapatért, mint Berbatov. Nem is nehéz, mivel dupla annyi idõt töltött már itt, mint a bolgár. 

De térjünk vissza arra, hogy nagyképû. Még ha az is lenne, akkor azt mondanám, igen, ez sajnos igaz. De eléggé nincs tisztában a nagyképû szó jelentésével az a személy, aki azt mondja egy olyan emberre ezt a jelzõt, aki a klubjáról egyetlen rossz szót nem szólt még akkor sem, amikor folyamatosan kimaradt taktikai okokból a kezdõbõl (ellenben tevezzel, aki egybõl sírt), aki olyan tisztelettel nyilatkozik a klubról, csapattársakról, menedzserrõl, mint õ, aki megnyerte a bolgár év labdarúgója díjat hetedszer és azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha többet nem szavaznának rá, hanem inkább a fiatalokra voksoljanak. Aki a Rovers elleni ötös után azt mondta, haza megy és a családjával tölti az idõt, a gyerekekkel játszik majd.

Nagyképû lenne, mert kiabál másokkal? Vidic nem teszi ezt? Rio sem? Rooney sem, Fletcher sem? Sokkal jobban kedvelem az olyan játékosokat, akik kommunikálnak a pályán a többiekkel, mint azokat, akik kukán néznek ki a fejükbõl. Elég megnézni azt, mikor kiabál Berbatov. Kéri a labdát ráadásul úgy, hogy mutatja is a kezével, hova kellene passzolnia a társnak. Nem azért kéri oda, mert õ kiváltságos és azt akarja, hogy neki passzoljon mindenki. Azért kéri oda ahova, mivel arra mozog és esetleg akkor lehetne átjátszani a védelmet. Amikor nem kapja a labdát (jelzem nem egyszer már én magam is fogom a fejem, mikor nem passzolnak a társak ütemben) egyértelmû, hogy szól a másiknak. Nem anyázza a másikat, aki kicsit is tud angolul, az le tudja olvasni a szájáról, amiket mond. Márpedig az, hogy lekommunikálja, mi volt a hiba, az bizony a Manchester United javára válik. És mint Manchester United szurkoló, nekem az a legfontosabb, hogy a csapattagok egyre jobbak legyenek CSAPATKÉNT. Ez kommunikáció nélkül lehetetlen. Ezért hiányzik nagyon Valencia, mert Berbatov talán vele érti meg leginkább magát. Nanival sajnos borzalmas a "kapcsolatuk". De Rooneynak is sokkal jobb Antonioval a kontaktja, mint a portugállal. 

Sokak szemében az is baj, hogy nem rohangál a pályán, mint valami mérgezett egér. Õk hozzák fel Tévezt, hogy mennyire jó is volt õ, mert a pályán ide-oda rohangált kergetve a labdát. Valóban, ez a két játékos között nagy különbség, bár megjegyzem azzal, hogy az ellenfél passzolt, és az argentin meg kergette a labdát, sokat nem értünk el szerintem. Annyiban jó volt, hogy zavarta a védõket, de labdát a támadó harmadunkban ezáltal nem sûrûn szereztünk, ez biztos. És el is érkeztünk az újabb indokhoz, amit sokan Berbatovról állítanak, hogy lusta.

Ha valaki azt a stílust szereti, hogy egy játékos rohangál, mint valami agyatlan, annak bármit lehet mondani Berbatovról, úgysem fogja megérteni és elfogadni. De azt kétlem, hogy lusta lenne, különben biztosan nem szerepelne United mezben. Ferguson nem hülye, miért tenne be olyat a csapatba, aki nem az elvárásainak teljesít edzéseken? És hogy ki is a lusta? Ismét jöhet a sokak által imádott Tevez, aki kritizálta Mancinit, mivel szerinte a napi két edzéssel túlhajszolja õket. Meglátásom szerint az õ stílusa nem arról szól, hogy rohangáljon ide-oda. Nem azért nem fut, mert lusta lenne, hanem mert a saját stílusa nem arról szól. Ha bárki rá akarná kényszeríteni Berbatovra, hogy kergesse a labdát úgy, ahogy kergette az argentin, nagy hibát követne el. Akkor már nem Berbatovot látnánk a pályán, hanem egy átnevelt játékost, akinek totál idegen a feladatkör és semmit nem érnénk vele. Akkor mondanám én azt, hogy az érte kiadott pénz sok volt. 
Ez kb olyan lenne, mint Rooneynak azt mondani, hogy állj meg a 11-es pontnál és annak csak a 10 méteres körzetében mozoghatsz. Egybõl nem az a Rooney lenne, akit megszokott a közönség. Értelme lenne? Nem sok.

 
Valóban lassítja a támadásainkat?

Szintén sokszor elõjön ez az indok, miért adnák el Dimitart páran. Mondván visszalép a labdáért, amit sokáig tart a középpálya elõtt és lelassulnak a támadásaink. Nem tagadom, van igazság abban, hogy visszalép a labdáért. Ahogy visszalép Rooney is rengetegszer. Ez a játékunk egyik része. Nem önmaguktól teszik, ez benne van a taktikánkban. Berbatov amikor vezeti a labdát, nem leszegett fejjel teszi soha, hanem rengetegszer nézi a társakat, sõt sokszor mutatja is nekik, merre menjenek, hogy tudjon passzolni. Megtehetné azt, hogy ha nála a labda, elõre vágja az ellenfél védelme mögé, lesz ami lesz módon. De csodaszép játék is lenne az, igaz? Ne várjon olyan támadásokat senki, amiket Ronaldo idején vezettünk, Ronaldo elment. Ráadásul elég csak megnézni, mikor Rooney jön hátra labdáért, semmivel nem gyorsabbak azok a támadások. Vagy említhetném Nanit is, aki folyamatosan cipeli a labdát, meg-megáll és próbál álló helyzetbõl kicselezni bárkit is. Sokkal jobban lelassul a támadásunk ilyenkor. Valamint ott van még Valencia hiánya is. Lendületes szélsõ esett ki fél évre, jelenleg nincs olyan szélsõnk, aki képes lenne bármilyen dinamikát vinni a csapatjátékunkba. 

Nem azt mondom, hogy nem lehetne gyorsabb a játéka néha, de biztos vagyok abban, nem õ az, aki leginkább lassítja a jelen Manchester United játékát. Miért vagyok ebben biztos? Mert Berbatov az egyik olyan játékosunk, aki meri játszani az egy érintõt nem egyszer. Márpedig ezzel a támadások nem lassulnak. Ha felé jön a labda, de észleli (direkt nem azt írtam, hogy látja), hogy mellette/mögötte felfut valaki, úgy ér bele a hozzá érkezõ labdába, hogy azonnal megy is tovább tõle ahhoz a játékoshoz, aki nagyobb lendülettel megy kapura. Rengetegszer alkalmazza ezt, meccsenként többször is.
 
Rengeteg helyzetet kihagy!
 
Ismét egy olyan állítás, amivel nem értek egyet. Ráadásul az írás végén lévõ összehasonlítások között böngészve meg is van cáfolva ez a kijelentés. Szerintem sokan ezt arra alapozzák, hogy a tavalyi év végén volt olyan 5-6 meccse, amikor tényleg kihagyta azt is, amibe csak bele kellett volna állnia és bepattan róla. Sokan erre emlékeznek csak, nekik ajánlom leginkább a már említett összehasonlítást. 


Még egy ok, amiért fontos tagja a csapatnak, a labdatartás.
A mai Manchester Unitednek két olyan játékosa van, akik elõsegítik azt, hogy minél többet nálunk legyen a labda, egyikük Paul Scholes, másikuk Dimitar Berbatov. Maga a labdatartás nem azt jelenti, hogy személy szerint ezen két játékos tartogatja meg a labdákat és cipeli folyamatosan, hanem remekül mozognak üresbe, kérik a labdát és azt akár szorongatott helyzetben is képesek tovább játszani. 


Lehet azt mondani rám, hogy elfogult vagyok vele szemben, nem tagadom, egyik nagy kedvencem a csapatból. Mert használja az eszét, mert minden meccsen vannak olyan megmozdulásai, ami a régi futballistákra emlékeztet (amikor bár lassabb volt a játék). Úgy ér a labdába sokszor,  amilyen labdaérintéseket nem látni mindenkitõl, a United játékosai közül George Bestnek és Eric Cantonának volt ilyen a stílusa. Az, ahogy Berbatov a labdához ér, ahogy sokszor tovább teszi a társaknak lazán, ahogy természetes neki, hogy egybõl tovább sarkallja pontosan, mind az elõbb említett két játékosra emlékeztet. Játéka nem elsõsorban dinamikára épít, mégis idén megmutatta azt is, ha õ van legelöl, akkor is képes gólokat szerezni. Ha kell, sprintel a támadásokkal, ha kell, visszalép védekezni. És ez a lényeg szerintem, amit nála nem szabad elfelejteni: HA KELL! Mert ha valamit nem kell megtenni, azt õ nem is fogja megtenni. Nem fog rohangálni a labda után, mert neki nem az a feladata. Nem azért igazolta le Ferguson, hogy azt játszassa, amit Tevez mutatott a pályán. Azért igazolta le Ferguson, hogy legyen a csapatban egy Dimitar Berbatov, akinek nem kellett senkit pótolnia, hanem akinek azt kell adnia, amit tud és amit tett a Spursnél is.
Aki látta több meccsen is a Spursben, az tisztában van vele, hogy ott is azt tette, amit itt. Nem azért vette meg Ferguson, hogy szezononként rúgjon 25-30 gólt. Az a játékosa már megvolt Berbatov érkezése elõtt, az illetõ a tavalyi szezonban meg is mutatta, hogy képes erre. Fergusonnak azért kellett Berbatov, mert azt akarta, hogy a csapat vele gólerõsebb legyen. És az eredmény Sir Alexet bizonyítja. (Tavaly több gólt lõtt a csapat annál is, mikor Ronaldo a 42 gólos szezonját futotta.)
 
Egyértelmûen a legjobb poszt neki az, ha nem õ van elöl, hanem van egy társ, aki nála kicsit elõrébb helyezkedik el. Ez volt Robbie Keane a White Hart Lane-en és ez volt Rooney tavaly is. Idén Wayne gyenge teljesítménye miatt Ferguson feltolta Berbatovot, az eredményességében meg is látszik. Nem adott annyi gólpasszt, mint tette eddigi PL szezonjai alkalmával, viszont úgy tûnik, a legeredményesebb szezonja lehet az idei, ami a gólszerzést illeti. 

 
Nem azt mondom, hogy más játékos, más rendszerben nem lenne hatékonyabb, mint Berba az utóbbi 3 szezonban játszott formációnk alapján.  De hogy egy olyan formációban, amikor van a szélen egy (ha kettõ lenne, még jobb lenne) gyors, robbanékony szélsõ, elõtte meg egy befejezõ, szerintem mindenképp az egyik, ha nem a legjobb választás oda a bolgár.  
Vannak neki is hibái, mint minden játékosnak. Voltak rossz periódusai, amikor a kihagyhatatlant is sikerült kihagynia, amikor rosszul passzolt nem egyszer. De ha valaki figyeli minden egyes kihagyott helyzet, vagy elrontott passz után Berbát, az láthatja, nem legyint, mint akit nem érdekel, hanem egybõl megbeszéli magával, mit is kellett volna tenni. Lõtt öt gólt a Roversnek, majd volt egy nagy helyzete, ami kimaradt. Nem sokan lõttek öt gólt PL meccsen, hatot senki. Nyugodtan ülhetett volna a babérjain az öt góljával, de nem tette. Kihagyott egy helyzetet és utána is magyarázta magának, mit kellett volna tenni, hogy jobb legyen. És ez minden meccsen látható, ha kihagy valamit, vagy ha csak rosszul passzol. Testbeszéd sokat elárul nem csak nála, a többieknél is!
 
És akkor még nem is beszéltem a poolnak lõtt mesterhármasáról. 82 évet kellett várni, hogy az Old Trafford közönsége mesterhármast lásson a Liverpool ellen. Aki ilyet tesz, az az illetõ szerintem sokkal több elismerést érdemel annál, mint amit az oldalon kap!
 
Biztos vagyok abban, ha idén gólkirály lenne, akkor is találnának valamit, ami miatt el kellene küldeni, ezeket a személyeket nem is kívánom meggyõzni Berbatov képességirõl, szerintem nem is lehet.
Aki szereti a bolgár játékát, biztosan érti mit írtam. Számomra a csapat egyik leghasznosabb tagja, az idei szezonban pedig mindenképp a csapat húzóembere. Nem lõ minden második meccsen gólt? Ki teszi ezt meg? Rooney? Tevez? Drogba? Anelka? Van Persie? Malouda? Bent? Carroll? Egyikük sem! Nem is azért szeretem a játékát, mert lõtt 15 gólt idén. Hanem mert amit õ sokszor a pályán tesz, az bizony a futball mûvészete. Ahogy észreveszi a társakat és passzol, ahogy labdához ér, ahogy tudja irányítani õket (nem véletlenül beszélt egy riportban arról, hogy pályafutása végefelé szívesen kipróbálná magát irányítóként), amilyen gólokat képes szerezni, mind-mind a futball mûvészetének egy-egy eleme. Olyan mûvet alkot pályafutása alatt, amit jelenleg talán többen nem értékelnek (bár angol fórumokat látva arrafelé nem olyan drasztikus a Berbatov-utálat, mint a Fanaticson), viszont akik értékelik, azok ámulnak és csodálják a szebbnél-szebb megoldásait. Eleganciát visz a futballba, amivel kitûnik az átlag labdarúgók közül.
  


Összehasonlító statisztika:

Lövés/Gól idén: (zárójelben a PL eddigi teljesítménye)
Berbatov 0.25 (0.17)
Tévez 0,19 (0,16)
Drogba 0,11 (0,16)
Torres 0,11 (0,21)
Bent 0,15 (0,22)
Rooney 0,06 (0,11)
Anelka 0,11 (0,18)
Van Persie 0,16 (0,13)
 
Idén fölényesen legjobb a helyzetkihasználása, minden 4. lövésébõl gól születik. Összességében  a nyolc támadó közül eddigi PL-t tekintve a negyedik legjobb kihasználásban, veri Rooneyt is. Meglepõ lehet egyeseknek, ez nem azt mutatja, mennyire borzalmas a helyzetkihasználása.

Kaput eltaláló lövések idén: (zárójelben a PL eddigi teljesítménye)
Berbatov 64% (62%)
Tévez 58% (59%)
Drogba 62% (53%)
Torres 62% (60%)
Bent 46% (57%)
Rooney 57% (57%)
Anelka 47% (63%)
Van Persie 68% (58%)

Idei évben csak az alig játszó Van Persie elõzi meg az "On Target" lövésekben, az összes PL szezonjukat figyelembe véve is a második helyen van Anelka mögött éppen csak lemaradva. Rooneyt ebben is veri, jóval pontosabban céloz tehát, mint a csapattársa.

Gól/meccs idén : (zárójelben a PL eddigi teljesítménye)
Berbatov: 0,77 (0,41)
Tévez 0,7 (0,44)
Drogba 0,38 (0,49)
Torres 0,33 (0,63)
Bent 0,4 (0,43)
Rooney 0,17 (0,40)
Anelka 0,21 (0,36)
Van Persie 0,27 (0,36)

A PL góllövõlista két éllovasa fölényesen vezet a többiek elõtt, de Berbatov idén veri Tevezt is. Ha az összes PL szezont nézzük, a bolgárnak összességében ha egy picivel is, de jobb a gólátlaga Rooneyénál. 
 
Meglepõ dolgok lehetnek ezek, amikre sokan nem figyelnek ezek szerint, csak arra, ami a hibája.
 
 

 
 
 

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!