Második negyedéves jelentés

A Q2-es negyedév pénzügyi beszámolójának fõbb adatai.

Február 25-én az MU Finance közzétette a Red Football 2011 Q2-es negyedévének (azaz 2010 okt-nov-dec) eredményeit. 

 
2010 utolsó három hónapjában 7,1 %-kal nagyobb volt az összbevétel 2009 ugyanezen idõszakához képest. A meccsnapi bevételek 1 %-kal csökkentek annak ellenére, hogy mindkét negyedben ugyanannyi (10) hazai meccset játszott a csapat. Az átlagnézõszám 72862-rõl 71851-re csökkent. Ezt a csökkenést az októberi ligakupás Wolves meccs okozta, melyet csak 46083-an láttak az Old Traffordon, szemben a 2009 decemberi Spurs elleni ligakupa találkozóval, melyen több mint 57 ezren voltak. A TV bevétellel most a negyedéves adat alapján nem foglalkozom, hiszen ez az adat éves viszonylatban érdekesebb, majd meglátjuk hogyan szerepel a csapat. Értelemszerûen ha a tavalyi PL 2. és BL negyeddöntõnél idén jobban szerepel a csapat, akkor több pénz lesz. Plusz a PL nemzetközi közvetítési jogainak új szerzõdése is pozitív hatással lesz. Az FA kupában már most túlteljesítette a csapat a tavalyi szereplést, de a média bevételben az FA mindig kis pénzt jelent. Inkább a meccsnapi bevételekre van nagyobb hatással. Végül a kereskedelmi szektor: mint mostanában mindig, ismét itt található a legnagyobb növekedés, 32,8 %-os. A 6,3 millióval jobb eredmény az AIG-hez képest jobb Aon szerzõdésnek, a Nike szerzõdés új fázisának és az ebben a negyedben megjelent új szponzoroknak köszönhetõ. (Epson, DHL) A már korábban is létezõ Bharti Airtel szerzõdést a Q2-ben 4 évvel meghosszabbították és kiterjesztették 11 afrikai országra.
 
Kiadási oldal:

 
A negyedben bérekre kifizetett 33 millió azt mutatja közel 6,8 %-os volt a növekedés 2009 utolsó három hónapjához képest. Az üzemi költségek 22,7 %-os növekedését a klub az észak-amerikai túra költségeivel (ezek szerint ekkor fizették ki a számlákat) és a kereskedelmi üzletág növekedésével járó kiadásokkal magyarázta. Összességében a Q2-ben a bevételek 7,1 %-kal, a kiadások 11,5 %-kal változtak. 
 
Az elsõ és második negyedéves jelentések ismeretében a pénzügyi év elsõ felének (2010. júl. 1-tõl dec. 31-ig) fõbb mutatói az elõzõ ilyen idõszakhoz (2009. júl. 1-tõl dec 31-ig) képest:

 
Összbevétel terén 8,2 %-os növekedés, a kereskedelmi bevételnél 30,2 %-os növekedés. A londoni értékesítõ csapat komoly munkát végez, már nagyobb presztízsû és méretû irodákat bérelnek Mayfairben. Különösen remek a 6 hónapos viszonylatban a kereskedelmi bevétel eloszlása: 
 

Nike és Aon: 46,4 %
Partnerek és egyéb: 53,6 %

 
Általában a kluboknál a kereskedelmi bevétel döntõ többségét a mezszállító és a mezszponzor adja. Mint látszik, a United esetében már elmozdult a mérleg a „sok kicsi sokra megy” alapú szponzori szerzõdések irányába. Ezért jó hír a kereskedelmi igazgató Richard Arnold és David Gill által a Q2-ben kötött Epson és DHL megállapodás. Kereskedelmi szektort ért negatív hatás: a Sport+Markt cég által végzett felmérés szerint tavaly a Green & Gold kampány miatt a Nike 10 %-kal kevesebb pénzhez jutott a merchandising terén. A klub szerint csak a Megastore-ban tapasztaltak némi csökkenést, összességében elégedettek a mezeladásokkal.


9,7 %-os növekedés a béreknél és 15,9 %-os a költségeknél. A 09/10 H1 idõszakban a diagramon jelzett 25,2 millión kívül volt akkor még egy kivételes egyszeri költség 2,2 millió értékben. Ezt egy írországi ingatlan bérlése után kellett fizetni, melyrõl még évekkel ezelõtt a PLC határozott, de végül a klub nem használta a területet. A szerzõdés szerint 2015-ben lehet felmondani. Így 86 helyett 88,2 millióval számolok, ezért az összkiadások 8,8 %-kal nõttek 10/11-ben közel 96 millióra. 
 
A fenti két diagramból tehát látszik: az összbevétel és az összkiadás nagyjából kéz a kézben járnak. A játékosok fizetésének növekedésére természetesen figyelmet kell fordítani, de amíg a kereskedelmi szektor tudja húzni a klub összbevételeit, annyira nem vészesek a megemelt fizetések. A nyári játékosmozgás miatt változhat a helyzet negatív vagy pozitív irányba is. Annyi már biztos, hogy Van der Sar és Neville bére felszabadul. Hargreaves és Owen kérdéses. Ami a másik irányt illeti: minden bizonnyal egy középpályást igazolni fog Fergie. Lehet kapust is. A bérköltségekre hatnak az esetleges bónuszok, de ezt minden klub szívesen fizeti a játékosoknak, mert azt jelenti a csapat sikeres szezont zárt.
 
Adózás, értékcsökkenés, kamatfizetés és amortizáció elõtti eredmény változása:


3,2 %-os növekedés volt tapasztalható. Errõl már kissé kritikusabb véleményem van. Alapjában jó és általánosságban a legkisebb növekedésnek is örülni kell. Viszont belegondolva, hogy a kereskedelmi szektor gyors és jelentõs fejlõdése az összképben csak pár százalék javulást jelent…Ennek okai mint említettem a fizetések, mûködési és egyéb költségek növekedése. Remélhetõleg mint üzlet, a Manchester United tartani tudja a növekedési tempót.
 
A pénzügyi jelentés további lényegesebb pontjai:
 

Rooney és Anderson hosszabbítottak 2015. június 30-ig
Giggs vállal még egy szezont
Evra hosszabbított 2014. június 30-ig
Lindegaard leigazolása
MUTV nemzetközi értékesítése a tervek szerint halad
Teltházas meccsek, jó szereplés PL-BL-FA frontokon
Bruttó adósság: 489,4 millió font
Készpénz egyenleg: 134,5 millió font

 
A Q2-ben a klub 1,3 millió fontot költött az északi és keleti lelátó prémium boxainak fejlesztésére, bõvítésére. A negyedévre jutó transzferköltségek összege 3,6 millió. Ez alapvetõen Smalling és Bebe vételárának Q2-re jutó részlete.
 
Szerepelt egy közlemény összhangban Phil Townsend szóvivõ korábbi nyilatkozataival: 
 
„Az igazgatótanács figyelemmel kísérte a sajtóban megjelent spekulációkat, a Manchester United iránti esetleges vételi ajánlatról. A tulajdonosok továbbra is hosszútávon elkötelezettek. Nem történtek beszélgetések, a Manchester United nem eladó és a tulajdonosokat nem érdekli semmilyen ajánlat.”
 
Egy kis kitérõ: A Reutersnek nyilatkozott Qatar Holding képviselõje ugyanezt támasztotta alá, nem érdeklõdtek és nem is tervezik. Részvényesek a Volkswagenben, a Sainsbury’s-ben, megvették a Harrods áruházat, övék a Miramax filmstúdió. Szóval elég széles skálán fektettek be, de klubot még nem vettek. 2008-2009 során hasonlóan pletykálták a lapok, hogy a katariak megveszik az Evertont, de azokat a híreket is ugyanígy cáfolta mindkét fél. A katariaknak egyelõre a fociban szerintem elég a világrekord Barcelona szponzoráció és az, hogy megvették elnyerték a 2022-es VB rendezést. Így a már egy éve idõrõl idõre felbukkanó katari pletykákkal szerintem továbbra sem érdemes foglalkozni.
 
Visszatérve a klub beszámolójára: 24 millió fontért vásároltak a font alapú kötvényekbõl, azaz adósságot törlesztettek. Az adósság mértéke így 512,5 millió fontról lecsökkent 489,4 millióra. A lépéssel éves szinten a fizetendõ kamaton megspórolnak kb. 2 milliót. A megvásárolt kötvényeket azonban nem törölték, fenntartják a jogot, hogy a jövõben újra eladják. A beszámolóban le van írva, hogy a jövõben helyzettõl függõen további kötvényeket vásárolnak meg a piacról, vagy bocsátanak vissza a piacra.
 
A kp állomány a Q1-es 151,7 millióról lecsökkent 134,5 millióra. Aki követi a pénzügyi híreket tudja, ez az összeg fõleg a Ronaldo pénzbõl (80m) és az Aon által elõre fizetett összegbõl (35,9m) halmozódott fel. Plusz a klub által idõközben generált készpénz.
 
A tulajdonosok nem vettek ki osztalékot. Ed Woodward (Glazerék pénzügyi guruja) a konferenciahíváson ismét elmondta: továbbra sem fognak osztalékot kivenni.
 
Összegzés: a klub üzletileg kiváló állapotban van. A kereskedelmi bevétel az üzleti év végén el fogja érni a 100 milliós határt. Fontos, hogy már több pénzt kap a klub a kisebb partnerektõl összesen, mint a Nike+Aon párostól. Mivel a szokatlanul nagy kp állományon nem érdemes ülni, törlesztettek némi adósságot és ezzel az éves kamaton is spórolnak. Ugyanakkor bõven van pénz nyári igazolásokra, fejlesztésekre. Mint pl. a carringtoni bõvítés. A következõ két évben kb. 12 milliót költ a klub az edzõközpont bõvítésére és fejlesztésére. A terveket és az engedélyek kérelmeit már benyújtották a traffordi tanácshoz. A stadiont is bõvítgetik, alakítják folyamatosan. Az EBITDA az üzleti év végén kb. 105 millió lesz, ami világrekord. Kamatfizetés és egyéb, nevezzük „Glazer költségek” után is készpénz pozitív marad a klub az üzleti év végén.


 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!