Hogyan is kéne összerakni a csapatot

Nagyon örültem José Mourinho érkezésének és eleinte úgy gondoltam minden a legnagyobb rendben lesz. Bár messze menõ következtetést kár lenne levonni, de sorozatban a harmadik mérkõzésünket vesztettük el. Nagyon gyorsan rendet kéne tenni a fejekben, mert még nincs veszve semmi. Leírnék pár gondolatot a játékosokról, felállásról, taktikáról.

Véleményem szerint az egyik legnagyobb probléma a csapattal, hogy a támadó játék harmat gyenge egyelõre. Ezt nem azért mondom, mert 3-szor kikaptunk egymás után, mivel már a B'outh, Soton, Hull mérkõzéseken sem láttam lehengerlõ játékot. A Bournemouth elleni mérkõzésen Mata szerencsés góljáig tulajdonképpen nem történt semmi. Se helyzet se lövés, még a labda se igazán volt nálunk, a középpályán elfocizgattak a felek. Szerencsére a gól után lépnie kellett a Bounemouth-nak ezért nyílt egy-két rés a védelmükben így bár rugtunk 3 gólt is nem éreztem a meccs után, hogy igazán bedaráltuk õket. A második meccs hasonló volt, ott is Ibrahimovic a semmibõl fejelte be Rooney beadását bár ott talán valamivel jobban játszottunk utána, de a Soton ugyanúgy ott hagyta a réseket, mert mentek az egyenlítõ gólért, így még lõttünk egy 11-es gólt. A harmadik mérkõzés volt az amikor bár csak 1-0-ra nyertünk itt játszottunk ebben a szezonban egyelõre egyedül jó focit. Itt mintha egy kicsit jobban mertünk volna, többet támadtunk, lõttünk, több párharcot vállaltunk fel. Azonban a válogatott szünet óta zûr van a fejekben. A City elleni meccsen a 2 bekapott gól után kezdtünk el kicsit jobban támadni (úgy gondolom egy döntetlent megérdemeltünk volna), de azelõtt semmi. A Feyenoord és a Watford ellen azonban támadó játéknak a nyomait sem lehetett észrevenni. Lassan játszunk, nem érünk fel és ami engem a legjobban zavar, hogy mindig 1 ember van feltolva a többi védekezik. Illetve védekezne, ha tudna, mert így is botrányos a védekezés, ezáltal viszont teljesen érthetetlen, hogy miért csak 1 ember áll fent.

 

Eddig is gondolkoztam a formáción. Jelen pillanatban én ezt egy 4-5-1-nek mondanám. Ez egy középcsapatnál érthetõ. Vagy esetleg rangadókon, ahol nem feltétlen kell fejjel a falnak menni, de hogy mindig minden egyes meccsen és minden csapat ellen ezt kell játszani számomra teljesen érthetetlen. Miért nem lehet kis-, és középcsapatok ellen a régebben jól bevállt 4-4-2-vel felállni? Az ilyen meccseket uralni kéne. Ilyen csatárokkal pedig végképp. Martial tavaly bevállt balszélen, bár nekem még mindig jobban tetszett amikor csatárt játszott, de Rashfordnak miért kell ott játszani? Nem az õ posztja teljesen egyértelmû, még akkor is ha ott is hozzá tud tenni a játékhoz. Teljesen egyértelmû, hogy a kapu elõtt a helye. Életveszélyt jelent az ellenfél védõire, nagyon érzi a kaput , jól kihasználja a helyzeteit. És még csak Ibrahimovic sem szorítaná ki. Egymás mellett tökéletes páros lehetnének. 2 teljesen különbözõ játékstílust képviselnek 1 dolgot kivéve: mindkettõ gólérzékeny.

 

Persze az én gondolataimban is akadnak hibák a keretet illetõen. Sajnos a 4-4-2-es játékrendszerhez nem elég ha van 2 csatárod. Jelen pillanatban ezt a játékot az nehezítené meg, hogy igazi szélsõ középpályások nem nagyon akadnak a csapatban. Akikkel ide lehet számolni az Mkhitaryan, Martial, Depay, Young illetve Lingard. Matát szándékosan nem ide írom,de erre mindjárt vissza térek miért nem. Egyesével nézve az elõbb felsorolt szélsõkrõl megpróbálok véleményt alkotni.

 

Mkhitaryan: Neki nem tudom mennyire feküdne a 4-4-2, de a gyorsasága, lendülete meg van hozzá viszont innen nem tud annyira kreatív lenni

 

Martial: Én személy szerint jobban szeretem õt fent látni a kapu elõtt,de tavaly jól játszott bal szélen idén szerintem fáradt egyelõre az EB miatt, talán neki feküdne ez a felállás. Egy kis pihenõ azonban kéne neki, lehet jól jött neki most ez a sérülés és megújulva térhet vissza

 

Depay: Nagyon látszik rajta a meccshiány és egyre frusztráltabb lesz, jelen pillanatban legfeljebb hosszú távon lehetne megoldás erre a posztra,de játékba kell lendüljön, talán õ alkalmas lenne a szélsõ középpályára

 

Lingard: csupaszív játékos,de nem üti meg a szintet

 

Young: kezd kifele öregedni, vele mint alapemberrel nem hiszem, hogy számol bárki is

 

Mata pedig lehet, hogy tud szélsõt játszani 4-5-1-ben vagy 4-2-3-1ben, de az kicsit más mint a 4-4-2. Itt az õ gyorsasága, ereje kevés, õ ebben a játékrendszerben nem tudna játszani esetleg ha a 4-4-2-õt tovább bontjuk 4-4-1-1-re akkor a center mögötti pozicóban jól tudna játszani és ide venném Mkhitaryant is.

 

Nekem eddig kellemes meglepetés Fellaini játéka a középpályán azonban azokon a meccseken, ahol dominálni kell kissé feleslegesnek érzem az õ rombolását. Schneiderlin, ha nem is mészárol ilyen szinten, de õ is tud hasonló focit játszani azonban mellette neki a tudása nagyobb. Kicsit carrickre emlékeztet én õt játszatnám Pogbával középen. A jelenlegi felállásnál ugye Rooney játszik még középen. Én szerintem felette már eljárt az idõ. tisztelem és kedvelem, de a sikerhez szerintem õt már el kell felejteni a kezdõ 11-bõl. Lehet, hogy ezéert sokan lehurrognak majd, de többnyire lassítja a játékot, a labdákat elszórja és az ember érzése az, hogy igazából sehol sincs ott. A 4-4-2-es formációból õt kivenném.

A védelem mellett sem mehetek el. Valencia-Shaw páros a két szélen nagyon tetszik, nagyjából hasonló játékot játszanak, jó hozzáállásúak és jelen pillanatban szerintem nem csak számomra alapemberek. Középen azonban érdekes a helyzet. Bailly a City elleni meccs óta kicsit gödörbe került, de õt nem venném ki, mert így is õ a legjobb választás. Azonban mellette nem tudom kit kéne játszatni. Blind méretei miatt nem a legjobb megoldás. Hiába olvassa jól a játékot, tudja jól kihozni a labdákat, mert egy erõs,gyors csatár ellen nem igazán van esélye ott. Smalling erõs, viszonlyag gyors is,azonban tavaly is látszott már szerintem sokaknak, hogy a labda megjátszásával már bajok vannak. Ez idén is probléma egyelõre, elrugdossa a labdákat, de idén a maghabiztosság is eltünt a játékából. Ami még probláma a védelemmel, hogy túl sok lehetõség a változatatásokra nincs is, hiszen Jones folyton sérült, Rojo nem üti meg a szintet és Blind ugye nem egy belsõ védõ alkat.

 

Természetesen nem én szabom meg a Manchester United játékát, felállását az csak az én véleményem, de úgy gondolom, hogy a sikerhez vissza kéne térni a 2 támadós játékra. Ehhez pedig lenne pár igazolásra szükség az elkövetkezendõ évben, illetve aki nem üti meg a szintet el kell küldeni.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!