Van Gaal folytatja a kupagyõzelmi sormintát?

Miután bemutatkozó szezonjában kupát nyert az Ajaxszal, a Barcelonával és a Bayern Münchennnél is, Louis van Gaal a sorminta folytatására törekszik a Manchester Unitednél is....


Miután a Manchester United 12 ponttal lemaradva áll a jelenleg listavezetõ Chelseahez képest a Premier League-ben, ezért az FA-kupa kínálkozik a legjobb lehetõségnek Louis van Gaal számára, hogy trófeát nyerjen elsõ, Old Traffordon töltött szezonjában.

 

Hétfõn este a Vörös Ördögök a Preston North Endhez látogatnak, Van Gaal-t pedig az a tapasztalata vezérelheti, amelyet debütáló idényeiben az Ajaxnál, a Barcelonanál és a Bayern Münchennél szerzett a kupagyõzelmek terén.

 

Lássuk tehát, milyen sikereket ért el korábbi klubjainál....

 

Ajax - UEFA-kupa (1991/1992)

 

 

Három évvel az Ajax elhíresült 1995-ös Bajnokok Ligája gyõzelmét megelõzõen, Van Gaal együttese magasba emelhette az UEFA-kupát is a Torino ellen megnyert kétfelvonásos döntõ eredményeként.

 

Dennis Bergkamp mesteri befejezéseinek köszönhetõen az Ajax könnyedén vette az elsõ akadályokat, azonban az elõdöntõben a Genoa által jelentett kemény dióval kellett megküzdeniük. Aron Winter duplája 3-2-es elõnyt jelentett számukra az elsõ, idegenbeli összecsapást követõen, míg hazai pályán Dennis Bergkamp góljára csak Maurizio Lorio tudott csak válaszolni, így jöhetett a Torino elleni döntõ.

 

Az olaszok részérõl a legnagyobb veszélyt az Enzo Scifo és Gianluigi Lentini által alkotott támadópáros jelentette - utóbbi a világ legdrágább játékosá vált még abban az évben, amikor az AC Milanhoz igazolt - emellett pedig parádés mérleget tudhattak magukénak védekezésben a Serie A-ban.

 

Azonban, annak ellenére, hogy kétszer is vezetést szereztek a torinói elsõ felvonáson, amelyet csak Walter Casagrande duplájával tudtak a hazaiak döntetlenre hozni, a hazai mérkõzésen csak 0-0-ra voltak képesek, amely végül így is kupagyõzelmet jelentett számukra, így Amszterdamban emelhették magasba a trófeát.

 

Barcelona - Király-kupa és spanyol bajnoki cím (1997/1998)

 

 

Az Ajaxnál eltöltött hihetetlenül sikeres idõszakát követõen a Barcelona 1997-ben lecsapott Van Gaal-ra, aki pedig új kihívást keresett külföldön.

 

Az elõzõ szezonban a Barcelona két ponttal végzett a végül bajnoki címet nyerõ Real Mardid mögött, és mindennél eltökéltebbek voltak a klubnál, hogy négy év után újra õk ülhessenek fel a spanyol futball trónjára.

 

Ezen ambíciójuk nagy mértékû nyári átigazolásokban is manifesztálódott, amely keretében szerzõdtették Rivaldo-t a Deportivo La Corunatól, de érkezett Sonny Anderson is, az AC Milantól pedig rögtön három játékossal erõsítettek Christophe Dugarry, Michael Reiziger és Winston Bogarde személyében.

 

Van Gaal vezetésével a katalánok egészen a La Liga megnyeréséig száguldottak, emellett pedig legyõzték a Mallorca-t a Király-kupa fináléjában.

 

A csapat házi gólkirálya Rivaldo volt minden sorozatot egybevéve 28 góljának köszönhetõen, ám egy Van Gaal-lal való összekülönbözés után távozott, hogy 2002-ben ismét visszatérjen a gránátvörös-kékekhez.

 

Bayern München - Német-kupa és német bajnoki cím

 

 

Bár november végén még nyolcadik helyen szerénykedtek egy gyenge szezonrajt eredményeként, a bajorok 2009 végére összekapták magukat, akkori kilenc mérkõzéses gyõzelmi szériájuk késõbb pedig egészen a bajnoki címig repítette õket.

 

Emellett jól haladtak a Bajnokok Ligájában is, miután a Juventus 4-1-es kiütésével a Bordeaux mögött másodikként biztosították helyüket a kieséses szakaszban is, ahol a legjobb 16 között idegenbeli gólnak köszönhetõen verekedték át magukat a Fiorentinán.

 

A szezon elõrehaladtával a Bayern folyamatosan fejlõdött, és egy 2-1-es idegenbeli gyõzelem a késõbbi ezüstérmes Schalke ellen bebiztosította bajnoki címüket a Bundesligában.

 

Sajnos a végsõ siker a Bajnokok Ligájában nem jött össze Van Gaal fiainak, miután José Mourinho és az Internazionale 2-0-s gyõzelmet aratott felettük.

 

Fájdalmukat azonban enyhíthette a Werder Bremen 4-0-s legyõzése a Német Kupa döntõjében, így a holland menedzser elsõ szezonjában duplázni tudtak.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!