Tevez és Berbatov – 1. rész

Hosszú szappanoperához hosszú írás szükséges. Idézetek, tények, sztorik, saját véleményem az elmúlt évek legmegosztóbb témájáról két részben.

Mindkettõ élete elég érdekes, ismerjük a sztorikat Tevez égési hegeirõl, milyen zûrös környéken nõtt fel, Berbatov apja börtönben volt, õt egy gengszter rabolta el, hogy az õ csapatához igazoljon, máskor egy playmate miatt kapott fenyegetéseket stb. De most maradjunk a focinál:
 
Carlos Alberto Martínez elsõ komoly gyerekkori klubja az All Boys volt, itt fedezte fel a Boca Juniors. Már az elsõ klubváltása sem ment simán, komoly vita alakult ki a két csapat között a gyerek miatt. Nem teljesen tisztázott, hogy ennek kapcsán, de ekkoriban változtatták meg a nevét a szülõk, az anyja után lett Tevez. Az All Boys 10 ezer dolláros kompenzációt kapott a Bocától. Innen következett Brazília és a Corinthians.
 
Tevez számokban:
 
- a Media Sports Investments (Kia Joorabchian cége) által részben birtokolt Corinthians 2004 végén 9,5 millió fontot (akkori értéken) fizet érte a Boca Juniorsnak, játékjoga ekkor került Kia kezébe, pontosabban az MSI és egy másik Kia offshore cég, a Just Sports tulajdonába
 
- 2006-ban a West Ham 12m fontot fizet érte, a PL megbünteti a klubot 5,5m fonttal, mivel szabálytalanul egy cégtõl igazolták, a kiesett Sheffield United bíróságra viszi a kalapácsosokat 30m fontot követelve
 
- a bíróság 20m font kártérítést állapít meg, ennek kifizetésére a WHU számára 4 év áll rendelkezésre, a kalapácsosoknak (Tevez bérét nem számolva) összesen 12+5,5+20=37,5 milliójába kerül a kaland, mivel nem estek ki és utólag sem zárták ki õket, utólag mondható megérte nekik, de csúnyább vége is lehetett volna
 
- 2007-ben a United szeretné leigazolni, azonban a játékjoga miatt hosszú vita alakul ki, a PL, FA, FIFA, CAS elé kerül az ügy, hiszen a WHU is pénzt akar látni, a United az MSI-tõl 2 évre kölcsönveszi 10m fontért, az MSI Tevezt a West Ham szerzõdésébõl 2m fontért vásárolja ki
 
- a két év alatt Tevez hozzávetõlegesen bónuszokkal együtt (sikerbõl volt elég) kb. 8-10m fontot keres, egyértelmûen véglegesíteni szeretnék
 
- 2009-ben a United leteszi az MSI által kért 25,5m-t és kiemelt heti 100 ezres becsült fizetést ajánl 5 éves szerzõdés keretében
 
- Tevez nem ír alá, inkább a City-be megy, az MSI 25,5 milliót kap (egyes források szerint pl. Telegraph szerint 32-t), fizetése heti 150 ezerre becsült + image rights bevételek + bónusz trófea esetén
 
Az MSI tehát nagyon komoly összegekre tett szert a botrányos átigazolások során, plusz ott a Kia és Tevez közti megállapodás is.
 
Nézzük az elsõ Unitedes évét röviden: Tevez nagyon örül, hogy a United játékosa, Ronaldo és Rooney mellett a játék is jól megy neki, élvezi hogy végre trófeákért küzdhet, szereti a drukkereket és gyakran hangoztatja milyen jó viszonya van Fergievel, Park és Evra pedig a legjobb barátai. 19 gól, bajnok és BL gyõztes lett. Nyáron Gill bejelentette, hogy a klub és az MSI megegyeztek, Tevez kölcsönszerzõdését véglegesre fogják cserélni. „Beszéltünk Carlosszal és a keret hosszútávú tagjaként tekintünk rá. Remek volt az elsõ szezonja. Nagyszerû játékos, jó korban van és mindenki kedveli. Tudjuk mit kell tennünk és mennyit kell fizetnünk. Az egyetlen ügy, hogy ki kell dolgoznunk számára egy hosszútávú szerzõdést. De ez nem probléma, megtehetjük szeptemberben, októberben, novemberben vagy decemberben. Sir Alex elmagyarázta neki és Carlos nagyon nyugodt.”
 
Ferguson a duplázás után is a csapatépítésen törte a fejét, harcos, gyors csatárai már voltak. Az új ember a technikás, elegáns játékstílusáról ismert Dimitar Berbatov. Mivel a bolgár az átigazolási idõszak végén érkezett, a teljes United felkészülésrõl lemaradt, így Fergie sokat játszatta fõleg Rooney-val együtt. Tevez szinte egész októberben nem volt kezdõ, csak csereként állt be. Aztán november-december során a rotáció neki is kedvezett. Fergie október végén: „A támadóinkat nagy figyelem övezi. Rooney élete formájában és remek párost alkot Berbatovval, aki most kezd belejönni a késõi átigazolás után és mert hiányzott a mi felkészülésünkrõl. Róluk beszél mindenki és én is ámulok a formájukon. De a gondolataim azon csatárunk körül járnak aki most kakukktojás. Carlos Tevezre gondolok, a tény az, hogy nem kezdettem annyi meccsen, amennyit õ szeretett volna. De a nagyobb képet nézve Carlos ugyanolyan fontos, mint akik most a címlapokon szerepelnek. Múlt héten leültem vele és kihangsúlyoztam számára, hogy teljes a hitünk benne, továbbra is top játékos az én szememben, a játékosokéban és a szurkolókéban is. Csak három csatár két pozicíóba nem fér be, és bár néha kísértésbe esem, hogy egyszerre szerepeljen mindhárom sztárcsatárunk, az én munkám a csapat egyensúlyának biztosítása. Ronaldo, Rooney, Berbatov, Tevez játszatása egyszerre komplikált. Bizonyos ellenfelek ellen lehetséges, de nem az igazi megoldás. Úgy gondolom Carlos megérti ezt és természetesen tudattam vele, ahogy igazából beindul a szezon, szükség lesz mindenkire.”
 
Tevez a szerzõdésérõl továbbra is azt mondta bármikor kész aláírni, a Unitedben akar maradni. December és január során voltak is találkozók Gill és az MSI között. Tevez január elején: „Az a szándékom, hogy a klubnál maradjak és a jövõ héten vagy akörül szerintem több beszélgetés lesz a szerzõdésemrõl. Az ügynököm folyamatosan kapcsolatban áll a klubbal és azt mondja minden nagyon pozitív. Tehát a klubtól függ. Más klubok is érdeklõdnek, de én a Unitednél látom a jövõmet. Nem tagadom, bonyolult szezon ez számomra. Nem játszom annyit, amennyit szeretnék, mert a támadók minõsége hihetetlen. Nem könnyû bekerülni a csapatba és szenvedtem. De ettõl még nem akarok távozni.”
 
Kia január végén lenyilatkozta, a kölcsönszerzõdés értelmében a United elsõ opciós joga január végével lejárt, ami azt jelenti Tevez a piacon van és más klubok is szabadon érdeklõdhetnek. Real Madrid, Manchester City stb. megindultak a spekulációk.
 
Tevez február közepén: „Nagyon nehéz volna elhagyni a világ legnagyobb klubját. Beszéltem az igazgatóval, de semmit nem írtunk még alá. Várunk júniusig és meglátjuk mi lesz. Remek érzés a Unitednél lenni, különösen a drukkerek miatt. De a klubtól függ maradok-e. Nekik kell eldönteni, hogy kellek, nekem meg azt mi jó a karrierem és a jövõm szempontjából.”
 
Kia ugyanekkor: „Carlos nagyon is United játékos továbbra is. A helyzete változatlan. A következõ hónapokban beszélni fogunk a klubbal Carlos jövõjérõl.”
 
Fergie március: „A Tevez-ügy egy média sztori. Mivel nem a mi játékosunk, minden ami vele történik elemezve van. Remek az újságoknak, hogy leírhatják Tevez nem játszik. De amikor Carrick, Fletcher, Giggs, Scholes nem játszik, az senkit nem érdekel. 23 játékosom van. A középpályán és a csatársorban Ronaldo, Rooney, Berbatov, Tevez, Park, Nani, Giggs, Scholes közül kell választanom. Nem játszhat egyszerre mindenki. Az olyan játékosok mint Ronaldo, Tevez, Rooney még mindig fejlõdnek. Számomra 26-27 évesen érik be egy játékos.”
 
Az Internazionale elleni meccs után Fergie a Sky riporterének elmondta, beszélt Tevezzel a személyes feltételekrõl.
 
Tevez április 2-án: „A kölcsönszerzõdésem lejár júniusban, de nem gondolok más csapatra, csak a Unitedre. A szurkolók szeretnek engem és a családom is nagyon boldog, tetszik Manchester és Anglia. Csak azon gondolkozom, hogy a Uniteddel trófeákat nyerjek és remélem a következõ szezonban is itt leszek. Nem akarok más csapatban játszani. Mindig a szívemre hallgatok és a szívem azt mondja lehetetlen, hogy elhagyjam az angol futballt. Ferguson a fõnök mindig, soha nem kétséges ez, de ugyanakkor úriember is. Attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztem tisztelettel bánt velem. A legnagyobb erõssége, hogy nála nincsenek sztárok, mindenki egyenlõ, mindegy hogy sok millióért jött vagy fiatal játékos aki keveset játszik. Amikor dolgozni látom õt, Carlos Bianchira emlékeztet, aki a Boca Juniorsnál volt az edzõm. Mindkettõ nagy hatással volt a pályafutásomra és mindkettõ tudja hogyan kell bánni az emberekkel.”
 
Tevez április 22-én: „Sok ajánlatom van, nem csak Spanyolországból. Látnom kell melyik klubba mehetek és mit lehet tenni. Nem csak a pénzt kell figyelembe venni, hanem mi a jó a családomnak. Szóval sok mindent át kell gondolnom. Ha 3-4 gólt szerzek, akkor sem játszom a következõ meccsen. Sok jó játékos van, de nekem szükségem van a rendszeres játékra. Nem játszottam fontos meccseken. A rangadón a Chelsea ellen nem játszottam. Az ilyen meccseken szeretek játszani.”
 
Fergie április 24-én: „Nem akarom, hogy boldogtalan legyen, mert fontos játékos számunkra. Minden jó játékos játszani akar minden meccsen. De ez lehetetlen ebben a bajnokságban. Úgy gondolom eredendõen maradni akar, ezen dolgozunk továbbra is, ezt rendre elmondtam neki. Többet nem tudok tenni. Remélem marad. Több percet töltött pályán mint Rooney vagy Berbatov. Hogy nagy meccseken mennyit szerepelt az más kérdés, de úgy gondolom elég sok nagy meccsen kezdett. Azt hiszem ha belegondolna ebbe, más véleményen lenne. Remélhetõleg a szezon végén rájön, bõven kivette a részét. Ezt mondom mindig a játékosoknak, adott a keret ami nekem van, mind válogatott játékosok, ha nyerünk valamit a szezon végén az összképet kell nézniük és a hozzájárulásukat a sikerhez.”
 
A hónapok során Rooney, Carrick, Evra, Ferdinand stb. szinte mindenki kifejezte, hogy remélik marad. Honfitársa Verón is azt tanácsolta neki maradjon, a Unitednél nincs jobb hely. Másik honfitársa, Maradona viszont a távozást javasolta neki.
 
Tevez május 1-jén: „Sokat padoztam, de én játszani szeretnék. Valóban, úgy fest a helyzet inkább távozom, mintsem maradok. Nem tudom mit hoz a jövõ, szívesen mennék Spanyolországba, de nem tudom. Nincs preferált klub, majd meglátjuk. Nem akarom elhagyni a Unitedet, de folyamatos játékra van szükségem, hogy a legjobbat nyújtsam. A szurkolók iránti tiszteletbõl amíg a United mezében játszom, mindent bele fogok adni a pályán. Személyes szemszögembõl a távozás a legjobb megoldás.”
 
Tevez május 10-én: „Szomorú vagyok emiatt, úgy érzem búcsúzom. Nem gondolom, hogy United játékos leszek a következõ szezonban. Megtettem minden tõlem telhetõt, de nem ajánlottak nekem szerzõdést, nem tettek értem ajánlatot. Úgy hiszem más klubnál leszek. Nem kezeltek családtagként, nem éreztem, hogy akarnak. A szurkolók családtagként kezeltek, de a klub nem igazolt le így nem tiszteltek engem mint labdarúgót. Jelentõsen megváltoztak a dolgok ebben a szezonban. Kimaradtam annak ellenére hogy nem játszottam rosszul. Sir Alex soha nem adott magyarázatot, de nem is kérdeztem, mert az nem az én stílusom. Nem igaz, hogy a családom boldogtalan Angliában. Nem igaz, hogy Spanyolországba akarok menni. A négyéves kislányom angolul tanul és a feleségem nagyon boldog Angliában. Maradni akarunk, az angol liga fekszik legjobban a stílusomnak. Bármelyik klub, amelyikhez igazolok a United riválisa. Szeretném megköszönni a United szurkolóknak a támogatást. Különleges helyen vannak a szívemben. Ha United drukker lennék, én sem szeretnék más klub mezében látni egy játékost, de azt hiszem elfogadják, én megtettem amit lehetett.”
 
Fergie május 13-án a Wigan meccs után: „Azt hiszem haladtunk az üggyel ma. David Gillnek jó találkozója volt, beszéltem Carlosszal és ajánlatot tettünk neki, amit remélünk elfogad. Nagyszerû játékos, nagyon sok fontos gólt szerzett és ma is egy újabbat.”
 
Felmerült a sajtóban, hogy a United jogászai –Tevez játékjogának sajátos helyzete miatt – kiskaput keresnek, hogy valamilyen Bosman-szabály féle megoldással ingyen szerezzék meg. Ezt Ferguson, Gill és Kia is cáfolták, mindkét fél tartotta magát a kölcsönszerzõdésben foglaltakhoz: 25,5 millió font az ár, a United a két év során bármikor érvényesítheti elõjogát amennyiben Tevez számára is megfelelõ ajánlatot tesz a klub.
 
Kia május 14-én: „Valóban tárgyaltam David Gillel, Tevez beszélt Sir Alex Fergusonnal, de nem kapott hivatalos ajánlatot.”
 
Fergie május 14-én: „A probléma, hogy nem egy klubbal tárgyalunk. Úgy gondolom Carlos részérõl rendben van a dolog, szerintem megfelelõ feltételeket kínáltunk.”
 
Predrag Mijatovic a Real Madrid sportigazgatója május 16-án: „Elõször négy hónapja kerestem meg Tevez képviselõit, hogy érdeklõdünk iránta. Azóta beszéltem velük, de kifejezték, hogy Tevez Angliában akar maradni, mert a családjának is ezt tartja jónak. Szóval úgy tûnik, ha nem a Manchester Unitedben marad, akkor más angol klubnál folytatja.”
 
Tevez május 16-án a bajnoki cím ünneplésekor a pályán a Sky-nak angolul próbálta kifejezni magát több-kevesebb sikerrel:
 
R: - Carlos, ez nap nagyon megható volt számodra?
T: - Nagyon. Az emberek, minden United drukker…nagyon megható.
R: - Mit jelent számodra, hogy a drukkerek azt éneklik Argentína?
T: - Nagyon megható, nekem szól…szeretem Manchestert, szeretem a szurkolókat, nagyon köszönöm.
R: - Amikor lecseréltek, integettél. Elköszönés volt az?
T: - Talán elköszönés, talán.
R: - Láttalak a kijárónál, sírtál? Zaklatottnak tûntél.
T: - Nagyon nehéz, nagyon nehéz a Manchesternek dolgozni.
R: - Nagyon könnyû kérdés: A Manchester Unitednél akarsz maradni?
T: - Nagyon nehéz.
 
Ugyanazon a napon a TyC argentin tv-nek: „Tudom, hogy nem a Manchester Unitednél fogom folytatni. Úgy érzem nem tisztelnek engem. Nem arról van szó, hogy 5 millióval többet vagy kevesebbet fizetnek, hanem azt érzem rosszul bántak velem. Vannak dolgok, amelyeket nem értek. Ha nem értesz egyet a menedzserrel a klub mûködésével…sok dologban nem hiszek, ami itt történik. Két éve vagyok itt és az igazgatók soha nem jöttek oda hozzám beszélgetni. Egyszer se volt találkozóm velük. Ezért jobb ha távozom, nem akarok Alex Fergusonnal és az igazgatókkal harcolni. Nem értem miért nem játszom. Megkértem Kiát, a következõ 10 napban ne beszéljen nekem az ajánlatokról, csak a maradék meccsekre akarok koncentrálni. Utána lesz egy hónapom eldönteni, hol fogom folytatni.”
 
Gill május 17-én: „A héten Kia Joorabchiannal megegyeztünk, hogy Tevez jövõjét június elején fogjuk tisztázni. Megegyeztünk, hogy ne legyen több üzenetváltás a sajtón keresztül, mert a csapatra nagy meccs vár Rómában, ez a legfontosabb. Aztán jól megérdemelt pihenõ következik neki is. Tevez nagy hatással volt a csapatra, fontos gólokat szerzett, szeretnénk ha maradna. De a tényleges gazdasági dolgokat még tisztázni kell. Júniusban folytatjuk.”
 
Fergie: „Az eredeti igények most nem tûnnek reálisnak. Mint más kluboknak is, nekünk is figyelembe kell venni a hitelválság következményeit. Ez most olyan idõszak, amikor óvatosan kell bánni a pénzzel. Ami Tevezt illeti, a legjobb az lenne mindenkinek, ha hajlandóak lennének kompromisszumra.”
 
Gill május 26-án Rómában: „Meg kell értenünk mit akar Tevez. Nehéz elhagyni a Unitedet. Itt vagyunk Rómában közeleg a döntõ. Errõl van szó. Érmekrõl, sikerekrõl amelyeket elérhetünk ezzel a kerettel. A Manchester United játékosai ritkán gondolnak csak a pénzre, õk arra gondolnak milyen nagy meccseket játszhatnak a szezon végén. Amit mi próbálunk csinálni, hogy a játékosok a United család részének érezzék magukat és megértsék mirõl szól a klub. A játék tele van olyan játékosokkal, akik valamilyen okból elhagytak minket és azt mondják a Manchester United után lefele vezet az út. Remélhetõleg jó tanácsot kapnak, megértik és helyesen döntenek. (általánosságban) A 2007-es egyezség alapján egyértelmû 25,5 millió fontot kell fizetnünk Tevez játékjogáért és a személyes feltételekrõl is meg kell egyeznünk. Ezt a döntést kell mérlegelni. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez az ár kicsit magas, de ez nem azt jelenti, hogy nem fizetjük ki ha biztosítani akarjuk a transzfert. Más klubok talán készek többet is fizetni, de mi egy bizonyos helyen mûködünk a piacon.”
 
Tevez május 29-én: „Kezdeni akartam Rómában, de a döntés az edzõé volt. De az elsõ percektõl egy támadóbb stratégiával talán más lett volna az eredmény. Nem volt ez jó idõszak számomra, mert több percet kellett volna játszanom. A jövõm most dõl el. Az ügynökeim tárgyalnak és várom a híreket.”
 
Nem vett részt a csapat szezonzáró díszvacsoráján. A sajtóban és a fogadóirodáknál a milliárdos arab sejk klubja, a Man City tûnt befutónak...
 
Folytatás innen hamarosan. Források: Sky Sports, BBC, manutd.com, Telegraph, Guardian, Times stb. Kommenteket inkább majd a 2. részhez írjátok!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!