Tevez és Berbatov – 2. rész

A szappanopera 2. része.

Június 20-án a Manchester United közleményben tudatta: „A klub lerakta a 25,5 millió fontot az asztalra és Teveznek 5 éves szerzõdést kínált, mellyel a klub egyik legjobban fizetett játékosa lenne. Csalódottan vettük tudomásul, hogy a tanácsadói arról informáltak, Tevez nem akarja a Manchester Unitedben folytatni, annak ellenére hogy a klub egyik legsikeresebb idõszakának volt részese. A klub szeretné megköszönni Carlos szolgálalait az elmúlt két szezon során és sok szerencsét kíván a jövõt illetõen.”
 
Tevez: „Nem éreztem a támogatást miután leigazolták Berbatovot, mert én voltam az ember arra a feladatra. Ferguson azt mondta ne aggódjak, de nem tetszett amikor gyakran a padra ültetett. Mindent megtettem a United mezéért.”
 
Július közepén aláírt a City-hez 5 évre. A sajtó szerint 30 milliós kivásárlási árat tett rá Kia, a Telegraph 32-rõl írt, a Times mindenféle titkos záradékokkal 47-et, ezt Kia tagadta, valószínûleg a City is azt a 25,5 milliót fizette ki érte. A fizetése heti 140-150 ezer font.
 
Ferguson július közepén: „Félig-meddig régóta éreztem, hogy távozni fog. Talán már januárban (eldöntötte Tevez), mert amikor beszéltem vele és ajánlatot tettem - azt hiszem az Inter meccs estéjén - ezután sosem válaszolt. Hívtam amikor Argentínában volt a szabadságán, üzenetet írtam kétszer, de soha nem szólt vissza, szóval eldöntötte. De jó játékos volt és remekül játszott nálunk. Nagyon jó egyezség volt két évre aztán mi is és õ is értékelte a helyzetet és nyilvánvalóan máshol akarta folytatni és mi minden jót kívántunk neki.”
 
Pár nap múlva ugyanebben a témában: „David Gill tett egy ajánlatot Kia Joorabchiannak szóval én beszéltem Tevezzel az Inter meccs elõtt és megmondtam neki beszéltünk Kiával. De nem hallottunk tõle ezután semmit. Véleményem szerint nem ér meg 25 milliót, de ez az én ítéletem, lehet tévedek. A drukkereknek meg vannak a hõseik és tisztelem a szurkolókat, boldog voltam az üzlettel amíg helyesnek tûnt. De egyszerûen nem ér 25 milliót.”
 
A távozáshoz egy bulvár adalék: A klub által bérelt másfél milliós ház olasz bútorait Tevez kutyái szétrágták és egyéb károkat okoztak a házban. A United szóvivõje elismerte 30 ezer fontos kár keletkezett, amit kiszámlázták Teveznek és ezzel a probléma meg lett oldva.
 
Ennyit az idézetekrõl, innen már mindenki emlékszik a szóváltásokra, Tevez visszaszólt Fergienek, összetûzésbe került Neville-lel, a szurkolók a „Fergie sign him up” helyett már azt énekelték, hogy „Who’s that twat from Argentina…” és hogy nem nyer már érmeket, röviden közellenség lett. Elképesztõen megosztó az õ személye. De õ maga és szavai, tettei is hihetetlenül ellentmondásosak. Gyenge angoltudása, téves idézetek, Kia befolyása stb. sok problémát okozott. Nevezzük így, a Tevezisták kritizálták Fergusont, Gillt, Glazeréket, Berbatovot mindenkit. A következõkben leírom, ahogy én látom: Örültem amikor 2007-ben Tevez a zûrös jogi huzavonák után - ha kölcsönben is – United játékos lett. Régebben láthattuk, ahogy még Dél-Amerikában United mezben mutatkozott és a sérülékeny Saha után jól jött egy harcos, fáradhatatlan csatár. Játékstílusából adódóan gyorsan közönségkedvenccé vált, mert minden labdát veszettül üldözött, látványos ahogy rohangált fel-le. Azonban a csapatépítés nem áll meg, Fergie valami pluszt, valaki különbözõt akart a csapathoz adni. Rooney és Tevez voltak a rohangálós bulldogok, Berbatov érkezett mint technikás, elegáns stílusú csatár. Magas, jól lát a pályán, jó meglátásai vannak és az elsõ érintése kiváló. Leverkusen, Spurs és válogatott mutató önmagáért beszéltek. Mivel utolsó nap érkezett, Fergienek be kellett építenie, amihez idõ kell. Tevez így kevesebb bajnokin kezdett, mint elsõ évében. Érthetõ, ha egy játékos mindig játszani akar hétrõl-hétre, de összességében egyetlen érvével sem tudok egyetérteni.
 
Azt állítja nem játszott eleget: Bajnokin tényleg kevesebb idõ jutott neki, de összességében több idõt töltött a pályán mint Rooney vagy Berbatov.
 
Azt állítja nem játszott fontos meccseken: Wembley-ben szuperkupa, Monacoban szuperkupa, (lehet ezt felkészülési meccseknek is nevezni, de mégis jár értük érem) Liverpool oda-vissza, Celtic és Villarreal 4-bõl 2 meccs, 2 klub vb meccs, Arsenal BL elõdöntõ és hazai bajnoki, Spurs idegenben, Spurs FA kupa, Spurs Ligakupa döntõ szintén a Wembley-ben, hazai városi derbi, a Macheda féle Villa meccs, ezeken mind kezdett. BL döntõben egy félidõ. (ami után lenyilatkozta, nem töltött elég percet a pályán, ha kezd nyertünk volna) Ezek nem fontos meccsek? Nos, akkor hajrá az EL-ben a Salzburgok ellen a félig üres City stadionban…Egy másik gondolat: egy menedzser mondhatja nah pl. a Wigan ellen nem játszatja pl. a legjobb védõjét, egy szurkoló is nyilván más hangulatban ül le egy Stoke elleni és más hangulatban egy Arsenal elleni meccsre. DE! Szerintem egy játékos ne rangsoroljon és ne panaszkodjon, hanem tisztelje a címert a mezén bárki ellen is focizzon. A BL döntõs megjegyzése sem tetszik: én azt mondom az a meccs akkor lett volna más, ha Hargreaves és/vagy Fletcher is játszik, plusz ha az elsõ 5-10 perc rohamaiban ahogy kezdett a csapat, bemegy egy helyzet. De nem ment be és tipikusan az a meccs volt két ilyen ellenfél között, hogy az elsõ gól dönt. Azt pedig a Barca szerezte. Érdekes módon Tevez kezdett egy szintén elég fontos meccsen a Spurs ellen az FA kupában mégsem nyertünk. Persze irónikus módon azt a meccset is mindenki a bûnbak Berbatov valóban bûngyenge 11-esére fogják, és arról nem esik szó elõtte egész meccsen Tevez sem váltotta meg a világot. Szóval kicsit érdekes ez a „ha kezdtem volna Rómában, lehet nyerünk” féle kijelentése.
 
Azt állítja nem tisztelték: Õ maga mondta mennyire jól bánik vele Fergie, Bianchihoz hasonlította, mennyire jól érzi magát a klubnál stb. Aztán volt képe lenyilatkozni, hogy nem tõrödtek vele, Fergie soha nem szólt hozzá két év alatt stb. Sok nyilatkozat, kép, felvétel bizonyítja (a második évben is) ahogy Fergie edzésen, meccsen nevet, beszélget Tevezzel. Érthetetlen miért hazudik Carlos. Pont Fergie, aki minden játékosára figyel, sokan második apaként tekintenek rá. Fergie, aki elutazott Ronaldo után Lisszabonba. Fergie, aki meglátogatta Van Nistelrooyt a mûtétje után. Fergie, aki beszélt Wazzával, hogy hozza helyre a házasságát. Fergie, aki levélben kívánt jobbulást a nem is United játékos komolyan megsérült Steven Defournak. És még sorolhatnám a sztorikat. Gill, aki nem csak CEO, hanem drukker is, aki ifi meccseken is ott van amikor tud (és nem csak a fia miatt), Sir Bobby az egyik legnagyobb úriember az angol futballban…két évig nem szóltak hozzá? Aha, persze.
 
Team player Tevez és squad player Tevez: A második szezonban világosan kiderült, hogy nem tudja elfogadni a menedzser döntéseit, képtelen megérteni a rotációt és hogy nem körülötte forog a világ, hanem a csapat a lényeg. Ez a hozzáállás azért különös, mert amúgy amikor játszott, teljes szívvel küzdött a csapatért. De a pályán kívül taktikailag miért nem volt képes felfogni? Nekem úgy tûnik nem képes két lépést elõre gondolkodni, nem látta be hogy az MSI és a gazdasági válság is szerepet játszik. Véleményem szerint, tekintve a Ronaldo, Rooney, Berbatov, Tevez négyest és eleve a keret méretét, szerintem Fergie megfelelõen kezelte a helyzetet, játszott mindenki eleget, mindenki kivette a részét.
 
Természetesen lehet mondani, hogy a klub miért nem tett korábban ajánlatot. Nyilvánvalóan Fergie egy másik fontos játékos szerzõdését sem hagyná, hogy az utolsó hat hónaphoz érjen, de Tevez ügye egyedi volt, hiszen õk mentek bele abba, hogy a 2 év során bármikor beválthatja az opciót a klub. Akkor miért lett sértõdés abból, hogy a klub kihasználta ezt az általuk is elfogadott helyzetet? Ugyanakkor végül letették a pénzt az asztalra, amire sokan mondják hiába mert késõn. De így is meg lehet fordítani a kérdést, Tevez miért nem írt alá? Ha annyira szerette a klubot és a drukkereket. Hat érmet nyert a Uniteddel!
 
Magánélet: Szintén elég ellentmondásos. Kb. havonta váltakozva nyilatkozta le, hogy mennyire boldog Angliában és hogy mennyire nem. Nem tud beilleszkedni, gondja van a nyelvvel és az életstílussal. Honvágya van, elege van a fociból, hiányzik neki az az élet amikor a favellában élt. Az évek alatt többször elmondta pár év és visszamegy a Bocához. Fiatalon Boca játékosként még azt mondta, nem tisztelik a focistákat Dél-Amerikában, mert nem tud elmenni szórakozni nyugodtan. Felesége, családja: Természetesen a feleségérõl is egyszer azt mondta boldog és a kislányuk is szereti Angliát, tanulja a nyelvet is. Máskor meg azt mondta Vanesa nem boldog Angliában és ezért nem terveznek sokáig. De jó pénzt Európában lehet keresni. A második kislánya koraszülött volt, ez is megviselte. A bulvársajtóból szerint Tevez összejött egy másik nõvel, amikor a felesége várandós volt, a felesége eleinte megbocsátott neki, de végül visszament Argentínába a két kislánnyal. Tevez emiatt depressziós lett. Tevez a Terry-Bridge affért azzal kommentálta, Argentínában minimum levágnák a lábát ha valaki olyat tenne. Egyik testvére 16 éves börtönbüntetését tölti, mert Tevez lánytestvérének barátjával fegyveres rablást akart végrehajtani.
 
Nagyon érdekes a City idõszaka is. Kizárta a Liverpoolt a United drukkerek iránti szeretetbõl. Inkább a városi riválist választotta, mely éppen százmilliókat költ minden átigazolási ablakban és valószínûleg komolyabb csaták lesznek a zajos szomszéddal, mint a gyengélkedõ Liverpoollal. Megkapta a kért garanciákat, folyamatos kezdõ lett, sõt köré építették a csapatot. Azzal a béna Welcome to Manchester poszterrel vele hirdették a „projektet”. Elmondta az a célja, hogy trófeákhoz segítse a City-t és neki az lenne elégtétel Fergievel szemben. Hihetetlen összegek elköltése ellenére az elsõ évben nem sikerült semmit elérni, lemaradtak a BL helyrõl és a kupákból is kiestek. Mancinitõl nyáron megkapta a csapatkapitányi szalagot is. Annak ellenére, hogy az angolja nem a legjobb és Zabaletán kívül alig barátkozott a többiekkel. Mancinivel sem jött ki, kritizálta az edzésmódszereket, valamint látványosan duzzogott ha lecserélték. Az új szezonban pedig épp akkor, amikor elmaradt meccsek miatt a City a tabella élére került, Tevez decemberben beadta az eligazolási kérelmet. Nem vett részt a klub karácsonyi partiján sem. Kifejtette, a szurkolókat szereti és mindent megtett a pályán, de már nyáron távozni akart. Akkor még meggyõzték és maradt. Vélhetõen azzal volt baja, hogy az ígéretek ellenére a klub nem végzett BL helyen. De az érzése nem változott és távozni akar. Családi okokat és honvágyat is említett. Az igazgatókkal helyrehozhatatlan a kapcsolata, de Mancinivel nincs gondja. Sem a tulajdonossal. Tevez ezek után nem hazarepült a családjához, hanem Tenerifére a barátnõjével. A City közleményben vágott vissza:
A klub és Mancini csalódottan vették tudomásul Tevez döntését és elutasítják a kérelmet. A családi ügyekre való tekintettel a klub elengedte és támogatta mindenben. Az átigazolási kérelem elõtt különösen értetlenül állnak, mert az elmúlt hónapok során (amikor Tevez sorra lõtte a gólokat) az ügynöke számos találkozót kért, hogy Tevez teljesítményének fényében újratárgyalják és fejlesszék a szerzõdését valamint további egy évvel hosszabbítsák meg. A klub ezt elutasította, mert eleve három és fél még hátra van és Tevez így is a klub legjobban fizetett játékosa, valamint szezon közben nem szokásuk tárgyalni.
Tevez visszatért Teneriférõl és felmerült inkább visszavonul, ha nem engedik el. A City közölte jogi lépéseket is tenne a kártérítésért. Ezek után Tevez leült Mancinivel és hirtelen minden oké lett. A klubvezetéssel „helyrehozhatatlan” kapcsolatot helyrehozták és Tevez visszavonta a kérelmet. A szerzõdésének idõtartama és a fizetése változatlan. A West Ham alelnöke Karren Brady: „A család, honvágy dolog bár megható, de akkor miért Tenerifére utazott, miért nem haza? Garry Cook és közte megromlott viszony is érdekes, ez egy indokolatlan támadás. Csak találgatok, de szerintem Kia ki akart csikarni egy komolyabb csekket, ilyen egyszerû ez. Pedig ezek a fizetések már most is undorítóan magasak.”
 
Pár nappal a kérelem benyújtása elõtt Tevez éppen panaszkodott, hogy a mai fociban túl nagy hatalma van az igazgatóknak, ügynököknek és a fiatal játékosokat csak a pénz érdekli. (A City tartalékcsapatának neve Elite Development Squad) Alapvetõen van ebben igazság, de különösen vicces, hogy egy olajsejk klubjának játékosa beszél a pénz káros hatásairól, valamint õ, aki Kia „tulajdona” mesél az ügynökök befolyásáról. Mintha Florentino Perez tartana elõadást a sajátnevelések fontosságáról és az edzõk iránti türelemrõl. Rooney-t sem az eszéért szeretjük, de õt Fergie helyretette amikor az ügynöke Paul Stretford nélkül beszélgettek. Wazza rájött mekkorát hibázott és két órán belül hosszabbított és bocsánatot kért. Kia és az MSI ügyeirõl szó lesz egy külön posztban a késõbbiek során.
 
Jogi és pénzügyi aspektusból:
 
Chris Heaton-Harris, a Brit Konzervatív Párt és az Európai Parlament sportügyekkel foglalkozó képviselõje: „Ez nálunk egyedi és bizarr eset, hogy nem egy klub birtokolja a játékjogot, hanem egy cég. Munkaügyi szempontból Teveznek szerzõdése van ezzel a céggel. De ha az Európai Bizottság elé ment volna, hogy fel akarja mondani ezt a szerzõdést, kapott volna támogatás Brüsszelbõl. Ez csak egy munkaszerzõdés. Nem lehet visszatartani a munkavállalót, ha nem akarja folytatni. EU törvények alapján joga van felbontani a szerzõdését. A futballszervezetek elképesztõen lassan értették meg (még 2007-ben) az ilyen szerzõdésekbõl fakadó problémákat. Már régen az Európai Bizottsághoz kellett volna fordulniuk, de inkább ölbe tett kézzel ültek és most ez az eredménye. Ha az FA és az UEFA rögtön Brüsszelhez fordul, egyik ilyen szerzõdés sem létezne, ügy megoldva. Bosman egy klubhoz volt kötve, Tevez egy céghez van kötve. Nagyon kicsi a különbség.”
 
Az újságok nem foglalkoztak ezzel, de nem lehet tudni, hogy a 2007-es megállapodásban a fix összeg fontban vagy dollárban szerepelt. Kia a Corinthianshoz 18 millió dollárért igazolta és a hírek szerint 100 millió dolláros kivásárlási árat tett rá, nem is vitte egy nagy európai klub sem pedig Bayern, a két madridi csapat és persze United, Chelsea is figyelte, de ez most nem is lényeges. Hanem az, hogy akkor Brazíliában Kia dollárban üzletelt. Lehet Angliában is? 2009-re a válság után a font jelentõsen gyengült a dollárral szemben a 2007-es árfolyamhoz viszonyítva. Ami drágította Tevez árát, ha a szerzõdésben dollár összeg szerepelt. Ha nincs errõl szó, szerintem akkor sem ért Tevez annyit. Hiába hajtós játékos, tekintve a motivációs gondjait, rotáció és menedzser meg nem értése, panaszkodások, hangulatváltozások, plusz Kia is… Két évre 10 millióért remek üzlet volt. De további 25,5 millió (össz. 35,5 millió) valamint a nem kis fizetése szerintem már sok, annak fényében hányszor elmondta nem boldog és honvágya van, nem tud beilleszkedni. Tekintve egy klubjánál se volt két évnél tovább, elég kockázatos lett volna ekkora kiadás. Pláne, hogy Rooney személyében van egy hasonló bulldog stílusú csatár. Az élet azóta rámutatott, jó hogy nem maradt. Mit éreznénk, hogy 10+25,5 millió font kiadása után Tevez a Unitednek is beadta volna a transzfer kérelmet? Nem volt boldog a Unitednél, most nem boldog a City-nél, hát van olyan klub, amely megfelel neki? Nem tetszett neki Fergie, veszekedett Mancinivel. Nálam Tevez nem fér be a Fergie korszak csatárainak Top 10-jébe. Épp azért, mert nem csak azt nézem mennyire hajtós és csupaszív játékos, hanem egyéb szempontokat is figyelembe veszek. Nekem fontos, hogyan beszél a játékos a menedzserrõl, megérti-e mirõl szól a klub, milyen a hozzáállása, hûséges-e. Én nem értem Tevezt. Röviden a klubváltások történetei, elõre leszögezve, hogy a pályán beleadott mindent, mégis valami sosem volt kerek:
 
Boca Juniors
 
Jól kezdõdik minden, a Bayern München érdeklõdött is érte, de a Boca elutasította õket. A végén Tevez elhagyja a klubot, mert az argentin média érdeklõdése túl sok neki és a családjának. A klub szerinte nem támogatja õt eléggé. Kijelenti a szurkolókat imádja, egyszer visszatérne.
 
Eltöltött idõ: két és fél szezon
 
Corinthians
 
Új klub, új kezdet, a drukkerek hamar megszeretik. A végén viták a csapattársakkal, az edzõvel és az elnökkel. Sztrájkba kezdett. A 2006-os VB után nem jelent meg a kiesés ellen harcoló Corinthians edzésén, mert nem kedvelte az aktuális edzõt. Emerson Leao: „Tevez megint hiányzott, szóval nem történt semmi új. Engedély nélkül van távol.” A jó Carlos egy koncerten énekelt Buenos Airesben, valószínûleg Kia már mondta neki: irány Európa. Kijelenti a szurkolókat imádja.
 
Eltöltött idõ: egy szezon
 
West Ham United
 
Rögtön közönségkedvenc lesz, bár a csapat nem szerepelt jól õsszel. Vitákról keringtek hírek az öltözõbõl, a társakkal és a menedzserrel. A Sheffield United elleni lecserélése után levágott hisztije miatt a csapattársak arra ítélték a heti bérének felét adja jótékony célra és brazil mezben menjen edzésre. Utóbbit persze Tevez argentínként elutasította. Egy alkalommal engedély nélkül utazott Argentínába. A West Ham sok pénzt veszít miatta a bíróságon, de nyer vele a pályán, megússzák a kiesést. Azonban rosszabbul is járhattak volna a kalapácsosok. Tevez távozik, de kijelenti a szurkolókat imádja.
 
Eltöltött idõ: egy szezon
 
Manchester United
 
Remek elsõ szezon, rögtön közönségkedvenc lesz, nagyon boldog. Második évben irigykedés Berbatovra, panaszkodás, hogy nem játszik eleget, minden lecserelést duzzogva fogad.  Szerinte a menedzser és a klubvezetés nem tiszteli õt. Nem tetszik neki a rotáció. Panaszkodik, hogy nem boldog, családi okok. Távozik a klubtól, de kijelenti a szurkolókat imádja.
 
Eltöltött idõ: egy szezon
 
Manchester City
 
Nagy tervei vannak, a szurkolók kedvence lesz rögtön, mert bosszanthatják a United drukkereket. Kiesés mindkét kupából, bajnokságban döntetlen döntetlen után, edzõváltással sem sikerül elérni a BL helyezést. Nyáron Tevez távozni akar, de az ügynöke meggyõzi maradjon. Panaszkodik az angliai életre, hiányzik neki a családja és a régi élete. Fél év elteltével beadja az átigazolási kérelmet. Nyilvános viták a menedzserrel, az igazgatókkal. De a szurkolókat imádja. A klub nem enged, sõt az ellenkezõjére hivatkoznak miszerint Kia hosszabbítást akart és több pénzt, a kérelmet elutasítják. Tevez elõbb visszavonulást emleget, mire a klub pert. Tevez meggondolja magát és marad. Kijelenti mégis nagyon boldog és imádja a klubot és a szurkolókat.
 
Eltöltött idõ: másfél szezon eddig…
 
Mint látszik hihetetlen kettõség jellemzi, sokszor jól játszik, gólokat lõ, kihajtja magát, nem ismer elveszett labdát, közben mégis botrányok övezik folyamatosan és nem bír egy klubnál megmaradni. Plusz az ügynöke...
 
Dimitar Berbatov
 
Elõre megmondom, nekem nagy kedvencem a bolgár. Végigkövettem a Leverkusen és a Tottenham pályafutását és izgalmas nap volt, amikor az utolsó órákban sikerült leigazolni. Emlékszem néztem élõben SSN-en, az egésznek különleges hangulata volt. Azon a napon a Spurs a City-tõl is kapott ajánlatot, de Berbatov csak a Unitedbe akart igazolni. Nem fut ok nélkül, nem elég egyenletes a helyzetkihasználása, de összességében újat hozott a csapatba. Kiveszi a részét az elõkészítésbõl, sok gólpasszt ad és sok potenciális gólhelyzetet teremt váratlan húzásaival. Sokan hiszik, Fergie zsákbamacskát vett, pedig nem:
 
Berbatov, Spurs, PL 06/07
Percek: 2715
Gólok: 12 (listán 8.)
Gólpasszok: 11 (listán 4.)
 
Berbatov, Spurs, PL 07/08
Percek: 2991
Gólok: 15 (listán 5.)
Gólpasszok: 11 (listán 4.)
 
Berbatov, United, PL 08/09
Percek: 2643
Gólok: 9 (listán 25.)
Gólpasszok: 10 (listán második)
 
Berbatov, United, PL 09/10
Percek: 1851
Gólok: 12 (listán 10.)
Gólpasszok: 6 (listán 22.)
 
Tekintve a kevesebb játékidõt és hogy a Spursben kifejezetten rá volt szabva a taktika, nem számít rossznak a statisztikája. Hasonló, nincs kirívó különbség. 70 Spurs bajnokin 27 gól. 69 United bajnokin 27 gól és 18 gólpassz. Rooney elsõ 69 meccsén 24 gól és 13 gólpassz. 09/10 szezonban Berbatov átlagosan 2,2 gólhelyzetet teremtett meccsenként, ami rekord volt. Miért lenne zsákbamacska? Mégis Berbatovot nem mindenki értékeli. De ez számomra még nem is lenne baj, ha nem egyenesen gyaláznák, Berbaflop, bolgár kertész stb…Ha 15 millióért jön, akkor mindenki azt mondaná megérte. Azonban a klubrekord közel 31 millió miatt (amirõl nem tehet) sokan kritizálták és a sajtóban is nyomás alá került. Mindenki tudta, Levy lehúzta a klubot, de Fergie nem véletlenül akarta õt. Az új szezonban tovább javult a formája, ha a szezon második felében egy gólt sem rúg, akkor is többet csinált mint tavaly, vagy elõtte. Semmi szégyenkeznivalója nincs játékát illetõen Drogba, Tevez, Torres, Rooney féle agyonsztárolt csatárokhoz képest. Több mint hat évtized után õ szerzett mesterhármast a Liverpool ellen. Persze van miben javulnia, a statisztika nem mutatja ki, hogy nem elég egyenletes a teljesítménye. Egy jó nap mint a Rovers elleni ötös nagyon szép, de nyilván jobb ha inkább öt meccsen nyer a csapat egy-egy döntõ Berbatov góllal. Különös az is, amikor egy meccsen Nani, Rooney, Giggs, Berbatov mind gyengén játsznak és nem lövünk gólt, nem nyerünk, sokak szemében a bûnbak általában egyedül Berbatov. Nem fut eleget, lassítja a támadásokat, lusta mondják. Viszont máskor pedig õ tesz tovább egybõl egy labdát sarokkal, amivel rögtön indítja a gyors Nanit és második hullámra felér. Neki van meg a technikai tudása, hogy egybõl bokából tegye tovább a labdát. Egy érintés elég neki, vagy leveszi az ívelést és 2-3 védõ között megtartja amíg érkeznek a többiek. Nagyon jól lát a pályán és önzetlen. Gyakran számomra is frusztráló, amikor nem jön össze neki, de összességében nagyon jó vételnek tartom, teljesen érthetõ Fergie miért akart egy ilyen elegáns stílusú focistát. Saját bevallása szerint is jobban örül egy szép gólpassznak mint egy gólnak, neki a lényeg a csapat nyerjen. Egy másik nagyon fontos tényezõ Berbatov személyisége és hozzáállása. Ellentétben Tevezzel õ elfogadja Fergie döntéseit, hûséges a klubhoz, soha nem panaszkodik a rotációra, megérti a taktikát amikor egy csatárral játszik a csapat és az általában Rooney. Amikor lecserélik, soha nem hisztizik, megveregetik egymás vállát Fergievel és kész. Szólt egy szót is, hogy miért jött Owen és Hernandez? Hogy nem játszik eleget? Panaszkodott, hogy nem kezdett a BL döntõn? Még a futási teljesítményét ért kritikákat is jól fogadja. Berbatov egyszerûen cool, mûvész típus. Néhány idézet tõle:
 
„Ha a pénz érdekelne, a City vagy a Chelsea ajánlatát fogadtam volna el. De engem a United meze érdekelt. A világ legnagyobb klubjánál akartam játszani. Boldog vagyok a csapatban. Minden olyan, amilyennek gondoltam. Ryan Giggs aki itt kezdett mindent, azt mondta nekem soha nem akart elmenni. Én sem akarok.”
 
„Én csak magam vagyok. Nem akarom, hogy másokhoz hasonlítsanak, különösen egy olyan legendához mint Cantona. Ha megkérdezik a többieket, azt mondják én egy csendes alkat vagyok. Nem beszélek sokat, inkább hallgatok és figyelek. Nem magamnak játszom, hanem a csapatnak. 75 ezer embernek játszom a világ legsikeresebb edzõje alatt, a legjobb játékosokkal.”
 
„Figyelem ahogy Sir Alex kezeli az embereket, gyakran leírom magamnak az edzésmódszereit. Olyan ez mint az iskola. Hol tanulhatnék többet, ha nem itt? A világ legjobb klubjánál.”
 
„Nem futok ok nélkül. Inkább készenlétben vagyok és figyelek. Õszinte leszek, ez a kritika hatással volt rám, de nem rossz irányban. Megnéztem a ProZone statisztikát és 9. voltam futómennyiségben. Talán túl sokat is figyeltem az adatokat, kicsit nerd vagyok. A szezon végére 4. lettem. Talán az új szezonban én leszek az elsõ! :)”
 
„Más a stílusom. Szeretem a területet és tartani a labdát. Így fel tudok szabadítani olyanokat mint Rooney és Nani, akik sokat futnak. De kész vagyok vért izzadni ezért a klubért.”
 
„Csalódott voltam, hogy nem tudtam örömet okozni minden szurkolónak. Korábban is azt mondtam a Manchester United drukkerei a bíráim és ez rendben is van így. Ez az õ csapatuk. Én vendég vagyok, egy nagyon kiváltságos helyzetben lévõ vendég. Szerencsés vagyok, hogy itt játszhatok. Ezekért az emberekért, ezért a menedzserért, ezekkel a játékosokkal. Nem tudom leírni az érzést.”
 
„Azzal, hogy a Unitedbe igazoltam, elértem a csúcsot. Ennél nincs feljebb.”
 
Számomra ez a hozzáállás mutatja, Berbatov teljesen megértette mirõl szól ez a klub. És ezért bosszant, amikor szidják õt United drukkerek, ahelyett, hogy hinnének benne. És Fergieben. Tevez pedig már a múlt, ideje lenne elfogadni.
 
Források: BBC, Sky, Telegraph, Guardian, Independent, Times, manutd.com, statisztikák stb.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!