Manchester United játékosok 1-tõl 29-ig

Ebben a cikkemben minden Manchester United játékost külön-külön szeretnék értékelni, mindenkinek a jó és rossz oldalát nézve. Igyekszem a realitás talaján maradni, és nem elfogultan írni mindenkirõl. Nem könnyû belátni saját hibáinkat, kedvenc focistáink hiányosságait, negatív kritikákat adni-kapni. Én úgy gondolom, hogy kritikusnak kell lenni, de igazságosnak is. Észre kell venni a rosszat, de ugyanúgy a jót is. Egyesek elfelejtik mennyit tett egy játékos a csapatért, és 1-2 rossz meccs után nagyon rossz dolgokat lehet olvasni egyes játékosokról. Ezért döntöttem úgy, hogy megírom ezt a cikket. Átfogó képet szeretnék adni az MU játékosokról. Persze, a saját szemszögembõl. Lehet vitatkozni, egyetérteni, ez a cikk lényege.

Pozitívum - nagy P-vel jelölöm, nem írom ki mindenhova, értelemszerûen a negatívum N jelzést kap.
 
1 - Edwin van der Sar
 
P: Világklasszis kapus, nem tipikus bravúrkapus, legnagyobb elõnye a megbízhatóság és a védelemmel való remek kommunikáció, de a bravúrok sem állnak messze tõle. Egyenletes teljesítmény, és mindkét lábbal fantasztikus. Levegõben szinte verhetetlen, él a játékkal és a védõk teljes nyugalommal hátra adják hozzá a labdákat, majdnem mindig megoldja még a szorítottabb helyzetekben.
N: 40 éves :D...félretéve a viccet, nem igazán lehet rosszat mondani Edwin-re...biztos vannak gyengéi, de én a 6 év alatt nem nagyon vettem észre. Ha jól emlékszem 1 potyát kapott a West Bromwich ellen, de senki meg sem említi, hisz annyiszor megmentette már a csapatot, és annyira lenyûgözõ teljesítményt nyújt.
 
3 - Patrice Evra
 
P: Termete ellenére remek a levegõben. Gyors, dinamikus, csupa izom balhátvéd, aki nagyon technikás is. Rendre felzárkózik a támadásokhoz, sok akció fut végig a bal oldalon köszönhetõen neki. Kényszerítõzni bárki tud vele, mivel jól fut be üres területre. A mai modern futball balhátvédjének prototípusa. Ha kell, védekezik, ha kell, támad, világklasszis szinten.
N: Gyenge beadások, az utolsó passzok valahogy sose jönnek össze. A nehezét mindig megcsinálja, már csak egy beadás kellene, de az bizony nem gyakran sikerül. Az utóbbi 1, másfél évben drasztikusan romlott a támadásokban való hatékonysága.
 
4 - Owen Hargreaves
 
P: Korunk egyik legintelligensebb játékosa a maga posztján, végigrobotolja a meccset, szûr, szerel, lefüleli az ellenfél támadásait, de elõrejátékban sem ügyetlen. Rúgótechnikája kimagasló, ezt bizonyítja a Fulham-nek, valamint az Arsenal-nak lõtt szabadrúgásgólja. Csapatember.
N: Iszonyú sérülékeny, de ez természetesen nem az õ hibája. Mivel csak egy szezont játszott, más negatívum nem jött át. Egyszerûen nem volt elég ideig a pályán, hogy lássuk miben gyengébb.
 
5 - Rio Ferdinand
 
P: Az elegáns középhátvéd. Mindig igyekszik megjátszani a labdát, ritkán látni tõle kapásból kivágott labdákat, inkább leveszi vagy megjátsza õket, ha tudja.  Nem kapkod, és mindig nyugodtan és tisztán végzi dolgát. Középhátvédként nagyon ritkán szabálytalankodik. Fejjátéka rendkívül jó. Hátvéd létére eléggé technikás.
N: Leginkább az utóbbi idõben helyezkedésben nem volt a legjobb, de szerintem ez annak tudható be, hogy két éve folyamatosan sérült. Kissé lelassult. Volt pár meg nem értett szituációja Edwin-nel, amibõl kaptunk is pár gólt, de ez szerencsére már a múlté.
 
6 - Wes Brown
 
P: Megbízható, két poszton is bevethetõ. Nem panaszkodik, csendben végzi dolgát (a pletykák szerintem kitalációk). Jól fejel, emellett, ha jobbhátvédként szerepel, nagyban segíti a támadásokat.
N: Szerintem õ az a hátvéd, akit a legjobban be tudnak ültetni a hintába a támadók. Egyéb más gyengeséget nem fedeztem fel nála.
 
7 - Michael Owen
 
P: Az egyik kedvenc játékosom a TOP háromból. Igazi befejezõ csatár, csukott szemmel is eltalálná a kaput, gyilkos helyzetkihasználás, alázatos hozzáállás. Ha kezdõ, ami nagyon ritka, majdnem mindig betalál. Helyezkedése, védõk mögé való bemozgása rendkívüli. Tudja mikor, milyen ütemben kell kilépni. Alacsony termetéhez képes nagyon jól fejel, ahogy egy top csatárnak kell is. Több lehetõséget érdemelne.
N: Szintén nagyon sérülékeny, a sok mellõzés miatt éles helyzetben néha sután találja el a labdát.
 
8 - Anderson
 
P: Erõs, gyors, szlalomozásra képes, sokszor megindul egymaga és nehéz megállítani. Nem fél a kemény ütközésektõl, odateszi magát. Ha jó napot fog ki, álomlabdák sokaságával képes megjátszani a társakat. Brazilhoz méltóan jól fedezi a labdát, és technikás.
N: Leghullámzóbb teljesítmény a csapatban. Pár jó meccs után képes nagyon rosszul játszani. Képtelen állandóan jó vagy átlagteljesítmény hozni. Borzalmas kapuralövések, gyalázatos helyzetkihasználás. Brazil középppályás létére szégyenszemre 2 gólt szerzett majd' 4 szezonon át. Fejjátéka nagyon gyenge, szinte alig ér labdába fejjel.
 
9 - Dimitar Berbatov
 
P: Technikailag a legképzettebb a csapatban. Olyan dolgokat mûvel a labdával, úgy szelíditi meg a 50-60 méteres átadásokat, amire nem sokan képesek. Átadásai látványosak, mindig próbálja játszani a futballt. Mozdulatai láttán megértjük, miért is annyira szép a foci. Törekszik a szépségre, de nem viszi túlzásba, éppen annyira színezi a játékot, amennyire kell. Góljainak nagy része a legszebbekhez sorolható. Képes szervezni a játékot, és majdnem mindig megtalálja a kiszemelt társat. Nagyon labdabiztos. A csapat érdekei a legfontosabbak számára.
N: Gyenge helyzetkihasználás, gólínség jellemzi idõközönként. Nagyon hangulatember. Érzései tükrözõdnek a pályán, ha nem megy neki, akkor láthatóan kedvét szegi. Sokszor marad lesen, és nem a gyorsasága a legfõbb erénye.
 
10 - Wayne Rooney
 
P: Labdakezelése Berbatov-éval vetekszik, de nincs benne a mozdulataiban az a finomság, az az elegancia. Õserõ, kihajtja magát a pályán, a 90. percben is képes 40-50 méteres sprintekre. Szélvészgyors, fejjátéka sokat fejlõdött, bivalyerõs bombák, remek passzok, valamint hosszú átadások sokasága.
N: A nyári afférját még a mai napig nem bocsátottam meg neki. Sokszor pár méteres passzokra képtelen, labdakezelése se mindig az igazi. Ha nem élvezi a játékot, az rengeteget ront a teljesítményén. Durva, néha elveszti a fejét, felesleges szabálytalanságok jellemzik. 
 
11 - Ryan Giggs
 
P: Abszolút legenda, legsikeresebb játékosa a csapatnak. Kiváló beadások, remek ütemben játsza meg a társakat, még 37 évesen is bolondítja a hátvédeket, ide-oda tologatós cselei még a mai napig bejönnek. Jól lövi a szabadrúgásokat, szögleteket. Nem rest visszajönni védekezni se.
N: Talán már túl körülményes, nem vállalkozik lövésre még egyértelmû szituációkban sem. Néha túl lágy passzok jellemzik.
 
12 - Chris Smalling
 
P: Elsõ szezonjában igazi meglepetés. A mélyvízben sem pánikolt be, higgadtan lehozta a meccseket. Meccsrõl meccsre magabiztosabb. 
N: Magassága ellenére sokszor veszít fejbárbajt, emellett helyezkedési hibák is fellelhetõk játékában. Szerencsére Vidic ebben sokat segít neki. Elõrejátékban botrányos. Kissé lassú.
 
13 - Park Ji-Sung
 
P: Csupaszív játékos, soha nem áll le. Hajt, robotol, képes a legnagyobb klasszisokat levenni a pályáról, ha az a dolga. Elég jól szervezi a játékot, jó meglátásai vannak. Utóbbi idõben eléggé gólveszélyes lett.
N: Szélsõ létére nem a legtechnikásabbak egyike. Itt-ott sután ér a labdába vagy továbbítja azt.
 
14 - Javier Hernandez
 
P: Ha így folytatja, Ruud van Nistelrooy góljainak számát is felülmúja. Egy dologhoz ért igazán, gólt szerezni. Ott van mindig, ahol kell. Kiugratásra a legalkalmasabb játékos a csapatban, és csereként behozva mindig ott a lehetõség arra, hogy betaláljon. Fejjátéka nagyon jó, helyezkedése kimagasló. Nagyon alázatos. Elsõ szezonjában egy idegen környezetben így teljesítve a világ legnehezebb ligájában biztosan kijelenthetjük, hogy igaz gólvágó.
N: Mezõnybe nem sok munkát végez. Sokszor felõrlõdik a védõk gyûrûjében, elesik, elnyomják. Ki kell szolgálni, magának nagyon ritkán teremt helyzetet. Passzjátéka számomra eléggé gyenge.
 
15 - Nemanja Vidic
 
P: A Vezér. A csapat legjobb hátvédje immár 2-3 éve. Igaz, Ferdinand sérülése miatt is alakult így, de úgy gondolom, hogy ha Rio ép lenne állandóan, akkor is Vidic lenne a jobb, minimum egy éve. De így már 2-3 éve a legjobb hátvéd egyértelmûen. Nagyon gólerõs, fejjátéka elöl és hátul is páratlan, valamint lábbal sem ügyetlen. Nagyon jó kommunikációs kézség. Mindenki tiszteli. 
N: Ferdinanddal ellentétben többet szabálytalankodik. Néha elszakad a cérna, és sajnos nem egyszer jut kiállítás sorsára. A legtechnikásabb csatárok bizony-bizony megforgatják a szerbet.
 
16 - Michael Carrick
 
P: Nagyon jól fedi le a területet, ebben talán a legjobb. Megszûrni az ellenfél támadásait, lezárni a területet elõttük, megszerezni a labdát, esetleg visszaszorítani a támadást és hátrapasszot kiváltani az ellenfélbõl. Képes hosszú indításokra, valamint nagy bombákra. Középhátvédként sem a legrosszabb.
N: Elõrejátékban az utóbbi idõben teljes impotencia. Tudom, nem ez a szerepköre MÁR, ennek ellenére ezt gyengeségnek veszem. Alibizés, nem mer kapura lõni még a 16-osról sem. Ha Scholes van mellette, teljesen alárendeli magát neki.
 
17 - Nani
 
P: Bivalyerõs lövések, képes váratlant húzni, Evra-val való remek kapcsolata a pályán, termékenység a gólok és gólpasszok terén. A csapat egyik húzóembere.
N: Botrányos beadások, lövéseinek nagy része a stadionon kívülre kerülnek. Az egyik legjobb lehetne a világon. Jelenleg messze van tõle. Okai: önzõség, arrogancia, rossz helyzetfelismerés (itt azt értem, hogy amikor lõnie kéne, passzol, és amikor passzolnia, akkor lõ), és a legrosszabb tulajdonsága a színészkedés. Minden meccsen fetreng a pályán vagy fekszik a füvön. Nagyon undorító és idegesítõ.
 
18 - Paul Scholes
 
P: A kedvenc játékosom. Passzok mestere, királya. Hosszú, rövid, kiugratás - ezek mind a kisujjában vannak. 40-50 vagy akár 60-70 méterre is pontosan társnak passzol. A legjobb játékszervezõ a csapatban, nagyon jól lát a pályán, intelligens játékos. Rendkívül labdabiztos, és talán a legjobb távoli löketeket õ adja le a kapura. 
N: Förtelmes becsúszó szerelések, két ütemet is késik néha. Ritkán, nagyon ritkán adja el a labdát, de ha õ adja el, akkor abból majdnem mindig életveszélyes szituáció kerekedik a kapunk elõtt. Már ritkán ér fel a támadásokkal.
 
20 - Fabio
 
A kis Fabio nem sok lehetõséget kapott, de biztató jeleket mutat. Nem is írok külön pozitívumokat és negatívumokat róla, hisz nem sokszor láttuk játszani. Legyen annyi elég, hogy nagy tehetség.
 
21 - Rafael
 
P: Senki sem számított ilyen áttörésre tõle. Folyamatos jó teljesítmény, egy az egy ellen nagyon jó, ebben sokat köszönhet gyorsaságának. Támadásoknál rendre ott van, és nem fél cselezni sem. Hosszútávú megoldás lehet jobbhátvéd posztra. Szerelései nagy része jó ütemû és tiszta.
N: Forrófejû, vad, durva dolgokra is képes, nem gondolva arra, hogy bajba hozza ezzel csapatát. Sokszor elöl ragad, és egy középhátvédnek kell kimenni a helyére.
 
22 - John O'Shea
 
P: Univerzális játékos. Bármilyen poszton hozni tudja azt az átlagteljesítmény, amire szüksége van a csapatnak. Jobbhátvédként pedig néha kiemelkedõt alkot. Nagyon jól védekezik, szinte kifogástalanul. Nem bonyolítja túl a szituációkat, egyszerû megoldások híve.
N: Elõrejátékban talán a leggyengébbek egyike.
 
23 - Jonny Evans
 
P: Amikor kellett, beugrott, amikor kellett, ott volt, és tökéletesen lehozott minden meccset. A rekord egyik aktív résztvevõje. Képes balhátvédet is játszani, ha nagyon úgy akarja a Mester. Általában magabiztos teljesítmény.
N: Jelenleg hatalmas formahanyatláson esett át, amit még mindig nem hevert ki teljesen. Néha buta megoldások jellemzik, és nem idegenek tõle a hibák se.
 
24 - Darren Fletcher
 
P: Olyan fejlõdésen ment keresztül, amit nem sokan tudnak elmondani magukról. Ferguson töretlenül bízott benne, és meghálálta. A csapat egyik állandó tagja. Mind támadásban, mint védekezésben sokat tesz a csapat játékához. Igaz, jobban illik neki a romboló stílus, de azért támadni is tud a skótok csapatkapitánya. Passzai egyre pontosabbak, és már egyre több hosszú átadása célt ér. Bevethetõ jobbhátvédként, de játszott már belsõ védõt is. Jelenleg a legeredményesebb középsõ középpályás.
N: Mostanába õ is kisebb formahanyatláson esett át, emellett többször volt sérült, mint eddig bármikor. Néha nagyon el tud tûnni a mezõnyben. 
 
25 - Antonio Valencia
 
P: Scholes és Owen mellett õ zárja a kedvenc játékosaim TOP 3-as listáját. Nagyon gyors, beadásai kiválóak. Tipikus vonalszélsõ, egyszerû cselekkel, egyszerû megoldásokkal. De nagyon eredményes. Kapura is veszélyes, emellett sokat segít a védekezésben. Alázatos. Talán a legjobb szélsõ a csapatban.
N: Túlságosan is csak az egyik lábát használja. Bár ez nem látszik meg a teljesítményén. Talán még a kommunikáció hiánya a másik hátrány. 
 
28 - Darron Gibson
 
P: Nagyon erõs lövései vannak, utóbbi idõben fejlõdött elõrejátékban. A lehetõségeihez képest gólerõs.
N: Nagyon el tud tûnni a mezõnyben, mintha pályán sem lenne. Néha úgy veszem észre, hogy rosszul helyezkedik. A legnagyobb erénye néha hátrány is. Olyan helyzetekbõl próbál lõni, amik vagy teljesen feleslegesek vagy pedig lenne jobb megoldás is.
 
29 - Tomasz Kuszczak
 
P: Bravúrokra képes, nagyon jók a reflexei. Szerintem megbízható, és lábbal is már egyre jobb. Én õt választanám elsõ számú kapusnak Edwin után.
N: Sokan a lábmunkáját szidták, régebben volt is vele gondja,  de most már az is rendben van. Itt-ott bizonytalankodik.
 
Lindegaardról nem írtam, mivel csak két meccset játszott. Obertan-t és Bebe-t direkt hagytam ki, mert bennük semmi pozitívumot nem látok. Talán Bebe-ben van potenciál. De feleslegesnek tartottam e két ''játékos'' értékelését. Szinte semmilyen hatással nincsenek a csapatra. 
 
Biztos rengeteg dolgot kihagytam, de nem akartam minden játékosról regényt írni, csak mindenkirõl pár sort, kiemelve a jót és a rosszat. Ahogy én látom.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!