O Clássico, Revierderby, South Wales derby

Soknak tûnhet a mai adag, de a televízióban 4-bõl csak 2 derbit tudtok megtekinteni. Ha múlt héten mérges voltam a Lille-Lens összecsapás miatt, akkor Porto-Benficára már nem is mondok semmit. Swansea meccset meg már el sem várom, hogy sugározzák., ehhez képest azt lenyomja a Sport 1 (aminek hihetetlen mód örülök, lentebb meglátjátok miért).

Porto - Benfica
Taça de Portugal, február 2. 21:30-23:30
 
A portugál klasszikus igen hasonló elõélettel, mint az Ajax-Feyenoord háború. Portugália két nagy kupahalmozója, kettejük ütközete mindig gigantikus presztizzsel bír.
Természetesen nem csak a sikeresség generálja az ellentétet, hanem az észak-dél pólus is. Lisszabon a déli laza életfelfogású emberek városa, emellet kulturális fellegvár és az ország fõvárosa. Porto az északi régió legjelentõsebb települése és a merevebb, polgári összefogásra inkább alkalmasabb emberek vidéke.
 
Trófeagyûjtésben a Benfica áll jobban, a 2007-ben létrehozott Ligakupa miatt, kétszer nyerték meg, míg a Porto egyszer sem. Így a totál összetetben 67-66-ra vezet a Benfica.
Benfica: 32 bajnoki cím, 27 kupagyõzelem, 2 Ligakupa, 4 szuperkupa, nemzetközi szinten 2 BEK gyõzelem tarkítja a palettát.
Porto: 24 bajnoki cím, 19 kupagyõzelem, 17 szuperkupa, 2 BEK/BL, 2 Világkupa/Világbajnokság, 1 UEFA-kupa és 1 UEFA-szuperkupa
 
Szemtõl-szemben egy lehelettel a Porto áll jobban, 217 ütközetükbõl 83 alkalommal nyertek, a Benfica 81 gyõzelemnél tart és 53 alkalommal született döntetlen az összecsapásból.
Kupára leszûkítve érdekes dolgot tapasztalhatunk. Itt a Benfica áll jobban és nem csak egy lehelettel. 38 csörtébõl 22-11 a mérleg és 5 döntetlen.

Legutóbbi mérkõzésüket a Porto nyerte egy nagyon sima 5-0 alkalmával.

 
Borussia Dortmund - Schalke 04
Bundesliga, február 4. 20:30-22:30, Eurosport 2
 
A Ruhr-vidék két kiemelkedõ csapatának ütközete Németország legnagyobb derbijeként van számon tartva. Hangsúlyoznám, hogy a két cspat nem Németország igazi zászlós hajói (noha a BVB nyert BL-t), hanem a régióé. A két csapat összecsapása a helyi fasza gyerek címért megy.
A Schalkét alapították elõször és õk a gazdagabb polgárok csapata, míg az öt évvel késõbb megalakult Borussia a munkásosztály támogatását élvezte. Természetesen manapság teljesen homogén összetételûek a szurkolótáborok.
 
Trófeagyûjtésben a Schalke áll jobban, de a fontosabb trófeákat a Dortmund szerezte meg.
Schalke: 7 bajnoki cím (Bundesliga 0), 4 kupa, 1 Ligakupa és 1 UEFA kupa
Dortmund: 6 bajnoki cím (Bundesliga 3), 2 kupa, 1 KEK, 1 BL gyõzelem és 1 Világkupa siker
 
Szemtõl szemben is a Schalke tart elõrébb, 132 mérkõzésbõl 55-öt nyertek 33 alkalommal döntetlent értek el és 46 meccset buktak el.
Bundesligában viszont tök egál a helyzet: 27-21-27.
 
A legutóbbi találkozást a Dortmund nyerte 1:3-ra.

 
Swansea - Cardiff
npower Championship, február 6. 14:15-16:15, Sport 1
 
"Kicsi a bors de erõs!" Ezzel az elcsépelt mondással kezdeném eme kiváló derbi bemutatóját. Igazi kiscspatok véres küzdelme. A futballhuliganizmus ezen a párharcon mindig felüti a fejét. Wales királyi címéért megy a küzdelem és a szurkolók ehhez igazodnak. Ha kell, a tengerbe üldözik az ellendrukkereket. Ezt az összecsapást mindenképpen megtekintem, mert elõre borítékolható a fergeteges hangulat és az igazi háborús felfogás a pályán.

Miután két kiscsapatról van szó és ezenkívül walesi csapatokról, 1 igazi trófeáról tudok beszámolni, a Cardiff megnyerte az FA-kupát.
 
Szemtõl szemben már viszont sokkal inkább kiderül, hogy a Swansea a kicsik szerepét tölti be. 156 meccs, Cardiff 75, Swansea 44, döntetlen 37 született.
Liga ütközetekre lebontva érdekesség, hogy a Swansea áll jobban: 53 meccsbõl 20-at nyertek, 17-et buktak és 16-szor lett döntetlen a vége.
 
Legutóbbi mérkõzést a Swansea nyerte 0:1-re.

 
Hamburg - St. Pauli
Bundesliga, február 6. 15:30-17:30, Eurosport 2
 
Olyan sokat nem lehet errõl a derbirõl írni. A HSV gigantikus fölénye igen nagy irigységet szült a St. Pauli drukkerek szívében. A szokásos szempontokat is eldobom ennél az elemzésnél, hiszen a HSV 16 nagy trófeát birtokol, a St. Pauli mérlegén meg egy mágikus nulla áll.
Ez a mérkõzés a bizonyítés rá, hogy a városi derbiket mindig utálat veszi körül, ha sikeres mindkét csapat, ha szakadéknyi a különbség.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!