LvG: Ez lesz az utolsó munkám

Louis van Gaal a múlt héten a BT Sportnak adott exluzív interjút, melyben többek között azt is elmondta, hogy szeretné, ha a Manchester United lenne menedzseri pályafutásának utolsó állomása.


"Üdvözlünk Manchesterben!"... látta a nagy hirdetõtáblát?

A táblát nem, de az újságokban láttam. Egyszerûen hihetetlen, hogy mennyire nagyszerû fogadtatásban részesültem.
 
Új környezet, új emberek és egy teljesen új fejezet. Mi az ami a legjobban megragadta a Manchester Unitedben?
Az, amit az amerikai túra során tapasztaltam. Hihetetlen. Amikor négy-öt mérkõzést játszol két hét alatt és összesen több, mint 350 ezer szurkolót látsz vörös mezben. Ez lenyûgözö. Igaz, hogy két éve voltam Kínában és ugyanez volt a helyzet. A Premier League a legjobban kedvelt bajnokság és most már többet látok abból, hogy mennyire is hatalmas ez a klub.
 
Gyakorlatilag belecsöppent a Premier League kellõs közepébe... Amikor megérkezik egy új klubhoz, van egy prioritási lista, vagy szabályok, amik alapján halad?
A legfontosabb a személyzet és a játékosok kiválasztása. Ed Woodward segítségével összeállítottam a teljes személyzetet, a játékosokkal pedig találkozok, tapasztalatokat szerzek róluk. Erre volt jó az amerikai túra, de most azokról a játékosokról is szó van, akik nem voltak ott a túrán, mint Van Persie, Januzaj, Fellaini, Anderson, vagy aki sérült volt, például Powell. Nekik is megadom a két hetet a bizonyításra.
 
Van olyan fejlemény az átigazolásokkal kapcsolatban, amit most megoszthat velünk?
Nem. Ezzel kapcsolatban nem mondhatok semmit. Ha megosztanám, rögtön emelkednének az árak. [mosolyog] Ez egy verseny.
 
Valami biztosan folyamatban van...
Rengeteg a pletyka ezzel kapcsolatban, ami nem igaz, de olyan pletykák is lehetnek, amik igazak, ezért nem beszélhetek errõl.
 
 
Ez a munka olyan, ami mindig is érdekelte?
Így van. 2002 körül volt egy olyan híresztelés, hogy Sir Alex Ferguson visszavonul. Abban az idõben lehetséges utódként az én nevem is szerepelt a pletykákban. De természetesen Sir Alex folytatta. És lám, a karrierem végére itt ülök a Manchester United menedzsereként... mert úgy tervezem, hogy menedzseri pályafutásom végéig itt fogok dolgozni.
 
[csodákozva/megdöbbenve kérdez] Komolyan? Úgy gondolja, hogy ez lesz az utolsó munkája menedzserként?
Igen, úgy gondolom. Kilenc éve azt mondtam a feleségemnek, hogy 55 évesen fogom abbahagyni. Most vagyok 63 éves, és ez így nem jó, el kell érnem, hogy õ is csendben maradjon és ez nem túl könnyû. [mosolyog]
 
Szóval mondhatjuk azt, hogy a csúcson szeretné abbahagyni?
Pontosan, az volt az álmom, hogy a Premier League-ben irányítsak egy csapatot. Most itt vagyok a Manchester Unitednél és ennél jobb helyen nem is lehetnék.
 
Elmondta, hogy a személyzet összeállítása fontos dolog volt... Wayne Rooney-t pedig csapatkapitánynak nevezte ki. Mivel érdemelte ki ezt a bizalmat?
Figyeltem õt, nem csak a túrán, de már elõtte is, más klubok menedzserént az ember figyeli a többi csapatot. Most pedig már megtapasztaltam azt a hozzáállását is, amit az edzéseken tanusít. Amikor meccseket játszunk, mindig próbál hatással lenni a többi játékosra. Lépésrõl lépésre megbizonyosodtam róla, hogy alkalmas a feladatra. Szeret játszani a rendszeremben és tud nekem segíteni a többi játékos ösztönzésével. Ez nagyon fontos és úgy gondolom, hogy amikor csak lehetõségem lesz rá, mindig ott lesz a kezdõben Rooney. Ez egy másik fontos dolog, hogy a csapatkapitánynak fix helye legyen a csapatomban.
 
Mennyi idõ kell, amíg megszokják az új formációt? Elégedett a mutatott fejlõdéssel?
Ez mindig csak a játékosokon múlik. De azt kell mondanom, hogy gyorsan sikerült alkalmazkodni, ami valószínûleg annak köszönhetõ, hogy nem erõnléti edzéseket végeztünk. Technikai edzéseket csináltunk, mert rengeteget utaztunk. Meg vagyok elégedve azzal, ahogy alkalmazkodtak az általam hozott rendszerhez.
 
Mi lesz, ha az "utolsó munka" elsõ évében sikerül megnyerni a bajnokságot?
Elsõként nem a bajnokság megnyerésérõl kell beszélni, hanem a fejlõdésrõl. Lépésrõl lépésre, apránként kell haladnunk elõre. Ez egy folyamat. A szezon pedig nagyon hosszú, fõleg a Premier League. Ha jól tudom, talán itt játszuk a legtöbb mérkõzést az összes top bajnokság közül. Elsõként januárban lehet arról beszélni, hogy mik a kilátások és ekkor lehet azt mondani, hogy "igen, esélyesek vagyunk a bajnoki címre".
 
Van valami elõnye annak, hogy a csapat nem szerepel idén európai porondon?
Úgy gondolom, hogy van. Ahogy már elmondtam nem végeztünk erõnléti edzéseket, szóval most az elsõ 6-7 hetet fel tudom használni arra, hogy kicsit fizikailag megerõsödjön a csapat. Normális esetben a felkészülési szezon arra való, hogy megfelelõ erõnlétre és állóképességre tegyenek szert a játékosok. Sajnos ezt most a szezon elején kell megtennünk és õszintén remélem, hogy ez nem fog túl sok pontunkba kerülni.
 
Szurkolóként már nagyon izgatott vagyok a szezont illetõen. Mit gondol, az ellenfelek közül ki lehet a legesélyesebb jelölt a bajnoki címre?
Erre nem tudok válaszolni, mert idáig nem voltam részese a Premier League-nek... de ön igen! Átadom a találgatás lehetõségét.
 
Beszélt már Sir Alex Fergusonnal?
Nem, eddig még nem volt rá alkalmam. Kínos, de ami késik, nem múlik.
 
Biztosan egy negyszerû beszélgetés lesz.
Efelõl semmi kétségem.
 
 
Mindannyian emberek vagyunk. Hibákat követünk el és elesünk. Menedzserként hogyan lehet ennyire sokféle személyiséggel együtt élni? Hogyan szokta ezt kezelni?
Az biztos, hogy nagyon nehéz, de egy nagyon jó személyzettel dolgozok együtt, tehát nem kell egyedül csinálnom. Mindig meghallgatom az alkalmazottaim tanácsait. Itt van például Ryan Giggs, aki most még jobban ismeri a klub kultúráját és a játékosokat, mint én magam. Szóval mindig odafigyelek a tanácsokra, megfontolom õket és csak az után döntök.
 
Amikor új menedzser - vagy akármilyen munkahelyre új dolgozó - érkezik, mindenki meg akarja ismerni. Hogyan jellemezné saját magát?
Nos, azt hiszem hogy egy becsületes, egyenes ember vagyok és mindig mindenkihez tisztességes vagyok. De nem kell tesztelgetni engem, mert fel lehet bosszantani, ami lehet hogy nem túl jó dolog, de ezt csak halkan megjegyeztem.
 
A média beceneveket is aggatott önre. Amit az olvastam az a "The Iron Tulip". Tetszett ez a név?
Egyáltalán nem tetszett, mert nem ilyen vagyok. Tudok kemény lenni, de már mindenki tudta egy hónappal ezelõtt is például, hogy mi errõl a véleményem.
 
Pedig a "Tulip"(=tulipán) az szép...
Igen a "Tulip" tényleg az de az "Iron"(=vas) nem olyan szó, ami illik a személyiségemre.
 
Amikor megérkezett ide, mindenek elõtt eszközölt néhány változtatást, például új a gyep, pár új kamera fel lett szerelve és szélfogók lesznek építve. Úgy látszik, mindent megtesz, hogy tökéletes körülmények között tudjon készülni a csapat minden egyes mérkõzésre.
Így van. Ezek a dolgok befolyásolhatják a játékot. És én mindent ki akarok használni, ami hatással lehet a játékra. Ez az oka és ez a következménye a filozófiámnak, miszerint semmit sem szabad a véletlenre bízni.
 
Három kis dolog, ha összegyúrjuk, lesz belõle egy nagy dolog és ezt gondolom, hogy a csapat elõnyére lehet fordítani.
Így van.
 
Mit gondol, miben változott a legtöbbet azóta, mióta elkezdte a menedzseri pályafutását?
Úgy gondolom, hogy most már sokkal türelmesebb vagyok, mint régen. Ez soha nem volt az erõsségem, de mostanság már sokkal több türelmem van a dolgokhoz és van, hogy elszámolok tízig, mielõtt cselekszek, de ez nem könnyû. Nehéz elviselniük a természetem azoknak akik velem élnek és a játékosok bizonyos szinten igenis velem élnek. Így minden játékosomnak el kell fogadnia a jellememet és alkalmazkodniuk kell hozzám.
 
Biztos vagyok benne, hogy ezt megértették... Egy utolsó kérdés: Mik azok a célok, amelyeket el szeretne itt érni, mielõtt visszavonul?
Nos, szeretném megnyerni a bajnokságot. Ha nem is az elsõ évben, de a másodikban már biztosan. Ez a tervem és a célom. A Münchennel és a Barcelonával ezt meg tudtam csinálni és most a Manchester Uniteddel is ezt szeretném. Ezért vagyok itt.
 
 
Mit érez az ön elõtt álló elsõ szezonra tekintve? Idegességet?
Nem idegességet. Talán egy kis stresszt, ami az elérni kívánt céljaim által kerül rám. De már hozzászoktam. Az ember - ha ennyi ideje van a szakmában - idõvel megtanulja ezt kezelni.
 
Egy élmény volt, köszönöm szépen! Élvezze az "utolsó munkáját" a futballban.
Köszönöm szépen!
 
 
Az interjú megtekinthetõ a forrásként feltüntetett "Youtube" feliratra kattintva.


Youtube

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!