Miért történik mindez?

Nem is olyan régen még örömmel ültem le a TV elé, hogy megnézzem szeretett csapatomat. Nem zavart az sem, hogy órákig keresgéltem egy jól mûködõ linket, mert nem volt Digisportom. Mikor elkezdõdött a mérkõzés én voltam az egyik legboldogabb ember a földön. De Gea játékba hozza a labdát, Scholes felnéz, odaíveli Rooneynak aki kegyetlenül bevarja.

Miért Van Gaal? Miért ilyen sok a sérült? Miért vagyunk ilyen rosszak? Mi történt a legjobb játékosainkkal? Miért adtuk el Chicaritot? Miért dobta a szemetesbe a klub mindazt, amit SAF felépített? A következõ cikkben saját gondolataimat fogom megosztani, aki nem ért egyet vele, kommentben szívesen várom a meglátásokat.

Mikor SAF bejelentette a visszavonulását éppen az iskolába tartottam. Nem akartam elhinni, hogy megtörténik, újra meg újra elolvastam a cikket. Számítottam rá, hogy nagyon nehéz lesz õt pótolni, ezért nem is reménykedtem egyhamar trófeákban. Két nyomos okom volt rá. Az egyik, hogy a keretre már SAF idejében is ráfért volna az erõsítés, középpályánk roppant gyenge volt, csak a skót edzõlegendának köszönhetjük, hogy kihozta belõlük az utolsó bajnoki címet. A másik, hogy 27 év után valakit helyettesíteni szinte lehetetlen feladat.

 

Mikor David Moyest kinevezték egy kicsit örültem is, hiszen õ nem egy sztáredzõ, de elismerésre méltó amit az Evertonnál csinált. Elég hosszú idõre kapott szerzõdést, nem is volt kétségem afelõl, hogy elõbb vagy utóbb nyerünk majd vele valamit. Aztán elindult a szezon. Bevallom õszintén mivel nem voltam ott az öltözõben Moyes ideje alatt nem tudom milyen edzõ õ valójában. Ha belegondolunk annyira nem rossz, hiszen 250 millió fonttal kevesebbõl, mint Lajos hozta a BL továbbjutást a csoportból… Moyes menesztésénél nem csak egy edzõt küldtek el, hanem a United filozófiáját is tönkretették. Jött van Gaal, aki nekem az elsõ perctõl kezdve ellenszenves volt. Egybõl elköltött egy vagon pénzt, majd bevédte magát egy idõre, hogy idõ kell a csapat felépítéséhez vagyis az eredményességhez. Ez utóbbit senki nem vitatja, nem lehet egyik napról a másikra egy világverõ csapatot felépíteni, de egy PL gyõztest sem. Az elsõ átigazolási idõszakról nem szeretnék sokat írni, már leírtam akkor amit gondolok róla (Chica és Welbeck elengedése hatalmas hiba volt, csakúgy, mint Di Maria leigazolása, egy ilyen gyenge fizikumú játékos nem a PL-be való). Eltelt egy év, bejutottunk a BL-be, a játék ugyan borzalmas volt, de volt egy lényeges különbség a Moyes csapathoz képest: a rangadókon való teljesítményünk.  

 

Eljött az idei átigazolási idõszak, amikor is azt hittem végre rájönnek, hogy hatalmas hiányosságok vannak és sok játékos nem United szintû. Sajnos csak arra jöttek rá, hogy sok játékos nem United szintû. Eladtuk Chicaritot, RvP-t, Nanit, Rafaelt, Evanst, Di Mariat, Lindegaardot, Falcaonak lejárt a szerzõdése és kölcsönadtuk Januzajt. 3 csatár, 3 középpályás, 2 védõ és 1 kapus távozott. Lajosék gondoltak egy merészet és igazoltak egy vagyonért pár játékost: Martial, Schneiderlin, Depay, Darmian, Schweinsteiger és Romero. Ez mind szép és jó, de pl Romero nem United szint (bár néha már magamtól is megkérzdezem, hogy tulajdonképpen milyen is a United szint). Depay szerintem be fog válni, ám neki idõ kell és itt most meg is állnék. Van Gaalnak 3 évre szól a szerzõdése. Csapatépítés zajlik, erre vesz olyan játékosokat, akiknek legalább 1 évre szükségük van, hogy elérjenek egy premier league szintre. 5 játékost vettünk akik hasznunkra válhatnak. Ezek közül eddig Schneiderlin és Martial hozza a szintet. Martial abszolút pozitív csalódás és idõvel csak jobb lehet. Schweinsteiger hozza a minimumot, nem lóg ki a csapatból. Ahogy olvashatjátok, csak Depayyal vagyok elégedetlen eddig. Tehát akkor ez egy jó átigazolási idõszak volt? NEM! Nézzünk meg egy barcát vagy egy bayernt. Bayernnél pl hasonlóan sok sérült van, mégis megoldják az utánpótlást, mert okosan igazolnak. Elengedtünk 3 csatárt és vettünk 1-t. Jelen állás szerint 1,5 csatárunk van, Rooney totálisan impotens, amennyiben még sokáig játszik csak lerontja eddigi pályafutása során elért eredményeit. Igen ez brutálisan hangzik, mert bár egyik kedvenc játékosom, jelen állás szerint nem tenném be az ifikhez sem. Sajnos nem látok nála semmi felvillanást ami emlékeztetne a régi önmagára. Lehet van Gaal hibája, rossz szisztémában játszatja, de vele már SAF idejében sem volt minden okés.

 

A BL kudarcról annyit, hogy ezt nem csak a Wolfsburg elleni meccsen sikerült elérnünk. Egy elég könnyû csoportba kerültünk, nem volt legyõzhetetlen ellenfelünk sem. Ehhez képest ami a BL-ben történt a 6 meccs alatt az valami szégyen. Nehezen tudom feldolgozni, hogy szeretett klubbom játékosai úgy ténferegnek a pályán, mint én egy Morrison’s 2 után hazafelé. Ez lenne a filozófia? Passz-passz-passz majd széttárjuk a kezünket és várunk valami csodára? Bár igazából csoda sem kell, a 0-0 tökéletes eredmény. Amióta LvG az edzõ 13,1%-a a meccseinknek 0-0. Ferguson összesen nem játszott 1000 meccs alatt ennyi gólnélküli döntetlent. Természetesen a játékosok is hibásak, nem csak az edzõ és el kell ismernem, hogy szerencsénk sincsen a sok sérülttel, DE a Unitednak egy ilyen idõszakot is megkéne oldania. SAF egy olyan védelemmel verte a Wolfsburgot, ami a mostani meccsen játszó védõsornál sokkal gyengébb.

 

A Bournemouth elleni meccsrõl dióhéjban annyit, hogy tükrözte az idei szezonunkat. Tavaly volt egy kis hitünk, önbizalmunk, idén ez mind eltûnt, hamarosan olyan mélyen leszünk, mint a Moyes érában. A játékosok arcán látszik a hitetlenség, a tanácstalanság. A legkreatívabb játékosaink semmit nem tudnak csinálni, nem mozognak az emberek, az ellenfelek beállnak ellenünk és kész, 90 percig passz-passz majd lefújják a meccset és jön a nyilatkozat: Meccsrõl meccsre fejlõdünk, azonban ahhoz, hogy nyerjünk gólt kell lõnünk.

 

Az elmúlt két meccsünkön tapasztaltam LvG zsenialitását, miszerint õ sem tudja mi a helyzet. Wolfsburg ellen Mata-Powell csere, majd pár nappal késõbb Fellaini-Powell csere. Nem Powellel van a bajom, hanem a cserével. Fellaini a legveszélyesebb játékosunk volt, egyedül benne volt veszély a meccsen. Van Gaal mitcsinál? LEHOZZA! Nálam itt sokadjára szakadt el a cérna, de most már véglegesen. Takarodjon innen minél hamarabb.

 

4 csoportba sorolnám a játékosainkat az idei szezon értékelése során.


Megbízható teljesítményt nyújt, a csapat egyik alappillére

De Gea, Smalling, Martial, Schneiderlin


Nem lóg ki a sorból, hoz egy átlagos szintet, néha megvillan, ingadozó forma

Blind, Young, Herrera, Mata, Schweinsteiger, Carrick, Lingard, Fellaini


Formán kívül, idõre és 180 fokos fordulatra és valami csodára van szükség

Depay, Rooney, Darmian, Valencia


El kell adnunk

Rojo, Jones, Romero




 

Depaynak egy jó passza sincsen, Rojo és Jones pedig Sturridge-al versenyzik ki sérült többet, és ez már így megy jó ideje. A két belsõ védõnket a téli átigazolási idõszakban el kell adni, soha nem lesznek egészségesek két hétnél tovább (tudom Smallingra is ezt mondtuk…. sajnos le is sérült). Darmian beleszürükült a filozófiába, Rooneyval pedig isten tudja mi történt, valószínûleg túl korán kezdte és mostanra totál kiégett, fáj mindene (csak az eddig elértek miatt nem adnám el télen).

 

Télen kell két belsõ védõ akik nem 2 -3 év múlva, hanem most azonnal képesek beépülni a csapatba. Ezen kívül legalább 1 szélsõ és 2 csatár. Rooney impotenciája miatt hoznék tartalékba még valakit, Martial 60 meccset nem fog bírni, nem kell rögtön az elején elvenni a kedvét a játéktól.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!