Az igazi Van Gaal

Louis van Gaal "The Iron Tulip" vasakarat és érzõszív.


Saját bevallása szerint a keménységet édesapjától, míg az érzelmességet édesanyjától örökölte. Gyermekként megtapasztalhatta a szilárd fegyelmet, de négy lánytestvére révén a kényeztetésbõl is bõséggel kijárt a kis Aluisnak.

 
Aloysius Paulus Maria van Gaal 1951 augusztus 8-án született egy szigorú katolikus elveket valló család kilencedik gyermekeként, ahol mindenkinek meg volt a saját feladata. Louis dolga volt a bevásárlás és a krumpli pucolás.
 
 
Apja egy energetikai cég erõs kezû vezetõje volt, akinek módszerei inspirálták késõbb a holland trénert.
 
"Sok mindenben hasonlítok apámra a vezetõi stílusomat tekintve. Õ is nyitott volt az új dolgokra, és volt bátorsága alkalmazni azokat, képes volt határozott döntéseket hozni és nem engedett beleszólást a dolgaiba."
 
"Sajnos fiatalon vesztettem el, így nem tudtam igazán közel kerülni hozzá. Kemény ember volt. Hatéves voltam, amikor súlyos szívrohamot kapott és utolsó négy évét többnyire az ágyában töltötte betegen, de ez nem akadályozta meg abban, ha valami rosszat csináltam, hogy beparancsoljon a szobájába és pusztakézzel elfenekeljen." 
 
Van Gaal a nagy nyilvánosság elõtt is elismerte, hogy keménysége ellenére, egy nagyon érzelmes ember. Tavaly egy élõ tévé mûsorban, nem tudta visszatartani  könnyeit, amikor egy izomsorvadásban szenvedõ fiatal sráccal beszélgetett.
 
"Majdnem mindennap sírok. Valami mindig megérint."
 
 
A holland tréner büszkén vállalja fel becenevét a The Iron Tulip-ot. Személyiségének kemény oldalát a fiú és a férfi szenvedései alapozták meg. Amikor 1994 januárjában felesége Fernanda  39 évesen hosszan tartó szenvedés után elhunyt majdnem feladta pályafutását, hogy két lánya mellett lehessen.
 
Ahogy önéletrajzában írja: "Semmi közöm egy olyan istenhez, aki ilyen hatalmas szenvedésnek tette ki a feleségem. Megkérdeztem a lányaimat akarják-e, hogy ott hagyjam az Ajaxot. Azt mondták:" Folytatnod kell apa, mert anya is ezt szeretné. "
 
Van Gaal, a Manchester United menedzsereként elsõ játékosokhoz intézett szavaiban õszinteséget kért és cserébe megígérte, hogy hasonló szintû lojalitást fognak kapni. 
 
Lelkileg teljesen lecsupaszított olyan nagy nevû sztárokat is, mint Wayne Rooney vagy Juan Mata. Részletesen tudni akarta mivel töltik az idejüket a klubon kívül. Nem a pletykák alapján, hanem személyes tapasztalatai által térképezni fel játékosai személyiségjegyeit. Mindenkivel külön külön elbeszélgetett, feljegyezte családtagjainak nevét, születési dátumait. Kifaggatta õket magánéleti szokásaikról, például: járnak-e éjszakai bárokba, pubokba, moziba, színházba stb. 
 
Majd a futballal kapcsolatban tett fel olyan kérdéseket, mint: kedvelt pozíció, kedvenc technikák, erõsségek, gyengeségek, hosszútávú ambíciók stb. Mindezen személyiségjegyekbõl formál, személyes véleményt játékosairól.
 
Jean-Paul Boetius, a Feyenoord 21 éves holland válogatott szélsõje szerint: "Mr Van Gaalnak nem a munkaeszközei a játékosok. Nagyon fontosnak tarja, hogy személyesen is ismerje csapat tagjait. Én nagyon kellemesen csalódtam benne, ahhoz képeset amilyennek a sajtó beállította. Hatalmas élmény az irányítása alatt dolgozni."
 
Míg Van Gaal minden játékosával, közvetlen megértõ és lojális, addig kétségtelen, hogy elvárja a tiszteletet és mindenkinek meg kell hajolni az akarata elõtt.
 
A beszélgetést követõen, minden játékosnak 4 oldalas paksamétát nyom a kezébe, a szigorúan betartandó szabályait összefoglalva. Például a fegyelemrõl, a médiával való kommunikációról, a promóciós munkáról, a szállodákban és edzõtáborokban való viselkedésrõl és étkezési szabályokról. Sõt olyan apróságokra is kiterjed a figyelme, mint hogy: tilos a mérkõzésre tartó csapatbuszon a fejhallgatók használata.
 
Az Ajax védõje Joel Veltman elárulta: "Van Gaal mindig beszél, sokat kommunikál a játékosokkal. Nem csak az edzésen, de meccsre menet, jövet, az étkezések közben, minden alkalma megragad. Nekem teljesen megváltozott a véleményem róla, amikor a kezei alatt dolgoztam. Mindig úgy van ábrázolva mint egy zsarnok diktátor, aki a csapat felé helyezi magát. Csak egyszer dogozz a keze alatt, vagy beszélgess vele õszintén egy félórát, és rájössz milyen zseniális ember és szakember. Tisztelettel és õszintén beszélt velünk és remek humorérzéke van, egy kissé szatirikus, de nagyon szórakoztató személyiség, ha a lazításról van szó. Amikor viszont dolgozunk, akkor nagyon kemény és nagyon komolyan veszi a munkát."
 
 
Van Gaal szerint kulcsfontosságú volt Sir Alex Ferguson sikereiben, hogy egyensúlyban tudta tartani a fegyelmet a szeretettel az öltözõben, kívülrõl mégis gyakran diktátorként jellemezték.
 
"A média gyakran ábrázol engem is diktátorként egy autoriter figurának beállítva, aki azt hiszi, mindent tud, de akik velem dolgoznak jobban tudják milyen vagyok."
 
"Minden nap beszélgetek a srácokkal, megkérdezem hogy vannak, hogy van a családjuk, minden rendeben van-e otthon, nincs-e szüksége valamiben segítségre stb. Mint menedzsernek ez is szorosan a feladataim közé tartozik. Úgy kell figyelnem a rájuk, mint a saját gyermekeimre. Ugyanakkor pontos és egyértelmû utasításokat adok a pályán, amit elvárok, hogy feltétel nélkül kövessenek. Elvárom, hogy betartsák az utasításaimat és azonosuljanak a filozófiámmal. Ellenkezõ esetben problémák adódhatnak. "
 
Szigorú fegyelmezõ módszerei talán ódivatúnak tûnhetnek, viszont az új vezetõi technikák és technológiák iránt rendkívül nyitott és szívesen alkalmazza a legújabb fejélesztésû programokat is munkája során.
 
Például ismeri és alkalmazza a Google Glass és az Oculus Rift digitális szemüveget, hogy a játékosai virtuálisan is szembesüljenek saját akciójuk hatékonyságával, vagy éppen annak hiányával, és alkalmaz olyan számítógépes programokat, mellyel otthon is hozzáférve korábbi mérkõzések anyagaihoz, elemezhetik és kijavíthatják az estleges  technikai és taktikai hibákat.
 
A sokféle mítosz közül, ami  körülveszi Van Gaalt az egyik, hogy mereven ragaszkodik a 4-3-3-as rendszerhez. Pedig õ mindig az adott játékosállományhoz illeszti a módszereit, nem pedig fordítva. Például 2-3-2-3-at használt a Barcelonában, ​​4-4-2 az AZ Alkmaarnál és 3 4-1-2-vel nyerte meg az Eredivisie-t. 
 
Akik nem ismerik mélyebben van Gaal módszereit, talál azt hihetik õ egy technikai látnok, vagy szimplán szerencséje van, hogy rendszeresen ráérez dolgokra, mint például legutóbb a vb-n Robin van Persie lecserélése, vagy a tizenegyes párbaj kapuscseréje.
 
 
Pedig ezek nem földöntúli képességek, és négy levelû lóherét sem gyûjtöget, hanem minden részletre kiterjedõ, alapos precizitással készül a mérkõzésre.
 
A felkészülés során igazán remekül mûködött a "szépség és a szörnyeteg" taktikája. A 3-5-2 amellett, hogy nagy fizikai fölényt ad, képes gyönyörû játékképet is produkálni. Nem mellesleg, mintha pont a United legénységére szabták volna, szinte kivirágzott a csapat néhány hét alatt. Vajon Van Gaal eddigi filozófiájának kitaposott ösvényén haladva képes lesz az Old Traffordon az azonnali kárenyhítésre? 
 
 
Sikereit, elhivatottságát, minden apró részletre kiterjedõ precizitását, elszántságát tekintve jobb kezekbe nem is kerülhetett volna a tavalyi szezon során szárnyaszegett Manchester United, melynek versenyszelleme, gyõzni akarása most talán nagyobb hõfokon ég, mint valaha. 
 
A holland tréner pedig elvállalta, hogy visszaszerzi a Vörös Ördögök dicsõ hírnevét, cserébe kemény munkát, õszinteséget és engedelmességet kérve játékosaitól.
 
 
"A labdarúgás egy csapatsport, és a csapat tagjai  függnek egymástól. Ha valaki kilóg a sorból és nem az utasítások szerint cselekszik, akkor azt a társai fogják megszenvedni. Minden játékosnak a legjobb tudása szerint kell végeznie a feladatát, ezért elengedhetetlen a fegyelem betartása a pályán."
 
Louis van Gaal, aki pályafutása egyik legnagyobb kihívásához érkezett, és teljes erõbedobással azon munkálkodik, hogy újra a régi fényében tündököljön a Manchester United, a mai napon ünnepli 63. születésenapját.
 
A ManUtdFanatics.hu közössége ez úton kíván boldog születésnapot, egészségben és sikerekben gazdag hosszú pályafutást, a Vörös Ördögök új menedzserének!

Isten éltesse, Mr. Louis van Gaal!
 
Források: worldsoccer.com, dailymail.co.uk, mirror.co.uk,
 
 
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!